Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Technologie Rok 2020 należał do Nintendo Switch; w UK przebił PS4, PS5 i konsole Xbox razem wzięte

09.01.2021 13:33
xandon
24
6
odpowiedz
1 odpowiedź
xandon
48
Generał

Czytając komentarze napisałem kilka indywidualnych odpowiedzi, ale ciągle widzę powtarzające się wątki:

(1) Porównywanie konsol. Switch nie walczy z PC, PS4/5, XBO/XSX. Jest inny i nie ma co go porównywać. Można go sobie postawić obok lub używać tylko jego i się po prostu bawić w to co oferuje.

(2) Dla dzieci. Hmmm.... No to mamy sporo kilkudziesięcioletnich dzieci :-) Konsola dla wszystkich, też dla dzieci. Bezpieczny dla dzieci. Dla rodzin. Dla niedzielnych. Dla poważnych. Dla pro gamerów. Dla staruszków.

(3) Nie ma gier, same "Nintendowskie popierdółki". Hmmm.... Switcha mam od premiery. Obok niego PS4, teraz XSX. Wyjątkowo gram na PC w kilka specyfików. Tak, potwierdzam stereotyp - sama Zelda czy Mario są tak dobre, że mogą wystarczyć wielu ludziom :-) Mi zabrały pierwszy rok bez potrzeby sięgania do innych gier. A nie mam nawet innych sztandarów jak Mario Kart (ograłem na Wii U), Smasha, nigdy nie tknąłem Pokemonów. Podobnie, z drugiej strony, mam w pudełkach choć nigdy nie odpaliłem Switchowego Skyrima, Wiedźmina 3, Dark Soulsów. Za to wziąłem teraz swojego Switcha i zrzuciłem sobie co tam mam zainstalowane i w co grałem trochę przez ostatnie lata. Wybierałem te gry świadomie i po sprawdzeniu. To znaczy, nie zaśmiecałem konsoli tylko jak stwierdziłem, że chcę w coś zagrać, jest dobrze oceniane i podobał mi się gameplay na YT to kupowałem. Jak widać jest tego tyle, że ciężko ograć przez kilka lat normalnie żyjąc, a co tu mówić o innych konsolach. Dlatego tylko sporadycznie odpalałem swoje PS4 dla takich gier jak NieR: Automata, Horizon Zero Dawn, Dragon Age Inquisition, TLoU, AC, Uncharted 1-2-3-4. Ale tylko sporadycznie. Stary już jestem, lubię po prostu wygodę i grywalność Switcha :-)

Polecam z mojego Switcha:

Exclusivy: Astral Chain, Xenoblade Chronicles 1 & 2, Fire Emblem Three Houses, Hyrule Warriors Age of Calamity, Octopath Traveler, Tokyo Mirage Sessions #FE

Nie-exclusivy: Civilization VI, Dragon Quest XI S Definitive Edition, Final Fantasy VIII Remaster

Zelda: Zelda Breath of the Wild, Zelda Link's Awakening

Mario: Super Mario Odyssey, Super Mario 3D All Stars (Super Mario 64, Super Mario Sunshine i Super Mario Galaxy), Mario + Rabbids Kingdom Battle (taktyczna)

Indyki: Dead Cells, Steam World Dig 2, Transistor, Bastion, Into the Breach, Celeste, Cross Code, For the King, 80 Days, Sydney Hunter, Steam World Heist, Warsaw

Racing: Grid Autosport, Need for Speed Hot Pursuit Remastered, Rise Race the Future

Farmienie: Minecraft, Dragon Quest Builders 1 & 2, Stardew Valley

Symulatory: Car Mechanic Simulator, House Flipper

Klasyczne: Clubhouse 51 Worldwide Games, Chess Ultra, Tetris 99, Puzzle Quest

Retro: gry SNES i NES z Nintendo Online, Sega Mega Drive Classics

post wyedytowany przez xandon 2021-01-09 13:37:26
08.01.2021 12:37
1
1
zanonimizowany1339461
9
Senator

Na całym świecie też się sprzedał lepiej niż ps4, ps5, xbox one i series razem wziętych i to około 9 mln więcej. Za okres od 1 stycznia 2020 do pierwszego grudnia 2020
PS4 około 8,9 mln sprzedanych
PS5 około 4,5 mln sprzedanych
Xbox one około 3,1 mln sprzedanych
Xbox series około 2,4 mln sprzedanych
No i switch około 27,5 mln sprzedanych.
Źródło vgchartz

post wyedytowany przez zanonimizowany1339461 2021-01-08 12:40:49
08.01.2021 12:41
McPatryk1995v2
2
odpowiedz
19 odpowiedzi
McPatryk1995v2
43
Umbrella Corporation

Wcale mnie to nie dziwi. Switch to aktualnie jedna z najlepszych, o ile nie najlepsza, konsolka dostępna na rynku. Ilość świetnych gier, czy ciekawych rozwiązań, po prostu zachęca do grania :)

08.01.2021 12:51
2.1
Loprex
2
Chorąży

No nie dla mnie np. mnie nie interesują dziecinne gierki i grafika cukierkowa. Do mnie nigdy ich sprzęt nie przemawiał

08.01.2021 12:54
McPatryk1995v2
2.2
McPatryk1995v2
43
Umbrella Corporation

Cóż to ciekawe, że te całe "dziecinne gierki z grafiką cukierkową" posiadają dużo ciekawszą rozgrywkę od exów Sony ;)

08.01.2021 12:56
hopkins
2.3
6
hopkins
226
Zaczarowany

Trzeci post w wątku o Nintendo i dopiero padł zwrot "dziecinne". Się chłopcy opuszczają.

08.01.2021 12:56
2.4
zanonimizowany1354013
1
Legionista

No nie dla mnie np. mnie nie interesują dziecinne gierki i grafika cukierkowa.

Te "dziecinne gierki" deklasują większość tych popamoli AAA i sporą część exów Sony. Ja wiem, dla każdego musi być mhrocznie, musi ściskać zadek i w ogóle emotions.

