Karty RTX 3000 mogą być jeszcze trudniejsze do kupienia
No cóż, wszystko jest teraz trudniej zdobyć.
Dobra karta, wystarczy do wiekszosci zastosowan.
Mam RX580 i w FHD to nawet Cyberpunk2077 jej nie zarżnal, bylo ladnie i plynnie, a ze nie na full? W d.pie mam full o ile gra mi sie itak podoba.
GF1060/RX580 wystarcza, aze jakis developer partacz nie umie napisac gry, ktora plynnie bedzie działać na ww. kartach to niech spada na drzewo i lepiej zacznie sadzic ziemniaki, a nie pracowac w gamedevie.
Gry sie tworzy pod graczy, a gracze maja wlasnie GF1060 i 1050Ti i pod ten sprzet powinno sie produkowac gry, przynajmniej w FHD.
Dobra karta? Kupiłem monitor 1440P 144HZ z myślą o moim RTXie 3080 który nawet nie został wyprodukowany bo dalej jestem 3setny w kolejce. Muszę grać na low aby grać w natywnej rozdzielczości, mam tylko jeden Display Port przez co nie mogę grać na VR bo odłączanie monitora żeby pograć godzine mija się z celem.
I to nie to że muszę grać na low bo reszta kompa jest słaba, reszta kompa to:
Ryzen 9 5900X.
32 GB RAM 3200.
A reszta jest mało istotna dla tego komentarza.
Na początku lutego w mediaexpert udało mi się kupić Rtxa 3070, co prawda nie chciałem dawać więcej niż 3000 zł ale miałem jakieś przeczucie że może być straszna lipa z kartami graficznymi więc z bólem serca dałem te 4000 zł za niego, dwa dni później kurier był u mnie z kartą, teraz patrząc na ceny mojej karty 6000 - >7000 zł myślę że to była dobra decyzja, żałuję nawet że nie wziąłem drugiej sztuki na handel bo myślałem o tym, koszt zakupu zwróciłby się z dużą nawiązką, wczoraj wchodziłem z ciekawości na stronę mediaexpertu to był od ręki przez chwilę 3060 za 5300 zł, chore, mam nadzieję że w ciągu najbliższych miesięcy sytuacja się unormuje a *****waluty polecą na łeb na szyję aby normalni gracze mieli możliwość kupna swojej wymarzonej karty w miarę normalnej cenie
Nie ma szans... do końca 2021 roku ceny kart będą tylko rosnąć, na nagłę tąpnięcie cen o 120% ceny jak z przed jesieni 2020 nie ma nawet co marzyć, ponieważ kryptokopacze kupują obecnie jak szaleni, ba nawet na portalach ogłoszeniowych zaczynają się pojawiać już styrane koparki typu sprzedam koparkę z 40- stoma RTX 2060 za 70 tys pln. No i jeszcze mamy sztuczną srandemię, i jest jak jest.
Szczerze? mam to w du..., Mój GTX 1080TI starczy jeszcze na bardzo długo, kupiony na jesieni 2020r za 1600pln.
Zależy w jakiej rozdziałce. Swojego 1080ti pogoniłem w grudniu dlatego, że w 3440x1440 dawał radę średnio w około 40-50 fps i to jeszcze z jakimiś cieniami na średnie i bez innych bajerów. W takiego RDR2 czuć było opory więc po zmianie oczywiście wrażenia mocno na plus.
Gram na 1080p na 32calach z odświeżaniem 144hz, więc do szczęścia mi nic więcej nie potrzeba.
Do 1080p sam bym został na 1080ti. Tym bardziej, że miałem jeszcze rok gwarancji.
Możesz mieć w du..., ale jak Ci ta karta padnie to w tedy będzie kiepsko prawda?
Wtedy będę jechał na 9600GT
Krojenie graczy odcinek 999
Pierw niby brak kart graficznych co potem okazało się że szły całymi partiami do górników
Potem rzekome ograniczanie górników co okazało się totalną bzdurą
Potem podniesienie ceny GN dwukrotnie
Więc obecnie zostało już tylko totalne ograniczenie kart graficznych, górnicy mają płacić krocie za karty bo z GN oni i tak nie skorzystają a gracze mają obowiązek przesiąść się na x2 droższy GN.
