Odświeżony RTX 2060 może być mocniejszy niż przypuszczano
A czy to coś zmieni? Kart dalej nie ma a jak są to po ogromnie wysokich cenach. Czy 2060 z 12GB coś tu zmieni? Czy Nvidia ma jakieś konkretne plany aby zaspokoić zapotrzebowanie?
„ Rzuca to interesujące światło na zbalansowanie produktów Nvidii, gdyż nadchodzący RTX 3050 może okazać się słabszy niż odnowiony RTX 2060. Gracze liczą jednak przede wszystkim na wystarczającą dostępność i przystępne ceny.”
Oni się zorientowali, że nie mają konkretnego segmentu „low-end”. Poprzednio wydali 1660Super i GT. One były wycenione na 1100-1400zł. A Intel ze swoim Arc ma zaatakować rynek właśnie od najniższego segmentu cenowego. Choć i tak aktualnie największy problem jest z dostępnością i cenami, wiec i taki 3050 ale za 2500zł i to do kupienia na aukcji, niczego tu nie zwojuje.
A to wszystko za jedyne 4400pln.... więc tą premierę niech sobie wsadzą... no wiadomo gdzie.
Może zmienić. Zrobienie podrasowanych kart 2060 w starszej technologii jest z tego co się orientuje łatwiejsze. Mogą wyprodukować większe ilości "chipów" dla 2060 niż nowszych z serii 3000. Pytanie tylko jak dobrze będzie sobie radziła w kopaniu krypto i czy będzie miała jakieś skuteczne zabezpieczenia. Jeśli będzie opłacalna dla kopaczy to wykupią zanim pojawią się na półkach sklepowych.
W takim razie wychodzi na to, że granica między kartami będzie bardzo zacięra. RTX 2070 Super, 3060 i GTX 1080Ti to ta sama wydajność klatkę w klatkę. RTX 2060 to wydajność GTX'a 1080 noTi, za to 2060 Super ma wydajność 2070, które to ma wydajność idealnie w połowie między GTX'em 1080 a 1080 Ti. Jeśli 2060 12GB ma być wydajniejsze od 2070, to granice zatrą się na maksa.
trafiłem idalnie przed tym całym szajsem , kupiłem rtx 2070 super za 1800 zł
Powiem szczerze, że żałuję że nie kupiłem RTXa 2070 przy kupnie całego zestawu, ale i tak nie będę narzekał bo 2060 daje radę jednak przy 2070 miałbym spokój na dłużej a tutaj widzę że nie zapowiada się żeby ceny kart zaczęły spadać..wg to nie rozumiem po co oni chcą wydawać coś co i tak nie będzie dostępne albo za jakąś chorą cene.
Ceny Spadać? był moment że w czerwcu tego roku ceny kart obniżono o ok 20% aby 2 miesiące temu podnieść ponownie o ponad 35 % ... GTX 1660 OC 6GB były już po ok 2tys pln a teraz znowu są po 2,8-3,2K , był moment że RTX 3060 kosztował sporo poniżej 3K a teraz znowu najtańszy kosztuje 3,6K a najdroższe 4K, o 3070TI/3080/3080TI/3090 nie ma nawet co wspominać... bo to jest chore i będzie tylko drożej.
Ceny tak już spadają pd roku… w umysłach i myślach ludzi. To jest myślenie życzeniowe a nic póki co nie zapowiada zmian. Owszem, był okres kiedy można było kupić RTX 3060 za 3k ale to już minęło i wrócili do cen od 4k w górę. To już trwa ponad rok czasu a przez ten okres wszystko inne również poszło mocno w górę. Karta graficzna to obecnie towar luksusowy a tym, którym karta padnie i nie mają już gwarancji to wypada współczuć. Możesz szukać na rynku wtórnym ale tanio niczego i tak nie znajdziesz i nie wiadomo czy to nie było używane w koparce.
Nie rozumiem tego chcę kupić na przykład ASUS GeForce RTX 2060 DUAL EVO OC 6GB GDDR6 i tak karta jest wycofana.A ta jest dostępna mimo że jest gorsza czy nie powinno być na odwrót o co chodzi ? MSI GeForce GTX 1050 Ti 4GT Low Profile 4GB GDDR5
Pamięta ktoś jeszcze czasy kiedy poważnie mówiło się o RTX 3080 w cenie 3250 zł? A nawet były po tyle wystawiane? Gdyby wszystko toczyło się tak jak jeszcze parę lat temu to dzisiaj 3080 możnaby dostać za jakieś 2k używaną... Nie mówiąc o serii 20xx która by kosztowała tysiąc coś maks. A taką 1080ti można by za kilka stówek dostać. A tak mamy 970 wystawiane za 800/900 zł...
Dlatego czekam na nowe intele jak będą dobre to kupuje i sram na nvidie bez low endu, i z cenami w sklepach 2x+ referencyjna cena :P Mi potrzebna grafa o wydajności 2060 i w cenie do 1.5k, bo tyle one powinny być warte :P
Nadchodzi GeForce RTX 3090 Ti – Nvidia szykuje nowego króla wydajności i zabójczą ceną.
https://www.benchmark.pl/aktualnosci/nvidia-geforce-rtx-3090-ti-wyciekla-specyfikacja-karty-graficznej.html?fbclid=IwAR0GAzqsA_q49wNrjX6mx2KDf9uwBNQzRppdegOvjdKKO0om6s6yhP9c_c0
Spokojnie, ten ruch z odświeżeniem RTX 2060 jest po to, by dostępność kart była większa. Jak wejdzie seria RTX 4XXX to istnieje duże prawdopodobieństwo, że dostępność tej nowej serii będzie znikoma i większość kart jakie będzie Nvidia sprzedawała to RTX 3XXX, bo na te będzie moc przerobowa.
Innosilicon prezentuje karty Fantasy One - Chińczycy rzucają wyzwanie Nvidii i AMD
Ja mam jeszcze swojego leciwego GeForce GTX 750Ti 4GB i zastanawiałem się nad zmianą bo przy AoE IV już troszkę niedomaga ale jak widzę te ceny to się za głowę łapie. Dać ponad tysiaka za minimalnie lepszą grafikę masakra..