Recenzje i ceny GeForce GTX 1650 Super
Stosunek wydajności do ceny dość kiepski, minimalnie wydajniejsza od rx 570 którego można dostać za niecałe 600zł i gorszy od rx 580 którego można kupić za 700-750zł.
Ta karta to jakiś śmiech na sali. Wydajność 3 letnich konstrukcji konkurencji i jeszcze potrzebuje dodatkowego zasilania. Karta dedykowana osobom, które mają świstaka na punkcie niskiego zużycia energii, bo wydam raz, a mniej zapłacę w rachunkach - na pierwszy rzut oka tak to wygląda i sam dałem się zmanipulować, ale dopłata 250zł (RX 570 można w promce dorwać już niekiedy od 500zł) by cieszyć się niskim poborem energii przez max 2 lata jak nie rok - za sprawą małego Vramu, który jest adekwatny do poziomu GTX1050 w czasie gdy wychodził - jest nieopłacalne. Jeśli karta ma zostać wymieniona po roku to już w ogóle, 100zł więcej w skali roku za prąd to nadal nie 250zł.
Panowie chciałbym zbudować desktop, ale nie typowo do gier ,tylko do programów typu Ansys, Nastran, Catia itd. Chciałbym zmieścić się w cenie ok. 5000zł(komponenty mogą być używane).
Bardzo proszę o konstruktywne porady.
Konstruktywna porada: spróbuj zapytać na forum niezwiązanym z grami, ale z programami, które Cię interesują. Gracze niekoniecznie muszą zajmować się tym, czym Ty się zajmujesz, więc mogą Ci nieoptymalnie doradzić.
Zajrzyj na purepc.pl - każdego 1-go dnia miesiąca robią tam bardzo fajny, dokładny poradnik składania zestawów w różnych przedziałach cenowych. Idealne coś dla Ciebie :)
Ewentualnie sprawdź tu: https://www.gry-online.pl/opinie/najlepsze-zestawy-komputerowe-do-gier-ranking-2023/z2828&STR=5 Zamień RTX2060 na RTX2060 Super, dorzuć cenę nowego Windowsa, może większy dysk i będziesz blisko swojego założonego budżetu. Nie wiem czy te komponenty są na pewno super do Twoich programów, ale jakieś modyfikacje (np. procek z większą ilością rdzeni) w tym budżecie są bezproblemowe.
Zauważyłem i nie neguję tego. Przepraszam, że nie wyraziłem się zbyt dobrze. Chodziło bardziej o to, że na dedykowanym czemuś forum jest statystycznie znacznie większa szansa otrzymania bardziej sfocusowanej pomocy od doświadczonych ludzi w bardzo specyficznie określonych kryteriach. Zwłaszcza, jeśli chodzi o zastosowania profesjonalne.
WTF z tymi pierwszymi gtx10xx
1060 słabsze od rx470?
To jest właśnie zyskiwanie przez AMD po latach. Niektórzy nadal nie wierzą ze AMD są bardziej opłacalne długoterminowo, mimo że przy każdej generacji jest taka sama sytuacja.
To samo powtarzam, mojemu znajomemu fanbojowi Nvidii, ale i tak mnie dziwi że nawet ten 1650 (to ta sama architektura jak dobrze pamietam?) jest lepszy od 1060
AMD hmmm leci intelowi w dupe i to jest prawda mysle ze za 2 lata wszyscy beda mieli procesory i karty graficzne AMD bo intel bedzie za drogi i gorszy....a fanboye Intela uklekną na kolana i beda pytac dlaczego to sie stało? AMD bedzie najwiekszym producentem kart i procesorów na swiecie zobaczycie..chociaz nie wiem czy na dobry temat odpowiedzialem :) hehe 1060 jest od rx 470 szybsze o okolo 15-20 % hehe ale jaja gimbaza pisze? nie sluchaj ich bo bedziesz miał kompleksy...1060 wygrywa z rx 470 bez dwóch zdań najpierw zobaczcie benchmarki dzieciaki a potem piszczcie z sensem 1650 lepszy od gtx 1060 padne zaraz hehehehe...chyba wam sie pomyliły 1650-1060= 590....dzieciaki wezcie sie za nauke ani jedna ani druga karta nie dorównuje 1060...nvidia to tez cwana nazwie wieksze modele i dzieciaki mysla sa szybsze niz gtx 1060...nie martw sie 1060 pokonuje obydwie te kart w duzym stopniu
To samo powtarzam, mojemu znajomemu fanbojowi Nvidii, ale i tak mnie dziwi że nawet ten 1650 (to ta sama architektura jak dobrze pamietam?) jest lepszy od 1060
Może być to wina sterów, nie wiem też jak dokładnie wygląda to z jednostkami cieniującymi itd. być może różnica nie jest taka duża.
