Ten procesor jest lepszy o nawet 60% od swojego poprzednika
2 miesiące temu sprawiłem sobie nowego kompa z tym właśnie procesorem i RTX 3070 Ti chodzi wszystko tak jak trzeba własnie ogrywam RDR2 na ultra przy 100-120 fps wcześniej ograłem Cyberpunka tak samo na ultra z ray tracingiem przy 70-80 fps więc dla mnie to jest satysfakcjonujący wynik o którym na konsolach mógłbym zapomnieć
Zablokowany średniak za 1200zł. Boże, dopiero co po tyle były i7. I jeszcze bajki o 14 rdzeniach bez informacji, że realnie jest ich nadal tylko 6, a reszta to mobilne zabawki.
Tak dla przypomnienia ile te 8 pseudordzeni E daje - niewiele.
Bzdury totalne wypisujesz. Te pozostałe 8 rdzeni ma wydajność na poziomie Kaby Lake i daje zauważalny przyrost wydajności w programach użytkowych. To sporo w konsumenckich procesorach ze średniego segmentu.
Nie wiem jakich rezultatów oczekujesz w grach wykorzystujących efektywnie sześć rdzeni.
A to dlatego, że E-rdzeni dla 12 i 13 generacji Intel to jeszcze świeżutka technologia. AMD planuje wprowadzić E-rdzeni do przyszłe procesory. Z tego powodu jeszcze nie ma dużo gry, co są lepiej zoptymalizowane pod P-rdzeni i E-rdzeni.
Civilization VI to gra na starym silniku, co wyszedł w czasach, kiedy nie było procesory Intel 12 generacji. Czego się spodziewasz po tym?
Tak samo było z CPU z 2 rdzeni w dniu premiery, a potem CPU z 4 rdzeni. Minie parę lat, zanim nowe gry zaczną lepiej wykorzystywać te potencjały.
Skoro E-rdzeni jest już dla procesory i5, a nie dla i7 czy i9, a AMD idzie za śladem Intel, to tylko kwestia czasu, aż nowe gry AAA zaczną wykorzystywać te potencjały.
E-rdzeni zostali stworzone z myślą o mniej wymagające aplikacji takich jak Windows, antywirusa, czy różne aplikacji, a może nawet Denuvo. Dzięki temu P-rdzeni oszczędzi więcej mocy obliczeniowe dla wymagające gry i stąd te dodatkowe 10-20 FPS dla Civilization 6. Takie są pierwsze cele E-rdzeni.
Rdzeni o większe taktowanie często zużywają więcej prądu i z tego powodu powstali E-rdzeni dla mniej wymagające aplikacji. Wystarczy popatrzeć na BAZOWE taktowanie u i5-13600k przeciwko i5-13400 i i5-13500.
Jeśli grasz w mało wymagające gry Indie, to E-rdzeni wykonują swoją robotę i dzięki temu zużywasz mniej prądu, bo P-rdzeń nie pracuje. Gdyby wyłączysz E-rdzeni i zostawisz tylko P-rdzeni, to CPU pożera więcej prądu. Testy w sieci już o to udowodnili. Takie są drugie cele E-rdzeni. Nie bez powodu nosi nazwę "ekonomiczny rdzeń".
Wybrałem ten "stary" civ 6 bo ta gra najlepiej różnice pokazuje. Jak chcecie "nowsze" gry to różnice są jeszcze słabsze. Zapewniano, że 8 rdzeniowe procesory będą przyszłością, a nadal większość gier korzysta z 2-4 rdzeni, niektóre nawet nadal z 1. Teraz mamy przepłacać za pseudo-16 rdzeniowe cpu? Ok :D
...serio? Kurna serio?!
Dosłownie 4 dni temu złożyłem kompa na bazie i5-13400F.
...
Dobra, nieważne, i tak to co mam jest aż nadto wystarczające.
Boże, jaki drogi. 12400F za 700 zł w grach sprawdzi się też znakomicie. Nie ma nawet specjalnej potrzeby dopłacać do 13400F. Ale jak kogoś stać, to czemu nie, aczkolwiek wolałbym już dołożyć do Ryzena 5800X3D, bo koszt całej platformy na AM4 jest niższy a ten CPU w grach jest rewelacyjny i starczy na długi czas. Wszystko zależy od budżetu i od tego do czego wykorzystujemy możliwości PC.
Siema.
Mam parę pytań odnośnie składania komputera, jeśli pozwolisz.
1. Co twoim zdaniem będzie lepsze z myślą o przyszłości: 64GB RAM DDR4 czy 32GB DDR5?
2. Jaka konfiguracja dysków SSD będzie działać najlepiej:
a) 1 duży dysk M2 NVMe na system i dane (2TB)
b) 2 dyski M2 NVMe - 1 mniejszy na system (256GB) i 1 większy na dane (1-2TB)
3. Jakie dyski SSD NVMe kupić, żeby nie zwalniały po zapełnieniu?
4. Taka mini karta sieciowa Wi-Fi pod USB będzie wystarczająca, czy lepiej zakupić jakąś kartę wpinaną w płytę główną?
5. Jeżeli nigdy wcześniej nie składałem samodzielnie komputera, to sądzisz, że powinienem sobie poradzić sam z tym zadaniem posiłkując się tutorialami na YT, czy jednak lepiej będzie jeśli oddam to do zrobienia komuś bardziej obeznanemu w tym temacie?
Najbardziej obawiam się podpinania tych wszystkich kabli do płyty głównej oraz aplikacji pasty termoprzewodzącej na procesor. :-|
Montaż wentylatorów też nie napawa mnie optymizmem, bo kompletnie nie wiem np. który przykręcić którą stroną i w którym miejscu obudowy, żeby chłodzenie było najwydajniejsze.
boxowe chłodzenia to zawsze masakra. szkoda że nie da się wybrać bez niego czy z nim i dopłacić tą różnicę. Bo toż to patologia...
Mam wyższą odblokowaną wersję tj. 13600k w połączeniu z RTX 3090 i jest szał muszę przyznać.
Bardzo fajny procesor. Bottleneck wskazuje na nim i na wersji 13400f troszkę tańszej doskonale 1.5 oraz 2% z kartą 4070. Chyba najlepsza konfiguracja dla rozdzielczości 1440. Procesor przy karcie 4070 i tak nie jest potrzebny mocniejszy więc to już ta karta go nawet blokuje a nie odwrotnie.