Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Technologie Laboratoryjne mięso zyskuje na popularności - ale świata raczej nie zbawi

15.01.2022 10:04
Cyberszczur
😂
1
9
Cyberszczur
49
Pretorianin

Taaa.. A krowy i świnie będziemy oglądać w Zoo.

15.01.2022 13:19
Drendron
👍
14
6
odpowiedz
1 odpowiedź
Drendron
130
Generał

Fajny artykuł. Widać, że przemyślane, brawo.

A co do meritum - w perspektywie 50 lat mięso będzie po prostu za drogie dla zwykłego zjadacza chleba, by jeść je tak masowo jak dziś. Kwestie ekologii i zdrowia nie wpłyną na ten rynek tak, jak kwestie ekonomiczne. Czyli wrócimy do tego, co było jeszcze 100 lat temu - mięso od święta, nie co ranek.

post wyedytowany przez Drendron 2022-01-15 13:20:30
16.01.2022 15:00
Drackula
21
3
odpowiedz
3 odpowiedzi
Drackula
238
Bloody Rider

Pamietajcie jedna zasade: Zasoby potrzebne na wykarmienie jednej osoby miesem wystarcza na wykarmienie 14 osob bezmiesnych.
Jesli takie laboratoryjne mieso bardzie tansze energetyccznie w produkcji to zawsze to plus.

18.01.2022 13:01
39
3
odpowiedz
Rufjan
51
Konsul

ale widzieliście raporty w jakim stanie jest mięso produkowane w polsce i że jedzenie mięsa to nie jest najlepszy pomysł w obecnych czasach?

https://innpoland.pl/174539,polska-zywnosc-jest-niebezpieczna

post wyedytowany przez Rufjan 2022-01-18 13:03:01
15.01.2022 12:02
Butryk89
10
1
odpowiedz
8 odpowiedzi
Butryk89
164
Senator

Pamiętam jakiś film, gdzie do mikrofalówki wkładało się bodaj tabletkę (czy coś małego) i z tego robiło się jakieś danie. :D Ktoś kojarzy, pamięta tytuł?

15.01.2022 12:15
12
1
odpowiedz
1 odpowiedź
zanonimizowany768165
119
Legend

Na start produkt wygląda pięknie i atrakcyjnie.
Potem jednak zyska na popularności i firma będzie szukać oszczędności (czy tam ciąć koszty), wtedy produkt może wyglądać jak coś produkowanego w toi-tojach albo gorzej D:
Ale wtedy może nie być wyboru między tym a naturalnym...

post wyedytowany przez zanonimizowany768165 2022-01-15 12:16:44
17.01.2022 15:05
yomitsukuni
25
1
odpowiedz
yomitsukuni
152
Konsul

Nie mogę się doczekać, aż założycie schabowy-online.pl – bardzo chętnie poczytam tamtejsze artykuły o poezji tanka i skoku o tyczce.

post wyedytowany przez yomitsukuni 2022-01-17 15:08:59
17.01.2022 19:05
28
1
odpowiedz
Robin
12
Legionista

Wyniki następnych wyborów będą jak w tej ankiecie, ciemnogrodzianie tym razem przegrają

18.01.2022 12:31
😂
36
1
odpowiedz
pawel 222
73
Szary Jedi

Już teraz czuje jakbym jadł z próbówki bo jakość i smak mięsa co raz gorsza .

18.01.2022 12:46
elathir
37
1
odpowiedz
elathir
109
Czymże jest nuda?

No cóż pożyjemy zobaczymy co z tego wyjdzie.

Jakby się udało to super, zwłaszcza, iż takie mięso może być charakterystyką bardziej zbliżone do mięsa dzikich zwierząt niż hodowlanego, a więc zdrowsze, pozbawione antybiotyków, pełniejsze i bardziej odżywcze. Z drugiej strony proces na chwilę obecną jest skrajnie niedoskonały i bardzo długa droga przed nim.

Milo byłoby dożyć czasów gdy będziemy dysponować produktami mięsnymi wysokiej jakości pochodzącymi z produkcji efektywnej energetycznie i pod względem zużycia wody.