Na całe szczęście nabywcy Switcha są ciutkę bardziej ogarnięci i nie wszystko muszą ogrywać w czarno-białym filtrze.

08.01.2021 13:04
PanWaras
2.5
3
PanWaras
100
Legend

Cóż to ciekawe, że te całe "dziecinne gierki z grafiką cukierkową" posiadają dużo ciekawszą rozgrywkę od exów Sony ;)

No nie dla mnie np. mnie nie interesują dziecinne gierki i grafika cukierkowa. Do mnie nigdy ich sprzęt nie przemawiał

Całe szczęście, że mamy duży wybór na rynku, i każdy może wybrać coś dla siebie. Jednemu bardziej będą się podobały gry od sony, drugiemu te od nintendo. Nie wszczynajcie kolejnych bezsensownych wojen, i nie starajcie się przekonywać, że to wasze zdanie na temat danych gier jest słuszny.

08.01.2021 13:45
DocHary
2.6
2
DocHary
79
Unclean One

Loprex
A potrafisz odnieść się do słowa "dziecinne" względem Twoich preferencji? Rozumiem, że taki Rayman, Ori, czy Child of Light u Ciebie na wstępie odpadają?

08.01.2021 14:37
KamilB.
2.7
KamilB.
67
Generał

Tu nie chodzi o dziecinność i ten kto tak pisze nie do końca chyba ma to na myśli :-) no albo jest po prostu sam niedojrzały.
Chodzi o to, że gry od Nintendo są specyficzne pod kątem swojej bajkowości.
M.in. nigdy bym nie mógł uznać Switcha jako głównej platformy do grania, bo to mniej więcej było by tak,
jak bym do końca życia był skazany na filmy Disneya. Nie powiem, fajnie czasami coś obejrzeć z dzieciakami, ale jednak szybko
chce się odmiany w postacji jakiegoś dobrego RPG'a (nie japońskiego) czy strategii. Druga sprawa, to to że sama konsola jest specyficzna,
na rynku brakowałego takiego stricte przenośnego handhelda po niezbyt dobrym debiucie Vity. Osobiście ceniłem sobie bardzo wygodę Switcha,
ostatecznie wymieniłem go jednak na telefon z padem i Geforce now ponieważ okazało się że ogrywałem na nim i tak głównie indyki i porty z PC :-)

post wyedytowany przez KamilB. 2021-01-08 14:38:00
08.01.2021 16:42
Saed
2.8
Saed
163
Konsul

Nintendo po prostu trzyma się wizerunku firmy wydającej głównie gry "familijne", tzn. takie, w które mogą spokojnie grać dorośli wraz ze swoimi dziećmi, tyle że sama konsola przyciąga masę wydawców, którzy już nie są tak rygorystyczni w kwestii przyjaznego wizerunku ;) Stąd na Switchu takie cukiereczki jak Doom czy Mortal Kombat.

Ostatnio zresztą coraz więcej wydawców traktuje Switcha jako jedną ze swoich podstawowych platform, więc nie ma tutaj mowy o jakichś okrojonych portach, tylko grach przygotowywanych od początku pod tą konsolę - jak np. jeden z największych hitów 2020 roku - Hades.

W ogóle baza gier na Switcha już teraz jest gigantyczna i chyba każdy mógłby znaleźć coś dla siebie. Ale najpierw wypadałoby kupić samą konsolę :)

08.01.2021 16:46
2.9
Selen
101
Konsul

Zgadzam sie, ze gry sa dziecinne. Nie zeby, bo sam mam Switcha, ale nie jestem zadowolony w 100%, czasami jak wejde do sklepu nintendo to az mnie skreca jak widze jakie tytuly sa tam promowane bo to dla mnie wyglada po prostu zle, jak gry ktore powstaly 20lat temu. Kupilem glownie dla Zeldy, byla super, ale na poczatku bylo ciezko przebolec jej styl graficzny. Teraz malo korzystam, jakos nie moge nic fajnego tam znalezc niestety :-( Astral Chain tez bylo w miare spoko.

08.01.2021 16:52
2.10
zanonimizowany768165
119
Legend

To proste - Nintendo nadal tworzy (i wydaje) gry dla graczy podczas gdy u konkurencji głównie interaktywne filmy i trzymające graczy za rączkę wydmuszki.

tych popamoli AAA
???
a po polsku to co to znaczy?

08.01.2021 17:17
2.11
zanonimizowany1354013
1
Legionista

popamole
Describes many third-person console shooters where the gameplay is all about sitting behind some brick and shooting heads of enemies popping out from behind other bricks - one of the ways to cover up the inability to dodge and do precise shots fast with a gamepad. Very similar to pop-a-mole or a whack-a-mole game hence the term.
First appeared in Kill-Switch and was copied in many games since then.

Ogólnie popamole używa się do opisywania 99% gier AAA, bo są tak łatwe i ciulowe.

post wyedytowany przez zanonimizowany1354013 2021-01-08 17:18:28
08.01.2021 23:24
2.12
Maldacena
28
Chorąży

Jakie są te super tytuły oprócz Zeldy? Mam switcha i chciałbym w nie pograć i jakoś nie mogę w takie trafić, może pomożesz?

09.01.2021 00:29
McPatryk1995v2
2.13
McPatryk1995v2
43
Umbrella Corporation

Maldacena
Poza Zeldą? To masz tak Astral Chain, Animal Crossing, Bayonetta 2, Hyrule Warriors, Super Mario Odyssey, Luigi's Mansion 3, Xenoblade Chronicles 1 i 2, Ring Fit Adventure, Fire Emblem: Three Houses, Deadly Premonition 2, Paper Mario, Splatoon 2, Marvel Ultimate Alliance 3, od biedy możesz jeszcze dodać Pokemon Let's Go oraz Sword i Shield. To tylko mała część exów, które są dostępne, a do tego dochodzą jeszcze multiplatformy.

