To stary dwurdzeniowy i budżetowy procesor, nie wymagajcie od niego cudu.
Wystarczy że działa jakiś komunikator w tle oraz antywirus, i już możemy zapomnieć o jakiejkolwiek rozgrywce.
Problem, gta v momentalne spadki fps
plyta asrock h110m
grafa 1050ti
procek intel pentium g4600
8gb ram
co moze byc powodem?
ustawienia srednie, i tak mam spadki fps.
Procesor
https://www.youtube.com/watch?v=0TMyZAqPR4Y
tutaj nie ma spadek fps a procek ten sam wiec nie wiem czy to jednak procesor
niby jest wykorzystanie procka 100% w wiekszosci, ale jednak nie ma jakis lagów.
Jakie masz temperatury procesora i karty graficznej? Jaki ram? Na jakim dysku masz zainstalowaną grę(hdd? ssd?)? Czy ustawienia grafiki masz takie same jak w filmie który wrzuciłeś?
temperatury sprawdzane ok
ram goodram 2400mhz
hdd
wszystko mam na najnizszych (srednich)
Wykorzystanie procesora mam praktycznie 100% wiec to on jest raczej winny.
Da sie z niego cos "wyciagnac"?
Powiem Ci jedno - na pewno to nie wina sprzętu.
Bo chyba, że masz na myśli czasami spadki poniżej 40fpsow - to będzie normalne.
Ja na tej samej karcie i g4560 w FullHD na średnio wysokich miałem zazwyczaj okolice 50-60fpsow. Przy większej akcji spadki ponizej 40
No zdecydowanie cos nie tak :) ile bym filmikow na yt z podobnym sprzeterm nie znalazl to ten sprzet zapewnia plynna gra bez drastycznych spadkow. Stawiam na odpalone w tle programy ktore pamiec zjadaja, gra przy 8 gb ramu kozysta ze swapa wiec tu moze byc problem ze spadkami.
exelele -> probowales stosowac ustawienia z filmiku ktory wkleiles?
Dokup sobie do tej płyty głównej ( mam taką samo, ale od ASUSA ) procka Intel Core i5 lub i7. Ja mam Intel Core i5 6400 2.7 GHz i wsio chodzi płynnie. Oczywiście mam lepszą grafikę- GTX 1060 6 GB VRAM.
Zuzycie ramu jest ok, gta nie zabiera calych 8gb
procesor ciagle wykorzystywanie jest 100%
chociaz ostatnio cos pozmienialem roznymi programami, i zuzycie procka utrzymywalo sie na 70% ale gra i tak sie zacinala??...
Powtarzam się, ale RAM nie ma tutaj nic do rzeczy. 8 GB jest ilością w zupełności wystarczającą do tej gry. Wiem, bo grałem na laptopie z 8 GB RAM i nie miałem żadnych problemów z płynnością. Tzn. było 45-60 klatek w zależności od miejsca, ale nie były to spadki gwałtowne i drastyczne, raczej mało odczuwalne. Różnica u mnie polegała jednak na tym, że miałem dużo lepszy procesor, niż autor tematu.
Może dysk konczy już swój żywot.
Jak ludzie mają problem utrzymać 60 fps na lepszych cpu to nie ma o czym dyskutować
Ocieramy sie tu o granice wymagań - niestety tanim ekonomicznym sprzetem.
Bierz pod uwagę ze na yt komus lepiej idzie, bo ma np
-lepszy model GPU z trybem OC
-konkretną płytę główną zaprojektowaną pod gry z funkcjami by lepiej wykorzystać CPU
-lepsze chlodzenie samego cpu i gpu
Sam nie mam gry wiec ciezko mi cos powiedziec :) stawialbym a zasyfiony system i pelno dziwnych programow w tle odpalonych. Chyba najlepsza rada w takim wypadku to postawienie nowego systemu + same drivery + gra i sprawdzenie wtedy. Jest tez mozliwosc ze dysk nie daje rady, lub jest za malo miejsca na swapa. Trzecia sprawa to profil oszczedzania energi podczas grania powinienes miec na wysoka wydajnosc.
btw. jaki system masz 7 czy 10?
W bios przejrzyj zakladke OCtweaker. Tam jest glowny setup.
Zobacz jak jest ram ustawiony.
2133 cisnie z 6gen
2400 z 7 gen.
Nie wiem jak z tym 2 core, ale to tylko szczegół
Może cpu nie jest poprawnie ustawiony
Wymień ten procesor i dopiero potem zakładaj takie wątki.
Zrobilbym testy i porównamy z wynikami w sieci czy nie odbiegają od normy
Bawilem sie tym. Fajny program. Wrzuc wyniki jak odpali
https://www.dobreprogramy.pl/PassMark-PerformanceTest,Program,Windows,24090.html
CPU MARK 4534
2D grafika 813
3d grafika 6540
memory 2249
disk mark 980 (tutaj mi sie wydaje troche malo)
Jeszcze odrebna rzecz
Mam zasialcz 350w, moze on cos nie domaga?
Coz na tym filmiku typ ma ssd, wydaje mi sie ze to wlasnie jest problem, takie sciny to bardzo czesto maja przyczyne w zbyt wolnym transferze danych. Jakbys filmik nagral z MSI Afterburnerem wlaczonym pagefile usage i na yt wrzucil zeby pokazac te spadki byloby fajnie, ale nie wiem czy za duzo nie wymagam :) MSI Afterburner to te numerki na filmiku :)
RAMu tez mogłoby być więcej.