Coś czuje, że następne będą konsole (Xbox i PS5) - bo w sumie mają w względnie dobre karty graficzne - a na pewno zaraz (o ile już tego nie zrobili) ogarną sposób jak łatwo podmienić system operacyjny na jakiegoś linuksa...
Konsole będą jeszcze bardziej niedostępne niż teraz
spoiler start
J3B@Ć kopaczy kryptowalut
spoiler stop
Jestem ciekaw gdzie trzeba miec wtyki by zgromadzić taką ilość tak niedostępnego sprzętu.
Tym czasem ja czekam od października na mojego rtxa z moreli ;/
Świetne wykorzystanie energii, ktorej na swiecie mamy przeciez nielimitowana ilosc...
Zaraz się okaże, że na sprzęcie AGD da się kopać i się nie kupi nigdzie lodówki XD Gdzie te czasy, że kupiłem sobie na premierę GTX 1060 6gb za 1400zł i była to petarda :(
Może przesadzam, ale według mnie granie na PC przez krypto będzie umierać.
Wiadomo, że kursy kiedyś spadną, ale to nie będzie jak w 2019 gdzie ceny krypto runęły.
Ludzie doświadczeniem już nie będą tak panikować i ceny krypto już nie będą tak spadać.
Ceny RTxów 30xx spadną, jak pojawią się RTXy 40xx.
Faktycznie możemy dojść od momentu, że jeśli tego się jakoś nie zatrzyma to rynek PC'towy może czekać zapaść. Wymagania przez nową generacją muszą pójść do góry, a tu nie ma sprzętu na rynku, który by to obsłużył.
Wykupili wszystkie karty, teraz zaczynają z laptopami i zaraz ktoś wpadnie na pomysł jak kopać za pomocą konsol. To co się dzieje mnie przeraża i na prawdę boję się co przyniesie przyszłość.
A skoro wspominasz o wtykach, czekaniu na kartę i sklepie morele -> https://www.wykop.pl/link/5943271/gdzie-sa-wasze-rtx-rozmowa-z-konikiem-kupujacym-poza-kolejka-w-morele-net/najlepsze/
Przeczytałem dziś ten artykuł i postanowiłem sprzedać moją byłą już od dziś 1050 ti zakupioną w 2016 roku za... 450zł. Leżała w szafie, myślałem że trafi na złom, a tu proszę, poszła w pół godziny i pewnie gdybym lepiej to rozegrał mógłbym jeszcze dodatkowe 50zł ugrać. Moja obecna 1660 super, za którą rok temu dałem 1060zł jest obecnie za 2 tysiące.... To jest jakiś kosmos jaki jest niedobór tych kart na rynku oraz ich ceny.
Mi tylko szkoda tej zmarnowej mocy obliczeniowej na nic. Wyobraźcie sobie tworzenie kryptowaluty, którą otrzymujesz za obliczenia wykorzystane np. do pomocy w obliczaniu jakiegoś problemu matematycznego, fizycznego, chemicznego itd. Ciekawe czy dałoby się już istniejące do tego dostosować?
Jak Chinolom zacznie prądu brakować to zaczną tych pojebów tępić !!!
A ja mam pytanie do bitgórników:
Co to do jasnej cholery jest kryptowaluta?
1. Jakie dokładnie obliczenia wykonuje koparka? Jedyne co znalazłem, to to, że obsługują jakieś transakcje... Ale jakie? Na co idą te terawaty energii???
2. W jaki sposób w\w przeliczane są na kryptowalute, a potem na prawdziwe pieniądze?
3. I najważniejsze - komu i w jakim celu potrzebne są te dane, że jest w stanie ocenić ich realną wartość i za nie zapłacić?
Szukałem odpowiedzi na własną rękę, ale mózg juz mi sie gotuje od bezwartosciowych informacji na ten temat, a odpowiedzi brak...
Odnosnie tego ustepu z chinska influencerka, takie kopanie na pojedynczym laptopie, czy nawet kilku to raczej strata netto niz jakikolwiek zysk.
Bez wysokiego Hash rate i niskiej ceny energii, odrobienie inwestycji w sprzet moze byc nawet po 10+ latach. A to i tak przy z zalozeniu ze hash rate nie spdnie bo gornikow nie przybedzie ani nie ulepsza sprzetu przez 10 lat.
Ale będę się śmiać z beziego kiedy moje niszowe kryptowaluty typu litcoiny czy właśnie etherum które nawet posty tworzyłem ze to przyszłość urośnie w skali bitcoina. Nawet Znajdę ten kilkuletni temat w którym pisałem o Etherum. Kto nie chce nie kupuje ja bym za 10 lat nie mógł sobie w lustro spojrzeć ze nie kupiłem czegos za 100$ co może być warte tysiąc dolarów lub więcej z upływem lat.
absurd za absurdami. bo jeszcze troche i w koncu beda robic dedykowane komponenty gornicze specjalnie tylko dla gornikow. i przestana produkowac sprzet gamingowy dla graczy :D. a potem to wszystko sie sypnie i nie bedzie coinow i grania (w przyszlosci np sypnie sie dopiero za 10 lat to nie bedzie za bardzo z czego produkowac sprzet gamingowy, tak surowce sie zuzywaja, a sa potrzebne do produkcji sprzetu. nie mozna wyprodukowac sprzetu z powietrza), a jeszcze ciekawe co z pradem wtedy :D, a jeszcze ciekawe co z pradem wtedy :D. gonia za kasa, przesadzaja z swoim zachowaniem i przerazaja i jednoczesnie smiesza.
Kiedyś zastanawiałem się dlaczego rurkowcy kupują tanie metalowe półki, przecież oni nic w garażu nie zrobią ani w warsztacie nic robić nie będą, te zdjęcia wyjaśniły mi tą tajemnicę. ; )
Wirtualne pieniądze które są warte zero:
https://www.coindesk.com/tesla-invests-1-5b-in-bitcoin-plans-to-accept-crypto-payments