09.01.2021 08:12
2.14
Maldacena
28
Chorąży

McPatryk1995v2 No znam, większość ogrywałem, dalej zastanawiam o którym z tych tytułów nie zapomina się w 5 minut po przejściu. Pokemony i AC:NH to dla mnie to nawet nie są gry, tylko pierdółki na telefon. FE:TH koło gier taktycznych nawet nie stało, śmieszny symulator picia herbatki. Już M+R:KB bije ją na głowę.

09.01.2021 09:36
😊
2.15
zanonimizowany767782
113
Senator

Oho fanboje Nintendo w formie, każdy dobrze wie, że takie gry jak Mario czy pokemony są kierowane do młodszych o czym SAMO NINTENDO jasno mówi i mówiło
Nigdy nie chcieli na swoim sprzęcie brutalnych gier, bo celowali w familijna konsole
Teraz trochę się bardziej otworzyli na resztę i od czasu do czasu pojawi się taki doom na przykład i chwalić ich za to, że nie są już tacy ograniczeni i zakochani w sobie

Tych bzdur jakoby gry N miały bardziej rozbudowany od 'samo przechodzących' sie gier Sony aż szkoda komentować, wystarczy tyle że są to po prostu bzdury

post wyedytowany przez zanonimizowany767782 2021-01-09 09:39:57
09.01.2021 10:52
McPatryk1995v2
😂
2.16
McPatryk1995v2
43
Umbrella Corporation

Maldacena
Cóż, to pewnie kwestia gustu, ale większość z wymienionych przeze mnie tytułów może nie ma zbyt rozbudowanej historii, ale rozgrywką i mechaniką wgniata inne produkcje.

Trzynaście;
Oho i mamy fanboja Sony ^^
"każdy dobrze wie, że takie gry jak Mario czy pokemony są kierowane do młodszych o czym SAMO NINTENDO jasno mówi i mówiło"
No tak, Mario i Pokemony to produkcje dla młodszych, a co z Bayonettą, czy Deadly Premonition 2? :)

"Nigdy nie chcieli na swoim sprzęcie brutalnych gier, bo celowali w familijna konsole"
I po tym zdaniu widać, że nie masz pojęcia o czym piszesz. Właściwie piszesz bzdury żeby tylko pisać. To dlatego na ich konsolach znalazła się seria Resident Evil, Bloodrayne, Metal Gear Solid, Mortal Kombat, Project Zero, czy nawet mają swoje horrorowe exy.

"Tych bzdur jakoby gry N miały bardziej rozbudowany od 'samo przechodzących' sie gier Sony aż szkoda komentować, wystarczy tyle że są to po prostu bzdury"
No tak, w życiu nie miałeś konsolki nawet w rękach, nie kręcą cię te gry i dlatego są to bzdury ^^ To pewnie dlatego według twojego kochanego metacritica ich exy są jednymi z najlepiej ocenianych gier w historii, to pewnie przez rozbudowaną warstwę fabularną ^^

09.01.2021 12:39
2.17
zanonimizowany1354013
1
Legionista

Przecież z trzynastką się nie dyskutuje, weź mu napisz że TLoU 2 to średniak albo historia jest cienka jak sik pająka i go odpalisz. Polecam.

Tych bzdur jakoby gry N miały bardziej rozbudowany od 'samo przechodzących' sie gier Sony aż szkoda komentować, wystarczy tyle że są to po prostu bzdury

No ale exy Sony się same przechodzą tylko poza Bloodborne. Prawda boli, co?

post wyedytowany przez zanonimizowany1354013 2021-01-09 12:39:41
09.01.2021 13:19
2.18
zanonimizowany767782
113
Senator

No tak, Mario i Pokemony to produkcje dla młodszych, a co z Bayonettą, czy Deadly Premonition 2? :)

Dlatego napisalem, ze troche zmienili swoje podejscie, ale wciaz ich motywem przewodnim jest familijna konsola :)
Przesledz troche historie Nintendo to moze zrozumiesz o co chodzi

No tak, w życiu nie miałeś konsolki nawet w rękach,

Kiedys sie zastanawialem nad kupnem, wiec mialem emulator

Prawda boli, co?

Jak grasz na easy to moze i tak, na szczescie są rozne poziomy trudnosci i taki god of war czy part II sa trudne na najwyzych, tak samo Uncharted 4 na miazdzacym

Kazdy widzi co chce widziec ;)

post wyedytowany przez zanonimizowany767782 2021-01-09 13:21:59
09.01.2021 13:29
McPatryk1995v2
2.19
McPatryk1995v2
43
Umbrella Corporation

"Dlatego napisalem, ze troche zmienili swoje podejscie, ale wciaz ich motywem przewodnim jest familijna konsola :)
Przesledz troche historie Nintendo to moze zrozumiesz o co chodzi"

No właśnie prześledziłem i podałem ci serie, które zbyt familijne nie są, a były dostępne na starych konsolach Nintendo :)

"Kazdy widzi co chce widziec ;)"
No właśnie widać to po tobie, co udowodniłem obalając twoje bzdurne teorie ;)

08.01.2021 12:45
3
odpowiedz
Padzislaw
9
Generał

Mogłem brać jak była za 1100. Przeliczyłem się z promocją :D

08.01.2021 13:50
adam11$13
👍
4
odpowiedz
1 odpowiedź
adam11$13
132
EDGElord

I zasłużenie bo w sumie jest to w tej chwili jedyna konsola, która tak jak kiedyś oferuje wyjątkowe doświadczenia płynące z rozrywki.

09.01.2021 12:19
4.1
drut5
50
Centurion

bo to sumą sumarów jedyna konsola nowej generacji , nowatorskie podejście do rozgrywki dla całej rodziny.Reszta to odgrzewane kotlety tak jak bym w pc zmieniał bebechy co 5 lat i zamawiał w AMD lub NVIDI setki mln komponentów aby zbić ostateczną cenę produktu końcowego.NIe muszę swojej babie tłumaczyć jak grać ,babcia z dziadkiem też łyknęli jak grać

08.01.2021 14:22
Uruk-Hai666
5
odpowiedz
Uruk-Hai666
59
Generał

No i nieźle, widać że jednak małe może więcej.

