Komputery lubią chłodek
Dobry, fajny artukuł. W sam raz dla laików. :) Zawodowcy i tak mają swoje fora i strony.
Dla miłośników ciszy polecam SCYTHE NINJA - jest to jedna z niewielu chłodnic, który potrzfi w dobrze wentylowanej obudowie przecować pasywnie. Jest też TANIA rewizja 2 z dołączonym 120mm wentylatorem kosztuje około 120 złotych. Jak za jeden z najwydajniejszych radiatorów to doskonała cena.
Posiada AŻ sześć Heatpipe (Ciepłowodów), ogromną powierzchnię.
Ogniwa Peltiera nigdy nie były masowo stosowane, jedynie maniacy podkręcania jes tosowali czasem - ogromne ilości ciepła generowane przez Ogniwo i pobór energii czynił całość nie opłacalnym. Szybki i głośny wentylator lub chłodzenie wodne było lepsze.
Ja ze znajomym zmontowaliśmy CHŁODZENIE OLEJOWE, zamias wody - która jak kapnie na elektronikę to usmaży kompa :)) zastosowaliśmy Olej Transformatorowy.
Wszystkie wynalazki jak chłodzenie Ciekłym Azotem, Kaskady Freonowe i cała reszta to działka maniaków bijących rekordy w podkręcaniu i za razem w 3DMarkach lub obliczaniu próbek liczby PI.
Najnowszy rekord to stabilnie pracojący Core 2 przy 196 stopniach. Lepiej tego dzieci w domu nie róbcie :))
Sam u siebie mam założony na procesor (podkręcony) SCYTHE NINJA.
ciekawy artykul dla laikow!
Mily artykul dla niewtajemniczonych w temacie. Okragly zalman miedziany w moim przekonaniu jest rewelacyjny przy niebieskim zalmanie ;)
Bardzo dobry artykuł. Brawo!
Świetny artykuł ! Polecam ! Swoją drogą zastanawiałem sie co to jest to ogniwo :)
Bardzo dobry artykuł, szczególnie dla zielonych w temacie chłodzenia :) Ech może skończe w ferie moje WC bo już od wakacji leży i czeka :P
Ogniwa Peltiera nigdy nie były masowo stosowane, jedynie maniacy podkręcania jes tosowali czasem - ogromne ilości ciepła generowane przez Ogniwo i pobór energii czynił całość nie opłacalnym
Może i nie były, ale swego czasu był to podstawowy element chłodzenia wodnego.
jak dla mnie wymiataczem w zawodach jakosc/cena jest Scythe Katana Al i Cu ... ja sam posiadam wersje Al z oczywiscie miedzianymi heatpipeami i mojego P4 3,2@3,6Ghz chłodzi do ~50C co nie jest wartością wielką a gdy @4Ghz (napiecie 1,425v) to temperatura skacze do bezpiecznej 55C (na pascie silikonowej!)
a ceny to okolo 70 i 90zl o ile mnie pamiec nie myli...aha porownywalem tą Katanke Al z AC Freezerem i Katana 10zl drozsza chlodzi kilka stopni lepiej...:)
a tak btrw art dla laikow ale zabraklo 1 rzeczy, omowienia zapięć coolerów na s775, AM2, S754 itd. bo jak ktos kupic cos TYLKO na AM2 i bedzie usilnie staral sie zalozyc na S775?
Dobry artykuł i we właściwym momencie.
Przypomniał mi, że w szafce leży Scythe Infinity i Zlman Vf700-Cu - muszę w końcu to zamontować, bo z lenistwa mi się nie chciało jak na razie ;)
Ze swojej strony do chłodzenia powietrzem mogę polecić:
- na procek Infinity albo Ninję ( Infinity ma minimalnie lepsze osiągi z wiatraczkiem, Ninja jest minimalnie lepsza przy pasywnym )
- na GPU - Zalman Vf900Cu ( jak nie jest kompatybilny z kartą to Vf700Cu )
Co do ogniwa Peltiera - samo ogniwo nic nie daje - musi być dobrym mechanizm odprowadzający ciepło.
Ogniwo Peltiera jest właściwie formą "pompy cieplnej" - fakt faktem, że jest mocno prądożerne, i średnio się nadaje do wyciszania, natomiast osiągi ma rewelacyjne.
Więc sformułowanie, że "Szybki i głośny wentylator lub chłodzenie wodne było lepsze." brzmi mniej więcej tak jak "wentylator z radiatorem jest dużo lepszy od radiatora" ;)
A co zastosowania z tego co pamiętam to kiedyś Zalman wydał zestaw chłodzenia zawierający ogniwo Peltiera - nie sprzedawał się głównie ze względu na cenę.