AMD hmmm leci intelowi w dupe i to jest prawda mysle ze za 2 lata wszyscy beda mieli procesory i karty graficzne AMD bo intel bedzie za drogi i gorszy
Większość być może będzie kupować proce AMD, ale i tak nie sprawi to ze w 2 lata większość będzie miało AMD w swoim PC. W kartach to już w ogóle inna sprawa bo NV jednak nie jest taka upośledzona jak Intel.
kolega ma racje gtx 1060 jest szybszy blisko od 15 do 20% od rx 470 pozdrawiam
Czemu akurat 470? Jak już chcesz do czegoś porównać 1060 to porównaj ją do 580. AMD jest tańsze o 200 złotych i lepsze o jakieś 10%.
https://www.techspot.com/review/1780-geforce-1060-vs-radeon-580-vs-radeon-570/
Powiem ci że po tym jak edytowałeś swój post to ja już nie wiem czy ty żartujesz, jesteś poważny czy zapomniałeś tabletek.
Nie licząc szyny i ilości pamięci to parametry 1650S i 1060 są zbliżone
https://www.techpowerup.com/gpu-specs/geforce-gtx-1060-6-gb.c2862
Proponuje benchamrki autor pisał o rx 470 jak bys nie zauwazył...a 1650 jest daleko w tyle od 1060...karta 1650 na rok no moze póltora nic wiecej...nvidia naciagneła nazwa klientów która ma porównywalnosc z rx 570 wiec prosze troche szaczunku siedze w tym i wiem... ale jak sie kupuje po wyzszej nazwie to gratuluje wiem jak to super brzmi 1650 vs gtx 1060 o rany az o 590 wiecej a wydajnosc marna...znowu edytuje bo rx 580 to grzejnik którym mozna nagrzac domek...i prąd drozszy mialem dwa radeony nadawały sie na ogrzewanie ale procesor mam AMD bo jestem za nimi ale karty marne nvidia ich klepie jak chce niestety
Nie da się ukryć, że ma ono lepszą grafikę niż na konsolowym odpowiedniku. Przez wszystkie te ulepszenia oraz użycie API Vulcan zamiast DirectX 12 wiele kart ma problemy z utrzymaniem wysokiej wydajności w tym tytule – z 1650 Super nie jest inaczej.
Nie da się ukryć, że grafika jest wyższej jakości jeśli ustawienia są wyższe. Aczkolwiek trzeba pamiętać przy tym, że użycie API Vulkan zamiast DirectX12 nie ma zbyt dużo do rzeczy w stwierdzeniu, jak bardzo jakaś gra jest wymagająca dla sprzętu (w najwyższych możliwych ustawieniach graficznych). Wystarczy przypomnieć sobie Doom 2016 lub Wolfenstein.
Za to szczegółowość świata, rodzaj i ilość używanych efektów graficznych oraz poziom ustawień graficznych czy nawet rodzaj mapy (open-world, closed small maps itd.) jak najbardziej mają na to wpływ.
PS. Red Dead Redemption 2 obsługuje oba — DirectX12 i Vulkan.
Bosh, jak można robic tak wolne karty w roku 2019? Dla kogo one, pojecia nie mam. Liczyłem tutaj na takie 1060...ti, ale karta na poziomie gtxa 970, ktory ma prawie 6 lat, to tak trochę nie za bardzo ;) O braku RT nawet nie wspominam.
To są karty budżetowe, nie muszą, wręcz nie powinny mieć RT bo to za bardzo podbija koszta.
Dlatego napisałem, że nawet nie wspominam o braku RT :P Chodzi o całą resztę. Takie karty powinny kosztować góra 400zł, a nie tyle.
Gdyby kosztowały góra 400 zł to byłoby super, każdy mógłby sobie w miarę komfortowo pograć na pc
No ale karty są ogólnie wszystkie bez wyjątku za drogo wycenione
Kiedyś to było jak hd4850 kosztowało chyba z 500 zł po premierze i w każda gra na niej w tamtym czasie fajnie chodziła
Dokladnie :> to byly karty wlasciwie wyceniane, a w przeciwieństwie do 1650 S oferowaly wydajność wyższa wzgledem topowych wówczas kart (w sensie, że taki radek 4850 bylby wtedy takim dzisiejszym 5700, a 4870 5700XT)
Każdy by chciał żeby ceny były jak najniższe ale to nie możliwe, inflacja idzie do góry. Porównaj sobie też zarobki jakie były kiedyś, teraz jednak trochę więcej się zarabia to i ceny wyższe.
Zarobki idą do góry, ale jakos watpie zeby chociazby konsole kosztowały wiecej niz 2,5k
Z reszta juz Xbox 360/Ps3 debiutowały w 2005/2006, a potem nastepcy 7 lat pozniej w cenach podobnych do xbox360, nizszych od ps3
Problem jest generalnie taki, ze konkurencja jest zbyt mała na rynku kart graficznych, Nvidia co generacje sobie wycenia serie coraz wyzej
Ceny kart poszły w górę po tym cyrku z krypto, mimo że nieco potaniały to i tak są zabójcze.
