Cena 3070 to przełom przez duże P bo dostajemy kartę o wydajności 2080ti za śmieszne pieniądze. Nvidia pozamiatała. W 3080 brakuje mi tych GB tak do 16 i byłoby ok bo w 4k gry lubią pożreć trochę pamięci.
Oj coś czuję że z takimi cenami to będzie problem z dostępnością... tak, na ciebie patrzę rtx 3070.
Przecenilem Nvidie
Myślałem, że im już tak odpier.oliło, że znowu podniosą ceny o 100 dolarów w każdym modelu, a tu ceny zostawili wysokie jakie są dzisiaj, a popracowali nad wzrostem wydajności, czyli wkoncu przyniesli rozwój, bo rośnie wydajność w tym samym pieniądzu, czyli definicja rozwoju jest spelniona.
Jestem pozytywnie zaskoczony.
Chyba NVIDIA faktycznie wyszła z biurowca i zobaczyła, że na świecie jest biedniej niż rok temu, że idą naxtgeny i trzeba dać coś jakiś wzrost wydajności żeby gaming na PC nie zdechł.
Interesuje mnie wydajność GF 3060 i 3050.
Ten pierwszy fajnie jakby miał moc GF 2070 Super, a GF 3050 miał wydajność GF2060 Super z 30% niższym zapotrzebowaniem na prąd.
I byłoby faktycznie bosko, wymienilbym RX580 na GF 3050 i dalej spokojnie grał w 1080p
Naszły mnie pewne przemyślenia odnośnie tego hurraoptymizmu, który zapanował po wczorajszej konferencji:
NVIDIA spija dzisiaj śmietankę dzięki bardzo sprawnej akcji marketingowej. Wracając do pewnej normalności i czegoś, co wcześniej było standardem zbiera teraz brawa ze wszystkich stron dzięki temu, że w poprzedniej generacji wyceniła swoje karty horrendalnie drogo. Premierze poprzedniej generacji towarzyszyło sporo głosów krytycznych, które wypominali koncernowi znaczące podwyżki cen.
W tym roku wystarczyło rozpuszczenie kilku wcześniejszych plotek o tym, że nowe karty będą oferowały zarówno duży wzrost wydajności jak i skok cen żeby teraz, po oficjalnej prezentacji wszyscy skakali z radości, że NVIDIA utrzymała ceny z poprzedniej generacji (wtedy mocno przecież krytykowane).
A przecież tym właśnie ma być postęp - rozwijaniem i oferowaniem lepszego produktu w tym samym pułapie cenowym. NVIDIA w tej generacji robi dokładnie to czego powinniśmy od niej wymagać zawsze i trzeba to docenić, ale nie ma powodu by piać z radości ponad miarę. Te ceny to względny powrót do normalności. Względny - bo jednak "nową normalność" NVIDIA ustanowiła sobie wysokimi cenami poprzedniej generacji.
Czekam na karty dla ludu RTX 3060 i 3050Ti w cenach ~1500zł i ~1000 zł. ta druga 75W DTP.
Z ciekawości, co będziecie używać po sprzedaży swoich kart, skoro 3070 wychodzi dopiero w październiku i to referent?
A tak ludzie narzekali, że znowu podniosą ceny dwukrotnie.
Tymczasem mamy masakrę AMD. Naprawdę, nie wiem co by czerwoni musieli wyprodukować i w jakiej cenie, by to chociażby załaskotało Nvidię. To co, znowu w następnej generacji AMD "zmiażdży"?
I żeby nie było, chciałbym konkurencję na rynku kart graficznych, ale faktów nie przeskoczę. AMD ma teraz niebiańsko twardy orzech do zgryzienia.
Porównanie nowych TDP do imiennych odpowiedników Pascal/Turing.
