Wygląda to świetnie i pewnie na początku sporo osób się skoczy do HYPE-TRAIN.
Lecz ja bym poczekał na testy.
Szczególnie na nowe CPU i RAMy, bo bottle-neck przy takim skoku jest bardzo prawdopodobny przy innych komponentach.
Też siedzę na 970 i tak z jednej strony mógłbym go zmienić, ale z drugiej nie bardzo wiem czy jest w tym sens, bo ostatnio praktycznie gram tylko na konsoli.
Wydać kupę pieniędzy na sprzęt, żeby tylko go mieć, jest trochę bez sensu, sam nie wiem.
Obawiam się tylko, że sugerowane ceny nijak się będą miały do faktycznych, szczególnie niereferentów, które moim zdaniem będą dobijać do 3000 zł w przypadku 3070 i 4000 zł dla 3080 (ceny brutto dla klienta). Chciałbym się mylić...
Najlepsze jest to, że nie tak dawno po nowym roku miałem kupić 2080ti za ponad 6 tys, a dzisiaj byłbym już stratny o ponad 3 tys mimo prawie pełnej gwarancji. Czasem dobrze dać sobie na wstrzymanie.
Je poczekam do przyszłego roku, aż to wszystko okrzepnie. Może pojawi się RTX 3070 SUPER?
Na razie GTX 1080 wystarczy....
No ja czekam do przyszłego roku na mid-end, 3050Ti i 3060 do grania w 1080p nic więcej mi nie potrzeba.
Oby tylko 3070ka miała 8GB vram, a nie 7.5. :P
A tak na serio, to jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Zieloni pozamiatali, chociaż nadal czekam na jakąś konkretną odpowiedź AMD.
O czym ten gość pisze, RTX 2080 Ti za 600 używka?
Przecież jeżeli rtx 3070 ma mieć taką samą wydajność za 499 usd to za więcej jak 400 usd tego nie opłaca się brać, a może nawet nie.
Adopterzy stracą na tych kartach bardzo dużo, ale to raczej było wiadome od samego początku.
Przeglądanie jcie olx tam jest wysyp co chwilę dodawane nowe ogłoszenie a ceny kosmiczne
Do jednego pisałem skąd taka cena za 2080 Ti a chce 3800 bo nowa 4 miesiące i teraz znając ceny nowych 3XXX i wstępną wydajność to nawet nie ma co patrzeć na serię 2XXX chyba na że gratis do płatków będą dawać to miejsce zna wziasc jako ciekawostkę do zawieszenia na sciane
Teoretycznie RTX 3070 jest wydajniejsza od RTX 2080Ti...Pozostaje jednak pytanie, czy jest szybsza "ogólnie" , czy tylko jeśli chodzi o RT? Obawiam się, że to drugie....
W sumie nivida zrobiła dobry ruch dając 80% lepsza wydajność - karty RTX 2x series szybko spadną i tutaj skorzystają ci mniej wymagający którzy taniej wyrwia używkę No i ci co tak by kupili 3080 dostając duży przyrost.
A przecież ci drudzy i tak by kupili a ci pierwsi będę mieć szanse poznać RT i nivide norlmalnie gdyby różnica między 2x a 3 x była by na poziomie 15%
To ceny 2 x stały by w miejscu i ci casualowie siedzieli by na starych kartach no bo przecież po co zmieniać a tak wysoki spadek cen używanych 2x będzie kusił, by jednak kupić RTX i dać szanse RT i w przyszłości kupić kartę nividi nówkę
Chyba mogłem kupować monitor 4K a nie 2k. Choć będę miał w 2k dużo fps.
Sam prawdopodobnie wymienię swojego poczciwego 970 na 3070. Jeżeli wszystko z wczorajszej prezentacji się potwierdzi.
