PS3 w przyszłym tygodniu (?)
"same źródła sugerują, iż kilka japońskich firm developerskich związanych z Sony, już od kilku miesięcy znajduje się w posiadaniu zaawansowanych narzędzi do tworzenia gier na PS3."
To teraz mała zabawa, kto to?
Ja obstaiwam tak:
1.Square-enix
2.Konami
3.Namco
4.Capcom
Nie moge sie juz doczekac GTA4 i MGS4
tak czy siak GTA4 wyjdzie na PieCa
troche dluzej trza bedzie czekac ale trudno...
nie wszystkich stac na PS3
Arxel-->
Ale na nową kartę graficzną z wypasionymi PixelVertexBumMappowoTesselacyjnymiShaderami w ver. 69 stać wiele osób... PS2 kupisz bez problemu za 400-500zł wystarczy się pokręcić... cena PS3 w dniu premiery będzie wynosić pewnie ok. 3000zł, ale z czasem zacznie spadać... jeszcze w pierwszym roku cena spadnie do ok. 1800-2000zł, a wszystko będzie zalezeć od Zenona (Klocka II). To były jogurtowe prognozy, dziękuję za uwagę.
Arxel-->
Gry na allegro możesz dostać nawet po promocji nowe hity za 80zł, a hity bez promocji 100-160zł :)
Jogurt>a nie lepiej napisać że verbatimy cake na allegro 25 sztuk są po 50zł? ;]
...aha są tez popromocji,zresztą moga byc inne ;-)
rakielek-->
Nie wszyscy dzialają tak jak Ty, mi by było szkoda pchać w Czarnulę jakiegoś verbatima.
a jakbym miał PS2 i FF10 oraz 10-2 to bym nawet na esperanzie grał :D
szczerze, to jest mi to obojętne czy mam pirata czy nie...
oczywiśćie przjemniej z oryginałem, ale gdy cena zaporowa...
Jogurt> sugestie mylisz z działaniem,zresztą przecientny ziomek z ps2 raczej się ucieszy z takiego prezentu,a jezeli ma dac zabójczą cene...
Zresztą wystarczy mieć ile rocznie sie sprzedaje chipów czy swapów czy czego tam,aby wiedziec ze nie jest to margines społeczny acz zbiora histeria,teraz juz wiesz czemu wszyscy kupują ps2 ;]
będzie jazda
Arxel- taniej wyniesie cie zakup PS3 niz karty graf. z obsluga DX10 i procka ~4GHz
Pozatym nie wiadomo czy w dniu premiery GTA4 na PS3 komputery PC beda dysponowac mocą ktora udzwignela by konwersje gry z konsoli
Ehh narzekacie... verbatimy i esperanze to jeszcze dobre plytki, platinumy to dopiero syfy... mi (ripper3) w ogole nie chca wchodzic, aha nie kupowalem tych plyt tylko dal mi je kolega zebym sprawdzil czy u mnie tez nie dzialaja ;)
-------------->
Kuzi2 --> a skąd wiesz jakie będzie miała wymagania GT3? wszystkie poprzednie części miały raczej bardzo małe i chodziły bez problemów nawet na słabych kompach. Co do konwersji to jest raczej logiczne, że wersje PeCetowe muszą być obsługiwane przez mocniejszy sprzęt niż wersje konsolowe (mam nadzieje, że zrozuiale napisałem). Po pierwsze w PeCecie są dostępne wyższe rozdzielczości (w konsoli wystarczy jakieś ~600x400 bo wyższych rozdzielczości i tak nie byłby w stanie obsłużyć przeciętny TV), po drugie zazwyczaj wersje pecetowe wychodzą z lepszą grafiką niż na konsolowe. Co do kosztów, to pomyśl co dzisiaj można wymienić za 3000 w kompie. Bez problemów można dokupić naprawdę dobrą karte i procesor, więc w chwili wyjścia PS3 sytuacja będzie też podobna.
Aj... chodiło oczywiście o GTA 4
Wszyscy juz policzyli dni ps3 w kwesti wydajnosci i co bedzie z nia przez najblizsze 2 lata ALE WIEM ZE I TAK BEDZIE Z.A.J.E.B.I.S.C.I.E !!!
PS3 ZA 2,3 LATA BEDZIE MIAL MULA ALE I TAK CHCE ZOBACZYC GT5 NA 28''
MOJE OCZY JUZ NIE MOGA SIE DOCZEKAC !!!