RTX 3070 — 8 GB:
— 220 W
47% więcej niż GTX 1070 8 GB (150 W)
26% więcej niż RTX 2070 8 GB (175 W)
RTX 3080 — 10 GB:
— 320 W
78% więcej niż GTX 1080 8 GB (180 W)
49% więcej niż RTX 2080 8 GB (215 W)
RTX 3090 — 24 GB: (super-Ampere, zamiennik Titana)
— 350 W
40% więcej niż Titan Xp 12 GB / GTX 1080 Ti 11 GB / Titan RTX 24 GB (250 W)
Warto zwrócić uwagę, że za podobne ceny do Pascali mamy wciąż taką samą lub podobną ilość VRAM co 4 lata temu (poza +2 w 3080 i 3090) przy znacząco wyższym poborze prądu i większym zapotrzebowaniu na moc zasilacza.
Stąd prawdopodobnie te niższe niż spodziewane ceny na premierę. W takim razie czekamy spokojnie za modelami z wyższą ilością VRAM kilka miesięcy po premierze.
Ja chciałem podziękować jeszcze raz temu człowiekowi Jen-Hsun Huang za dobrą Cenę RTX 3070 kawał dobrej roboty Robicie jestem teraz ciekawy odpowiedzi AMD
Myślałem nad 3090, ale przy takiej (dwukrotnej) różnicy cen od 3080, to do grania w ~3K (gdzie mi tam do 8K z prezentacji) powinno być OK wziąć 3080.
Największa różnica to ilość pamięci.
Jedyna wątpliwość, to czy nie będzie (raczej kiedy) 3080Ti...
Ojj to bye bye konsole. Myślałem że zakupie PS5 bo nvidia wywali ceny z kosmosu. A tu się okazuje że jest naprawdę dobrze i spokojnie będzie można grać w 4k 60fps+ A konsole ze swymi biednymi 30 fps to już patologia jednak. Już po prezentacji racheta i z wiadomością że nie będzie 4k 60 fps w takiej platformówce miałem wielki dylemat. Teraz nie mam biorę 3080 i tyle w temacie :)
Nooo, teraz to Nvidia mi zaimponowała.
Oczywiście i tak warto poczekać na testy (slajdy slajdami, ale chcę jednak zobaczyć to w grach), lecz zapowiada się naprawdę nieźle (aczkolwiek mam nadzieję, że tak jak według plotek w niereferentach podwoją ilość pamięci). Czyli co, RTX 3060 na poziomie 2080? I skoro tak są wycenione to 1,5k (350$ na premierę kosztował RTX 2060, a w Polsce został wyceniony na bodajżę 1,6k. Warto też dodać, że przed premierą odpowiedzi od AMD, cena została obniżona do 300$)? Jak tak to bomba.
Poza tym wspomniano o SSD (a dokładniej o NVME), czyli DirectStorage. Dużym w skrócie, lepsze wykorzystanie dysku w grach.
https://devblogs.microsoft.com/directx/directstorage-is-coming-to-pc/
Ciekawe czy AMD będzie miało jakąś odpowiedź. Kibicuję im, ale wszyscy widzą co pokazali Zieloni. O topce nawet nie ma co mówić, może cenowo coś ugrają. Oby, bo konkurencja zawsze na plus. A w końcu w konsolach bebechy są właśnie od Czerwonych.
A skoro jesteśmy przy konsolach. Nie chcę wszczynać żadnych wojen tutaj, ani nikogo prowokować, ale wychodzi na to, że konsole na start wcale już takie mocne nie będą, bo jak widzimy po dzisiejszej prezentacji- jest ciekawie.
Na podsumowanie: karty są ciekawie wycenione, wzrost wydajności jest, więc co z rynkiem używek? Na allegro RTX 2080 zaczyna się tak od 2300 zł, wersja TI 3,5k (nie mówię tu o licytacjach), zwykły 2070 1,5k.
Więc zakładając, że taki RTX 3060 wydajnościowo to będzie 2080 (lub pomiędzy 2070, a 2080 też by było super), a nawet jeśli to przecież mamy , to zastanawiam się jak na to zareaguje rynek używek (zapewne nie zareaguje bo "Panie ja tę kartę rok temu kupiłem za taką cenę, a pan chce za grosze?! A co mnie to obchodzi, że w tej cenie można nówkę 2 razy wydajniejszą?! ").
Ciekawe czy będzie RTX 3050...