15.01.2022 11:47
8
odpowiedz
3 odpowiedzi
Mitsuki
46
Generał

Przy okazji też masa osób w rolnictwie straci źródło dochodów, a już i tak ciężko za te grosze wyżyć

15.01.2022 13:06
Cziczaki
13
odpowiedz
Cziczaki
196
Renifer

jakie produkty zwierzęce możemy spożywać, w islamie i judaizmie sprawa nie jest już tak prosta.
Ale to dla kogoś problem? Jak nie chcą to niech nie jedzą, my będziemy mieć tanią żywność i zdrową, a ci dalej będą drogie żarcie produkować.

16.01.2022 06:14
18
odpowiedz
zanonimizowany722242
54
Senator

Przyjaciel który jest producentem mięsa wszelakiego na duża skale (Polska i EU) tak jak wcześniej jego ojciec i dziadek, twierdzi że on już nikomu biznesu rodzinnego nie przekaże.
Jako powód podaje laboratoryjne mięso i zamienniki z jednej strony a z drugiej eko i vege tendencje.

post wyedytowany przez zanonimizowany722242 2022-01-16 06:23:28
17.01.2022 14:30
23
odpowiedz
ArkadioMorelas
20
Legionista
Wideo

Komandor Riker coś o tym wie.

https://www.youtube.com/watch?v=5q0YrdcqP44

17.01.2022 23:05
WolfDale
😉
31
odpowiedz
2 odpowiedzi
WolfDale
85
~sv_cheats 1

Żeby się tylko później nie okazało, że to jedzenie będzie tak jak ta pizza u Kiepskich.

18.01.2022 11:23
34
odpowiedz
zanonimizowany1355503
13
Chorąży

Szkoda, że tak niekorzystnie to wygląda... Niemniej, jeśli ktoś już nie może żyć bez mięsa, na pewno warto trochę ograniczyć jego spożycie (bez względu na to czy w innej części świata jedzą go i tak ogromne ilości) oraz pamiętać, by nie marnować jedzenia, jakiegokolwiek.

18.01.2022 16:20
Apostol_93
40
odpowiedz
4 odpowiedzi
Apostol_93
81
Pretorianin

Jak jem czasami jakąś wędlinę z Biedronki to nie raz zastanawiam się, co to właściwie jest, bo smakuje obrzydliwie.
Natomiast kilka razy próbowałem burgera z beyond meat i nie dość, że był przepyszny, to był lżejszy dla żołądka i żadna krowa nie musiała pierdzieć metanem do atmosfery.
Prędzej, czy później musi nastąpić ta zmiana i już powoli następuje.
Wyjdzie dla wszystkich na zdrowie i może uratujemy jeszcze tą biedną planetę.

A do samozwańczych mięsożerców, którzy myślą, że jedzenie mięsa jest z natury niezbędne, mam pytanie - kiedy ostatnio jedliście surowe, nieprzyprawione mięso ze smakiem?

16.01.2022 16:03
Secvent
📄
22
odpowiedz
Secvent
75
Pretorianin

Bardzo dużo jedzenia się marnuje, najwyraźniej jest za łatwo dostępne, a wystarczy znać umiar....

17.01.2022 19:20
Herr Pietrus
29
odpowiedz
2 odpowiedzi
Herr Pietrus
231
Jestę Grifterę

O właśnie, ankieta!

Gdyby kosztowało tyle samo? No nie, chyba, że faktycznie byłoby super zdrowe i super smaczne (idealne włókna, bez tłuszczu, zdrowe, bo z czystej hodowli komórek bez żadnych antybiotyków)... W innym wypadku musiałoby być tańsze... A będzie oczywiście 2x droższe :P