Ciekawe, kiedy pojawią się pierwsze mod-chipy?
Dbest --> wszystkie poprzednie części miały raczej bardzo małe i chodziły bez problemów nawet na słabych kompach
Może dlatego, że były tworzone na konsolę z 30MHz zegarem, a działały dobrze dopiero na komputerach z procesorami 800MHz - 1GHz :))
Po pierwsze w PeCecie są dostępne wyższe rozdzielczości (w konsoli wystarczy jakieś ~600x400 bo wyższych rozdzielczości i tak nie byłby w stanie obsłużyć przeciętny TV)
Chyba sobie żartujesz. Każdy TV spokojnie wyświetli obraz w 800x600, a coraz powszechniejsze telewizory LCD nawet do 1600x1200, albo i wyższą (jeśli są to HDTV). Zgodzę się, że w pececie dostępne są wyższe rozdzielczości, ale teraz powiedz ile nowych gier ruszy w np. 1024x768 w komputerze kosztującym np. 800zł? A konsola kosztuje taniej. Chcąc być na czasie, praktycznie co dwa lata należy wymienić cały komputer.
Co do kosztów, to pomyśl co dzisiaj można wymienić za 3000 w kompie
No trochę można wymienić, tylko jaki jest sens, skoro za 2 lata i tak trzeba znowu wydać drugie tyle? A za 3tys zł mozesz kupić dwie konsole i worek gier. W przypadku PS3 komputery będą go doganiały nie przez rok, czy dwa, ale pięć lat. PS2 to było co innego, teraz technlogia poszła ostro do przodu, w przeciwieństwie do blaszaków, których rozwój się właściwie zatrzymał w miejscu, a pozory że idzie do przodu uzyskuje się tylko przez sztuczne zwiększanie częstotliwości procesorów. Procesory 64-bitowe to daleka przyszłość, żadnego skoku technologicznego tu nie widać i na taki się nie zanosi.
HDTV fajnie, tylko ciekawe kto go ma w domu? Tylko nie mówcie że amerykanie, bo wcale tak nie jest. Oni też mają głęboko gdzieś wymianę swoich telewizorów, bo się nagle komuś tak odwidziało. Ten standard telewizji to może przy nastęnej generacji konsol.
A co do 64 bitów to przecież już są dostępne i w bardzo dobrej cenie, więc to raczej teraźniejszość a nie przyszłość. Poza tym konsole świetnie się nadają do bijatyk, samochodówek itp. Nie wątpie że grafika będzie piękna, ale do gier fpp to raczej tradycyjnie nie będzie służyć. Pomijając kwestie sterowania, to ilość pamięci już na starcie ogranicza te konsole. Niestety przy obsłudze nowych efektów w 512 ramu robi się niestety mało miejsca, a jeszcze przecież poziomy, postacie, a.i. itp. Już teraz na piecu 1 giga to standard, a co dopiero za np 4 lata.
Poza tym fantazja gości z Sony nie ma granic. PS2 miała kierować rakietami, liczyć efekty z Gwiezdnych Wojen w czasie rzeczywistym i zakrzywiać czasoprzestrzeń:) Jak wyszło wiadomo. Konsolka jest ekstra, gierki super, no ale mimo wszystko grafika jest średnia, i po części jest to wina śmiesznej ilości pamięci.
Zresztą wiadomo, że przecież ani Sony ani Microsoft nie przeskoczy nagle pewnego poziomu technologicznego. Może go jedynie wyprzedzić na jakiś okres (pewnie rok) i dokładać przez ten czas do niego. Bo po pierwsze za duży poziom technologiczny nie będzie się po prostu opłacał, a po drugie po co to robić, skoro dotychczasowa polityka przynosi korzyści.
MarcinRegin - po części zgadzam się z tobą.
" ni Sony ani Microsoft nie przeskoczy nagle pewnego poziomu technologicznego."
POzatym wystarczy poszukac w internecie aby znaleźć odpowieni news.Na samej góże wątku pada pytanie jaka firma zaprezentuyje gry na PS3 na targach.
Odpowiedź brzmi Konami.Tyle że pokaża tylko filmiki z gier a nie wersje grywalne. Będzie to gra Gladiator: Road to Freedom
Na gry pewnie przyjdzie nam jeszcze troche poczekać
Niestety przy obsłudze nowych efektów w 512 ramu robi się niestety mało miejsca, a jeszcze przecież poziomy, postacie, a.i. itp. Już teraz na piecu 1 giga to standard, a co dopiero za np 4 lata
Widzę, że kolega g... wie o różnicach w architekturze konsol i pecetów.