Jestem podwójnie zaskoczony - wygrałem zakład, jeśli chodzi o cenę RTX 3080 (bez VAT), i Nvidia pokazała świetne ceny i jeszcze lepszą wydajność.
Martwi mnie natomiast jeden szkopuł - chłodzenie.
Jensen zapowiedział, że będą chłodniejsze o 20 stopni od Turingów, lecz jeśli mowa o referencie, to będzie on dmuchał (i tak) gorącym powietrzem prosto w cooler CPU - nikt w NV tego nie przemyślał? Chyba jedynie rotacja pod kątem 90 stopni (I/O płyty głównej do góry) i montaż karty "wertykalnie" (i wciąż pionowo), danie na spód 180mm wentyli silverstone (Airpenetrator) mogłoby zdziałać cokolwiek, by gorąc z GPU nie docierał do CPU - ciśnienie powietrza z tych dmuchaw byłoby na tyle duże, by od razu gorąc z GPU szedł do góry, nie zasysał go cooler CPU.
Inna sprawa niereferenty - o ile żaden nie będzie miał w końcu wentyli 120mm to biorę tego referenta (po raz pierwszy w życiu). Fajnie by było, gdyby wyszła wersja z samym radiatorem i uchwytami na wentylatory własne 120mm. To byłaby bajka - kupujesz noctue i masz cisze.
Najgorsze jest to że kusi RTX 3070. Po zakupie wypadałoby wtedy wejść na 2K ale to trzeba na nowy monitor jakieś 1500 zeta wydać.
Wtedy to sądzę na 5-6 lat jak dla mnie sprzęt do grania będzie.
Co ciekawe TechPowerUp ma w swojej bazie danych RTX 3070 Superr i 3080 Ti z prawie pełną specyfikacją i cenami. https://www.techpowerup.com/gpu-specs/?generation=GeForce+30&sort=generation
Ciekawe czy to jakieś przecieki czy dostali oficjalną inforrmację.
RTX 3070 Super miałby mieć 16GB pamięci i miałby być być trochę szybszy od RTX 3070 z ceną 599$
RTX 3080 Ti byłby bliżej RTX 3090 niż RTX 3080 i miałby 20GB VRAM przy cenie 999$
Te nowe RTX chyba na prawdę mają w sobie wielką moc - serio.
Nawet Rich Leadbetter z Digital Foundry pragnący być postrzegany jako niezależny przez kilka minut w filmie opisuje cała procedurę testowania RTX 3080. W pewnym momencie można odnieść wrażenie, że on boi się reakcji publiki na wyniki testów, które wydają się być dość zaskakujące.
Najlepiej to widać w 4:05 tego filmu:
https://youtu.be/cWD01yUQdVA
Niemniej jednak te karty nie są skierowane do mnie, ponieważ ogranicza mnie portfel oraz CPU. Ja z chęcią poczekam na RTX 3060 i wiem, że może to trochę potrwać. :D
Zobaczcie sobie ceny na olx kart 2080 chyba naiwniaków szukają ceny kosmos i gratisy dodają hejeue
Kolafon
Dobrze, że czytasz tylko szkoda, że bez rozumienia. Ja też przeczytałem wszystkie komentarze i zauważyłem, że część kupi nowe i sprzeda jednocześnie swoje 20xx, część kupi, bo ma starocie( np. ja mam 970 od 5 lat chyba), część kupi na fakturę bo ma działalność i pewnie sobie na legalu w koszta wrzuci. Część również kupi, bo ma takie kaprycho albo jak sam ująłeś są ofiarami kapitalizmu, tylko proszę nie wrzucaj wszystkich do jednego wora..
.
Klaskanie korpo ,że cen nie podniosły bo juz tak je wywindowały,że szkoda gadać. Karta pokroju 3070 powinna kosztowac maks 1500 ziko jak przed bumem na krypto które niby obwiniamy za ceny.Bumu nie ma a ceny nie spadły. To robi właśnie brak konkurencji. Ludzie są dziwni, wystarczy w tv czy innym medium powiedzieć ,że jest ok i większość klaska.Kurfa.