08.01.2021 14:25
darkpalladinPL
😁
6
odpowiedz
3 odpowiedzi
darkpalladinPL
95
Konsul

oprócz zeldy jest tam coś cokolwiek ciekawego dla PCtowego gracza ?
Jakiś ex ? Warty odpalenia prez CEMU emulator ?

08.01.2021 15:41
adam11$13
6.1
adam11$13
132
EDGElord

Idź se peczetowcu grać w swoje strategie i izometryki, o których nikt nie słyszał.

08.01.2021 18:50
6.2
2
toyminator
88
Senator

Pytasz normalnie, i przylatuje jakieś dziecko ...

08.01.2021 23:25
xandon
6.3
xandon
48
Generał

To zależy jakie gatunki preferujesz. Tak na wyczucie bez specjalnego drążenia mogę Ci polecić:

Astral Chain (PlatinumGames) - exclusive z 2019, jedyny w swoim rodzaju, klimaty cyberpunkowe, ciekawa fabuła, szybka akcja, świetny system walki. Zobacz sobie początek gry z jakiegoś gameplaya z YT i stwierdzisz czy Cię wciągnie. Jest to jedyna gra ever, która ostatecznie pokonała mój mózg w walce ;-) To znaczy w post-gamie na najwyższych challenge'ach wysiadłem pomimo sporego trenowania. Mózgu mi nie starczyło. Ale nie musisz tam dochodzić i się męczyć. Skończenie do napisów końcowych zajmie Ci ~70h całkiem przyjemnej rozrywki.

Xenoblade Chronicles 1 Definitive Edition i 2 (Monolith Soft) - niezależne od siebie, trochę inne, obie wybitne. Można skończyć do 100h, ale bawić się dużo dłużej. 2-ka zabrała mi nie powiem ile miesięcy i #godzin gry, bo się uparłem poznać i wymasterować cały system walki. Niech Cię nie zmyli stylistyka graficzna 2-ki. W 2021 spodziewam się po cichu remastera Xenoblade Chronicles X i to jest jeszcze bliższe PC-towego gracza.

08.01.2021 14:42
JohnDoe666
7
odpowiedz
2 odpowiedzi
JohnDoe666
70
Legend

W sumie nie ma się co dziwić, w 2020 roku kto miał kupić "dużą konsolę" 8 generacji to już kupił a konsol 9 generacji praktycznie nie było. A Switch nie jest sprzętem który może być tym głównym sprzętem do grania za to świetnie się nadaje jako druga konsola to indyków i Nintendowskich popierdułek. Sprzęt jest dodatkowo tani więc wielu ludzi zwyczajnie może sobie na niego pozwolić.

08.01.2021 23:37
xandon
7.1
xandon
48
Generał

Dobra uwaga. Każdy ma tam swoje preferencje i swój sposób na Switcha. Osobiście mogę sobie pozwolić na każdy sprzęt, ale jakoś najczęściej gram właśnie na Switchu, a obok niego stoi PS4 i teraz XSX. Oprócz świetnych Switchowych exclusive'ów (Astral Chain, Xenoblade Chronicles, Fire Emblem Three Houses, itp.) i wybitnych "Nintendowskich popierdułek" :-) (Zelda Breath of the Wild, Hyrule Warriors Age of Calamity, Super Mario Odyssey) jeżeli gra jest multiplatformowa to też często wybieram wersję na Switcha. Ale oczywiście grafika nie ta. Nadrabia grywalnością i czystym funem. W 2021 spodziewamy się Switcha Pro z 4K ;-)

post wyedytowany przez xandon 2021-01-08 23:37:43
09.01.2021 08:38
JohnDoe666
7.2
JohnDoe666
70
Legend

Sam się mocno zastanawiam nad Switchem i chyba sobie strzelę w najbliższym czasie. Dawno nie miałem dobrej "kieszonsolki".

08.01.2021 15:06
8
3
odpowiedz
2 odpowiedzi
Iutz
6
Generał

switch to konsola dla rodzicow "ktorzy chca dac dzieciom adresowana do nich rozgrywke, bez przemocy i innych elementow wplywajacych na psychike".
Tak przynajmniej jest konstruowany PR nintendo, generalnie chodzi o to ze zeby rodzic mial swiety spokoj to kupuje sprzet i gry od ninny bo telefony i konsole maja za duzo contentu ktory dziecko moze niechcacy zobaczyc a nie powinno.
To takie apple dla dzieci.

Chociaz i tak ostatnio bylem zaskoczony kompletnym brakiem rozeznania w polskim rynku gdzie ninny reklamowalo switcha jako powrot do historii - jakby nintendo mialo w Polsce jakas historie.

post wyedytowany przez Iutz 2021-01-08 15:08:05
08.01.2021 23:50
xandon
8.1
xandon
48
Generał

To prawda, ale też trochę uproszczenie. Switch to konsola dla ludzi od kilku do 80 lat, mężczyzn i kobiet, niedzielnych graczy i poważnych graczy. Nie podam swojej metryki, ani kilku znajomych fanów Switcha, bo mógłbyś się zdziwić. Główny znak Nintendo jak dla mnie to grywalność, fun, jakość, wygoda, innowacyjność, różne style grania i brak kilku bolączek innych platform. Generalnie jak tylko mogę to gram na Switchu. A kilka z poważniejszych gier na Switcha możesz znaleźć na moim koncie.

09.01.2021 02:55
8.2
Iutz
6
Generał

pisalem bardziej o strategii marketingowej firmy...