Samo schłodzenie, to nie aż taki problem. Ciężko jest zrobić tak, żeby było chłodno i bezgłośnie. Założyłem cichy zasilacz (seasonic), Scythe Ninja, zalmana na grafikę i osiągnąłem poziom szumu na poziomie starego biurowego. Dość cicho, ale jednak słychać. Wentylatorów z obudowy nie da się wyeliminować.
Im temperatura jest wyższa, tym bardziej procesor się zużywa
Procesor się nie zużywa.
Miałem Ogniwo Peltiera - i równie dobre chlodzenie miałem jak połączyłem Srebrny rdzeń z miedzianym radiatorem. :) Radiatorem z Tyrystorów mocy. Do tego ogromny 140 mm wentylator i chodziło równie dobrze jak Peltier a mniej pradu brało. A chałas był mniejszy.
Pamiętaj, że po za ciepłem proca jeszcze musisz odprowadzić ciepła Ogniwa, ja miałem takie które generowało 150W MASAKRA. Musiałem mega wentyle dawać aby rozproszyć tyle ciepła, więcej generował Peltier niż procesor.
Chłodzenie wodne z samodzielnie wykonanym blokiem ze srebra zrobiłem kumplowi, i sprawowało się nie gorzej od Peltiera, a ciszej. Czemu Srebro ? Lepiej przewodzi niż miedź a można kupić z rozsądą cenę. :)
Obecnie mam Scytche Ninja ale myślę nad własnym chłodzeniem :
Srebrny, wykonany ze srebra klocek na procesor, mam zakupione 6 Heat Pipe'ów, oraz kupiłem (idzie do mnie :) ) cienką, posrebrzaną blachę miedzianą. Powycinam blaszki, przylutuję to ciepłowodów, zalutowanych w srebrnym bloku. Jak całość się uda to będę miał ful wypasik radiator. :)
hctkko --> Wszystko, od prezerwatyw po kilkudziesięciometrowe tamy, ma swoją żywotność i o wszystkim można powiedzieć, że się zużywa, nawet jeśli nie oznacza to dosłownego zużycia. Procesor to w końcu nie skarpetka po której na oko można poznać kiedy dziura będzie, ale jak się za bardzo po nim jedzie (grzeje do oporu) to jego żywotność drastycznie spadnie.
Btw artykuł niezły, tylko osobiście wolałbym zamiast cen poszczególnych elementów zobaczyć przykładowe ceny różnych zestawów.
Frer - jesli chcesz się bawić w "lekki" overclocking to polecam ci SCYTCHE NINJA cena 120 zł - przynajmniej u mnie w tarnowskich sklepach. Nawet bardzo mocne podkręcenie uzyskasz na Ninji, oczywiście jak na powietrze. :)
Zaś jeśli chodzi o wodę, cóż, najtańsze zestawy (blok, pompa, chłodnica) zaczynają się od 400 zeta.
Oczywiście nie ma górnej granicy - znajomy na warsztacie wykonał sobie blok ze srebra, na numerycznej obrabiarce, razem z obliczeniami, których dokonywał inny kumpel (dynamika przepływu cieczy, rozkład temperatur w blogu itp.) jak policzył łącznie wszyscy przepracowali jakieś 1200 godzin. Pomnoż to przez stawkę i dostaniesz cenę za unikalny, jedyny na swiecie blok. :) Na szczęście doskonałe bloki mozna kupić już za 100 zeta.
Jak interesyją cię ceny to muszisz wejść w "środowisko" - gotowe sestawy zawsze są gorsze od skladanych. Poprostu bierzemy najlepszy blok i spinamy go z najlepszą chłodnicą itd.
Ja osobiście nie założę wody, czekam na NIEPRZEWODZĄCE prądu medium o gęstości i lepkości wody, olej mimo wszystko jest za gęsty i wymaga wyższego ciśnienia a co za tym idzie większej pompy i głośniejszej. :)
Dajcie sobie spokój z tym artykułem, nie ma sensu, naprawdę
Jak rozpoznać, że grzeje się RAM - jakie są objawy?
Podobne pytanie jeśli chodzi o HDD?
Co do HDD - dyski mają własne czujniki temperatury, więc tylko odpalasz jakikolwiek program monitorujący ( Speedfan, Everest itd. )
Co do pamięci RAM - chyba tylko termometr i pomiar temp każdego układu na płytce ;)