Ok, kupuję RTX 3070 w przyszłym roku
Chyba trzeba sprzedać roczną 2060S... :(
Trochę drogo wyszła...
Pytanie z innej beczki, jak będzie z tym całym PCIe 4.0 ,jak np. dysponuję p.główną Z390
Szkoda tylko że czas na zmianę mojego XFX 650... ale służy już ok 8 lat. 3070 przejdzie do historii jak GTX 970. NVIDIA zmasakrowala.
O cholercia. No to pora wystawiać moją 4 miesięczną 2070 Super na sprzedaż póki nie zalały rynku. Jak pójdzie za 2000 to będę szczęśliwy. Tylko poczekam na to co zaprezentuje ASUS i Gigabyte, bo po tym jak działał GTX970 chłodzenie Nvidii to parodia.
Ja tez wystawilem 2070 S, ale cos czuje ze bedzie ciezko sprzedac za te 2 tysiace
Pytanie tylko jak z tymi zasilaczami, bo widze ze na grafice na stronie nvidii jest wtyczka 12pin, chyba nie musze zasilacza wymieniac? ;f
edit widze, ze tutaj jest podane 8pin
Hmm czyli jak w przyszłym roku będę kupował PC(chyba że będzie kryzys...a będzie) To kupuję 3070. Potrzebuję karty do FullHD na ultra i 60 FPS. z małym zapasem. Chociaz może nawet nie ultra,bo cieni i świateł, i tak raczej na ultra dawać nie będę. Chyba że 3080 jakby mi jednak się QHD zachciało. Chociaż co ja bredzę/ 3070 wystarczy nawet do 4k na jakiś czas.
Ja się zastanawiam nad 3080 czy warto tyle dopłacać, ja jednak wolę zobaczyć wydajność w grach niż cyferki ;P
Czekam na spadki RTX 2070 bo mój GTX 970 już nie wyrabia, a cena ponad 2,5koła za nową grafikę to i tak dla mnie za dużo.
GeForce RTX 3070 Rdzenie CUDA ..... 5888, tgp .....220 wat
no to już wiem co będzie w nowym kompie siedzieć ;)
btw. ciekawi mnie jak bardzo ceny serii 20.... polecą w dół
No i to jest oferta. Bardzo sensownie te modele zróżnicowali:
3070 - świetna oferta dla tych z ograniczonym budżetem,
3080 - najlepszy stosunek wydajność/cena, najtańsza jak policzymy koszt pojedynczego rdzenia,
3090 - high-end dla entuzjastów, bardzo wysoka cena, za najwyższą wydajność.
Wygląda na to, że będziemy mieć kolejne legendarne karty. Po przełomowym Geforce 3, legendarnym 8800 GTX i super wycenionym GTX 970 będziemy mieć kolejną legendę, która pozamiata next-genowymi konsolami.
Obawiam się tylko, że ludzie będą się zabijać o te karty, bo mnóstwo osób siedzi na GTX 970/980 i 10x0, a te karty to w końcu solidna propozycja upgrade'u.
W każdym razie nie spieszy mi się, jak tylko sytuacja z cenami i dostępnością się unormuję biorę 3080.
W tym momencie jest dosłownie zerowa szansa, żebym kupił którąkolwiek next-genową konsolę.
3070 świetnie wyceniona.
Ale mimo wszystko czekam na 3060 które pewnie wyjdzie początkiem następnego roku podobnie jak to było z 2060.
Świetne ceny, ale chyba poczekam na RTX 3060. Pewnie będzie gdzieś za 300$ i starczy do 1080p czy nawet 1440p na lata, zwłaszcza jeżeli DLSS się jeszcze rozpowszechni.
(A skoro 3070 jest ponad 2080Ti, to spodziewam się, że 3060 dorówna zwykłemu 2080).
Mimo wszystko, że kupiłem PC w styczniu to jednak RTX 3070 mnie przekonuje jak najbardziej. Wydaje się że będzie hicior, żeby zmienić RTX 2060. Pytanie tylko czy wytrzyma to mój zasilacz 600W przy zalecanym 650W.
