Forum Gry Filmy i Seriale Tech Ogólne Archiwum Regulamin

Technologie Mózg połączony z komputerem bezprzewodowo po raz pierwszy w historii

11.04.2021 10:48
1
12
Dymek51
48
Chorąży

Lubię takie nowinki, problem przetransferowania kodów zero-jedynkowych na takie by mózg mógł zrozumieć, otwiera wiele możliwości. Wystarczy przełamać tą barierę i wtedy niewidomi będą widzieć, sparaliżowani odzyskają władze nad ciałem, a choroby typu alzheimera będzie leczony. Dobry news, dobry.

11.04.2021 10:48
1
12
Dymek51
48
Chorąży

Lubię takie nowinki, problem przetransferowania kodów zero-jedynkowych na takie by mózg mógł zrozumieć, otwiera wiele możliwości. Wystarczy przełamać tą barierę i wtedy niewidomi będą widzieć, sparaliżowani odzyskają władze nad ciałem, a choroby typu alzheimera będzie leczony. Dobry news, dobry.

11.04.2021 11:20
2
-17
odpowiedz
23 odpowiedzi
zanonimizowany1303676
13
Pretorianin

Niestety w artykule nie jest wspomniane to, że skoro może czytać sygnały wysyłane przez mózg to również może czytać w myślach. Na pewno te czipy mogą pokazywać lub nawet zmieniać to co widzimy. Dzięki temu będą nas całkowicie kontrolować. Oczywiście zostanie zrobiony taki marketing, że jak nie masz czipu który kontroluje ci mózg to nie nadążasz za czasem, jesteś stary i nudny. A jak chcesz być "cool" to zaintaluj sobie czipa do mózgu, ale oczywiście zapłać nam jeszcze pieniądze żebyśmy mogli ukraść nie tylko twoje myśli ale i pieniądze. Powodzenia dla idiotów którzy to zamontują.

11.04.2021 11:28
Karollo
2.1
11
Karollo
49
Zbawca Khorinis

Szkoda, że Ci "idoci" to w większości ludzie, którzy stracili jeden ze zmysłów na skutek wypadku lub nieszczęśliwych zdarzeń, a takie urządzenia są dla nich możliwością do prowadzenia normalnego życia ignorancie. Ale po co martwić się o innych, lepiej klepać bzdury o czytaniu w myślach i jakiejś kontroli. Lecz się.

11.04.2021 11:32
hopkins
😁
2.2
4
hopkins
228
Zaczarowany

Niestety w artykule nie jest wspomniane to, że skoro może czytać sygnały wysyłane przez mózg to również może czytać w myślach.
Się możesz czuć bezpieczny :)

11.04.2021 11:45
2.3
zanonimizowany1303676
13
Pretorianin

Karollo Ale nie mówię tu o kalekach tylko o osobach które sobie wszczepią tego czipa żeby przeglądać fejsbuka czy innego instagrama w mózgu.

11.04.2021 11:48
2.4
4
Jerry_D
74
Senator

Od prostego sterowania tabletem z za pomocą myśli i może rozpoznawania stanu emocjonalnego użytkownika, to do prawdziwego i szczegółowego "czytania w myślach" jeszcze bardzo daleka droga.

Co do pokazywania czegoś, to też nie jest tak, że da się wprost pokazać coś, czego nie ma. Na to technologia wciąż nie pozwala. Co do zmieniania, to raczej nie wprost, chociaż w teorii istnieje możliwość pewnego manipulowania percepcją, np przez stymulację konkretnych obszarów mózgu do wydzielania endorfin za każdym razem gdy widzisz reklamę określonego produktu. To też pole do szerokiej dyskusji o zagrożeniach i kwestiach etycznych, i to bez siania paniki, że będą "czytać w myślach" i "kontrolować". W dzisiejszych czasach technologia rozwija się tak szybko, że wdrażamy ja i w dużym stopniu uzależniamy się od niej, zanim zdążymy zrozumieć konsekwencje i potencjalne problemy.

