Cartoon Wars - odc. 115 - Efekt cieplarniany
Genialne!
Ciekawe, czy pomysł na komiks, wziął się z dyskusji, które kiedyś miały miejsce w komentarzach.
Nie pamiętam nazwy tej planety o którą ostatecznie chodziło w puencie, ale nie sposób odczuć na własnej skórze, że obecne temperatury dają się we znaki a raczej nie dysponujemy technologią, która mogłaby w sposób niemal magiczny oczyścić nasz świat z całym zanieczyszczeń i jednocześnie przywrócić stabilniejszy stan pogodowo-klimatyczny. Niemniej komiks pozwala nie myśleć o zmartwieniach i odciąga od nich co sprawia, że miło było go przeczytać.
spoiler start
Hoth
spoiler stop
Dziękuję DzaQ za podpowiedź. W sumie wymawiając nazwę dawnej bazy Rebeliantów ten komiks zyskuje na dodatkowej wartości satyrycznej.
Przecież widzisz w komiksie obecność myśliwiec x-wing i jego wysunięty linie z haczyk, oraz wielki pojazd "wielbłąda". Kto oglądał trzeci cześć Star Wars (stara trylogia), ten wie.
Poza tym, że to był 5 epizod ("stara druga część") i nie jest to xwing tylko Snowspeeder :)
Dzięki za podpowiedź. Mój pamięć zawodzi, gdyż dawno nie oglądałem Star Wars po raz wtórny. ;)
Akurat pamiętam fabułę oryginalnej trylogii Star Wars, ale jakoś tak nigdy nie miałem ani pamięci do imion i nazwisk, ani do takich niuansów jak skomplikowane nazwy planet czy terminów, które bardzo łatwo zacierają mi się w pamięci. Uwierz mi na słowo Sir Xan, bo mówię prawdę.
nigdy nie miałem ani pamięci do imion i nazwisk, ani do takich niuansów jak skomplikowane nazwy planet czy terminów, które bardzo łatwo zacierają mi się w pamięci
Wierzę Ci, bo ja też mam podobny problem co Ty. Tylko że u mnie jest gorzej, bo mam gorszy pamięć do skomplikowane zasady j. polskiego np. odmienne końcówki wyrazów. XD
To ty naprawdę spojler tag do 41 letniego filmu przez ten czas to ludzie już ten film ze 100 razy widzieli proste że to jest hoth, z resztą to nie powinna być pustynia tylko wodna planeta i to powinmo być pod wodą
Lepiej użyć spoiler taga dwa razy za dużo, niz raz za mało...
Tak, tak efekt cieplarniany. Tak samo było pieprzenia z dziurą ozonową w latach 90' XXw i... nagle zniknęła XD
Nie zniknęła do końca, ale sukcesywnie zanika dzięki ograniczeniu uwalniania Freonu do atmosfery praktycznie do zera.
Fajnie, że przypomniałeś o tym chwalebnym przykładzie, kiedy ludzkość praktycznie wyłączyła z użycia środki chemiczne, które niszczyły środowisko naturalne.
Miejmy nadzieję, że podobnie będzie z CO2.
Znaczy efekt cieplarniany obejmuje całą galaktykę? Oczywiście tą dawną i odległą, bo w naszej chyba takich cudów nie ma?
Nawet się uśmiechnąłem ;)