Jak kupiłem kartę za 600zł w poprzedniej generacji, to praktycznie do samego końca odpalałem wszystkie tytuły.
Teraz daj nawet tego tysiaka i powiedz mi jakie doświadczenia... lenistwo twórców gier pokrywa się z bezczelnością firm robiących sprzęty.
Zarabiam trochę więcej ale bez przesady, żeby coś kupić to i tak muszę się zapożyczać, bo nie mam na tyle dużej płynności finansowej żeby móc sobie odkładać, no chyba że następny komputer planuje kupić za 20 lat... a raczej tak nie jest.
Chcę zejść z mojego GTX 1070 jak wyjdą nowe układy w następnej generacji.
GTX 970 obok 980 w dniu premiery był jedną z najmocniejszych i najdroższych kart na rynku ( 2014r ). To tak jak dziś GTX 2080, który za 6 lat będzie na poziomie jakiejś innej nowej karty budżetowej.
szczerze to powiem kupywać 1660 super niz w wersji TI miedzy tymi kartami różnica 3 % i od 100 do 150zł wiecej placi sie za TI nie wiem co nvidia miala na mysli ale pewnie prowokacje do strony AMD.. także TI w tym momencie nie ma racji bytu tylko wycofać a 1650 sobie odpuścic bo to karta na 1.5 roku nie wiecej myśle ze to taki radeon rx 570 moim zdaniem...dorzuć pare złotych a wszystkie w full hd gry ci sie oddadzą w 60 klatkach jezeli masz dobry procesor i 16gb ram moje zdanie
Jako że dużo gram na emulatorach to dla mnie większe znaczenie ma NVidia. Sporo programów w wersji "beta" jest pisanych pod NVidie a z AMD są problemy. Dla typowych graczy którzy tylko grają w gry faktycznie AMD wydają się być lepszym wyborem choć i z tym bywa różnie. Ogólnie karty od NVidii są wybierane jako główny cel optymalizacji dla projektów fanowskich. Tu moim zdaniem jest widoczna przewaga Zielonych nad Czerwonymi, po prostu społeczność tych pierwszych wydaje się być większa i bardziej opłacalna.
Wielu użytkowników po zakupie kart AMD ma problemy z prawidłowym wyświetlaniem obrazu lub słabą wydajnością.
Ciekawe czy w gratisie dodają stuttering, jaki miałem na 2060S. Z tego powodu kartę oddałem. Na szczęście nie sprzedałem starego 970 dzięki czemu miałem do czego wrócić. Karta ziewała z nudów (tytuł gdzie nawet 970 zbytnio się nie pociło) - went. kręciły się sporadycznie a po chwili grania pojawiały się ściny. Problem znany - przeczytałem naście for internetowych, gdzie ludzie opisywali identyczne problemy. Jeśli macie plan zakupić nową kartę to zróbcie to w sklepach, gdzie wiadomo, że nie ma problemów ze zwrotami. Niby prawo prawem ale wiadomo jak może być.
Ale biedna ta obecna średnia (czy raczej niska) półka cenowa, tak samo jak RX 5500 pośladków nie urywa
najlepiej kupic dla zwyklego kowalskiego gtx 1660 super i miec w dupie wszystkie gry w 60 klatkach w full hd no oprócz jednego smierdziela od rockstar
Brakuje jeszcze tabelki z RT - może nie ma, bo wartości byłyby ujemne...
Ta generacja kart to jakaś porażka - wystarczy spojrzeć na taką GTX 2070 za "jedyne" 2.5 k, która w RDR2 w rozdzielczości UHD ma raptem 30 klatek na wysokich, a tyle to ma XOX za połowę ceny tej karty, i oczy nie bolą, mimo nieco słabszej jakości grafiki...
Ale cały świat nie stoi tylko na RDR2, jest mnóstwo innych tytułów gdzie 2070 ogarnia na ultra
No nie stoi, ale zgodzisz się chyba, że obecnie, gdy dobre karty kosztują kilka tysięcy, a nie radzą sobie ( lub radzą, ale średnio ) z RT, to nie jest zbyt różowo...
Do tego jakiś wymagający, albo słabo zoptymalizowany tytuł, i mamy sytuację jak z RDR2...
Nie każdy może mieć jakiegoś supermocnego kompa, więc jest to w związku z tym rozrywka zarezerwowana niemal wyłącznie dla tych "przy kasie"...
Może być to wina sterów, nie wiem też jak dokładnie wygląda to z jednostkami cieniującymi itd. być może różnica nie jest taka duża.
musisz sie pogodzic te 1650 to ja bym wywalił przez balkon a 1060 zostawił w kompie...
Porypało wam się. Pierwszy wykres pochodzi z Pclab a nie PurePC. Na jednym i drugim jest test, dodajcie więc wzmiankę o Pclab i wymieńcie grafikę na tą z PurePC.
Lipa. Karta będzie bardzo wyraźnie ograniczana przez 4gb vramu co można już teraz dostrzec na fhd w bardziej wymagających tytułach.