17.01.2022 22:33
wytrawny_troll
30
odpowiedz
wytrawny_troll
89
Generał

Zielona pożywka coraz bliżej :-) Przestrzeni! Przestrzeni! xD

15.01.2022 12:00
Dead Men
9
odpowiedz
1 odpowiedź
Dead Men
185
Senator

Zielona pożywka... jest z ludzi

17.01.2022 15:17
26
odpowiedz
toyminator
86
Senator

JEst cała masa innych rzeczy, które wykorzystują więcej wody. Albo zatruwają. Ale to zawsze mięso będzie winne. Ale ok. Mięso roślinne, to dla mnie aktualnie nieporozumienie. Smaku źle. Szczególnie jak jest z soi( nienawidzę tego smaku) W zbyt wielu takich produktach, jest słaby skład. Żeby to miało smak, to trzeba dawać sporo soli. Może za parę lat to będzie lepsze. Ale aktualnie, mało rzeczy mi z wege smakuje. Pasty warzywne, to musiałbym sam robić, te sklepowe w większości, są słabe.
Co do mięsa z próbówki. Jeśli to będzie to samo, te same wartości odżywcze, a może i nawet zdrowsze, i ten sam smak, to mi akurat nie przeszkadza. Jeśli rzeczywiście z małego odcinka prawdziwego mięsa, można wyprodukować całą masę mięsa, z uzyciem dużo mniejszej ilości wody, jestem za. ALE ma to być dobre i zdrowe. Bo w sumie, i tak wszelkie obiady, doprawiamy. Bez przypraw byłoby słabo. Więc w sumie nie tyle jemy mięso, ile przyprawy czy sosy ;D Bo to one robią smak. Ale na razie to przyszłość, która nie będzie mnie w pełni dotyczyć. Rynek warzywnego mięsa czy mięsa z próbówki, do 2050 ma mieć niby 50 % rynku. Normalne mięso, i tak drożeje. Bo takie Chiny czy Brazylia się rozwijają, i tyle ile tam mięsa idzie, to głowa mała. Ale czemu tylko w USA i w Europie to tak wciskają? Europa stosunkowo mało mięsa je. Ja nie jem więcej, jak 30-40 kg rocznie mięsa. Według mnie, to mało. Według WHO jeszcze za dużo . A i tak ostatnie lata, ograniczyliśmy z 60 kg do 40 kg. Także podsumowując. Mięso z laboratorium tak. Mięso "drukowane" nie. I przecież to samych pól na soję, czy inne rośliny, ścinają masę drzew. I co, rośliny nie potrzebują wody? A co z suszami? z jakimiś chorobami roślin? Ile osób będzie miało np uczulenie na daną rzecz? Wszystko jest ciekawe, ale czy oni biorą pod uwagę wszystko? Czy tylko widzą gigantyczne zyski.

post wyedytowany przez toyminator 2022-01-17 15:19:36
18.01.2022 12:27
35
odpowiedz
3 odpowiedzi
Farenhite
13
Pretorianin

Trzeba przyznać, że Gry-Online nie kłamy z obietnicą większej ilości recenzji po nowym roku. Tak trzymać, a będzie dobrze. Nie ma to jak czytać o sztucznym jedzeniu na portalu growym.
Ciekawe w którym momencie i jaka decyzja sprawiła, że coś poszło nie tak w redakcji.
Jak człowiek chce informacji naukowych, to idzie do czasopism recenzenckich, a nie czyta o tym na takich portalach.
Po to są czasopisma recenzenckie, by czerpać wiedze naukowa, a nie bełkot redaktora.
Sztuczne mięso nie za wiele różni się od normalnego, bo powstaje w taki sam sposób jeżeli chodzi o prawa fizyki i biologii. Mięso kurczaka powstaje z komórek kurczaka, a nie jakiś sztucznych związków. Wytwarzane jest tak samo jak naturalnie, tylko pomija się cały proces "życia".
Tak samo tworzy się np. organoidy - czyli np. ludzkie organy.
W magazynie nauture jest kilka artykułów darmowych o tym. Warto tam zajrzeć jak kogoś ten temat interesuje, bo to magazyn recenzencki a nie popularnonaukowy czy plotkarski.

18.01.2022 12:53
ProfesorXxx
😂
38
odpowiedz
ProfesorXxx
64
Konsul

Będą jeść tylko nie będą łykać.

15.01.2022 12:03
11
odpowiedz
3 odpowiedzi
tur2-0
6
Legionista

Moim zdaniem przerzucenie się w całości na mięso z laboratoriów, jest trochę niebezpieczne, bo dajemy wielkim korporacjom kolejne narzędzie do uzależniania społeczeństw. Na razie korporacje (mam na myśli przede wszystkim korporacje technologiczne, bo to one najszybciej się w to pewnie zaangażują) dostarczają nam produkty ważne zarówno dla ludzi jak i dla gospodarki, ale nie pierwszej potrzeby (nie są niezbędne do przeżycia). Kiedy staną się jedynymi dostarczycielami produktów mięsopodobnych, będą jeszcze potężniejsze. I wiem, że jest jeszcze produkcja roślinna, ale jest to dalej niebezpieczna tendencja.

