Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Najlepsze książki o historii powszechnej?

25.01.2012 22:07
Mat3iz
😊
1
Mat3iz
122
Unknown

Najlepsze książki o historii powszechnej?

Witam,

szukam dobrych książek o historii powszechnej, t.j od starożytności po czasy dzisiejsze. Chciałbym aby wszystko było ładnie i czysto opisane, bez zbędnych komentarzy, subiektywnych opinii autora czy dygresji (co niestety często się zdarza...) Szukałem po wielu księgarniach internetowych i znalazłem parę tytułów, np. Lasociński, D. "Historia Powszechna"; Zamoyski, A. "Polska"; Chwalba, A. "Historia powszechna średniowiecze, wiek XVIII oraz lata 1989-2011." czy Cheynet, J-C. "Świat Bizancjum". Niestety nie znam się na książkach historycznych i ich autorach, także nie mam pojęcia czy dobrze wybrałem. Na pewno znajdzie się tu ktoś kto siedzi w temacie i może będzie skory mi podpowiedzieć. Naprawdę byłbym wdzięczny.

Z góry dzięki!

PS. Książki te naprawdę muszą być ogólne - najważniejsze wydarzenia, zarys itd. bez wgłębiana się w jakieś szczegóły ;)

26.01.2012 00:03
2
odpowiedz
zanonimizowany766738
21
Konsul

"Mein Kampf" A.Hitler

26.01.2012 00:06
Maziomir
3
odpowiedz
Maziomir
39
Senator

Nie ma takich. Nawet jeśli autorzy nie komentowali to kompilowali komentarze tych przed nimi. Przynajmniej w historii dawniejszej niż zapis filmowy. Dlatego musisz szukać historii przebieranej przez tych, których komentarze ograniczają się do uświadamiania ci, że to co wiemy zostało wcześniej subiektywnie skomentowane i zacisnąć zęby gdy uświadomisz sobie, że obiektywizm w historii leży i kwiczy.

Krawczuk i Poczet Cesarzy spróbuj.

Forum: Najlepsze książki o historii powszechnej?