Wszyscy chyba zapomnieli, ze w realnych warunkach bez wspomagaczy w postaci DLSS, RTX te karty beda zdecydowanie slabsze i nawet juz przy rozdzielczosci 2K beda miec rekordowego bottlenecka na CPU. Warunkiem koniecznym do sensownego wykorzystania tych technologii jest albo spektakularna porazka AMD na tym polu albo porazka sprzedazowa konsol nowej generacji (a to juz w obecnych czasach i marketingowym hajpie jest niemozliwe) bo to z nimi przyjdzie im konkurowac w walce o klientow grajacych przez nastepne kilka lat.
Zastanawia mnie czym zaszpanuje PS5 na premierę, kiedy będzie już 2x słabsza od średniej półki na PC (10Tf vs 20Tf GF 3070).
Znowu dostaniemy słaba konsole na premierę i wersję pro po trzech latach.
Kurcze, słabo.
Tutaj jest takich dwóch donaldów co myślą, że są gogusiami. Hydro i Alex, widzę fora, więc pytanie do was gogusie. Jako, że PC używam tylko do DCS VR reszta to barachło i ma dochodzić do 240 fps na monitorze, ale żeby ten gówniany symulator chodził jak trzeba w 4k VR... To jak tam spece, odpali DCS World lepiej na 3090 niż na 2080ti? Może 3090sli? bo przecież można? A może jednak 3080? Bo ten silnik nic nie wskóra? Spokojnie cena nie gra roli, 3090 kupuje w ilości 10 sztuk co miesiąc na następne 5 lat, ale te 57 stóp robi robotę na wodzie.
Kiedy myślicie będzie można sie spodziewać kart nowej serii w laptopach ? Jak to było w przypadku 20’ek pamięta ktoś ?
Zawsze sceptycznie podchodzę do takich nowości technologicznych. Zazwyczaj nowe karty są bardzo drogie w porównaniu do wzrostu wydajności. Ale myślę, że tym razem nVidia się mocno postarała. Wiem, że te niezbyt wygórowane ceny to kontratak w kierunku Sony i Microsoftu za odrzucenie ich układów w nowych konsolach. Ale wzrost wydajności nowych kart względem poprzedniej serii też jest ogromny. Wydajność plus ruch marketingowy z cenami to świetne posunięcie.
Zaraz AMD tu pozamiata coś czuje przywalą jakąś Vege
Dalej uważam, że zakup RX 470 to najlepsze co mogłem zrobić. Karta do tej pory daje radę i w sumie w nowych tytułach to procek okazuje się wąskim gardłem. Zobaczymy jak będzie latał nowy AC i CP2077 ale spodziewam się dobrego klatkarzu.
Ten RTX 3070 wygląda ciekawie za "w miarę przystępną" cenę ale dla mnie to i tak za dużo jak na kartę graficzną i dlatego czekam na pokaz AMD. Nie żebym miał kupić bo w obecnej generacji stawiam na konsole ale jestem ciekaw co pokażą dla ludzi z mainstrem'u, a nie dla zapaleńców 8k, reytracing itd.
Ehh a na allegro i OLX dalej janusze trzymają ceny 3000-4000 za swoje karty kilkuletnie , śmiech na sali kto im to kupi , pisze jak człowiek max 2100 a oni blee hahaa
Jak wyjdą niezależne testy i porównania między rtx 2000 a 3000 to dopiero będzie można mówić cokolwiek o wydajności.
Czekam na 3060 ale ta 3070 wygląda też miodnie :)
Czym się chwalić gry z tej samej oprawy graficzne sztuczne światła zobaczymy ile te karty będą wyciskać jak wyjdą naprawdę next genowe gry a wyjdą pewnie w 2021/22
Nie widzę sensu kupowania kart aż wyjdzie next genowa gra, a nie uchwalenie się już przestarzałymi silnikami graficznimy.
Jak twórcsa gry skopie optymalizacje to i nawet 3090 nie pomoże
Konsole jeszcze nie wyszły, a już są za słabe. Nvidia rozjechała wszystko jak walec asfalt.
