Monitor do gier - na co zwracać uwagę podczas zakupu
Dodam też od siebie, że warto się upewnić, czy monitor posiada również technologia FreeFlicker (redukcja migotania przy regulacji jasności), gdyż nie wszystkie modele tego posiadają (głównie starsze i tańsze monitory).
Odkąd kupiłem nowy monitor IPS z FreeFlicker po stary monitor LCD, poczułem to jak niebo a ziemia. Minęło już pół roku od zakup monitor i nie czuję, by moje oczy się męczą po dłuższym czasie.
Zdecydowanie to polecam. Zdrowie oczy są najważniejsze.
Czy macie monitora z migotania obrazu (tego nie da się zauważyć tak łatwo)? Tego możecie sprawdzić za pomocą stronę TEST LCD - CLOCK AND PHASE i obniżcie jasność do poniżej 70-90:
http://www.lagom.nl/lcd-test/clock_phase.php
Jest również technologia Low blue light, ale to bardziej skomplikowana sprawa. Polecam przeczytać artykuły na ten temat jak:
https://avintegracje.pl/technologie-low-blue-light-oraz-flicker-free/
"korzystanie z systemu Windows 10" a ja myślałem że mam zły kabel i dlatego nie mogę g-sync włączyć....
Cześć mnie tam nikt na coś takiego nie namówi, nie umiem się przestawić po 22 latach grania na ten "zakrzywiony" wariant monitora.
Tak testowałem, mam astygmatyzm i o dziwo celność mi spadła o 40% w Planet Side 2 jak to sprawdzałem więc kategorycznie, nie dziękuję. Płaski jak deska hehe jest lepszy.
No ale jak ... testowałeś? Czy po prostu tak zakładasz? Ja kupiłem niedawno zakrzywiony a gram od czasów C64 i nawet nie zauważam, że jest zakrzywiony. Mam MSI Optix AG32CQ tak btw.
Zakrzywione przeszkadzają podczas pracy w programach graficznych lub np w AutoCADzie, szczególnie na początku.
"Dynamiczne strzelanki, w których najważniejsze jest to, aby zareagować, wycelować i posłać salwę ołowiu szybciej, niż zrobi to rywal, najlepiej będzie ogrywać na monitorze z jak najmniejszym czasem reakcji i wysokim odświeżaniem. Warunki te spełnia zarówno matryca TN, jak i VA."
Z tego fragmentu wynika wniosek jakoby matryce IPS nie były szybkie co nie jest prawdą. Ile mamy na rynku monitorów z matrycą VA o porównywalnej szybkości do matrycy IPS z takiego LG 27GL850B?
Moim zdaniem to właśnie matryca VA słabiej się nadaje do dynamicznych gier, a lepiej do oglądania filmów czy wolniejszych gier z pięknymi widokami (nieco gorsze kolory niż IPS, ale nadrabia zdecydowanie lepszą czernią).
Dzięki za opinię. Oczywiście, że istnieją wyjątki. Na przykład ten podany przez Ciebie za 2300 zł :) Kilka akapitów niżej zaznaczyłem, że IPS-ów nie należy przekreślać i z uwagi na to, że na rynku jest ich najwięcej, każdy znajdzie coś dla siebie.
Takie same parametry, czyli wielkość, rozdzielczość, czas reakcji i odświeżanie, a nawet input lag znajdziesz w AOC Q27G2U z VA za około 1 tys. zł mniej.