Ciekawe kiedy seria 2000 zostanie wycofana z sprzedaży. I czy sklepy nie dowalą żadnych marż do nowych kart...
3080 ma prawie 3 tyś więcej rdzeni CUDA niż 3070. Ciekawe jakie to będzie mieć przełożenie na wydajność.
Hmm...
(Ten gość jest od AMD, dział grafiki)
Z drugiej strony nawet jeśli, to Nvidia z DLSS i ze wszystkimi bajerami to ciężki orzech do zgryzienia dla AMD.
Zastanawiają mnie ceny referentów.
Nvidia na stronie zawsze podaje ceny z podatkiem (w polsce) i bez podatku (usa).
7029 brutto to dobra cena. Bo wychodzi wtedy ,że netto karta jest warta 5715zł . Jeżeli to cena netto. To zakup karty za 8646 jest już średni. Nie oszukujmy się 3090 to karta albo dla majętnych, albo dla tych co robią koszty w firmach ...
Ja w sobie walczę jeżeli 3090 będzie za 7029 brutto to biorę, jak to cena netto to skuszę się na 3080, albo 2x3080
Kiedy do sprzedaży trafią karty niereferencyjne ? referenty mnie kompletnie nie interesują. czekam na MSI gaming lub Asus Roga ? Trafia razem z referentami ?
No to chyba w końcu warto bedzie zmienić mojego 1060 gtx i bedzie to sensowna i bardzo oplacalna finansowo zmiana. Czekam na 3060 i testy. Jak wypadnie na poziomie 2070s i z ceną kolo 1800 to będzie git.
Widać po specyfikacji że jest miejsce na wersję Tu lub Super
Kuszą by zaszaleć w kilera 3090 trza zpoczekac co pokażą producenci a zwłaszcza jak wycenią bo na full wypas 10 k łyknie
Swoja droga przypomnialo mi sie, ze w 2016 kupilem GTX 1080 za 3200, teraz podobnie bedzie kosztowal 3080
Podejrzewam, ze Nvidia ogarnela się dzieki koronowirusowi, wiedza ze w USA totalna lipa, a na calym swiecie troche gorzej niz bylo, stad brak podwyzszonych cen
Taki RX5700XT (troche podobny do ukladu z PS5), zaraz poleci cenowo z ponad 2000 tysiecy na 1000 zl pewnie (to dla tych co wyliczali ile bedzie kosztowac PS5 na podstawie tego co jest na rynku PC xDDD)
Jest niezła moc ,ciekawe jak to sie bedzie miało w grach i jakie beda różnice miedzy ps5 a tymi kartami.
Moc robi wrażenie
Rtx 3090 35tflops, rtx3080 29tflopsa , Rtx 3070- 19,5 tflopsa i bedzie kosztowal 499dolarow.
Xbox series x już nie robi takiego wow.
Nvidia sprawi chyba że cenny konsol bedą niskie a jeszcze amd nie pokazało swoich kart.
Minus taki że rtx3070 tylko 8gb :( powinno być 16gb minimum 12gb , 8gb w 4k szybko bedzie za mało
Pytanie mam, kusi ten 3070 do i5-9600k opyla sie kupowac? Czy potrzeba czegos lepszego?
O ile do świąt nic się nie wydarzy to moją 1080 zastąpi 3080. Czekam tylko jeszcze na nowe procesory.
W sumie to sobie tak mysle, ze nie polecam wam sprzedawania RTXów 2xxx, takie karty kupuja ludzie ogarnieci, wiec nie ma szans, zeby znalazl sie ktos kto wam kupi taka karte po wczorajszej cenie
Ja zostaje przy swojej karcie i tyle i tak pewnie bede gral glownie na PS5, a ze karta w ciagu paru miesiecy nagle stracila jakies 1000 zl na wartosci? No coz trudno
Bez jaj, gdyby internety mnie nie mamiły tym, ze Nvidia bedzie podbijac polke cenowa to bym sie nie sfrajerowal (z drugiej strony na gtx 1080 rdr2 działał nie do konca tak jak chcialem, no i rt w grach kusilo), bo ja akurat bylem pewien ze ceny beda podobne co w serii RTX 2xxx, obstawialem osobiscie ze najwyzej minimalnie 3070 bedzie drozszy od 2070 w sensie u nas jakies 200 zl czy cos, a wyszlo nawet lepiej niz myslalem
Tutaj juz 3070 ma przebic 2080TI, a wczesniej to 2070 nie stalo obok 1080TI
To troche tak jakby supery wydali od razu w cenach nie super
Nieśmiało liczyłem, że referencyjne 3090 będzie nieco tańsze, chociaż 3080 również prezentuje się bardzo fajnie za znacznie mniejszą cenę.