Karty RTX 3000 mogą być jeszcze trudniejsze do kupienia
Kiedyś słyszałem pogłoski, że takie karty były dostępne w sklepach, kolejne mają ukazać się latem - tylko nie wiem którego roku.
Wiem co można zrobić żeby przy okazji pozbyć się i7 8700k. Wystawić na aukcję całą budę z 3080 :D za 15 tys.
7000 zł za RTX 3070!? Za tyle teoretycznie mogliśmy mieć dwa RTX 3080 - kto to kupuje w takiej cenie?
Ja dorwałem w listopadzie RTX za ok 2900 zł, a najlepsze jest to, że kusiło mnie, żeby poczekać kilka miesięcy aż "ceny spadną", lol :D
Da sie jeszcze trudniej niz "nie można kupić"?
Nie ma to trudno, trzeba olac temat, zyc dalej, a jak sie pojawi w sklepie w normalnej cenie to wowczas sie zainteresowac i kupić.
Tak samo. PlayStation 5- olać, na drzewo, uznać, ze nie istnieje (jak komus to pomoże) i zyc dalej, cieszyc sie tym co sie ma.
Tym wiecej newsów tym bardziej sie ciesze ze jednak dobrze ze zmieniłem PCta na mocniejszego nic potrzebowałem w tym ,,przepłaconego RTXa 2070,, za którego dałem 2000zł odejmujac gry która sprzedałem. No i też siedzę na 1080p 75hz.
Poczekam jeszcze trochę i może uda mi się wyrwać jakieś mieszkanie za moją 3080.
Ja tam swoją teorie mam, i jest ona następująca. Karty są u sprzedawców ale dostali info od Nvidii by nie sprzedawać a to dlatego żeby rynek sam wywindował cenę w górę. Nvidia czysta i nie oskarżana o kłamstwo a hajs się zgadza. Najbadziej to rozbraja mnie to że ludzie fantazjują o Ti jakiejkolwiek karty jak normalne wersje są niedostępne na rynku, sam codziennie wmawiam sobie jakiego farta miałem.
Że co? Zakupić coś czego się nie posiada hmmm deal życia... Swoją drogą ciekawe co z ludźmi którzy kartę wzięli w kredyt, czy muszą bankowi spłacać za produkt widmo? Pisałem do sklepu kiedyś o to ale nie dostałem odpowiedzi, co raz więcej ludzi również jest wkurzonych i zglasza sprawę do Uokiku :), coś czuję że z kartami których rzekomo nie ma może być niezła afera.
Jak zamawiałem z Nvidii a raczej próbowalem we wrześniu to i tak musiałem zamówić ze sklepu zewnętrznego, to jest śmieszne że Nvidia wypuszcza nowe karty w stylu 3060, 3060ti, 3070, 3050 (chyba też wydać chcą) a nie ma 3080 i 3090 dostępnych bo wykupiły boty, natomiast oczywiście dla youtuberów, streamerów w szczególności płci pięknej są dostępne bez problemu i karty czerwonych i procesory czerwonych oraz karty zielonych... Tym się UoKik powinien zająć.
Co im Polski UOKIK zrobi, będzie plebs do NV się pultać to nie będą sprzedawać w Polsce, AMD nie ma problemu z niesprzedawaniem swoich produktów w Polsce to czemu i NVidia miała by mieć.
Wczoraj patrzyłem na ceny. 3080 na stronce Nvidii miały chodzić po 3500, tymczasem niektóre modele na Allegro nawet po 11-13tys. Wtf :D
Przez kilka tygodni szukałem jakiejś karty z serii 3000 w sensownej cenie. Nic nie znalazłem. No to daję sobie spokój na co najmniej kilka miesięcy i wracam do poszukiwań innego bialego kruka - "Lalki' Prusa w wydaniu Biblioteki Narodowej. Też poluję już od kilku miesięcy. Bezskutecznie.
BTW, temu, kto wskaże, gdzie kupić 3070/80 w rozsądnej cenie, chętnie oddam GTX 1080 za półdarmo. :P