To wszystko nie zmienia faktu, że dla wielu niepełnosprawnych taka technologia oznacza różnicę między kalectwem, a prowadzeniem w miarę normalnego życia. Tylko trzeba do wszystkiego podchodzić ze zdrową, podkreślam zdrową dawką sceptycyzmu i dobrze się zastanowić, jeśli ta technologia stanie się w pewnym momencie powszechnie dostępna również dla osób zdrowych, czy naprawdę potrzebujemy tego kawałka elektroniki w mózgu, tylko dlatego, że telefony przestały być modne.

post wyedytowany przez Jerry_D 2021-04-11 11:52:21
11.04.2021 12:16
2.5
1
zanonimizowany449082
103
Generał

mck7
Stęskniłem się za Tobą!
Gdzie się ukrywałeś przez ostatni miesiąc?

Niestety w artykule nie jest wspomniane to, że skoro może czytać sygnały wysyłane przez mózg to również może czytać w myślach.
Klasyczna prośba o podlinkowanie artykułu gdzie jest to napisane i wyjaśnione ;)
Musisz mieć jakiegoś Guru, który wpycha Ci te durnoty do głowy, bo niestety mocno powątpiewam, abyś sam te rewelacje wymyślał...
Podziel się źródłem swojej "wiedzy"!

post wyedytowany przez zanonimizowany449082 2021-04-11 12:18:13
11.04.2021 12:49
2.6
BrokenHMS
23
Chorąży

Smutny głupcze. Nie ma dla takich jak ty miejsca w społeczeństwie. Jak żyjesz z ciągłym strachem przed rozwojem?

11.04.2021 13:20
2.7
tankshtela
49
Konsul

mck7 ty to chyba jednak na moje oko masz jakiś poważny problem (nawet nie jeden). Nie myślałeś o skontaktowaniu się z jakim specjalistą? Wiesz pierwszy krok na drodze do uleczenia to zdanie sobie sprawę ,że jest się chorym. Nie trzeba się wstydzić pomocy psychiatry.
P.S Czy ty wiesz jaki proces myślowy jest skomplikowany ile neuronów to angażuje, całe partie mózgowe a ty już od razu wylatujesz z czytaniem myśli. Technologia to technologia i tylko od nas zależy jak zostanie wykorzystana. Przykład energia otrzymana z rozszczepiania atomu może posłużyć do otrzymywania ogromnych ilości energii dla potrzeb ludzkości albo do wymazania średniego miasta z powieszeni ziemi. Wyluzuj i wyjdź czasem ze swoje jaskini ignorancji.

11.04.2021 13:31
2.8
zanonimizowany1303676
13
Pretorianin

DzaQ przecież żeby kalecy mogli korzystać z np tabletu to te czipy muszą zczytać myśli i przekazać je do tego tabletu. Dlaczego nie miałyby przekazać ich jeszcze do korporacji ??? A dlaczego akurat tak nagle wszyscy robią jakieś czipy do mózgu ? Musk i teraz ta firma. To co najmniej bardzo dziwne...

11.04.2021 13:34
hopkins
2.9
hopkins
228
Zaczarowany

przecież żeby kalecy mogli korzystać z np tabletu to te czipy muszą zczytać myśli i przekazać je do tego tabletu
Zczytac myśli? Czy Ty masz chociaż minimalne pojęcie o czym piszesz?

11.04.2021 13:47
2.10
zanonimizowany1303676
13
Pretorianin

DzaQ
"Stęskniłem się za Tobą!
Gdzie się ukrywałeś przez ostatni miesiąc?"
Jak czytasz to co piszę to wiesz, że pisałem, że zamierzam zostać naukowcem. Niedługo mam egzaminy więc przygotowywuję się.

11.04.2021 13:48
2.11
zanonimizowany1303676
13
Pretorianin

hopkins
"kontroli interfejsu neuronowego przy użyciu sygnałów pochodzących z mózgu"
Masz to w newsie

11.04.2021 13:53
2.12
1
zanonimizowany449082
103
Generał

mck7

Nie jestem neurologiem, więc proszę specjalistów o sprostowanie w razie pomyłki.
Mózg to zbiór przekaźników elektromagnetycznych zwanych neuronami, którymi podróżują impulsy elektromagnetyczne.
Myśli to zbiory wielu, wieeeeeelu impulsow o różnej długości, częstotliwości, natężeniu itp.
Aktualnie tablet z artykułu potrafi odebrać tylko ułamek tych impulsów i przetłumaczyć je na prosty kod binarny, będący instrukcją dla softu urządzenia.
To ogromne osiągnięcie, ale bardzo maleńkie w porównaniu do pełnego działania mózgu.