08.01.2021 17:53
Barklo
9
odpowiedz
2 odpowiedzi
Barklo
128
Generał

Ta konsola jest dobra do grania na kolanie w autobusie czy pociągu . Ale niech się nie porównuje do PC-tów gdzie mamy 30 calowy ekran 4k myszkę klawiaturę i siedzimy wygodnie przy biurku . Na tej konsoli to mogą grać 15 latkowie w mario czy pokemony na tym pseudo joystick i malutkim ekranie .

08.01.2021 20:49
leaven
9.1
1
leaven
153
Konsul

Konsola przecież podpina się do telewizora. Sam używam jej głównie na 49" ekranie leżąc w łóżku kiedy jestem już zmęczony siedzeniem przy kompie. Do sterowania używam pada. Kontrolery oryginalne - odpinane od konsoli są dobre do sterowania w grach gdzie wykonuje się ruchy rękami w realu np. Fitness Boxing.

09.01.2021 00:03
xandon
9.2
xandon
48
Generał

Barklo, co do Twoich przemyśleń:

(1) To konsola do grania wszędzie - podstawowa filozofia Switcha. Osobiście gram 70% w trybie konsoli stacjonarnej na dużym TV i dobrym audio, tak jak PS4 i XSX, używając Pro Controllera. 30% w trybie handheld leżąc sobie na kanapie lub w łóżku. W zależności od nastroju. Nigdy akurat nie gram w podróży, co sugerujesz, ale oczywiście bez problemu mógłbym.

(2) Switch do niczego się nie porównuje. Egzystuje sobie świetnie obok. Nie napina muskuł i nie wykazuje co ma pod maską, bo nie musi. Do dobrej zabawy nie jest mu to koniecznie potrzebne.

(3) Na tej konsoli mogą grać ludzie od kilku do 80 lat, mężczyźni i kobiety, niedzielni gracze i poważni gracze. Nie podam Ci swojej metryki bo mógłbyś się zdziwić :-) Nigdy w życiu nie grałem w pokemony, a Mario, choć genialny nie jest moją ulubiona serią. Przykładowe gry, które uruchamia sobie starszy Switchowiec możesz znaleźć na moim koncie ;-)

08.01.2021 18:47
10
1
odpowiedz
1 odpowiedź
toyminator
88
Senator

Skusiłbym się.Ale dalej drogie.A mało gier mnie interesuje. Praktycznie tylko Mario i Zelda.Plus 3 jakieś tam platformówki.Luigi mansion, i jeszcze jakieś dwie. Gdybym miał znajomych co ich jarają takie gry, to bym i Mario kart kupił.Dla mnie za mało.Z PSP raz się wkopałem,drugi raz nie ma opcji ;D Ale kiedyś tam pewno i tak kupię.

post wyedytowany przez toyminator 2021-01-08 18:51:47
09.01.2021 00:08
xandon
10.1
xandon
48
Generał

Szczerze polecam - możesz też zaczekać na Switcha Pro spodziewanego w 2021.

A z gier, które sam ograłem, oprócz oczywiście Zeldy Breath of the Wild i Super Mario Odyssey, polecam m.in.: Astral Chain, Xenoblade Chronicles 1 & 2, Fire Emblem Three Houses, Hyrule Warriors Age of Calamity, Octopath Traveler.

08.01.2021 19:07
not2pun
11
odpowiedz
2 odpowiedzi
not2pun
119
Senator

Mnie to bardziej zastanawiam jakim cudem nie mają problemów z produkcją, podczas gdy wszyscy inni mają problem przez co też nie ma dostępności danego produktu na rynku.

post wyedytowany przez not2pun 2021-01-08 19:12:08
09.01.2021 00:01
Saed
09.01.2021 00:11
xandon
11.2
xandon
48
Generał

Mieli spory problem, zwłaszcza w okolicach pierwszej fali pandemii, Switch był przez długi czas nie do zdobycia w rejonach swojej największej popularności. Potem się dostosowali produkcyjnie i zmienili niektóre lokalizacje w łańcuchu dostaw.

08.01.2021 21:17
12
odpowiedz
cudak82
40
Centurion

Tez myślę nad kupnem ale póki co 2 aspekty troszkę studzą moje emocje:

1. ceny gier używanych są jak dla mnie zdecydowanie za wysokie w porównaniu do używanych na inne konsole.

2. niektóre gry (i to nie indyki) nie mają nawet angielskiego tłumaczenia .Taki AC Odyssey jest tylko po japońsku (WTF!! ??) A przecież tłumaczenie na inne platformy jest więc nie rozumiem dlaczego tych plików nie można po prostu dodać.
Są gry które na innych platformach są w wersji polskiej a na switchu polskiej nie ma. Znam angielski w stopniu który umożliwiłby mi granie w tym języku, ale mimo wszystko w jakiejś RPG gdzie jest dużo dialogów i tekstu wygodniej mi grać po polsku. Zrozumiałbym to jeszcze gdyby Switch by konsolą celująca głównie w gry zręcznościowe, platformowe itd. ale na tej konsoli są naprawdę różnorodne gry. Mam nadzieję, że Nintendo biorąc pod uwagę sukces Switcha coś z tym zrobi.

post wyedytowany przez cudak82 2021-01-08 21:29:10
08.01.2021 21:29
KamilB.
13
odpowiedz
1 odpowiedź
KamilB.
67
Generał

cudak82 Masz absolutną rację. Sama konsola do dziś nawet nie ma Polskiego menu. Ja rozumiem, że Nintendo może uznawać Polskę za kraniec świata, ale skoro już idziemy w marketing (pamiętam, że od premiery Switcha jak go kupiłem to przez ponad bodajże 1,5 roku nie było nawet ani jednej reklamy samej konsoli czy gier w TV. Teraz pojawiają się co raz częściej, wiedzą że Polacy również chętnie kupują tę konsolę a mimo tego nie dodali jeszcze Polskiego menu, strefy czasowej, nie mówiąc już o tym że żaden ex nie ma nawet polskiego języka. Mało tego, w Nintendo eshopie przy wielu grach język polski nie jest wymieniony, mimo że ta gra go posiada, nie raz się mile zaskakiwałem po zakupie. Ogólnie polityka się co do nas nie zmieniła i nadal mają nas trochę jak by w poważaniu...mimo że zakupy za PLN w eshopie są jak najbardziej mile widziane.

