Mam problem z grą wiedźmin 3 na pc. Gram w tą grę już trochę czasu i chwilami moja postać bardzo spowalnia i cały świat w grze też. Nie wiem co zrobić proszę o pomoc, informuje że to nie wina komputera bo komputer ma dobre specyfikacje.
napisz jaki masz komputer
A to laptop ? może się przegrzewa, a sorki napisałeś PC. Tak czy inaczej kwestia przegrzewania jest taka sama.
Mam słabszy sprzęt od twojego i mi chodzi płynnie. Tylko raz mi się crashował jak byłem na wieży na której był do zbadania taki ślad wiru. Chyba niechcący spadłem i jak chciałem wczytać to zawiesiło komputer całkowicie.
Wyczytałem że tak miały osoby z procesorami 2 rdzeniowymi ale twój jest 6. Może o 2 za dużo hehe :P
Tu jest link nie wiem czy mogę zamieścić na tej stronie :
A właśnie a spróbuj przymknąć witchera w WINDOWS mode i pograj tak a później spróbuj przypisać programowi rdzenie , daj mu tylko 4. Może to głupie ale kto wie.
Tu znalazłem też jakiś link, możesz poczytać o kartach Nvidia na przykładzie Witcher 3
https://forums.cdprojektred.com/index.php?threads/the-compendium-of-tweaks-and-fixes-for-the-pc-version.64211/
"The compendium of tweaks and fixes for the PC version"
Pytanie, czy to zwalnianie ma miejsce losowo czy wtedy gdy np. szybko (biegiem, płotka) poruszasz się przed siebie?
Bo jeżeli to drugie to problem może być przy doczytywaniu lokacji, raczej rzadki w wieśku, ale jeżeli masz hdd mocno zdefragmentowanego to może wystąpić. Tu pomagają dodatkowy RAM, dysk SSD, zadbanie o swojego HDD.
W przeciwnym razie jeżeli te ścinki występują losowo to może być to związane z grzaniem się podzespołów. Sprawdź czy w wentylatorach nie masz jaki kłaków.
A to są spadki fps czy może się jakiś slomo włącza bo słyszałem, że był taki bug
Sprawdź ram, najpierw zobacz czy kości/kość są osadzone na płycie tak jak powinny, czy są w odpowiednich slotach.
Potem zapuść memtesta
Spróbuj wyłączyć synchronizację pionową i zobacz, czy coś się poprawi. Ogólnie pokombinował bym nieco ze sterownikami do karty graficznej. Jeśli z pozostałymi grami nie ma takiego problemu, to najprawdopodobniej właśnie to jest przyczyną. Zainstaluj jakieś starsze (coś z serii 39x). Jeśli masz już stare, to wypróbuj nowsze. Coś powinno podziałać.