Hm, ta generacje przeczekam ale serie 4xxx juz na pewno zakupie, celuje w 4070.
Ceny są ok, ale ja bym się wstrzymał z opiniami, że RTX 3070 to ten sam poziom co RTX 2080TI. Będą testy to wszystko będzie wiadomo.
Czekam jeszcze na RDNA 2, jeśli AMD wbije klin między RTX 3070, a 3080 za rozsądne pieniądze, to cena 3070 jeszcze bardziej spadnie.
Pamiętajmy, że będzie jeszcze RTX 3060 i jeśli cena będzie poniżej 1800 PLN, to będzie prawdziwy HIT!
Tak czy siak, trzeba będzie się uzbroić w nowe GPU i odesłać swojego staruszka (RX 580) na zasłużoną emeryturę.
Jest spora różnica w specyfikacji 3080 i 3090. Jest miejsce na kolejną kartę (Ti / super, jak zwał tak zwał), pytanie kiedy bo w sumie miałem przeznaczyć tak około 5tyś złotych może trochę więcej. Tak czy inaczej czekam na nowe procesory więc mogę się trochę wstrzymać.
Na miejscu wszystkich poczekałbym na oficjalne ceny jakie będą w sklepach, bo ceny podane w tabelkach są orientacyjne, i może się okazać że będzie znacznie drożej.
Sprzedałbym swojego rocznego RTX'a 2080 gaming i dopłacił, dla samej tej 3070-tki ..... jednak wolę niereferenty (najlepiej od Gigabyte'a), a tam zapewne kilkaset złotych cena w górę, jak nie tysiąc....
Przy 3090 to już jest prawdziwie zaporowa cena - żarty się kończą ... a gdzie tu dopiero Ti .....
Wygląda to obiecująco.
Jak sklepy nie pododają extra +1000zł jako podatek od nowości to może nawet na 3080 bym się skusił. Te 10GB VRam trochę średnio ale za to nad 3070 ( nawet z 16GB ) z 30% mocy więcej do 4k może się bardziej przydać.
To też tak na pograniczu mojego zasilacza 700W choć nvidia do specyfikacji wzięła procka co znacznie więcej wymaga od mojego więc nie ma chyba tragedii.
Obawiam się że ta seria GPU doprowadzi do wielu spalonych zasilaczy u użytkowników.
Długość 285 mm to też tak na styk dobrze że choć mniejsze niż w przypadku 3090 nabywcy bedą mieć gorzej 313 mm to już chyba by mi nie weszło :P
Czekam na testy.
Czekamy na pierwsze testy oraz modele niereferencyjne. A potem cyk na fakturkę.
Takie ceny będą faktycznie, czy jeszcze "podatek od nowości"? Jeżeli to się okaże prawdą, to mocno się zastanowię nad ps5. Za 5k będzie można złożyć naprawdę mocny sprzęt.
NVIDIA namieszała...
3070 bardzo fajna karta, dobrze wyceniona ale niestety wąskim gardłem jest tylko 8GB VRAM, już dzisiaj to za mało do 4k a co dopiero w nadchodzących grach.
Odpowiednie karty już są, teraz trzeba poczekać na premierę pamięci DDR5 i można składać nowego kompa. Oczywiście nowa płyta główna ze złączem pcie 4, bo pcie 3 będzie raczej ograniczać rtx serii 3000, ale poczekam na testy.