08.01.2021 21:56
😁
13.1
zanonimizowany251643
134
Legend

wejdź na polskie strony Nintendo - to jest dopiero śmiech na sali. Przypomina pracę semestralną uczniów technikum informatycznego

08.01.2021 22:44
xandon
14
odpowiedz
xandon
48
Generał
Wideo

Brawo Nintendo !

W załączeniu polecam krótki filmik z youtube: Nintendo Switch Girl | Playstation Girl autorstwa Reckless Comedy.

https://www.youtube.com/watch?v=uVRq-WJ63Ho

Kwintesencja Switcha i przy okazji piękne dziewczyny ;-)

Switch nie jest w opozycji do nikogo. Pokojowo koegzystuje z innymi. Nie musi niczego udawadniać :-)

09.01.2021 03:03
15
odpowiedz
Iutz
6
Generał
Wideo

Wersja demo

a tutaj mamy realia
https://m.youtube.com/watch?v=ZomMD9PSFSE

09.01.2021 03:18
WolfDale
👍
16
odpowiedz
WolfDale
87
~sv_cheats 1

I bardzo dobrze, Switchowi najbliżej do takich konsol jakimi było PS2, PS3 czy X360. Odkąd mam ten sprzęt, to nie chcę żadnej innej konsoli. PC + Switch to chyba najlepsze połączenie jakie można sobie zrobić.

09.01.2021 09:18
17
odpowiedz
Brimstone
18
Pretorianin

I bardzo dobrze,Switch zrobił coś oryginalnego oraz innego. Sony i Microsoft kopiują od siebie nawzajem,ich konsole i pady są prawie identyczne,podczas gdy Nintendo nie boi się eksperymentować.

09.01.2021 09:30
18
odpowiedz
zanonimizowany1343642
6
Generał

Sony zamiast PS5 mogloby wydac handhelda ze stacja dokujaca i konkurowac ze Switchem
Spny ma lepsze (wg mnie) marki, gry i bohaterów, dogadaliby sie z WB i zrobili kilka mocnych gier o Batmanie, Lidze Sprawiedliwości itd i pozamiataliby Nintendo podłogę.
Mam Switcha i tam same gierki pierdolki, brakuje porzadnych gier dla dorosłych, jest Wiedzmin 3, ale to 5 letnia gra.
Czemu nie ma takich tylko na Switcha, tylko jakies zabawkowe Zeldy czy Mario (ale Odyssey wyszło im doskonale! Ale to tylko jedna gra!).

Switchowi brakuje porzadnych gier dla zachodniego gracza. Sa glownie dla dzieci, np teraz moja Corka gra w cooking mama i do takich rzeczy Switch jesy fajny, ale ja tam nie mam za bardzo w co grac i gram w 10 letniego Puzzle Questa (przynajmniej dotyka działa, na PSP nie bylo tej opcji).
Reszta gier Nintendo nudzi bardzo szybko. Przy tym smashu wytrzymalem kwadrans, mario kart, takie cos by mnie bawilo w czasach PS1, Zelde BOTW znam z czasow WiiU i w lepszej wersji sobie ja emuluje na PC z bajerami graficznymi (modami). Luigi mansion 3 jeszcze nie gralem, ale dwojka na 2DS mnie nudziła, za wolny gameplay.
No ale lepszego handhelda na rynku nie ma, wiec trzymam.
Zobaczymy co model pro przyniesie, Switchowi ewidentnie przydaloby sie 2-3x wiecej mocy zeby sie utrzymac na nowej generacji.

post wyedytowany przez zanonimizowany1343642 2021-01-09 09:34:01
09.01.2021 09:39
😜
19
odpowiedz
kilerro
12
Chorąży

kupilem dzieciakom i nie mialem szansy przetestowac. uzywany od rana do nocy z przerwa na ladowanie

09.01.2021 09:40
20
odpowiedz
plolak
52
Generał

Też miałem kupować w tym roku. Zrezygnowałem ze względu na to że chcę ograniczać granie a nie zwiększać czas grania. Ale w planach jest bo wszystkie inne platformy poprzednich gebrecji już miałem.

09.01.2021 09:43
21
odpowiedz
6 odpowiedzi
zanonimizowany767782
113
Senator

Kupują głównie rodzice dzieciom, albo niedzielni gracze ze względu na mobilność
Jak słaba jest dostępność ps5 i xsx każdy wie, PS4 kupować już nie ma sensu

09.01.2021 11:40
McPatryk1995v2
😂
21.1
3
McPatryk1995v2
43
Umbrella Corporation

"Kupują głównie rodzice dzieciom, albo niedzielni gracze ze względu na mobilność"
Co? XD Bawisz się w hydro z instytutem danych z tyłka? XD

Szkoda, że nie widzisz w jakiej ilości sprzedają się również exy Nintendo, ale to pewnie tylko dzieci kupują, bo zwykły gracz nie ma tam co szukać, co? ^^

Niedzielni gracze właśnie kupują konsole Sony oraz MS ze względu na dostępność takich serii jak Fifa, Call of Duty, czy Battlefield.

post wyedytowany przez McPatryk1995v2 2021-01-09 11:45:28
09.01.2021 12:25
adam11$13
21.2
3
adam11$13
132
EDGElord

Kupują głównie rodzice dzieciom, albo niedzielni gracze ze względu na mobilność

Powiedział nasz elitarny gracz, filantrop, entuzjasta golfa i filmowych doświadczeń <3

09.01.2021 13:22
😂
21.3
zanonimizowany767782
113
Senator

A wy macie jakies dane potwierdzajace wasza teorie czy tez instytut danych z tyłka?