Twoje "czytanie myśli" to pieśń odległej przyszłości.

Dlaczego nie miałyby przekazać ich jeszcze do korporacji ???
Nie mamy jeszcze opracowanej technologii bezprzewodowej, która mieściła by się w maleńkim chipie

akurat tak nagle wszyscy robią jakieś czipy do mózgu ?
Neuroprotetyka sięga lat 60 ubiegłego wieku, tylko dzięki medialności Muska i Neuralinkow każdy chce zaistnieć w mediach, a te podchwytuja tematy.

Chce zostać naukowcem. Niedługo mam egzaminy
Egzaminy na naukowca?
Jakiś kurs na Onecie?

Wciąż czekam na źródło do artykułu opisującego "czytanie myśli"

post wyedytowany przez zanonimizowany449082 2021-04-11 13:55:36
11.04.2021 14:32
2.13
zanonimizowany1303676
13
Pretorianin

DzaQ
"Egzaminy na naukowca?
Jakiś kurs na Onecie?"
Nie po prostu staram się dostać na WMIM, a później do jakiegoś zespołu badawczego.

"Nie mamy jeszcze opracowanej technologii bezprzewodowej, która mieściła by się w maleńkim chipie"
Niby nie ma takiej technologii ale jakoś są małpy które grają w gry za pomocą czipów lub ludzie którzy za pomocą czipów korzystają z tabletów mimo tego, że są warzywami

11.04.2021 14:49
2.14
zanonimizowany449082
103
Generał

mck7

Uniwersytet Warszawki?
A na jaki kierunek?

Z tym bezprzewodowym przesyłem to palnalem gafę - o tym w zasadzie jest artykuł...
Wciąż jednak obsługa prostego interfejsu =/= czytaniu myśli.

11.04.2021 16:14
2.15
zanonimizowany1303676
13
Pretorianin

DzaQ wybacz ale póki mam jeszcze odrobine prywatności przed megakorporacjami to nie zamierzam z niej zrezygnować. Aczkolwiek kiedy już wsławię swoje nazwisko to na pewno o tym tutaj napisze.

11.04.2021 16:23
😂
2.16
zanonimizowany1291595
39
Legend

Tak, na pewno. Przecież musisz się pochwalić, że zdobędziesz papiery na naukowca.

11.04.2021 16:59
2.17
4
zanonimizowany449082
103
Generał

mck7

Spoko. Masz prawo uważać, że jesteś w sieci anonimowy :)

kiedy już wsławię swoje nazwisko to na pewno o tym tutaj napisze.
W to nie wątpię. Pseudonim już wsławiłeś w naszej małej społeczności. Już nie mogę się doczekać pod jakimi badaniami podpiszesz się imieniem i nazwiskiem :)

A swoją drogą - nie boisz się, że odpowiednie służby powiążą Twoje nazwisko z nickiem i zostaniesz zlikwidowany za zdradę stanu?

post wyedytowany przez zanonimizowany449082 2021-04-11 17:01:47
11.04.2021 17:09
2.18
zanonimizowany1303676
13
Pretorianin

DzaQ
"A swoją drogą - nie boisz się, że odpowiednie służby powiążą Twoje nazwisko z nickiem i zostaniesz zlikwidowany za zdradę stanu?"
Za jaką zdradę stanu ? Jak od zawsze wychwalam Chiny

11.04.2021 18:53
Davnoniessany
😂
2.19
4
Davnoniessany
45
Konsul

Nie schlebiaj sobie - w twoim mózgu nie ma niczego, co mogłoby zainteresować tzw. "korporacje".

post wyedytowany przez Davnoniessany 2021-04-11 18:54:33
11.04.2021 19:00
Karollo
😂
2.20
1
Karollo
49
Zbawca Khorinis

mck7

Chwila moment. Ale żeby dostać się na jakiekolwiek studia i potem prowadzić badania naukowe to trzeba mieć zdaną maturę.. Hmm mamy tutaj kłamczuszka.

