Ryzen 5 5600X miażdży Core i5-10600K w benchmarku Cinebench 15
Według "przecieku" pojedynczy rdzeń w 5600XT jest szybszy niż w 10900K 5.3 GHz. Czekamy więc na pełen obraz w niezależnych testach.
No wygląda to ładnie. Buildzoid mówił że zna tego Jumpera i wyniki są prawdziwe (podobno kupił procesor na ebayu jak szukał Ryzena 4650G). Te 2040 punktów w R15 to jest po all core OC na 4.7GHz. Do tego taka ciekawostka - to jest wynik punktowy do którego żadne 6 rdzeniowe procesory nie były się w stanie zbliżyć na konwencjonalnym chłodzeniu, jedyne procesory które plątają się w tej okolicy to i7 8700k/8086k na 6GHz+ i Ryzeny 3600 na 5GHz+, wszystko oczywiście na LN2.
To że pojedynczy rdzeń jest szybszy w benchmarkach jest raczej pewne, nie wiemy tylko jak to się przełoży na rzeczywistą wydajność. Topka Cinebencha R20 wygląda teraz trochę dziwnie :D
Co z tego, skoro w grach odstaje
Każdy Ryzen do tej pory przegrywal w grach z tym Intelem. Trzeba być bardzo naiwnym, by myśleć, że teraz będzie inaczej.
każdy Ryzen, który przegrywał do tej pory w grach z Intelem przegrywał głównie przez słabszą wydajność pojedynczego rdzenia, która w tej generacji jest taka że R5 ma lepsze słupki od i9 10900k. Prawdopodobnie czeka nas zmiana warty również i w grach, więc nie ma co oceniać "bo tak", jak na razie wszystkie znaki na niebie wskazują na udaną końcówkę tego roku dla Czerwonych.
Ta tylko, ze ryzeny 3xxx wydajność pojedynczego watku maja podobna co Intel
Za to te nowe maja duzo lepsza
To nie do końca tak wygląda. Jeśli chodzi o samą wydajność single-core to ZEN 2 (Ryzeny 3000) jest bardzo zbliżone do Inteli z serii 10xxx. Zen 2 odpada niestety przez problemy z pamięcią - z powodu architektury (2 CCX na CCD) opóźnienia są zbyt duże. ZEN 3 rozwiązuje ten problem, teraz mamy 1 CCX na CCD - przez co każdy rdzeń ma dostęp do całego cache.
Demo nowej architektury można zobaczyć na przykładzie Ryzena 3 3300x. i3 10100f jest bardzo podobny do 3300x - tyle samo rdzeni, bardzo podobne zegary a Ryzen 3300x ma jakieś 10% przewagi nad i3 10100f.
Kazdy dresiarz który mnie zaczepił dostawał zawsze pajde na ryj i kończył na sorze ale pewnie trafie kiedys na kozaka ze to ja na sorze wyląduje... ot ttakie porównanko odnosnie tego odstawania w grach amd od intela....
Ale jednego możemy byc pewni. Miarodajny test procesorów w grach. pojawi się dopiero w grach...
AMD jest tylko mocne na swoich slajdzikach, a gdy przychodzi do niezależnych testów, to prawda jest zgoła inna.
Od czasu Ryzenów AMD ma zdecydowaną przewagę jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny. Można kupić lepszego Intela, tylko że trzeba wtedy dołożyć, co zazwyczaj jest mało opłacalne. Oczywiście są też wyjątki. Gubię się w cyferkach Intela, ale chyba 10600 był/jest dobrze wyceniony. Coś wcześniej też było dobrze wycenione od Intela, dopóki nie podnieśli ceny.
Dobrze wycenione procesory Intela to w tej chwili:
- i3 10100f - 400zł za dobry 4c/8t to dobra cena, Ryzen 3100 jest droższy a 3300x niedostępny
- i5 10400f - Ryzen 3600 poszedł w górę, ta i5 to wydajność zbliżona do Ryzena 3600 za 150zł mniej.
- 10600k, 10700k i 10850k to też dobre procesory, jak koniecznie potrzebujesz tych kilku % wydajności pojedynczego rdzenia, w przypadku tych procesorów płacimy bardzo dużo za małe wzrosty wydajności.
Na pewno jako dziennikarze już to wiecie. Gry online? Dajcie znać
Zapewne jak to było z kartami dzień przed premierą pojawią się pierwsze recenzje i testy.
Czyli już dziś, albo jutro :) Nie mogę się doczekać. Właśnie kupiłem 3800X po atrakcyjnej cenie za 1300, nowy i myślę, jak bardzo będę żałować, a może wcale?
2200zł za 5800X a do tego kupowanie chłodzenia to 1000zł drożej od 3800X, dla mnie to jakaś komedia...
Najwyżej wcześniej zamienię GPU
Ja to będę miał zawrót głowy jakie GPU dobrać to tego ryzena 7 3800x :D
Ciekawe w stosunku do 3600XT, R15 1716 R20 3913 na moim Ryśku 3600@4400