Intel rozwiewa wątpliwości: nie porzucimy procesu 10nm
Czyli co mam przez to rozumieć, że Intel będzie robił ludzi w ch*ja?
Skąd będę wiedział czy nowy i7 to jeszcze 10nm czy już 10nm+, a może 10nm++++++?
Kupa zawinięta w sreberko.
Co do Intela to się nie dziwię, raz już się przejechali na zbyt szybkim przejściu na 10nm, więc teraz wolą dopieścić wszystko przed kolejnym przeskokiem.
Intel sam sobie zrobił takie bagienko mieli przewagę zamiast ją powiększać doili nas a czas tykał. Dopadł ich pech z lukami z procesem technologicznym i ja im nie zazdroszczę mają lekką lipę. Ale tego przecie nie powiedzą.
Jak tak dalej im pójdzie to na glucie i7 4770k dotrwam do 10 lat użytkowania :P ( jeszcze jakoś 3.5 roku i właściwie wszystko śmiga na nim dalej bardzo ok jeśli chodzi o gry )
Może do tego czasu to ogarną i zrobią coś godnego uwagi.
Intelowski proces 10nm ma o 30% więcej tranzystorów na mm2 niż 7nm wykorzystywane do produkcji ryzenów.
To nie jest wiedza tajemna.
Nie jest, to są mity, obalane na każdym forum przez średnio ogarniętych użytkowników. Ba, to własnie niskie zagęszczenie tranzystorów pozwalało Intelowi brylować jeśli chodzi o temperatury i energooszczędność. Ale razem z wincyj rdzeniuff powoli się to wszystko sypie.
Oczywiście Intel daleki jest od upadku, a Kawa dalej daje radę, ale nie opowiadajmy bajek...
Intelowski proces to jest na ten moment na papierze tylko. Poza jakimiś próbnymi układami mobilnymi w laptopach, których w zasadzie nie idzie kupić. Więc jego gęstość tranzystorów w zasadzie wynosi na ten moment 0.
Tu masz listę procesorów i ich liczbę tranzystorów:
https://en.wikipedia.org/wiki/Transistor_count
Widzisz tam jakiś procesor intela w 10 nm?
A i intel sam już dawno przestał się chwalić ile to ta gęstość będzie wynosić. Więc jak już w końcu cokolwiek ujrzy światło dzienne, to Bóg wie co tam w środku będzie.
I nawet w optymistycznych założeniach intela nigdy to nie było 30%, już bliżej 5%, zależy jaką miarę przyjąć.
Proszę bardzo:
https://en.wikipedia.org/wiki/7_nanometer
96.5 (7 nm TSMC) vs 100.5 (10 nm Intel).
Nie wiem w jakiej matematyce jest to 30%, ale na pewno nie tej na planecie Ziemia.
No i ta drobna różnica, że to 7nm to rzeczywiście działa i są w tym układy do kupienia (CPU i GPU). A to 100.5 jest póki co na papierze.
Proces dla Ryzenów to TSMC’s 7nm (HPC) 66.7(MTr/mm˛), ten który podajesz dotyczy pamięci, procesory nie są w nim produkowane, stąd te 30%.
Problem w tym, że 14 nm też się Intel przechwalał przed wprowadzeniem, jakie to będzie upakowanie, a jest.. no jest mizerne.
Poczekamy, zobaczymy, na razie nic nie przemawia za tym, że będzie tak wspaniale. No, może poza tym, że mocno przy tych 10 obstają, tylko czy to dziwne, po tym ile kasy w to wpompowali?
Niech giną. Jak będę w przyszłości składał kompa to na amd. Śmiech na sali z ich prockami. Mam 2500k i nie widzę sensu wymieniać