15.01.2022 18:46
17
odpowiedz
katai-iwa
55
Senator

Co za durnota, na pewno sztuczne mięso z jakiś uzalezniaczy, czy innych barwników będzie lepsze od faktycznego kawałka mięcha. To już wolę wpieprzać warzywa, które swoją drogą też są żywymi organizmami.

18.01.2022 10:28
wysłannik
😐
33
odpowiedz
1 odpowiedź
wysłannik
65
Łowca Czarownic

Jaki to ma związek z grami? To jakiś wstęp do recenzji gry o ratowaniu świata, czy do jakiegoś odgrzanego kotleta?

post wyedytowany przez wysłannik 2022-01-18 10:29:47
15.01.2022 11:19
4
odpowiedz
10 odpowiedzi
zanonimizowany1368581
0
Chorąży

Za kilkadziesiąt lat ludzie będą się dziwić, ze zwierzęta się hodowało dla zjedzenia i będzie to wstydem dla całej cywilizowanej ludzkości.

15.01.2022 11:20
5
odpowiedz
3 odpowiedzi
zanonimizowany1303676
13
Pretorianin

Nie będziesz miał nic i będziesz szczęśliwy. Pod płaszczykiem ekologii zamiast mięsa z krów czy świni będziemy jeść mięso z owadów.

15.01.2022 11:34
Sasori666
6
odpowiedz
Sasori666
196
Korneliusz

A po co, jak "mięso" z warzyw ma przed sobą lepszą przyszłość.

15.01.2022 14:59
15
odpowiedz
1 odpowiedź
sirDexter
53
Pretorianin

"By wytworzyć paszę, pozbywamy się gigantycznych połaci lasów, skutecznie niszcząc bioróżnorodność naszej planety" - Dziwne, bo ja myślałem, że w świecie zachodnim drzew jest znacznie więcej niż było 100 lat temu, a tu proszę.

17.01.2022 15:02
kolafon
😂
24
odpowiedz
kolafon
90
Abatur

To jest nasza smutna przyszłość.
W ramach walki z tzw. katastrofą klimatyczną, te wszystkie Bezosy, Gatesy i inni miliarderzy inwestują w fabryki sztucznego mięsa. Efekt będzie taki, że będziemy wpierdalać sztuczne mięso, a elity będą wcinać steki z najlepszego mięsa śmiejąc się nam w twarz.
Tak jak Komisja Europejska walczy ze smogiem zmuszając durnymi przepisami Lufthansę do pustych przelotów, żeby tylko utrzymać licencje na latanie albo proponując zwolnienie od podatku węglowego prywatne odrzutowce.
Jak ktoś mówi do mnie o tzw.katastrofie klimatycznej, to już wiem, że rozmawiam z frajerem, który lubi być dymany.

17.01.2022 16:55
27
odpowiedz
6 odpowiedzi
zanonimizowany1359977
9
Senator

Jeśli w tej samej cenie będzie do wyboru coś naturalnego i dające pracę i chleb Rodakom (Rolnikom), a coś sztucznego od zachodniego korpo, to zawsze wybiorę naturę i myślę, że większośc racjonalnie myślących ludzi.

To mięso od korpo musiałoby być minimum o 50% tańsze i być np zdrowsze, bo bez antybiotyków i spalin, żeby odniosło sukces.

Smak? Smak robią przyprawy, samo mięso nigdy nie było i nie będzie smaczne, dopiero doprawione chodzby solą, staje się smaczne.

Przyszłość wygra ten, kto wymyśli masową i tanią żywność produkowaną w takiej ilości, że da radę wykarmić wszystkich ludzi na ziemi bez zdewastowania ziemi.

Sztuczne mięso to utopia i korporacje już zadbają o to, żeby nie było taniej. Ile lat temu wymyślono drukarki? A do dziś dzień wydruk w domu jest drogi i samemu toneru nie możesz sobie dosypać i mieć druk po niemal zerowych kosztach.
Tu będzie tak samo, będzie drogo i opatentowane, żeby nikt nie mógł samemu sobie tego produkować i pozbyć się niewolnictwa korporacji.