12.04.2021 00:03
2.21
zanonimizowany449082
103
Generał

mck7

Tak dla podkreślenia, bo może nie zauważyłeś:

12.04.2021 00:11
lis2518
2.22
lis2518
87
Konsul

Ta czytanie w myślach. Pomińmy fakt że "myślenie" jest dosyć zawansowane i naukowcy dotąd mogli tylko mniej więcej odczytać w jakim zakresie informacyjnym dana osoba myśli ponieważ samo wyciąganie dokładnych informacji jest za trudne. A ty już gadasz o czytaniu w myślach XD

12.04.2021 15:19
Sajmon154
😂
2.23
Sajmon154
62
SSR

mck7
:D Wow dawno się nie zderzyłem z taką ilością nonsensu.
Naukowcem? Czego i gdzie? Będziesz Profesorem rehabilitowanym płasko-ziemstwa?
W czapkach masz już powszywane metalowe siatki żeby 5 i 6G do Ciebie nie docierało?
Schizofrenie można z powodzeniem leczyć - warto żebyś spróbował?

11.04.2021 12:24
Sasori666
3
4
odpowiedz
Sasori666
197
Korneliusz
Image

Przyszłość>>>

11.04.2021 12:33
4
1
odpowiedz
Xarogon
12
Centurion

Krok w stronę cybernetycznych ludzi rodem z gier Sci-Fi gdzie ludzie wszczepiają sobie cybernetyczne ulepszenia. Zapewne za kilka może kilkaset lat, ludzie będą za ogromne pieniądze przedłużać sobie życie i jego standard. Zapewne technologia nie będzie dostępna dla wszystkich od razu, tylko nielicznych bogatych prezesików. Technologia ma potencjał, ale to wiąże się z ryzykiem. W końcu zaczniemy myśleć jak maszyny i stracimy człowieczeństwo, ale może to i lepiej. Człowiek nigdy nie był idealnym wytworem natury i wiele cech zwierzęcych posiadamy. Niby jesteśmy ludźmi a tak naprawdę zachowujemy się gorzej od zwierząt. Gdyby ludzkość się nie rozmnażała, nie było by ludzi którzy cierpią. Naszym grzechem jest chęć pozostawienia po sobie życia i sprowadzenie kolejnego pokolenia na ścieżki cierpienia. Pomijam ludzi którym w życiu wyszło i żyją pełnią życia, ale są osoby, dla których życie było lub jest nic nie warte i ja te osoby rozumiem. Technologia pewnie będzie niwelować ten problem, ale co mają powiedzieć powszednie pokolenia, które żyły w strachu i cierpieniu. Doczekamy się technologi w której każdy człowiek będzie mógł się zrozumieć i być po prostu szczęśliwym? Mam nadzieję że tak, ale zanim to nastąpi jeszcze sporo ludzi będzie cierpieć na tym marnym świecie. Świat jest wart tyle, ile sami potrafimy z niego wyciągnąć.

11.04.2021 14:03
BartekTenMagik
5
1
odpowiedz
BartekTenMagik
82
Opiekun Przestrzeni

To już jest osiągnięcie. Wyobrażam sobie jakieś sterowane myślami różnymi rzeczami. Bardziej lub mniej przydatnymi. Ale ogólnie może to się przydać nawet do głupot. Tyle, że cena czegoś takiego będzie pewnie przerażająca.

12.04.2021 03:28
6
odpowiedz
pawel1812
72
Generał

Wynalazek z newsa brzmi jak Neuralink. Czyli dużo gadania, mało użyteczności.
Bo kluczem i problemem w przypadku komunikacji z mózgiem jest komunikacja z mózgiem i odczytanie tej komunikacji. Komunikacja pomiędzy Chipem a zewnętrznym komputerem nie wydaje się tutaj wyzwaniem w stosunku do odczytywania sygnałów prosto z mózgu. Jest to jakiś postęp, ale żadna rewolucja w tej kwestii.

12.04.2021 23:22
😂
7
odpowiedz
Samper
3
Junior

Sword art Online coraz bliżej szkoda ze nie dożyje Kappa

21.04.2021 15:56
8
odpowiedz
drayko
67
Centurion

"namierzaniu oraz właściwym wybieraniu konkretnych punktów na pulpicie przy użyciu kursora sterowanego sygnałami pochodzącymi z mózgu
"
przecież to jest już co najmniej od 10 lat, jaki kamień milowy?

Technologie Mózg połączony z komputerem bezprzewodowo po raz pierwszy w historii