Jak kolega taki mądry, to może wytłumaczy jakim cudem Riddick działa ze wszystkimi efektami na Xboxie z Celeronem 700 MHz, pamięcią 128 mb i 64 mb grafiki, a nie chce ruszyć na PC o podobnych parametrach nawet w najmniejszej rozdzielczości? Może jednak liczby to nie wszystko?
Pozatym nie wiadomo czy w dniu premiery GTA4 na PS3 komputery PC beda dysponowac mocą ktora udzwignela by konwersje gry z konsoli
Kuzi2 ---> PS3 (jeśli wogóle, podobnie jak to było z PS2) będzie lepsze od PCtów może kilka miesięcy. Tylko zależy kiedy ta konsola wogóle wyjdzie i co zdążą zaoferować nam twórcy kart graficznych i 64-bitowych procesorów...
A czy udźwignie? Moim zdaniem - z łatwością.
I żeby nie było, że jestem wrogiem konsol. Zaopatrzyłem się już w kolejnego Handhelda, więc po co miałbym strzelać sam do siebie? :)
Goście z Sony na pewno chcą jak najlepiej i wiedzą co robią....
MarcinRegin --> HDTV fajnie, tylko ciekawe kto go ma w domu? Tylko nie mówcie że amerykanie, bo wcale tak nie jest
Jak nie jest, jak jest i to od wielu lat. Tam telewizja HDTV została wprowadzona na mocy ustawy kilka lat temu i nie znajdziesz domu, w którym nie byłoby odpowiednich odbiorników. Inaczej nikt by nie odbierał sygnału HDTV, bo tylko taki jest tam nadawany przez kabel.
A co do 64 bitów to przecież już są dostępne i w bardzo dobrej cenie, więc to raczej teraźniejszość a nie przyszłość
Tak i można z nich zrobił ładne breloki do kluczy, bo nie będą wykorzystywane jeszcze przez parę lat. Dopiero Longhorn ma to umożliwić, a znając Microsoft na ten system jeszcze trochę sobie poczekamy.
Zresztą wiadomo, że przecież ani Sony ani Microsoft nie przeskoczy nagle pewnego poziomu technologicznego
Może napisz jeszcze jakiego poziomu. Bo z tym pecetowym ma niewiele wspólnego i nawet stare PS2 jest o bardziej zaawansowane technologicznie niż przeciętny blaszak.
SirGoldi -- > PS3 (jeśli wogóle, podobnie jak to było z PS2) będzie lepsze od PCtów może kilka miesięcy.
Z PS2 było to około roku, a w przypadku niektórych efektów graficznych nawet 2-3 lata (woda podobna do tej z pierwszego Jak and Daxter była dopiero w Far Cry). W przypadku PS3 śmiało można stwierdzić, że będzie to 4-5 lat. W kwietniu Toshiba zaprezentowała możliwości Cell'a dekodując na nim i wyświetlając jednocześnie 48 strumieni video MPEG-2 w rozdzielczości 1920x1080. Jak na razie nie ma chyba peceta, który potrafiłby zrobić to tylko z trzeba lub nawet (a co, idźmy na całość) pięcioma strumieniami (do w miarę komfortowego oglądania obrazu w takiej rozdzielczości trzeba co najmniej 1.5-2GHz procka). A to tylko sam procesor. Jak dojdzie do tego układ graficzny to na PS3 nie będzie mocnych.
Tylko zależy kiedy ta konsola wogóle wyjdzie i co zdążą zaoferować nam twórcy kart graficznych i 64-bitowych procesorów...
Nic, bo sami producenci 64-bitowych procesorów nie zrobią nic bez systemu je wspierającego, a na taki w najbliższym czasie się nie zanosi.