Trochę chyba marketing, w tym ten sponsorowany (jak mnie się zdaje) na gry-online, miesza wam w głowach.
Przyrost jest nieco powyżej średniego, natomiast śmieszą mnie tytuły: "w końcu przyrost jakiego oczekiwaliśmy". Największy w ostatnich latach był przeskoku pomiędzy GTX 980ti a GTX 1080ti. Zależnie od tytuły od 70 (tytuły DX9/11)do 120% (tytuły Vulkan). Także jeden z największych skoków nie był aż tak dawno, bo 2 generacje temu...
RTX 2xxx były wyjątkiem, gdyż Nvidia nie miała za bardzo konkurencji, a sami wprowadzali nowość, ale przyrost 50-80% to raczej taki standard (a właśnie gdzieś w tym górnej granicy tego przedziału są nowe karty)..
Wygląda to świetne, ale niektórzy mają rację, że lepiej jest poczekać, aż wydadzą nowe gry multiplatformowe z myślą o nowe konsoli PS5 i XBOX Scarlet, a również PC z nowy CPU i PCI-E 4.0 ... NVIDIA to bardzo cwany lis.
Na razie zadowolę PC z i5-3570 i GTX 1060. Może mój PC jest teraz przestarzały, ale mam zbyt dużo gier w zaległości do ogranie, że mogę żyć bez nowego PC na długo.
3090 zamowione na overclockers
ciekawe ile dostane za swojego 2080 ti ;-)
Konsole przestarzałe, nVidia zaorała? Ludzie nie wiedzą co piszą albo zbyt bardzo się podniecają :-) NVidia wie co robi i wie jak wydoic graczy. Dostaliśmy cukierka w ładnym opakowaniu i faktycznie będzie smakował, ale przez krótki okres czasu niż nam się wydaje (mowa o graczach, którzy po wejściu w ustawienia graficzne interesuje tylko przycisk w prawo + 60 fps). Taki RDR2 'zaorał sprzęt nvidi' z najwyższej półki za nie małe pieniądze wychodząc na starą/obecną generację konsol. Nie mamy jeszcze żadnej gry z nowej generecji a ludzie już wypisuja herezję :-) no, ale o to chodziło zielonym, a masa jak chorągiewka na wietrze. Za rok wszystko wróci na swoje tory, seria 3xx będzie chodziła na styk..Bordelands 3 w 4K w 60 fps? moim zdaniem za mało. Ale nVidia ma niecny plan, 3xx nie da rady? Zaraz będzie wersja super z większą ilością ramu, bo tutaj jest go zdecydowanie za mało.
Jak tam Wasz ulubiony temacik z seria 166X . Już tacy napaleni na te karty coś nie jesteście. Jak to szło? RT to marketing? Policzyłam sobie teraz tych chętnych. Hehe
Nvidia nie musiała wyceniać tych kart tak nisko, ale jest to otwarta ofensywa w stronę Sony i Microsoftu. Żaden z nich nie chciał GPU od Nvidii, to teraz Nvidia zrobiła wszystko, by zakup PS5 i XOX na premierę wydał się totalnie nieopłacalny.
RTX 3070 i 3080 będzie gigantycznych hitem sprzedaży. Są to idealne upgrade'y dla tych co nadal używają GTX 970 czy 1060.
W ciągu roku karty 30x0 będą dominującą siłą w ankiecie Steam, a to oznacza że wydawcy gier położą bardzo mocny nacisk na RT.
Być może już w przyszłym roku doczekamy się pierwszej dużej gry, która bez sprzętowego wsparcia RT się nawet nie uruchomi.
Rodzi się też inne pytanie. Co na to producenci konsol? Być może Sony i Microsoft ostro przycisną AMD, by zmniejszyła ceny GPU jakie mają trafić do konsol.