Wszystkie karty graficzne Nvidia Ampere z obsługą ray tracingu
Technologia śledzenia promieni może wejść na stałe do gier jak będzie oferowała dobrą wydajność bez cofania się do epoki full HD i 60 FPS. Po drugie musi pojawić się ona na kartach AMD (Konsole nowej generacji) by konsole ją wprowadziły. Inaczej mało ludzi zdecyduje się na taki krok jak ma do wyboru 4k lub więcej niż 75 HZ.
...różnica pomiędzy topowym GPU Ampere a GeForce’em RTX 2080 Ti ma wynosić do 40%
Czyli cena nowych TOPowych kart będzie wyższa o 40%? czy możemy spodziewać większej niespodzianki cenowej.
Biorąc pod uwagę ceny Topowych kart od strony Nvidia, to będą dokładać do zestawu odpowiedni zasilacz gratis - więc nie musisz się oto martwić.
bardzo dobra wiadomość
3080TI pełne 384 bity bez żadnego cięcia i aż 5376/84/12 czyli nawet z licz wynika że będzie to ok. 40% + względem 2080TI
3080 za to z specyfikacji nie wynika w żaden sposób aby miała wydajność 2080TI nawet bym powiedział że bliżej jej to wydajności o 10% większej niż ma 2080S - tutaj chyba jakaś magia albo z zegarami musi nastąpić bo aby pokrywało się z wynikami to musi być na ok. ok. 2.5-3Ghz na rdzeniu (wątpię)
3070 podobnie - z specyfikacji w żaden sposób to nie wynika
3080TI pełne 384 bity bez żadnego cięcia i aż 5376/84/12 czyli nawet z licz wynika że będzie to ok. 40% + względem 2080TI
Jakiego cięcia? Przecież 2080Ti miała 352 bity z powodu 11GB VRAM (11 chipów 1GB, 32bity na chip), tutaj mamy 384 bo mamy 12 chipów. Z jakich liczb ci wynika że będzie +40%? Z +23.5% SM (i co za tym idzie CUDA) czy + 9% pamięci?
No i teraz wszystkim co polecali innym czekac bo zaraz beda nowe karty powinni dostac lepe. Przy dobrych wiatrach 1 kwartal 2021 .
Panie, a kto był w stanie przewidzieć, ze korona wywoła az taką zadymę ? Nikt tego nie przewidział
Nie wiadomo czy nowe konsole zobaczymy w tym roku, niby tak, ale.. Jesli juz to ilosci beda bardzo bardzo sladowe
Ten rok mozemy spisac na straty, gospodarka dostanie tak po dupie, ze wszyscy bedziemy tylko narzekac
Dla mnie to czysta głupota, bo o ile uwazam, ze powinnismy uwazac, to jednak zamykanie wszystkiego to droga do nikad
Zarazeni nie musza miec zadnych objawów, to jest walka z wiatrakami
Ja tam czekam na big navi, mam nadzieje ze w koncu okaze sie realna konkurencja i ze cenowo tez beda konkurencyjni. Jak pokazal przypadek intela konkurencja jest potrzebna gdyby nie amd dalej i5 mialyby 4 jaja :P
Czekam na tą premierę, ale z tego wynika że będzie to dopiero zima. Nie opłaca się teraz i tak kupować obecnej generacji
Obstawiam, że cena będzie 30-50% wyższa, bo AMD nie ma na to jeszcze odpowiedzi.
Jezeli ten przeciek się potwierdzi to bedzie słabo, 6gb w 3060? Wydajnosc nie wiele wieksza niz w obecnej generacji i w sumie najwieksze zmiany w RT jedynie.
Taki przypudrowany Turing i te 40% lepszej wydajnosci zobaczymy chyba z wlaczonym RT jedynie
Nie wiem jak beda wygladac gry nowej generacji, nie uruchomimy ich bez raytracingu? Jesli tak to jeszcze ma to jakis sens, jesli nie to coz.. Mi raytracing do szczescia potrzebny nie jest, wiec tak naprawde wolałbym grać bez niego a np. z lepszymi teksturami
Cos czuje, ze RDNA 2 na spokojnie dogoni nowa Nvidie i przewiduje tez lepsza obsluge raytracingu ze wzgledu na to, ze konsole beda mialy Radeony
Mnie ciekawią ceny, bo od premiery serii 9xx każda następna generacja wyraźnie drozeje, a stara zamiast tanieć zostaje w tej samej cenie. Jak tak dalej pójdzie, to za RTX 3080 będzie trzeba dać z 6tys zł, a najpopularniejsze 3060 będą podchodzić pod 3tys zł.