Bardziej mnie interesuje poprawa stosunku wydajności do ceny, bo RTX to padaka pod tym względem.
Oczywiście znowu będzie "cudowny" wzrost wydajności przy jednoczesnym podniesieniu ceny czyli stosunek cena do wydajność utrzyma się na tym samym poziomie co w serii 9xx...
Oby amd wywierało skuteczną presję cenową...
Też powiedzmy sobie uważam ceny tych mocnych graf za abstrakcyjne... 3000-4000-5000 !!! Osobiście w życiu nie dam za jeden komponent nawet połowy tej najniżej ceny... Ja bym chętnie pograł w 4k, mam TV ;P Ale to trochę obłęd z tymi cenami... A tu wcale z nowymi rozwiazaniami stare niezbyt tanieja... więc jeśli to taka rewolucja to pewnie i te ceny okażą się za niskie...
Czytaliście poprzedni news o tym że karty graficzne podrożeją
czyli z obliczeń matematycznych wychodzi +50% do wydajności i 50% do zwiększonej ceny względem Turinga.
Wzrost wydajności pewno i taki będzie jak plotki głoszą.
Ale kluczem do sukcesu jest właśnie cena.
Ja osobiście liczę na powtórkę z Pascali :)
Zawyżanie ceny dla RTxów to była na pewno marketingowa wtopa a finansowa to nie wiem ale z tego co pamiętam jakiegoś hurra wtedy nie było. Więc może wyciągną wnioski że lepiej taniej a więcej sprzedać.
Gdyby udało się kupić kartę 2x szybszą i o zbliżonym poborze energii względem mojej 1080-ki, to było super. : >
Mam nadzieję, że nowe gry będą warte tych naszych tysięcy złociszy bo od premiery turinga taka bida, że nie ma w co grać. Niby Metro ładne z grafiki ale co z tego jeśli gramy jakimś trepem bez charakteru. Jak do premiery Ampere nie wyjdzie nic ciekawego to nie ma się co rzucać. Już taki Terminator biję na głowę wiele gier 2019, a z tego co zaobserwowałem nie potrzebuje potwora do grania.
Oczywiście mówię o grach AAA i potrzeby używania topowej karty obecnie 2080ti. Osobiście gram w starsze gry jak KCD, Wiesiek 3 tzn do nich wracam mimo nowości na rynku które są słabe.
Z miłą chęcią kupię 3080/3080ti żeby grać przyjemniej w KCD.
Mam nadzieję, że utrzyma się wcześniejsza wersja, mówiąca o premierze w H1 2020
https://www.gry-online.pl/hardware/premiera-kart-graficznych-nvidia-ampere-w-czerwcu-2020-roku/zc1cfa1
Borac pod uwagę, że na takim Series X będzie można grać w 4K/ 60( właściwie już na Xboxie X można była to osiągnąć w niektórych grach, np Wolfeinsten 2), to tym bardziej powinno to być możliwe na takim GeForce 3060. Nie piszę tu o RT ale 4K powinna na dobre zagościć i na konsolach i PC już za rok. Szkoda, że z tym wzrostem wydajności pójdzie też mocno cena. Ale będę musieli też robić alternatywy za góra 300/400 dolarów( 1660 i 1660TI), bo na myśl zakupu samej grzałki za 600, wielu od razu przejdzie na konsole. Pisze tu o typowych graczach a nie ludziach wykorzystujących grafikę do innych rzeczy.
Kolejna sprawa jest taka, że zanim pojawią się naprawdę mocne gry, wykorzystujące te nowy dyski SSD, Zeny 2 i inne cuda, to minie jeszcze dobre 2 lata.
Strzelałem na maj, że wyjdą amperki. Chodzi o modele 3080, 3080 Ti i 3070.
Chyba że nVidia coś wymyśli, i wypuszczą 4080 Ti, jako pretekst że seria Super była tą trzecią generacją :D (w sensie trzecią jeśli przyjąć że seria 1000 była pierwszą)
Redaktorzy serwisu Wccftech spekulują, że usprawnienia architektury powinny pozwolić na granie w rozdzielczości 4K i 60 klatkach na sekundę z włączonym śledzeniem promieni.
Niech wstaną, bo się zesrali. Może stabilne 60fpsów zapewni topowa karta, która będzie kosztowała tyle co samochód, a i w to wątpię. Znając Nvidię i ich podejście do wyceniania swoich kart, będę wolał poczekać na nowe Navi. Przynajmniej AMD nie wyr*cha mnie z ceną, która będzie ma pewno bardziej zbalansowana dla przeciętnych ludzi.
Jak tak będzie, to będzie trzeba wymienić RTX2080.
Do tego konsole znów będą w tyle.
Dziki temu będę mógł się dalej cieszyć grami w 100fps+, choć rozwój grafiki znów utknie na kilka lat.
Dajcie 60 fps na konsolach jako standard i oleje całkiem PC :)
Działa na gt 1650?
Przydała by się kolejna karta pokroju 970 która pozamiata ceną i wydajnością. Idealnie by było 1,5 k za samą kartę, ale nie oszukujmy się, to jest zakup na kilka lat, dobrą kartę brałbym tak do 2-2,5k :)
Mam nadzieję że cenowo nie będzie to już wycinka nerki by pozwolić (mówię tutaj o większości, a nie o sobie) ludziom na zakup GPU z Ray Tracing.
W samej ameryce dochodzi już powoli do absurdalnych sytuacji gdy ludzie biorą karty w leasing (jak samochody):
https://www.leaseville.com/tv-gaming/gaming-computers/gaming-graphics-card.html
Już wcześniej tego typu usługi były tam dostępne, ale wraz z premierą RTXów zainteresowało się tego typu biznesem więcej niż normalnie ludzi.
Z naszej perspektywy ludziom to się nie opłaca gdyż ostatecznie przepłacają za GPU, ale usługodawcy nie potrzebują/wymagają sprawdzać w tego typu umowie zdolności kredytowych klientów.
Ciekawe czy też będą wypuszczać jakieś różne durne edycje/wersje - 30xx, 30xx ti, 30xx super, 30xx ultra, 30xx ultra super, 30xx ti ultra super, 3 30xx ti ultra super najlepszy
Pożyjemy, zobaczymy. Chwalić i obiecywać każdy może.
Z drugiego obozu podobne wieści.
Plotka: AMD Navi 21 dwukrotnie wydajniejsze od układów Navi 10
https://www.purepc.pl/karty_graficzne/plotka_amd_navi_21_dwukrotnie_wydajniejsze_od_ukladow_navi_10
50% to jest chyba marzenie Nvidii. Jeśli będzie 20% to już będzie 2x lepiej niż 10xx-20xx. Koniec końców stosunek ceny do osiągów będzie najważniejszy.
Jeżeli topowy RTX 2080Ti kosztuje 5,500 tysiąca złotych, to najlepsza wersja następnej generacji ile będzie kosztowała ? 6000-7000 tysięcy ? Znając Nvidie takie ceny są niestety możliwe.
Najgorsze co można w życiu zrobić, to kupić kompa za 10-15k dla gier, jeszcze gier online, gdzie gra się na LOW, żeby mieć przewage, a do tego grać jak rak ;( a takich "graczy" jest masa