Neo_zion --->
powiem ci jedno... chrzanisz jak potłuczony...
mam i PC i PS2 i na obu bardzo lubie grac, ale niektore twoje wypowiedzi to po prostu brednie wyssane z palca.
nawet stare PS2 jest o bardziej zaawansowane technologicznie niż przeciętny blaszak.
to moze panie "inżynierze" podaj jakies szczegoly i wytlumacz jak sprzed sprzed 5 lat moze byc bardziej zaawanasowany technologicznie? co to za bzdury? wiem wiem... pracujesz sie pewnie w sony w japonii i konstruujesz te zabawki...
taka woda w Jak and Daxter była dopiero w Far Cry
to juz dowcip roku. ty chyba nie widziales FC, a jesli juz to chyba na swoim zegarku z pierwszej komunii. mam J&D i woda jak na PS2 owszem jest ok, ale takie efekty nie-shaderowe na PC byly juz 3-4 lata temu!
dalsza polemika nie ma sensu... widac kolejny "export" na forum na wyrosl, ktory wypowiada sie na tematy o ktorych nie ma pojecia.
Mnie ciekawi jedno PS3 ma mieć swoją premierę na początku przyszłego roku i już coś niecoś wiadomo o jej możliwościach(zapowiada się ciekawie).A X-BOX 360 czy jak mu tam będzie ma wejść na rynek bodajże we wrześniu tego roku i qrde nic nie wiadomo oprócz nazw firm, które produkują podzespoły. Ja chce jakieś konkrety !
Po za tym, zauwazcie ,ze na pc co raz mniej ciekawych gier...jest ich naprawde malo.
to zalezy co kto lubi, jak bawi Cie kopanina w stylu Tekken (mnie też bawi) albo wieczne ściganie itp. arcadówki to ok. FPP na konsole to porażka, tak samo strategie ( o ile jakieś są ) o rozgrywce sieciwej typy WoW możesz zapomnieć.
A co do wypowiedzi Neo_zion to koleś jest nabuzowanyjakby ktoś skopał jego matkę pisząc o tym że PS3 wcale takie fajne nie jest ....
FPP na konsole to porażka
Co najmniej 6 milionów posiadaczy Halo 2 nie podziela twojego zdania.
o rozgrywce sieciwej typy WoW możesz zapomnieć
Ja jeszcze nie zapomniałem, bo Final Fantasy XI i Everquest to naprawdę niezłe gry.
Neo_zion – ja nie wiem dziecko ile masz lat, ale takich głupot, co powypisywałeś to już nie czytałem dawno.
Po pierwsze odnośnie HDTV – owszem w Stanach jest uregulowane, ale to nie oznacza że automatycznie że nagle wszyscy biegną do sklepów. Proces wymiany odbiorników trwa lata. Może napisałem trochę na wyrost, ale przyznaję się do błędu i faktycznie wprowadzenie tam konsol z obsługa HDTV ma sens. No ale my żyjemy w Europie gdzie ten typ telewizji ledwo co raczkuje. Z info na necie można wyczytać że Microsoft rozważa możliwość wyłączenia tej funkcji w konsoli w Europie. No bo po co, jak nie ma TV. No ale to gdybanie. W każdym bądź razie życzę ci powodzenia w kupowaniu nowego telewizora z tą funkcją.
Po drugie – „Tak i można z nich zrobił ładne breloki do kluczy, bo nie będą wykorzystywane jeszcze przez parę lat. Dopiero Longhorn ma to umożliwić, a znając Microsoft na ten system jeszcze trochę sobie poczekamy” – strach to nawet komentować. Nie będę się na to silił i przytoczę tu dzisiejszy news ze strony benchmark.pl
„Już od wczoraj..... dostępny jest najnowszy 64-bitowy Windows XP Professional.”
„W najbliższych miesiącach użytkownicy będą mieli do dyspozycji ponad 400 aplikacji, współpracujących z 64-bitowymi wersjami systemów Microsoft.”
„Przez ponad rok pierwsi użytkownicy procesorów AMD Athlon 64 czekali na Windows, który rozwinie możliwości ich sprzętu, a od niedawna także posiadacze nowych procesorów Intel Pentium 4 z serii 600. Można już chyba powiedzieć, że 64-bitowa bitwa właśnie się rozpoczęła.”
No ciekawe, że ty masz inną teorię. Nie wiem może wypuszczasz na rynek swój własny system i trochę pewnie ci to zajmie czasu. Nadchodzące gry też będą wykorzystywać 64bity, choćby wyczekiwany STALKER.
