Linia nVidia GeForce 6 oficjalnie. Pojedynek GeForce 6800 Ultra vs. Radeon 9800 XT.
buhaha :PPPPP
jesli to prawdziwe wyniki to sie moze szarpne, bo radeona bije na głowe
a wiatrak ma zabójczy :D
Wyluzuj James nie ma się co podpalać... Nie kupuje sie konia w worku. Po pierwsze cena, po drugie najczęściej niedopracowanie pierwszych wersji (np. 5600 -> 5700 czy 5800 -> 5900), trzeba ździebełko poczekać.
Poza tym test niby przeprowadzony jest z ATI 9800 XT, a przecież kanadyjczycy również coś dla graczy mają więc...
Dokładnie, czekamy na odpowiedź ATI. Bo nVidia aktualnie posprzątała konkurencje :)
Porównywanie nowej karty której nie ma jeszcze na rynku z kartą która jest już od około roku(o il e sie nie mylę) to nieporozumienie
to tak jak porównywać konia z mułem
zgodzę się z przedmówcami - poczekajmy na nową kartę ATI i wtedy porównajmy te dwa produkty.
W tej chwili nVidia zmasakrowala Radeona, ale ciekawy jestem tego chlodzenia. Jezeli to znowu odkurzacz, to nawet jakby bil Radeona o 500%, to bym nie kupil. I jeszcze wymaga dwoch wtyczek zasilania...
W niektorych testach nv40 rozwala 9800xt3 krotnie, tomshardware podsumowawal to bardzo obrazowo:
"Compared to the GeForce 6800 Ultra, both the Radeon 9800XT and the FX 5950 Ultra look like outdated toys from the last century. "
Co do ceny- mozna tylko sie cieszyc-400$ wydaje sie, ze to sporo,ale nalezy pamietac za poprzednie gf na starcie mialy cenne znacznie wieksza (czasem dochodzace do 500$).
Starsze karty zapewne potanieja i taki 9800xt bedzie w zasiegu srednio-zamoznych nawet polskich graczy:)
ps.karta bardzo lubi gry w openglu(wyniki call of duty) co zwiasuje niezle wyniki w nadchodzacym doom3
Widać nVidii znowu zależy na pozycji lidera wśród kart graficznych. Po nie powodzeniach z serią kart graf. FX 5200,5600 i 5800 udało sie już jej poprawic silnik graficzny w seriach 5700, 5900 i 5950. A teraz do tego nowa karta wychodzi juz z nowszym silnikiem w wersji 3.0 teraz tylko czekać na odpowiedź ATI ale czy bedzie wystarczająca przekonamy się na pewno niedługo bo na pewno ATI nie chce stracić dystansu do nVIDII!!
Czy oni przypadkiem znowu nie robią karty do benchmarków ??? Jakieś takie mam wrażenie :-D
I jeszcze ta suszarka na karcie geezass ......
piokos a czy ty przypadkiem nie widziales wynikow w grach ??? Bije wszycho czasem o 100% !!! A po drugie Ati i r420 nie bedzie tak przyszlosciowa bo poniewarz dalej jest tylko pd odx9.0b i posiada tylko ps2.0 ;] a nvidia psozla krok na prozd co daje jej jzu na starcie rpzewage i to wlasnie na kartach nvidii beda psiane gry jako pierwsze kropzystajace z ps3.0 ;] A zachowanei Ati jest podobne do voodoo czyli nic nie dodadza tylko przyspiesza stara technologie a potem sie tlumacza ze vs czy ps3.0 nie jest potrzebny :D
Ja juz wytypowalem moaj nowa karte ktora zagosci w moim kompei i jest nia gf6800nu
Przeczytajcie ostatnie 2 strony tego review z tomshardware. Tam jest napisane że trochę im pachnie optymalizacją pod gry. Po drugie jakość cieni w Far Cry porównajcie - 6800 Ultra wymięka !!!. I porównajcie wydajność z AA i anizo ustawionymi na maxa - nie jest tak wesoło.
I po ostatnie ździebko ponad 30 decybeli - i komentarz że jest głośna. All in all rzeczywiście poczekać na odpowiedz ATI; albo na jakiś Ultra Cool model od Gainwarda
PS. Sam mam nvidie ale screeny nie kłamią
Oczywiście pod te gry kótrymi się testuje :)
lol Piotrasq ja czarno widzę zmianę karty graficznej przy odpalaniu innej gierki bo przy Geforce 10234 chodzi zajebiście Doom 5, a przy Geforce 20512 śmiga Colin 6
Jakby mocno nie kochac ATI trzeba uczciwie przyznac, ze przy nowym NV, najsilniejsze ATI jest karta sredniowydajna. Technologicznie to jest przepasc. Czekamy na ATi z jej 16 potokami, ale i tak cienko widze o ile nie wymysla czego rewolucyjnego a odgrzewac beda stara technologie r300
Ja to się tylko cieszę z tego, że potanieją inne karty graficzne. I tak te najnowsze cudeńka są dla maniaków... finansowych :-)
Piotrasq -> takie czasy Panie, takie czasy.. kiedys to sie optymalizowalo pod sprzet teraz w druga strone ;)
Przejrzalem dokladnie test na tomshardware i niestety, Radeon wciaz ma lepszy obraz. nVidia poszla na wydajnosc, nie na jakosc. Moze lepsze stery to poprawia.