Na telefonie w Pokemony tez sami hardkorowi gracze grali :D

post wyedytowany przez zanonimizowany767782 2021-01-09 13:23:46
09.01.2021 13:32
McPatryk1995v2
😂
21.4
McPatryk1995v2
43
Umbrella Corporation

"A wy macie jakies dane potwierdzajace wasza teorie czy tez instytut danych z tyłka?"
Ale to ty stawiasz bzdurną teorię wyjętą zupełnie z tyłka, którą nawet nie masz na czym podeprzeć xD Fakty natomiast są takie, że od 2017 roku sprzedała się w ponad 70mln sztuk, co przebija wynik Sony w analogicznym czasie.

"Na telefonie w Pokemony tez sami hardkorowi gracze grali :D"
No w Sackboya na konsolach Sony same chady grają :D

09.01.2021 13:50
xandon
21.5
xandon
48
Generał

Hey "13" możesz zobaczyć moją zbiorczą odpowiedź, dwa wpisy poniżej, podaję własne doświadczenie i sprawdzone dane - polecam :-)

09.01.2021 14:13
adam11$13
21.6
adam11$13
132
EDGElord

A wy macie jakieś dane potwierdzające wasza teorie czy tez instytut danych z tyłka?

A ty masz? :)

09.01.2021 10:29
22
odpowiedz
3 odpowiedzi
zanonimizowany1311342
29
Pretorianin

Mam switcha, ale używam go tylko i wyłącznie do gier z dużych konsol albo klasyków - aktualnie gram w Syberię Dooma 3 i ten tryb handheldowy sprawdza się wyśmienicie. Tak samo kupuję na switcha zawsze fifę, bo lubię tryb menadżerski na kibelku ;D ewentualnie skuszę się jeszcze na Animal Crossing i może Zeldę - mario nie trawię

09.01.2021 13:47
xandon
22.1
1
xandon
48
Generał

Możesz się zainteresować moim wpisem poniżej. Zeldę polecam, jeżeli jesteś odporny na uzależnienie ;-) Animal Crossing nie grałem, ale też podobno trzeba uważać.

09.01.2021 18:06
22.2
zanonimizowany1311342
29
Pretorianin

Świetny wpis, na pewno zainteresuję grami, które Tobie się spodobały, bo masz dobre podejście do tej konsoli :) z symulatorów jeszcze można dopisać mudrunnera, nad którego zakupem się zastanawiałem w kontekście konsoli nintendo:) pozdrawiam

11.01.2021 14:20
Saed
22.3
Saed
163
Konsul

Co do Animal Crossing, to mogę na własnym przykładzie potwierdzić - potrafi uzależnić! Był to prezent dla córki i początkowo kompletnie nie obchodziła mnie ta gra. Kilka miesięcy później cała rodzina ma już na koncie po kilkaset godzin na wyspie i wiele burzliwych dyskusji co gdzie wybudować i kogo zaprosić. Fakt, że jest specyficzna i pewnie nie do każdego jest w stanie trafić, ale na pewno nie można jej odmówić "duszy" i niesamowitego dopieszczenie szczegółów. Gra cały czas się toczy na niewielkiej, choć ciągle zmieniającej się przestrzeni i nawet po 200 godzinach potrafi zaskoczyć jakimś fantastycznym szczegółem. Ma też trochę konstrukcję MMO (choć można grać w 100% offline), bo czas w grze jest zsynchronizowany z czasem rzeczywistym, są pory roku, święta, eventy, itp.
Ale w sumie po dojściu do endgame'u liczy się najbardziej kreatywność i pomysły na to, co zrobić ze swoją wyspą. A pomysłowość fanów dorównuje tym z Minecrafta (chociaż nie ma tu trybu kreatywnego i wszystkie przedmioty trzeba mozolnie zdobywać w grze). Sielskie wioski, bajkowe krainy, pirackie kryjówki, psychodeliczne horrory, zniszczone miasta w klimatach post-apo... Po obejrzeniu tego ciężko później wrócić na swoją bieda-wyspę, ale inspiracja jest potężna ;)

09.01.2021 11:38
Eluveitien
23
odpowiedz
Eluveitien
93
Konsul
Wideo

Nie siedze w tych statystykach ale jak mogłoby być inaczej, kiedy nie było sensu kupować poprzedniej generacji konsol, jak premiera nowej generacji była już na horyzoncie. A po premierze nakład był tak mały, że konsole zdołała kupić garstka ludzi. Do tego problemy z dostępem nowych kart graficznych ale nie wiem ile PCtowców (potencjalnych posiadaczy RTXa 3080 itp) pokusi się na Switcha.

Btw jak komuś się nudzi, cała prawda o konsolach https://youtu.be/jiIlCC1xKYE (od połowy dla prawdziwych weebów wersja z voicem japońskim xD)

post wyedytowany przez Eluveitien 2021-01-09 12:19:42
09.01.2021 13:33
xandon
24
6
odpowiedz
1 odpowiedź
xandon
48
Generał

Czytając komentarze napisałem kilka indywidualnych odpowiedzi, ale ciągle widzę powtarzające się wątki:

(1) Porównywanie konsol. Switch nie walczy z PC, PS4/5, XBO/XSX. Jest inny i nie ma co go porównywać. Można go sobie postawić obok lub używać tylko jego i się po prostu bawić w to co oferuje.

(2) Dla dzieci. Hmmm.... No to mamy sporo kilkudziesięcioletnich dzieci :-) Konsola dla wszystkich, też dla dzieci. Bezpieczny dla dzieci. Dla rodzin. Dla niedzielnych. Dla poważnych. Dla pro gamerów. Dla staruszków.