Teraz tylko pytanie czy brać 3080 FE czy czekać na nierefy. Byłem pewien, że wezmę firm trzecich, teraz się waham.
Mnie rozwaliła ta grafika, co do ich sposobu odprowadzania ciepła.
Ciekawe co niereferenty wykombinują.
Dylemat jest taki czy kupić na najbliższe 4 lata RTX 3070 + monitor 2K czy RTX 3080 i monitor 4K. Mam w tej chwili FHD oraz PS4 z TV 4K. Ostatnio odpaliłem na konsoli i TV bete Avengers w 4K oraz obok na kompie w FHD. Praktycznie nie zauważyłem różnicy. Pytanie czy to 4K w konsoli oszukane czy ja ślepy jestem.
Cena RTX 3070 lepsza w stosunku do 2080ti (zbliżone wydajności), ale to dla mnie na razie droga. Ale to tak jest dużo lepiej niż wcześniej. Ale jeśli to tak wygląda RTX 3070, to jestem ciekawy, jak wygląda RTX 3060 i mam nadzieję, że jego wydajność będzie zbliżony do 2070ti lub lepszy. To nie będzie dla mnie problem, bo gram tylko na 1080p, a nie 4K.
Dobrze jest nie kupić RTX 2070 ze względu na wysoka cena w stosunku do zysk mocy i opłaca się czekać na następne generacji karty.
Ale z drugiej strony, wraz z premiery nowe konsoli najnowsze gry AAA będą o wiele bardziej wymagające i karty 3060 mogą nie wystarczyć dla ponad 60 FPS na ultra. Na przykład Red Dead Redemption 3 albo GTA VI. To jak powtórka z GTX 970 i Wiedźmin 3 z około 30-40 FPS, gdzie GTX 1060-1080 są wystarczające na dzisiejsze gry AAA dla Ultra, kiedy generacji PS4 i XBOX One zmierzą się ku końcowi. Dlatego kupię nowa karta dopiero po tym, jak sporo najładniejsze gry AAA z myślą o PS5 i XBOX już są dla PC i wyciskali z konsoli do ostatniej kropli. Bo najnowsze gry dla PC są NIEWIELE ładniejsze od wersji konsolowe, a mają znacznie większe wymaganie sprzętowe. Wiem, są różnicy, ale nie aż tak.
To na razie za wcześnie na zakup karty graficzne, kiedy najnowsze, multiplatformowe gry AAA z myślą o PS5 i XBOX Scarlet jeszcze nie ma. To gry zdecydują o opłacalność zakupie karty, a nie tylko ceny. Czas pokaże!
Jak ktoś gra i zmierza zostać na 1080p to 3070 spokojnie starczy na 5 lat - czyli jakieś 2-3 generacje kart. Chętnie kupilbym 3080 ale rozmiar karty i wspolczynnik TDP odstrasza mojego kompa :)
Najlepsza ma 20TF wydajności czyli 2x tyle co będzie miało PS5, które jeszcze nie wyszło.
Jak wspomniałem, nextgeny powinny wyjść za rok na Zen3, RDNA3, z 32GB GDDR6x i odpowiednikiem DLSS od AMD i wówczas taki nextgen miałby sens.
Czyli jak kupiłem niecałe 2 tyg temu RTX 2070 Super (wiem, wiem...), to wykorzystać 14 dniowy zwrot i oddać? Na czym będę grał do premiery 3070, na integrze w Intelu 10700K? :P
Ciekawe czy 3090 utrzyma 60fps na Carentan w HLL
https://www.purepc.pl/nvidia-geforce-rtx-3070-ti-lenovo-potwierdza-karte-graficzna
Dla tych którym przeszkadza 8GB VRAM w RTX 3070
Bez problemu ktoś się skusi im bliżej premiery to ceny będą lecieć
Ja na swojego mam klienta już znajomy więc okazyjnie mu opylam za 1600
Im dłużej będę czekał na jelenia tym mogę mieć problem opchnąć
Do bardziej obeznanych - FE czy niereferent? Co brac i dlaczego? W tym roku wymienie swojego GTX 660 na 3080. To jak rozdziewiczenie. Chialbym zrobic to dobrze (;
widze że na stronach asus/gigabyte/msi można już karty obejrzeć wraz z danymi
same praktycznie wersje 3 śmigłowe... ale jeśli kogoś interesuje mały model na 2 śmigła to Asus Dual 3070 prezentuje się ciekawie, ma system zatrzymania chłodzenia poniżej 55 stopni
https://www.asus.com/Graphics-Cards/DUAL-RTX3070-O8G/
msi też szykuje Dual
https://pl.msi.com/Graphics-card/GeForce-RTX-3070-VENTUS-2X/Specification
Za taka cene i nie maja wyjsc usb C (thunderbolta3)? troche zenada.
