Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Futurebeat Nawet 600 Mbps - Starlink szokuje prędkością w najnowszych testach

26.06.2023 17:17
1
AdyNDZ
29
Chorąży

600mbps naprawdę taka wow szokująca prędkość? przecież już od lat jest dostępny od wielu innych dostawców 1000mbps nawet w małych miejscowościach

26.06.2023 17:20
Little Joe
2
9
odpowiedz
Little Joe
198
Silent Man

^^ Czytałeś Ty w ogóle artykuł? I wiesz co to jest Starlink?

26.06.2023 17:26
3
odpowiedz
2 odpowiedzi
pawel1812
67
Generał

Jeśli rzeczywiście było to 600mbps zostało osiągnięte, to raczej to nie świadczy o "popularności usługi". Bo satelita, który był w danym miejscu nad Europą nie był prawie w ogóle obciążony... Satelity Starlinka mają 1Gbps transferu maksymalnego. Jest to ograniczenie fizyczne, bo satelity korzystają z wąskiego pasma transmisji i jakiegoś ograniczonego kodowania (prawdopodobnie QAM)
Gdyby to była popularna usługa w Europie, to raczej znalazł by się drugi użytkownik, który by coś np. pobierał i ten tester w Niemczech nie miałby już większości z transferu satelity, tylko np. 50%... Gdyby pobierało np. 10osób w tej części Europy, to transfer spadłby do 100mbps... I tak dalej... No chyba, ze speedtest miał by priorytet akurat... bo tak też można zrobić, żeby zwalniało innym pobieranie na rzecz speedtestów.

Ten transfer działa tak jak LTE/5G. Transfery u operatorów w miastach są już porównywalne w Polsce ze Starlinkiem. Np. Plus na wszystkich swoich pasmach 4G+5G oferuje 1gbps... Tylko użytkowników jest tak dużo, że z tego 1gbps po stronie nadajnika zostają ochłapy. Stąd można przypuszczać, że Starlink ma w Europie mniej abonentów, niż sieć Plus w jednej komórce sieciowej w większym mieście...
Nad Europą jest więcej niż 1 satelita Starlink, ale to sobie możecie na mapie zobaczyć ile jest Starlinków nad Europą. Obecnie jest jakaś gigantyczna ilość, bo leci szereg jedna za drugą (chyba cała zawartość 1 transportu), oprócz tego co leci normalnie. Nawet sie zagęściło, czyli nad Polską jest ~6-8 satelitów, co daje 6-8gbps dzielone na wszystkich użytkowników w naszym kraju. Oczywiście, jeśli to byłby 1 użytkownik to ma do dyspozycji maksymalnie 1gbps...

post wyedytowany przez pawel1812 2023-06-26 17:27:35
26.06.2023 19:09
3.1
1
DZASKUL
68
Centurion

hmm 6 -8 satelitów a ja maiłem prędkość zawsze ponad 250 niechce mi się wieżyc że w Polsce starlinka miało tylko kilkadziesiąt osób, obecnie po podwyżce o 100 zł miesięcznie zrezygnowałem z tego internetu i pewnie wiele osób również, ale mimo wszystko cos mi się w twoich dywagacjach niespina.

26.06.2023 21:38
3.2
pawel1812
67
Generał

Bo to nie jest też tak, że każdy jednocześnie pobiera coś tym Starlinkiem... Jak się nie pobiera, to nie przydziela Ci "transferu". Ogólnie w przypadku radiówki dużo zależy od ilości użytkowników. Bo jak jest mało, to nawet jak ktoś włączy pobieranie, to pobierze mu się dość szybko, ale jak już transfery spadną np. z tych 250 o których piszesz do 10, to każdy z użytkowników pobiera dane 25x dłużej... Ogólnie transfer nie spada proporcjonalnie do ilości użytkowników, tylko im większy tłum, tym gorzej będzie. Telefony poza tym, wysyłają mnóstwo bezsensownego śmiecia w tle. Bo ludzie mają poinstalowane Facebooki itp. to w sieciach komórkowych też tworzy bezsensowny ruch.
250Mbps ciężko stale obciążać, jak transfer spada, to łatwiej.

26.06.2023 22:17
4
odpowiedz
2 odpowiedzi
zanonimizowany1218483
12
Generał

należy najpierw zakupić zestaw do odbioru, którego koszt wynosi 2 720 złotych. Standardowy miesięczny abonament to 335 złotych. Dodatkowo trzeba jeszcze zapłacić 110 złotych za wysyłkę. - faktycznie rewelacja!

27.06.2023 07:18
4.1
MewsoNs
73
Generał

Jak to uważam, że chyba bardzo bogaci kupują takie coś do swoich domków letniskowych w dziczy, gdzie nie łapie żaden inny internet, bo raczej zwykły obywateli nie zapłaci tyle...

27.06.2023 07:34
4.2
Haszon
136
Senator

Zwykły router mobilnego internetu, plus ewentualnie wzmacniacz sygnału, jest dużo bardziej opłacalny od tego szajsu. Ze Starlinka na całym świecie korzysta bodajże 800 tys. osób, z czego większość to zapewne firmy i organizacje rządowe. To się nikomu nie opłaca.

27.06.2023 08:09
BloodPrince
😍
5
odpowiedz
BloodPrince
181
Senator

Jest nadzieja na szybki internet na morzu.

27.06.2023 08:44
Wronski
😂
6
odpowiedz
Wronski
27
Generał

Ja to sie bardziej obawiam tego ze to na leb spadnie ale predkosc super

Futurebeat Nawet 600 Mbps - Starlink szokuje prędkością w najnowszych testach