500W zasilacz, to tez lekka przesada
Ciekawie wyglada obciazenie procesora pod karta nvidii przy dekodowaniu divx'a. I faktycznie, jakosc obrazu wciaz lepsza jest u ati (szczegolnie shadery w far cry - link). Poczekamy na nowego Radka to wtedy bedzie mozna porownywac wydajnosc gf6800. Poza tym ta suszarka, po prostu przegiecie.
No tak 500W, 30decybeli, ps3:))) Tyle że prąd jakoś nie tanieje, od szumu kompa czacha boli, a piksel pięknie wygląda w demkach. Naprawdę rewolucja:)))
Ja i tak kupie Radeona, po tych ich ostatnich FX'ach czuje antypatie do kart Nvidii
BTW. kiedy te nowe "cudeńka" mają trafić na półki sklepowe i kiedy będzie jakaś obniżka cen starszych kart?
hehe... jak dobrze pojdzie to moze za pol roku bede to mial bo... sie polamalem i kassa mi wpadnie... zobaczymy tlkyo ile mi wpadnie...
Jak narazie te testy tez nie sa w pelni "sprawne" bo sa wykonywane na sterach w wersj ibeta czyli mocno neistabilnych ,a po drugie taki FarCry a dokladniej optymalizowane shadery pdo karty nvidii dalej sa uzywane przez takiego 6800 poniewarz programisci jeszcze nie zdazyli usunac oblusgi tych gowienek dla nv40 :P ,a jak to zrobia shaderki beda w precyzji 32 bitowej (ati 24 bity) ;] . W Tomb Raiderze pod dx9 z shaderkami gf 6800 prowadzi bez anomali w shaderkach :] (fx'y to byly daleko w tyle). Teraz trzeba pczoekac az bedzie w sklepach oraz na biblioteki dx9.0c ktore beda wykorzystywac vs i ps3.0 ktore sie uaktywnia w farcry ;] i miodzio ;] na wersje ultra mnie nie stac z 16 potokami ale kupei se ta z 12 za 299 dolcow i tez bedzie gut :D
to ja poprosze (soft) quadro 6800 ultra ;)
zastanawiam sie tez nad zasilaczem.. moj (swietej pamieci spalony) radek 98pro + ath + 1gb ram + 2 hdd 7200 + cd-r smigaly na 230 watt przez pol roku (pozniej zmienilem obudowe) bez zadnych problemow. na obecnej 300 winno dzialac jak nalezy :P
Radka bije na łeb ;/ Ciekawe jaka cena bedzie pewnie z jakies 3000zł jak 5950 kosztuje teraz 2500zł:)
ta karta jest potezna
porownanie do takiego mojego geforce 2 mx...
mowicie o przepasci miedzy xt a 6800 ultra - a co mozecie powiedziec na geforce 2 mx a geforce
hola hola ta karta nie jest przypadkiem na PCI exprees...panowie zastopujcie Ati da odpowidź da i się możecie spodziewać ze ta 6800ultra spuści trochę powietrza :D wierze w ait... ale jak nvidia jest na PEx to se możecie powmażyć bo do tego jest nowy procek ram itd...chyba...Agp x8 nie obsłurzy takiego demona...tak mi się zxdaje i tak se czytałem że to na ex...
taaa MAN5ON podniecaj się dalej... po prostu 16 potoków robi swoje
Zax_Na_Max ---> ja kiedyś czytałem, że PCI express w wersji Nvidii to po prostu przejściówka agp 8x>PCI express, więc zbyt dużo ten slot nie daje :)
aha jeszcze jedno
przeglądałem test tej karty już wczoraj, nie na tomie, nie pamiętam gdzie. i w niektórych testach Radeon 9800XT dorównywał nowemu GF :)
Ja nie wiem czy tu się ludzie podniecają? coście Świętą Krowe zobaczyli czy co?? Poczekajmy jak wyjdzie R420...
Życze sobie aby nowy GPU ATI zjadło NV40 na śniadanie :D
Qbaa- >
1. NV40 to nie jest poprawiony FX z dodanymi 8 potokami. to zupełnie nowy GPU z nowymi technologiami, stworzonym od nowa AA oraz nowym silnikiem ktorego wydajnosc PS2.0 jest o 260% większa niz w NV38(FX 5950Ultra)!!!.
2. a myślisz, że "prawdziwy" PCI express da jakies korzysci R420?? wspołczesne karty nie sa w stanie wykorzystac przepustowosci jakie oferuje AGPx8 a co dopiero PCI express....