Ludzie ja nie wiem czym się tak jaracie, no chyba tym że zbędnie wydacie kasę haha;)
Przecież to jest generacja do przeczekania.
Zwłaszcza dla kogoś kto ma 1080 wzwyż.
Czytam wasze komentarze i oczom nie wierzę.
Rok temu kupowaliście te Rtxy za kilka tysięcy i teraz po kilkunastu miesiącach rzucacie się jak wygłodniałe psy na nowe karty za kolejne kilka tysięcy. Jaki to ma sens płacić tyle kasy za ułudę grania na najwyższych ustawieniach skoro jeśli gra jest ładnie zaprojektowana to różnica między średnimi a wysokimi ustawieniami jest ledwo zauważalna?
Jaki jest sens grania w klatkach 60+ skoro wasz mózg już nie odczuwa różnicy między 60 a 120 klatkami?
A za kolejny rok NVidia wypuści nowe karty za kolejne kilka tysięcy i będzie was mamić kolejnymi cyferkami i znowu tak samo się rzucicie na te karty w wielkim zachwycie jak to cudownie będzie się teraz grało.
Jakie jest ekonomiczne uzasadnienie takich wydatków, jeśli konsola będzie kosztować mniej niż karta a wystarczy na kilka lat? Tym bardziej, że gry robione są głównie z myślą o konsolach.
Wasze pieniądze, wasze prawo je wydawać. Tylko ciężko mi się oprzeć wrażeniu, że jesteście ofiarami kapitalizmu.
Napisałem do wszystkich ogłoszeń z kartami 2080ti na OLX 1900zł wspomniając o rtx 3080 , może ktoś się skusi XDDD
Tutaj jest takich dwóch donaldów co myślą, że są gogusiami. Hydro i Alex, widzę fora, więc pytanie do was gogusie. Jako, że PC używam tylko do DCS VR reszta to barachło i ma dochodzić do 240 fps na monitorze, ale żeby ten gówniany symulator chodził jak trzeba w 4k VR... To jak tam spece, odpali DCS World lepiej na 3090 niż na 2080ti? Może 3090sli? bo przecież można? A może jednak 3080? Bo ten silnik nic nie wskóra? Spokojnie cena nie gra roli, 3090 kupuje w ilości 10 sztuk co miesiąc na następne 5 lat, ale te 57 stóp robi robotę na wodzie.
Właśnie o to chodzi w korpo, ze to co było ,to sie nie liczy, jest teraz i jutro. Ja nie widzę nic w tym złego, że ceny zostały na miejscu, zawsze mogli o te 100$ podnieść. Bardziej ubolewam nad tym, że nie ma konkurencji i AMD niestety wymięka...
Jeszcze jedno pytanie: jak tam Wasze radeony 5700 xt? Kiedy je wyprzedajecie za tysiaczka :) RT przereklamowany :P
Btw https://allegro.pl/oferta/geforce-2080-ti-fe-9650174185 trza rozważyc że względu na VRam względem 3070
O k... a - teraz już wiem, że kupuje 3070. Na 2080ti grałem we wszystko w 4K 60 na ultra. Jak za nieco ponad 2 tysie mam mieć 2080ti, to grubo. Malo tego kupuje sobie 2x 3070 za nieco ponad 4500 I mam szybciej od 3090. A 3080 w SLI dosłownie zgniecie tego 3090 I nadal będzie taniej o tysiaka. :D