Od dawna wiadomo ze dobry IPS kosztuje sporo, zresztą na rynku TV już konkurencja straciła główną broń w postaci idealnej czerni :) Panasonic strasznie grzebie się ze swoją technologie Light-modulating cells, ale Chińczycy atakują :) z Dual-cell LCD. Mam nadzieję ze w monitorach też to zastosują, a OLED-y niech się gonią :D IPS z idalna czernią eh marzenia mogą się spełnić :)
https://www.youtube.com/watch?v=Q7lHyijQklE
Dla mnie w tej chwili nie istnieją monitory poza tymi o formacie 21:9. Różnica jest tak duża, jak pomiędzy 4:3 a 16:9 i jestem pewien, że w ciągu następnych 10 lat te monitory staną się znacznie bardziej popularne bo granie, praca i oglądanie filmów na nich są znacznie bardziej przyjemniejsze. Argument o grach, które nie obsługują tych rozdzielczości to inwalida, bo poza starymi grami oraz grami bethesdy (jakoś mnie to nie dziwi...) prawie wszystkie gry można bez problemów uruchomić w formacie 21:9. Nawet takie starocie jak pierwsze Fallouty czy Total Wary obsługują ten format.
Nie jestem taki pewien. Różnica pomiędzy 4:3 a 16:9 to mogę zrozumieć i zdecydowanie zostaję przy 16:9, ale 21:9 a 16:9 to coś innego i to już kwestia gustu. Czytaj artykuł o formacie jeszcze raz, a zrozumiesz.
Mam taki monitor od 3 lat i powiem tyle, że dopóki platformy streamingowe typu Netflix, HBO będą olewać widescreena to nie wróżę wzrostu popularności tego formatu. Z grami również nie jest tak jak piszesz, bo ostatnio miałem problem z "A Plague Tale: Innocence". Podobno jest fanowski fix do 21:9 ale ze względu na to, że grałem przez Game Passa to nie mogłem tego zainstalować. Często nawet jak sama gra odtwarza poprawnie widescreena to przerywniki filmowe albo menu jest odtwarzane w formacie 16:9. Niby nic ale na dłuższą metę jest to męczące. 99% filmów z sieci jest ripowane do 16:9 mimo ze oryginalny format to 21:9. Można rozciągnąć w odtwarzaczu, ale kosztem obcięcia obrazu albo nieproporcjonalnego rozciągnięcia. Na dzień dzisiejszy pod względem rozrywki jest za dużo zabawy z takim monitorem. Za to do pracy super.
O dodatkowe potrzeby na GPU dla 21:9 i droższa karta graficzna nie wspomnę. Niektóre klasyki może "nienaturalne" wyglądają na 21:9, bo grafiki i wrażenie z obrazu zostali stworzone z myślą o 16:9 lub mniejszy.
Ale zgodzę się z
Wszystko ma swoje plusy i minusy. Dla mnie 16:9 to aktualnie "złoty środek". Jestem z tego zadowolony. Nie za mały, ale nie za duży.
Po przejsciu na ultrapanorame nie wyobrazam sobie juz korzystac komfortowo z normalnego monitora.
Teraz tylko czekac na ultra panoramy 5k, bo na ta chwile jest chyba tylko LG, ktory reszte parametrow ma srednia.
monitory nie są do grania tylko do pracy, no ale różni są ludzie... :D
Telewizor doskonale sprawdza się do oglądania programów, podczas gdy monitor nie sprawdza się w grach. Twój argument jest błędny.
Podobnież, telefony doskonale sprawdzają się w wielu obszarach, podczas gdy monitory nie - ta odpowiedź tak samo sensu nie ma żadnego.
21:9 może i są lepsze, ale wymagają większych nakładów finansowych, także na komputer. Ja wybrałem kompromis. Jako, że jestem graczem z doskoku (średnio 0.5 godz dziennie, w weekendy ok 1-1.5 godz), wybrałem 32 cale zakrzywiane full HD. I jestem bardzo zadowolony. Jest duży, prezentuje się super i do oglądania filmów z odległości 1 metra jest idealny.
Ktoś ma praktyczne doświadczenie z ips vs va? Gry sieciowe mnie nie interesują, ale jakość obrazu tak.
