SteamOS – system operacyjny firmy Valve ze wsparciem dla filmów, telewizji i muzyki
Valve juz powiedzialo ze jakby mial wyjsc HL3, to nie bylby exclusivem na steam OS. Wyszedl by na wszystkie platformy.
raziel88ck
Nie jestem pewny czy Valve będzie się jeszcze pchało w gry AAA. To jest firma licząca około 400 osób, to niewiele a zadań sobie nałożyli ogromną ilość nie wiem czy mają jeszcze środki na takie produkcje, możliwe, że tak ale chęci chyba już im brakuje.
SteamBox, go Home!
No i świetnie. Kolejny punkt dla PC w tej generacji. W końcu dostęp do własnych multimediów na własnym sprzęcie to podstawa, co Sony i Micro$oft akurat mają w dupie.
Jestem ciekaw co sie stanie z grami które aktualnie mam na steamie i ciekawe czy ciągle będe mógł w nie grać.
Ja jestem ciekawy, czy wszystkie gry, które zakupiłem na windows'owskiej wersji steam uruchomię pod tym OSem... jeśli tak, to już wiem, jaki system sobie zainstaluję pod koniec tego roku. Ewentualnie postawię sobie dwa systemy obok siebie :P
Gaben na prezydenta całego świata - nigdy nie doczekamy się III Wojny Światowej!
Valve, ogarnij się. Szkoda naprawdę utalentowanego zespołu (choć fanem Half-Life nigdy nie byłem), a teraz w zasadzie nie muszą już nigdy robić gier, póki Steam ma taką pozycję.
@[9] THeMooN85
W większość windowsowych gier nie zagrasz. Ogólnie w 2014 będą raczej same gry Indie + bardzo stare od Valve. Wiele nowych gier AAA raczej nie przed 2015... Tak więc SteamBox jak najbardziej OK, ale w 2014 lepiej będzie przeinstalować sobie na windowsa, a SteamOS zainteresować się w przyszłości, gdy stanie się normalne że nowości wychodzą od razu dostępne na ten system.
Co do dodania multimediów... Fajnie ale nas Polaków i tak to nie będzie dotyczyło, aczkolwiek w przeciwieństwie do PS4 czy Xboxa - bardzo łatwo każdy może sobie ten problem obejść. Wystarczy przejść do pulpitu i doinstalować sobie np. XMBC - multimedialne centrum rozrywki za darmo. Kłopoty sprawią jedynie legalne filmy, seriale, itd. - na linuksa nie są dostępne, tzn. strony VOD nie działają z powodu braku DRM - Microsoft Silverlight.