Pierwsze topowe GPU dla graczy od Intela już w 2021 roku
Cieszy taka informacja. Nie licząc integr, to bardzo dawno nie było widać na rynku PC gaming trzeciego gracza. Ciekawym bardzo, co też z tego wyniknie. Oby coś dobrego, nawet jeśli nie we wszystkich segmentach rynku.
Jeszcze ktoś nowy w procesorach by się przydał.
Co roku od kilkunastu lat pojawia się informacja, o tym, że Intel zamierza wyprodukować topowe GPU konkurujące z AMD/Nvidia. Od kilkunastu lat nic z tego nie wyszło. Nawet w APU średnio sobie radzą.
Mam tylko nadzieję że:
a) stosunek jakości do ceny będzie naprawdę tak dobry że wbije się w rynek jako trzecia siła
b) ludzie przyzwyczajeni do nVidii i AMD zauważą wtedy że to dobra opcja i Intel nie skończy jak S3 z ich kartami Chrome (też mieli namieszać, a jak skończyli to chyba widać).
Cóż moim zdaniem mają przed sobą niełatwe zadanie można być fanem amd lub nvidi ale większość osób wie czego się spodziewać po danym produkcie w końcu to firmy siedzące w branży od wielu lat i każda z nich ma swoje wady i zalety. Tymczasem intel i gamingowe karty graficzne? Co jeśli stwierdzą że popyt na ich nowiutkie karty jest słaby i utopili kase? Co jeśli wtedy przestaną wspierać karty i pozostaną przy procesorach. Trzeba czasu by zdobyć zaufanie klientów tym bardziej że zakup karty graficznej to spory wydatek i taka karta ma starczać na lata. Podobnie bym pomyślał o Nvidii gdyby wpadła na pomysł tworzenia procesorów. Osobiście nie kupowałbym kota w worku ale tak jak pisałem na początku to moje zdanie :)
Radki tyle lat na rynku, a mają często problem ze sterownikami, a Intel dopiero wchodzi i wątpię, że będzie wszystko na tip top. Konkurencja dobra rzecz ale każdy przeważnie trzyma się swoich cen, a walka cenowa rozgrywa się w najniższym i trochę średnim segmencie.