Po trzecie – Jak&Daxter (świetna gierka) i FarCry. Nawet nie wiem jak to skomentować. Przecież PS2 nawet nie obsługuje tych funkcji. Co do prezentacji to chyba nie pamiętasz, co miało robić PS2. George Lucas twierdził nawet że efekty w GW można za jej pomocą było liczyć w czasie rzeczywistym. No tego to nawet dzisiejsze pecety nie potrafią, no ale PS2 potrafi
Poza tym technologia kosztuje. Nie można wrzucić na rynek coś co wyprzedzi innych o epokę, bo to się nie opłaca. A i tak firmy przez pierwsze lata dopłacają do interesu. I zauważ że technologia rozwija się w zawrotnym tempie. To co dziś wydaje się być nieprawdopodobne (ale tylko wydaje), jutro jest już przestarzałe i dostępne dla wszystkich. Niewątpliwie nowe konsole to będą potwory, ale przez tylko stosunkowo krótki okres czasu. I być może nie zauważyłeś, ale to nie technikalia konsoli świadczą o jej sukcesie, a gry. A tych ostatnich na nie nie brakuje, więc z pewnością możesz spać spokojny o ich los.
Ja też życzę PS3 jak najlepiej. Sam mam w domu wszystkie nowe konsole (PS2, Xboxa i GC).
micpl187 > kurde ostro.
Znam się na architekturze konsoli i wiem jakich sztuczek i bajerów dokonują programiści, żeby gry wyglądały na konsoli jak wyglądają. Ale to świadczy dobrze o programistach, a nie koniecznie o architekturze konsol, bo jak widać rzadko komu się to udaje, no a przynajmniej nie tak często jakbyśmy chcieli.
Pecet to niestety jeszcze bardziej ułomna konstrukcja, a na dodatek wymagająca systemu operacyjnego. No i właśnie ten system uniemożliwia odpalenie tej gry na wyżej wspomnianym pececie. Owszem zjada on cześć zasobów, a na konsoli tego nie ma. Mimo wszystko najnowsze efekty graficzne, a także skomplikowanie poziomów i postaci wymaga pamięci. A tym bardziej że wszyscy będziemy wymagać od nowych konsol nie wiadomo czego, no i poza tym ma dojść wysoka rozdzielczość.
Odpalałem Riddicka i Dooma z xboxa na monitorze i niestety widać na nim wszystkie ułomności. Nie ma nawet co porównywać, bo Doom wygląda jak jakaś gra sprzed 3 lat. Na telewizorze, gdzie on pięknie to wszystko zmazuje i patrząc na specyfikację tej konsoli to owszem nieźle. Ale porównania do peceta nie ma.
Poza tym ty mi wytłumacz jedną rzecz. Skoro np. w Tekkenia 5 są piękne tekstury to dlaczego nie ma ich np w Medal Of Honor gdzie jest wielka sceneria, masa obiektów i postaci. No bo się nie mieszczą do pamięci. Tekstury są w wyjątkowo słabej jakości i rozmazane, bo nie ma na to miejsca w pamięci! Nawet jak na pececie ustawisz grę w najniższej rozdziałce i wszystko na low, to i tak będą lepsze. Dlatego wydaje mi się, że 512 to mimo wszystko mało na nowe gry. A przecież za rok czy dwa pojawią się nowe engine’y oferujące o wiele więcej jeśli chodzi o skomplikowanie scenerii itp. No ale to tyczy się generalnie fpp (i o nie mi tylko chodziło), bo pozostałe bijatyki, wyścigi itp. tradycyjnie będą głowę urywać przy samej ziemi.
I nie jestem jakiś przeciwnikiem konsol. Mam wszystkie w domu. Tyle że grać mi się już nie chce, na pececie zresztą to samo. Jedyna gra w jaką pykam to ET, no i czasami PES4 na PS2.
Pozdro.
MarcinRegin - Obawiam się, że Twoje wysiłki aby uświadomić niektórych fanatyków, że tekstura to tekstura i choćby się **srać to będzie zajmowała miejsce w pamięci :) A niektórzy już zaczynają płakać, że w XB będzie tylko płytka DVD, przez co niby im miejsca na ładniejsze tekstury nie wystarczy...tak jakby to miało jakieś znaczenie przy 256mb ramu.
Przez ten ram obie konsolki wyglądają jak kiepski komp z hipermarketu, wielkimi cyferami jakiś niewiadomo jak dobry procesor, ale ramu tylko 256mb :)
Nawet gdyby oszczędzono troche na prockach (bo i tak nie mają one aż tak wielkiego znaczenia w grach), ale dorzucono ramek, to konsole na tym lepiej by wyszły,a tak, będzie wąskie gardło i tyle.
Przy opisie wysiłków ucieło mi słowo "daremne" :)