Jak siedzisz sam na wprost, to VA może być. Jeśli dwie osoby siedzą przy jednym monitorze, to wystarczy nieznaczne wychylenie i są przekłamania barw, szczególnie czarnej. W sumie to też zależy od jakości matrycy, ale tak w skrócie napisałem. Za to u mnie IPS jakoś mocniej zbierał kurz.
Przy płaskiej matrycy 32" i więcej ten efekt również występuje na bokach ekranu w części matryc VA, siedząc na wprost monitora jego boki oglądamy pod kątem, rozwiązaniem może być zakrzywiony ekran.
W porównaniu z IPS kolory porównywalne z małą przewagą IPS. Lepszy kontrast i czerń ma VA ale aby to docenić trzeba mieć słabe oświetlenie pomieszczenia. Wadą IPS jest "srebrzenie" części ekranu.
Matryce VA są wolniejsze od IPS, najbardziej widoczne przy kolorze niebieskim. Dużo zależy od modelu monitora bo można trafić na szybsze VA od IPS choć częściej jest odwrotnie, tego nie pokazuje żaden parametr w opisie, trzeba czytać testy. Jeśli szukasz czegoś 144Hz to bierz IPS, matryce VA 144Hz wzrost szybkości opłacają wzrostem smużenia.
Osobną kwestią jest jakość monitorów obecnie. Producenci ostatnio olewają kontrolę jakość i kupno dobrego monitora powyżej 24" to loteria bez względu na cenę. W monitorach powyżej 24" częściej może występować prześwit podświetlenia z powodu słabego spasowania części matryce i część ekranu świeci wyraźnie mocniej. Najbardziej takie coś może irytować przy matrycach VA gdzie liczy się na lepszą czerń. Zakrzywione matryce są szczególnie narażone na taki efekt gdyż są zakrzywione na siłę. Występowanie tego efektu jest zależne od modelu. W niektórych zawsze występuje, w innych bardzo rzadko, jeszcze w innych np. co druga sztuka tak ma. Czasami efekt ustępuje po wygrzaniu monitora czyli używaniu go przez 100 godzin z maksymalną jasnością, tworzywa mogą się wtedy trochę dopasować.
Najlepiej kupić monitor przez internet z powodu prawa do odstąpienia od umowy w ciągu 14 dni.
na co zwracać uwagę podczas zakupu -> jeśli na cokolwiek to testy w internecie i opinie użytkowników.
Jak ktoś szuka budżetowego dobrego monitora, to polecam HP 25mx.
FullHD, 144hz, pivot, gsync i freesync.
Dla mnie super :)
Szczerze polecam ASUS ProArt PA24AC. Sam mam i szukałem właśnie monitora z HDR i tutaj działa SUPER ! Polecam recenzje. Jak nie grasz tylko i przede wszystkim w CS to te 60 Hz wystarczą, ale za to jaka jakość obrazu. Jak włączyłem POE2, albo SpellForce 3 Soul Harvest to szczena mi opadła. Inne gry! Więcej szczegółów i jakie kolory, a czerń? Piękna! Zakrzywionego nigdy nie kupię. Następny monitor to tylko będzie OLED. Miałem Eizo i inne bardzo chwalone monitory,ale dopiero Asus pokazał jakość obrazu. POLECAM !!!
Kupiłem parę dni temu mag321curv specjalnie pod xbox one x i xsx. Obawiałem się tych 60hz ale pod konsole nie potrzeba mi więcej. Przejście z fhd na 4k to mega różnica nawet w grach które tego nie obsługują. Ogólnie jeżeli chodzi o stosunek ceny do jakości to jest super.
no przecież jest napisane wprost, że artykuł powstał we współpracy z Samsungiem, więc z czym masz problem? Nikt nie wciska żadnego modelu, nie piszą jak spidersweb "oh mam nowego samsunga i spuściłem się w gacie" - taką reklamę byś wolał?