(3) Nie ma gier, same "Nintendowskie popierdółki". Hmmm.... Switcha mam od premiery. Obok niego PS4, teraz XSX. Wyjątkowo gram na PC w kilka specyfików. Tak, potwierdzam stereotyp - sama Zelda czy Mario są tak dobre, że mogą wystarczyć wielu ludziom :-) Mi zabrały pierwszy rok bez potrzeby sięgania do innych gier. A nie mam nawet innych sztandarów jak Mario Kart (ograłem na Wii U), Smasha, nigdy nie tknąłem Pokemonów. Podobnie, z drugiej strony, mam w pudełkach choć nigdy nie odpaliłem Switchowego Skyrima, Wiedźmina 3, Dark Soulsów. Za to wziąłem teraz swojego Switcha i zrzuciłem sobie co tam mam zainstalowane i w co grałem trochę przez ostatnie lata. Wybierałem te gry świadomie i po sprawdzeniu. To znaczy, nie zaśmiecałem konsoli tylko jak stwierdziłem, że chcę w coś zagrać, jest dobrze oceniane i podobał mi się gameplay na YT to kupowałem. Jak widać jest tego tyle, że ciężko ograć przez kilka lat normalnie żyjąc, a co tu mówić o innych konsolach. Dlatego tylko sporadycznie odpalałem swoje PS4 dla takich gier jak NieR: Automata, Horizon Zero Dawn, Dragon Age Inquisition, TLoU, AC, Uncharted 1-2-3-4. Ale tylko sporadycznie. Stary już jestem, lubię po prostu wygodę i grywalność Switcha :-)

Polecam z mojego Switcha:

Exclusivy: Astral Chain, Xenoblade Chronicles 1 & 2, Fire Emblem Three Houses, Hyrule Warriors Age of Calamity, Octopath Traveler, Tokyo Mirage Sessions #FE

Nie-exclusivy: Civilization VI, Dragon Quest XI S Definitive Edition, Final Fantasy VIII Remaster

Zelda: Zelda Breath of the Wild, Zelda Link's Awakening

Mario: Super Mario Odyssey, Super Mario 3D All Stars (Super Mario 64, Super Mario Sunshine i Super Mario Galaxy), Mario + Rabbids Kingdom Battle (taktyczna)

Indyki: Dead Cells, Steam World Dig 2, Transistor, Bastion, Into the Breach, Celeste, Cross Code, For the King, 80 Days, Sydney Hunter, Steam World Heist, Warsaw

Racing: Grid Autosport, Need for Speed Hot Pursuit Remastered, Rise Race the Future

Farmienie: Minecraft, Dragon Quest Builders 1 & 2, Stardew Valley

Symulatory: Car Mechanic Simulator, House Flipper

Klasyczne: Clubhouse 51 Worldwide Games, Chess Ultra, Tetris 99, Puzzle Quest

Retro: gry SNES i NES z Nintendo Online, Sega Mega Drive Classics

post wyedytowany przez xandon 2021-01-09 13:37:26
11.01.2021 13:34
Saed
24.1
Saed
163
Konsul

I to jest najlepsze podsumowanie tych wszystkich powtarzających się dyskusji.

Wydaje się, że jedyna grupa wiekowa, która niespecjalnie jest targetem Nintendo to nastolatkowie, ale to tylko jeśli chodzi o marketing, bo tak naprawdę każdy jest w stanie znaleźć coś dla siebie, a przy okazji poznać wiele nowych tytułów niedostępnych na innych platformach.

Moja lista polecanych gier wyglądałaby trochę inaczej, ale to kwestia indywidualnych preferencji. Albo sytuacji rodzinnej - nigdy bym nie zainteresował się takimi Pokemonami, czy Animal Crossing, gdyby nie moje dzieciaki. Zresztą w drugą stronę też to działa - dzięki mnie syn stał się fanem Zeldy i Smasha, a córka Dragon Questa. Jest potem o czym gadać przy obiedzie :)

09.01.2021 19:35
not2pun
25
odpowiedz
1 odpowiedź
not2pun
119
Senator

Mnie dziwi to gadanie że konsola jest dla dzieci, raczej gra może być dla dziecka a nie cala konsola, bo to z odpowiednimi grami każda konsola może być dla dziecka.
Ps a i tak wybierzesz rolboxa :(

post wyedytowany przez not2pun 2021-01-09 19:36:12
10.01.2021 01:38
WolfDale
25.1
WolfDale
87
~sv_cheats 1

Dokładnie tak jest, wszystko zależy od gier. Switch na tyle ma bogatą bibliotekę, że każdy gracz znajdzie coś tam dla siebie. Jest Doom, jest Wiedźmin i wiele innych gier. Wiadome że Switch ma mniejszą moc, ale nie każdy na to patrzy. W końcu kto jak nie gracze konsolowi głoszą, że grafika nie ma znaczenia? Switch najbardziej przypomina klasyczną konsolę, choć zarazem jest też rewolucją za sprawą nietypowych kontrolerów jak i budowy urządzenia, która przypomina tablet będąc zarazem również pełni wartościową konsolą stacjonarną.

09.01.2021 21:54
26
odpowiedz
zanonimizowany430197
46
Centurion

Mi to kompletnie nie podeszło i sprzedałem to badziewie po dwóch miesiącach.

10.01.2021 19:10
27
odpowiedz
q3aki
45
Chorąży

Wogole mnie to jakos nie dziwi, konsola jest po prostu fajnie przemyslania, ma fajne tytuly - ktore mozesz zabrac ze soba chocby na urlop/wakacje. Nie wnikam, czy brakuje mocy itd, Nintendo to Nintendo - jedni kochaja inni kompletnie nie czuja, w naszym kraju raczej malo popularna na tle gigantow jak Xbox i PS. Ale nie da sie ukryc, ze gry maja w sobie cos, cos przyciaga na dlugie gtodziny. Mowie to z poziomu gracza raczej niedzielnego, ale Switch to konsola po ktora najchetniej siegam

10.01.2021 19:34
28
odpowiedz
Varson
56
Centurion

To jest konsola którą można sobie włożyć od kieszeni, a nie jest wcale taka słabsza niż Xbox one czy PS4 - karta graficzna tylko troche cierpi, ale mimo to i tak w takiej formie w jakiej jest switch to świetny wynik.

Technologie Rok 2020 należał do Nintendo Switch; w UK przebił PS4, PS5 i konsole Xbox razem wzięte