3."jak nie wiesz to się nie odzywaj"
Immothep -> "Życze sobie aby nowy GPU ATI zjadło NV40 na śniadanie :D" - nie chce cie martwic ale nie ma na to najmniejszych szans :P
bo niby czym ATi odpowie na GF 6800Ultra? R420 z PS 2.0+ oraz 12 potokami (16 potkowy X800XT zapowiadany jest dopiero na przełom czerwca i lipca)?? LOL
patrzcie jak za pare miesiecy nvidia wypuści geforce fx 16800 rdzeń 2 ghz a pamięć 4 ghz i chłodzenie wentylatorem który nie zmieści się w obudowie ati the best
a gdzie ja napisałem, że to po prostu odświeżony FX?
ps2, ps2, ps2 to prawda, jest szybszy, a czy gdzieś napisałem że nie jest? zresztą już wczoraj przeczytałem też o tym, ale po prostu tutaj nie napisałem :)
no i chyba nie powiesz, że 16 potoków dali ot tak sobie i że to nic nie daje?
MAN5ON ---> Tobie to chyba ktoś płaci zebyś wychwalał Nvidie pod niebiosa ;P :D
Powiem tylko - "jeden test wiosny nie czyni" :) wiec z osądami poczekajmy do premiery nowego radka i do testów, wtedy można prowadzić jakiekolwiek dywagacje.
Nie będe tu z Tobą dyskutował bo każdy ma swoje argumenty i każdy i tak będzie bronił swojej racji, może z tego powstać nieprzyjemny w skutkach zatarg pomiędzy nami ;P
POZDRo
EOT
ja tak z innej beczki troche.... co mi tam po tych wszyskich shaderach itp. jak to chodzi glosniej od mojego odkurzacza i zapewne nie wejdzie do mojego kompa (ten caly system chlodzacy do najmniejszych nie nalezy)....
Ciekawe, że większość teraz pisze "poczakajmy na odpowiedź ATi", a założę się, że pewnie ci sami ludzie cieszyli się, jak porównywany 64 bitowy procesor AMD dokopywał 32 bitowemu Intela. I nie było wtedy "poczekajmy na 64 bity Intela"...
LOL... ale jestem glupi, wycofuje ta moja wypowiedz o zmieszczeniu sie w obudowie, zapomnijcie;) Jestem ciekaw tylko jaka bedzie odpowiedz ATi, i czy ten R420 sprosta wymagania bo poprzeczka zostala ustawiona wysoko...
MAN5ON --> zwyczajowo Twoje podejście do nVidii nie jest trzeźwe. Jak napisano wielokrotnie, kilka testów wiosny nie czyni. Tak, NV40 jest potworem z fill rate o niesamowitym wskaźniku (stąd m.in. takie osiągi). I to jest główna zaleta 16sto potokowego silnika.
Gwoli ścisłości - jesli R420 z 12 potokami będzie miał w przybliżeniu osiągi NV40 Ultra, to już jest coś. A Twoje paplania o PS2.0+ ma się jak piernik do wiatraka - i owszem, 3.0 jest pewnym udogodnieniem dla programistów. Ale jeszcze długo będziemy czekać na support w grach tej wersji shaderów. Inna sprawa - fajnie że NV zdecydowała sie w końcu poprawić wersję 2.0, bo ta w rodzinie FX była tragiczna.
A jeśli R420 wypadnie blado - no cóż, jak ceny zejdą w dół, nVidia wróci pod strzechy :)
Piotrasq --> bzdury piszesz, 64 bity od Intela jak nie wyszły, tak nie wyjdą. Więc na co tu czekać z porównaniem?
poczekamy na radeona X880 XT i wtedy bedzie mozna cos powiedziec... ja jestem calym sercem za ATi (bo sam mam :P)
6800 nie ma co porownywac z 9800 bo to sa karty oddzielone dluzszym przedzialem czasowym ... a w tej dziedzinie zycia czas znaczy duzo :0) nowego geforca nalezy porownywac tylko i wylacznie z karta odpowiadajaco jej generacja
porownywanie 6800 z 9800 to tak jakby porownac "malucha" z "cieniasem" ;)
Zodiac --> Ja się nie znam moze, ale czy 64 bity intela nie nazywają się przypadkiem Itanium?
xywex --> ja też specjalistą w tym segmencie nie jestem, ale Itanium realizuje swoje własne instrukcje 64bit (architektura IA64), AMD używa natomiast rozszerzonych x86-64. No i Itanium to zastosowania serwerowe.
No ładnie tylko poco taki dupny wentylator ?????
Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-12-17 17:57:19]
szelmud ===> ekhem to nie kategoria +18 erotyka. Głupi czy co ????
My tu o komputerach a ten z takim zdjątkiem ( co Ty 10 lat masz ??).
Wracając do tematu zobaczcie i płaczcie n-Vidiowcy :-D ======>
WHO'S THE BEST ( i to z kartą "poprzedniej generacji"). Muahaha :-D