32 cale, WQHD, 144hz i VA to podstawa. Dell S3220DGF za 1688zł robi wrażenie. Przede wszystkim parametry i jakość w stosunku do ceny. Jeszcze 8bit+2FRC i HDR 450-480 NITÓW. Starczy bo CHG70 ma 600 NITÓW ale podobno na monitor to już za mocne. Stilgar recenzował 32 calową wersję i mówił, że wali po oczach strasznie.
Dziwne, że jeszcze Hydro nie napisał, że mamy XXI wiek, a wy piszecie o monitorach. Teraz tylko TV i to minimum 65 cali.
Raczej jeszcze nie napisał tutaj, że VR to przyszłość, a monitor to przeżytek.
Kupiłbym już monitor QHD. Komp za 5000 sobie powinien spokojnie poradzić.Ale to teraz,i na wysokich/bardzo wysokich,na ultra nie zawsze. A co będzie za 2-3 lata? Dlatego celuję w 26 cali FHD. Absolutnie mi starczy(TV pod konsolę kiedyś to4K ,ale to jeszcze długo nie :D) I tyle. Podzespoły starczą na dłużej,nie będą tak obciążane,i dłużej mi posłużą.I nie będę musiał z na monitorze QHD obniżać rozdzielczości .I miodzio.Pod warunkiem że wszystko się nie rozleci, i o nowym PC będę mógł sobie pomarzyć,bo będą ważniejsze rzeczy .
Kupiłem niedawno VA 32" i pomimo kątów widzenia gorszych od IPS już bym raczej do gier na IPS nie wrócił. Wreszcie czarny jest czarny, nawet w rogach ekranu.
Tylko że VA jedno drugiemu nie równe. W niektórych color shifting jest koszmarny inne mają koszmarny backlight bleeding (zwłaszcza te z HDR)...
U mnie wybór kilka lat temu padł na Asus PG279Q, monitorów z IPS 144hz + gsync było aż 3 do wyboru. Co prawda pierwszego dnia pojechał na serwis na wymianę matrycy bo te monitory miały problem z backlight bleeding ale po wymianie matrycy na nową jestem z niego mega zadowolony.
W życiu żadnego IPS. Tym bardziej, że nigdy nie gram przy świetle. W dzień też mam ciemno w pokoju.
A to wszystko o kant czterech liter. Ilu ludzi posiada kolorymetr? Ilu ludzi jedzie na prawie maksymalnej jasnosci i wypala sobie oczy w nocy ? Mozna kupic drogi monitor i obraz miec gorszy niz na tanszym skalibrowanym kolorymetrem. Moja rada jak kupujecie monitor za ponad 1,5 k to nie sepcie i chociaz wypozyczcie kolorymetr. Sa firmy co wypozyczaja za 90 zl na 3 dni (sa pewnie tansze ).
Eee, aby uzyskac najlepsza jakosc obrazu ? Nie ma znaczenia czy to w grze/filmie/programie do obrobki obrazu.
Czyli co?
Dla użytkownika growo-domowego kalibracja koloru jest bez znaczenia, wystarczy że ustawi kolor tak jak mu się podoba.
Czy będzie to zgodne z paletą czy nie, jest nieistotne.
Jeżeli odchylenie barw nie jest drastyczne (a standardowo nie jest) nie ma wpływu na jakość obrazu, krótko mówiąc, jeżeli barwy obcego nie są w 100% zgodne z wzorcem Pantone (a nigdy nie będą bo CMYK i RGB nie odwzorowują się idealnie) to i tak nie ma wpływu jak wygląda jego rozrywane serią z blastera ciało.