Reasumując, ściema to wszystko i nic z tego nie będzie, takie rzeczy powinny być licence free, wówczas mają sens.

"Ostatecznie, czy cierpienie miliardów żywych istot jest akceptowalną ceną za tanie i ogólnodostępne mięso?"

Tak, dopóki nie ma kontroli narodzin i planeta ma 8 mld mieszkańców zamiast np 2 to trzeba produkować żywność tak, żeby ludzie nie głodowali.
Mięso zaś jest najbardziej energetyczne w przeliczeniu na kilogram i gdyby nie było mięsa 2/3 ludzkości musiałoby zginąć, a zapewniam człowiek głodny to człowiek wściekły i upadłaby cywilizacja w jednym wielkim festiwalu przemocy i ognia.

post wyedytowany przez zanonimizowany1359977 2022-01-17 17:00:03
15.01.2022 11:14
😁
3
odpowiedz
11 odpowiedzi
hinson
140
Generał

Bede wcinal normalne zwierzece bo zwierzeta istnieja po to aby je jesc!
A to ze nastapi koniec swiata to nastapi i czy to bedzie za 100, 1000, 1 000 000 czy 1 000 000 000, lat nie ma znaczenia.
Jestesmy tylko mikroskopijnym nic nie znaczacym pylkiem ktorego ledwo, ledwo, ledwo widac pod mikroskopem elektronowym w tym ogromnym wszechswiecie i ten wszechswiat tzw matka czy ojciec natura i tak sie nas pozbedzie raz na zawsze.

post wyedytowany przez Admina 2022-01-15 16:18:50
16.01.2022 08:44
19
odpowiedz
2 odpowiedzi
masztyrozum
20
Centurion

Smacznego. Uczczę dzisiaj wasze poświęcenie dla świata i mnie, soczystym rostbeffem albo antrykotem z wołowiny od Pana Gigachada rzeźnika. Plus jakieś przecenione winko z bankrutującej Argentyny. Chwilo trwaj.

post wyedytowany przez masztyrozum 2022-01-16 08:45:51
16.01.2022 14:51
20
odpowiedz
1 odpowiedź
KozaSWD
44
Pretorianin

Tak a zamiast prawdziwego rosołu najlepiej jeść tzw. ,,zupki chińskie". Taka nasza przyszłość, że wszystko będzie syntetyczne. Do tego to gadanie o ekologii wywołuje u mnie odruchy wymiotne. To jest wszystko oparte na hipokryzji i zarobku. Szczególnie przekupieni politycy pokazują jacy są ekologiczni. Dowalić podatki za paliwo, ale lotniska podczas COVIDu musiały wysyłać puste samoloty, żeby spełnić wymogi chorych, przekupnych biurokratów.

19.01.2022 11:25
41
odpowiedz
MI_Malecki
39
Centurion

Niech żrą to świństwo te świry, które wierzą, że to jest rozwiązaniem. Reszta niech wcina to co pasuje.

15.01.2022 11:01
Nieobowiazkowy
😡
2
-11
odpowiedz
5 odpowiedzi
Nieobowiazkowy
5
Coronel Morales

No pewnie. Do wytworzenia sztucznego mięsa nie potrzeba ani grama energii. Na siłę wciskają nam taką "modę", bo ten interes rozkręca nie kto inny tylko Bill Wyrocznia Covidova Gates.

15.01.2022 11:39
7
-11
odpowiedz
4 odpowiedzi
Gandzicoch
14
Legionista

Lobbing i nic więcej skoro odpad radioaktywny jest zdrowszy od węgla kamiennego który powstał z drzew,to całkowicie syntetyczne mięso GMO może być zdrowsze niż normalne mięso,coś jak pseudo szczepionka genetyczna która jest warunkowo dopuszczona,nie ma obowiązku szczepien ale przymus i nagabywanie to coś innego.Używajcie mózgu bo takich sponsorowanych artykułów wszędzie będzie od groma

18.01.2022 00:13
32
-11
odpowiedz
1 odpowiedź
zanonimizowany1363199
1
Legionista

FUJ !!! Tego sztucznego gówna nie wezmę nawet do ręki. WON !!!

Technologie Laboratoryjne mięso zyskuje na popularności - ale świata raczej nie zbawi