Kto wygra w wojnie konsol? Analitycy podają sprzeczne informacje
Właściwie to chodzi o to na ile powiększy się rynek konsol w EU i USA.
Bo skośnoocy i tak kupią głównie PS3 a także Revolution.
Natomiast w USA X360 zdominuje zapewne cały rynek.
I tyle :)
Kozzo napisał:
A Polacy myslą która konsola będzie umożliwiała łatwiejsze odtwarzanie piratów
Wydaje mi się, że w taki sposób to myślą złodzieje. A twierdzenie że wszyscy Polacy są złodziejami jest oczywistą bzdurą.
Niestety to prawda. Zrób sondę, ile osób nie przerobiło swojej konsoli, to się przekonasz.
w polsce pewnie tez x360 bedzie dominowal, w koncu jak w ps3 bedzie ten nowy naped to kazdy (albo bedzie sie kupowalo od piratow, jak na poczatku na kompy ;) ) musialby miec taka nagrywarke no i trzeba by sie niezle nasciagac gb ;] chyba ze beda ripy :P ale to pewnie tez duzawe;]
A Polacy myslą która konsola będzie umożliwiała łatwiejsze odtwarzanie piratów
he he, celna uwaga. Zauważyłem że osoby z nieprzerobioną konsolą uważane są za odmieńców, frajerów i dziwaków :) Na szczęście nie tylko w polsce myślą w takich kategoriach, tylko że co to za pocieszenie..
a ja mam kilku znajomych, którzy nie przerobili konsoli ps2 i kupują oryginały a wcale dużo nie zarabiają, w Polsce jest dużo takich ludzi a przeróbki są popularne głównie wśrud ludzi chodzących do szkoły i małolatów i być może tam osoby które nie przerabiają konsol są uważane za odmieńców. Na pewno w każdej grupie ludzi są osoby które przerabiają konsolę i osoby które tego nie robią i kupują oryginały.
Cypher. --> W Polsce to nawet Xbox360 nie będzie dominował. On ma płyty DVD DL, kosztujące po 30zł, więc dla przeciętnego gracza korzystającego z piratów, to o 27zł za dużo. W przypadku PS3 nikt nie będzie kupował od piratów, bo pirat będzie sprzedawał grę drożej niż oryginał (albo przynajmniej tyle samo), skoro czysta płyta Blu-ray kosztuje chyba 40Euro, nie mówiąc już o ponad 2000USD za nagrywarkę.
czysta płyta Blu-ray może i kosztuje 40Euro a nagrywarka 2000USD ale za kilka do kilkunastu miesięcy nagrywarka może kosztować poniżej 200USD to tylko na razie jest drogie, zresztą jak każda nowość, a jka nie potanieje blu-ray to zostanie wyparty przez inny format bo cena jest jednym z najważniejszych czynników decydujących o popularności danej technologii
Co niezmienia faktu ze Ludzie i tak bedą przerabiac swoje konsolki. Ja kupie x360 i tez go pewnie przerobie zeby mi czytał divx i odpalał emulatory i inne programy.... to tez jest fajne
futureman --> Wybacz, ale fantazjujesz. Skoro dopiero za kilka miesięcy wejdą odtwarzacze blu-ray i kosztować mają "jedyne" 1400USD (Samsung chce to wprowadzić na rynek. Nagrywarki będą po 2000USD, premiera chyba w połowie 2006), to nagrywarka nie będzie kosztować poniżej 200USD, jeszcze przez kilka dobrych lat. Na razie płyt blu-ray miesięcznie produkuje się chyba 20tys (nie pamiętam dokładnie), to żeby ceny nagrywarek spadły do rozsądnego poziomu, to nie wystarczy sama PS3, a nawet wydawane na nich filmy (ciekawe kto zapłaci za film 40-50USD), tylko popularyzacja w branży archiwizacji, tak jak to miało miejsce z płytami CD i DVD. Poza tym nie należy zapominać, że format blu-ray jest z góry skazany na klęskę z powodu ceny. Jest o wiele droższy niż HD DVD, gdzie wyprodukowanie płytki kosztuje prawie tyle samo co zwykłej DVD.
komorowy --> Moim zdaniem albo będą tanie płyty blu-ray i nagrywarki albo blu-ray w ogóle nie będzie przyszłym standardem w sensie takim jak dzisiejsze DVD tylko zostanie zastąpiony jakimś innym (tańszym) nie wiem jakim nie za bardzo się znam na tym i dlatego mogłem się pomylić o kilka do kilkunastu miesięcy co do blu-ray.
ALE wtęczas z jednej strony sony wypuszczając gry w formacie blu-ray miała by przewagę dlatego, że praktycznie nie było by kopiowania tych gier bo mało kto miałby nagrywarkę blu-ray a z drugiej strony piraci pewnie musieli by wymyślić jakiś inny (tańszy) sposób uruchamiania pirackich gier, moży z obrazów na jakiejś pamięci lub z dysku (nie wiem czy ps3 będzie miała dysk (ale za chwilę poczytam o tym to będę wiedział) lub podłączenie dysku jako opcji ale myślę że coś piraci wymyślą ...
... albo PS3 :]
Analitycy też nie dawali szans Sony z ich psx'em jak wchodziła na rynek:)