Żeby niebieski nie był morski albo fioletowy a biały kremowy albo różowy. Chociaż do tego nie trzeba może koniecznie kolorymetru
Standardowe odchylenia zwykłe są drastyczne
maciell -> można samemu programowo skalibrować bez problemu, jak ktoś daltonistą nie jest to wystarczające do domowych warunków. Jak ktoś chce lub potrzebuje, bo grafiką się zajmuje, to zawsze może sobie zrobić za 100-150 pln sprzętową kalibracje u fachowców.
maciell -> no nie ma sprawy dodam cie do listy ignorowanych, więc już nie będę niszczył twojego samouwielbienia :D Możesz dalej pisać te swoje teorie które z rzeczywistością nie mają nic wspólnego :P
Mam 5-letni AOC IPS 22 FullHD, beż żadnych dżi synców, flikerów, usb i jest kurła w pytę :) Co do artykułu i wymienionej w nim możliwości podłączenia słuchawek do monitora, to nie róbcie tego, karta audio w monitorach to taki sam chłam jak wbudowane głośniki. Marzy mi się teraz 27' AOC FullHD 75Hz IPS, ale niestety póki co jestem bezrobotnym przegrywem i muszę poczekać na lepsze czasy :)
Ja się zastanawiam obecnie czy WQHD 144hz będzie ok do fpsów online, czy lepszy wybór to full hd 144hz? Mam wrażenie, że 27 cali to za dużo do grania 'competetive', z drugiej strony lubię grać też w inne gry.
Wyszła trochę rozprawka, ale chciałem podzielić się moją historią, jako że w ostatnim roku monitor zmieniłem łącznie 4 razy:)
Zacząłem od AOC G2790PX - 144hz, 27", FHD, freesync, matryca TN. Kolorystycznie tragedia, mdłe barwy, niskie pokrycie skali RGB (92%), rozmiar IMO za duży do FHD. Jedyna zaleta to szybkość - ekran był mega responsywny, ale nie gram kompetetywnie więc I don't care.
Niestety przypadkowo go zbiłem, więc zaopatrzyłem się w Samsung C24FG73FQU. Również 144hz, tym razem 23.5", FHD, freesync, curved i matryca VA. W tym czasie również zainteresowałem się bardziej fotografią, więc zaopatrzyłem się w kalibrator SpyderX Pro. Więc tak - kolorystycznie fajnie, monitor dobijał do 100% RGB i z tego co pamiętam jakichś 83% AdobeRGB, ale jak na panel VA przystało, smużenie było arcyirytujące, nawet w grach pokroju Grim Dawn. Kontrast wiadomo znacznie lepszy niż w poprzedniej matrycy TN, responsywność też całkiem spoko, ale wykrzywiony ekran doprowadzał mnie do szału, miałem wrażenie że nigdy nie jest ustawiony prosto względem mojej pozycji. Dodatkowo czcionki wyglądały na nim bardzo nieostro, google mówi że to normalka przy tym modelu i VA.
Następnie chciałem czegoś "poważniejszego" do fotografii, a jako że temat gamingu zszedł trochę na drugi plan wybór padł na LG 27UL600. 27", majestat 4K, panel IPS i w komplecie nawet freesync. Różnica między FHD a 4K nawet przy poruszaniu się w Windowsie była KOLOSALNA. Zupełnie jak przejście z 144hz na 60hz, które szczerze mówiąc okropnie mnie zabolało xD Panel IPS w połączeniu z 4K był dla mnie zupełnie nowym poziomem postprodukcji foto. Nagle widziałem rzeczy, na które wcześniej zwyczajnie nie zwracałem uwagi. Kontrast niestety był zauważalnie niższy od poprzedniego modelu, koloryt też tylko 82% aRGB, plus odświeżanie 60hz po prostu mnie obrzydzało.
Jako, że nie jestem profesjonalnym fotografem, a mój GTX 1070 niestety nie zapewnia płynnej rozgrywki w 4K60FPS postawiłem tym razem na kompromis i wybrałem AOC 24G2U/BK. Powrót do wspaniałych 144hz, FHD ale przy mniejszych 24", podświetlenie IPS, freesync i 1MS MPRT. Muszę powiedzieć, że był to strzał w dziesiątkę. Przejście z 4K w FHD trochę kole w oczy, ale nie tak jak z 144hz na 60. Po kalibracji monitor osiąga 86% AdobeRGB, co w połączeniu z bardzo matowym szkłem i ponadprzeciętnym jak na IPSy kontrastem w tym modelu daje niesamowitą wręcz jakośc obrazu. Zero smużenia, super responsywność, ogółem giga jakość. W końcu znalazłem sprzęt uniwersalny:)
Uff, trochę tego było, mam nadzieję że ktoś chociaż będzie w stanie coś wyciągnąć z tej paplaniny. Trzymajcie się gamingowe świry, pozdro!
A macie jakąś propozycję jak zmienić / i na co stary monitor 19' TN i 1440 x 900 na coś więcej, z ładniejszym obrazem i kolorami (z funcją pivot najlepiej) ale jednocześnie żeby sprzętowo w natywnej rozdzielczości dawało radę w grach. Sprzęt jaki posiadam to procek Intel Core i3-2120 3, 3 Gh i GeForce GTX 750 Ti
A i jeszcze jedno. Czy warto spoglądać w kierunku monitorów poleasingowych ?
Artykuł pomija bardzo ważny aspekt: regulację wysokości i pochylenia. Tańszym monitorom i monitorom "dla graczy" często tego brakuje, a nie każdy może sobie pozwolić na przykręcenie ekranu do ściany na wygodnym uchwycie.
Temat w czas bo akurat sam szukam.
Co wy byście wybrali z tej listy?
1. iiyama XB2783HSU
2. HP 27x Curved Gaming
3. Samsung C27R500FHUX Curved
4. LG 29WK500-P
5. AOC C27G1 Curved
6. MSI Optix G27C4 curved czarny
Widziałem 3 monitory z Twojej listy na żywo jak się sprawują i powiem Ci, że tak:
- MSI świeci ładnie ale jak mu się zwiększyło jasność to już był lekki dramat i pojawiał się tak jakby szum na jasnych barwach.
- HP bardzo fajny monitor i serio byłem zaskoczony, że tak dobrze świeci :)
Teraz masz go w promce na x-kom
https://www.x-kom.pl/p/520195-monitor-led-27-hp-27x-curved-gaming.html?partnerid=100667255&sm12=MTA=&ts=1587591002&token=bcba73cf7d4c335441ff94a0c8754d04&70
- Samsunga też widziałem i miałem okazje pograć na nim u kumpla. Jak dla mnie świetny kontrast ale czasem (jak to na samsunga) zbyt "cukierkowe" kolory.
I cena też spoko z tego co widze :
https://www.x-kom.pl/p/477805-monitor-led-27-samsung-c27r500fhux-curved.html
Ten model jest nieco droższy ale jak dla mnie ładniejszy no i ma więcej wejść jeśli to Cie interesuje:
Ja bym się zastanawiał nad HP albo Samsungiem. Ale wiesz to moja opinia :) tak jak mówiłem widziałem te monitory w pracy na żywo :)
Ja na przykład lubię duże ekrany, dlatego obecnie jestem na telewizorze QE49Q60. I bardzo sobie chwalę a miałem wypasiony monitor 27 cali ale sorry to nie dla mnie ja lubię podziwiać widoki. A przesiadka z tak dużego ekranu jest nie do przyjęcia :d.
Niecałe 2 lata temu potrzebowałem monitora FHD i po przeanalizowaniu rynku zdecydowałem się na konkretne budżetowe rozwiązanie mianowicie
Philips 243V z matrycą IPS, PIĘKNYMI KOLORAMI, dobrym kontrastem, czas reakcji: 5ms- uno problemo, jak za jedyne 550 zł to gry wyglądają na nim aż za dobrze, jak ktoś szuka taniego do gier casualowo to polecam Philipsa. https://www.philips.pl/c-p/243V7QDAB_00/monitor-lcd-full-hd.