Komputery dla gracza
po pierwsze:
czemu w budżetowym (skoro to budżetowy) panel LCD od razu ? CRT to kupa zlomu juz tak ? a zaoszczedzic mozna kase i wyjsc lepiej - kupujac np. 19" Samsunga CRT ,niz gowniana LCD 17" - ehh ...
po drugie:
skoro to budzetowy ,czemu nie polecicie np. z zasilaczy - Fortron 350W i zwyklej budy za 50zl - tylko jakis modeshit za 170zl ... ik :/
po trzecie:
zamiast 1x512 Kingstona - 2x512 Twinmosa ... i do jasnej ciasnej - jezeli to jest sprzet nie do krecenia ,to po kiego grzyba na nforce 3 ? k8m800 spokojnie starczy i juz 50zl w kieszeni ...
a jezeli do krecenia ,to owszem NF3 ... ale po kiego grzyba tracic siano na - 3100+ ,mozna wziasc 2600+ i krecic ostro !!!
tak samo z 6600Gt - wziasc 6600 i ostro pokrecic ,dobic w przyblizeniu do taktowan 66gt na rdzeniu ,pamieci na 700 spokojnie i juz mamy 200zl w kieszeni ,choc moze na tym polu to juz przesadzam,GT to GT ;) ale znam nie jednego co by sie ze mna zgodzil - jesli to ma byc budzetowy komp ...
panowie - to na odwałke strasznie bylo robione ? a jezeli nie ,to nie zabierajcie sie za takie publikacje,tylko zostawcie serwisom w temacie i sie grami zajmijcie, bo zal sie robi - a i sklepy sobie na czytelnikach w kabze nabiją ,bo tacy "kowalscy" pojda i kupia ktorys z waszych kompletow ...
innych zestawow mi sie nie chcialo komentowac ...
ale ten niby "mega-wypas" to jest kasa w bloto ... a z waszej strony ,chyba jakis zart tak ? ? ? bueheh ... nie no ... :)
pozdrawiam
ja obecnie gram na athlonie 2200+,1gb ram i gf 6600gt i nie moge powiedziec nic złego na moja karte graf :) mimo iż konfig kompa słaby to karta dodaje mu mocy i wolałbym doplacic te 200 zl zeby miec gt ;)
dlatego mowie - jesli idzie o karte - to fakt ,zgadzam sie gt to gt ,krecony nawet ostro 6600 to nie 6600gt (choc znam czlowieka co by to zrobil ;)
ale z reszta moich opini trudno sie nie zgodzic ... w ogole ta buda z modeshitem - wiesz co to za hałas by był ? ? ? odrzutowiec lol ! o napieciach nie mowiac ... a kup sobie fortronka,zmierz napiecia ,poczuj cisze ... ;) ... i zeby nie bylo - sam mam chiefteca ;p ;p
hehe ,tak czy siak - nie podoba mi sie ta publikacja - nie fachowa i to ostro ... po co to ? :/
amo-->
tak samo z 6600Gt - wziasc 6600 i ostro pokrecic ,dobic w przyblizeniu do taktowan 66gt
To jest praktycznie niemozliwe. Nawet Gamers Edition nie pozwala na takie osiagi.
Ejay - juz wyjasnilem w odpowiedzi do Taikuna44 ;)
poza tym - w przyblizeniu napisalem ... ze rdzeniem nie ma problemu ... na 450 idzie spokojnie ,gdzie na 6600Gt masz 500 standard ,po zmianie chlodzenia na odpowiednie 500 mozna osiagnac ... pamieci to jedyny bol ... dlatego napisalem "w przyblizeniu" :)
pozdr
Amo--->Zauwaz, ze 95% twoich watpliwosci opiera sie na tym, ze mozna cos podkrecic. A ja bedac laikiem nie ryzykowalbym utraty gwarancji, a przeciez do laikow ten tekst jest skierowany. Nikt nie bedzie sie bawil w modowanie. Ja w swoim zyciu podkrecilem procka o 100 Mhz tylko, aby nie ryzykowac. A pamietaj, ze overclocking zmusza do kupna wentylatrokow, badz radiatorow, a to kolejna kasa....
hmmm ... Ejay - nie zawsze - nawet duzo da sie osiagnac przy standardowych chlodzeniach,szczegolnie na VGA i wiesz ,ze to prawda ;) to jest A.
B. overclocking to pestka - przynajmniej ten w wersji "soft" niech to nazwe :) lekko podkrecajac nie ma zadnych praktycznie obaw o zepsucie sprzetu - a jesli idzie o wiadomosci z tym zwiazane - jesli kmus zalezy na kasie - dowie sie na necie jak to zrobic - chetnych do pomocy forow jest od groma :)
C. nie 95% bo zmiana obudowy na zwykla za 50zl i zasilacza na stabilniejszy i cichszy rowniez 50zl nie wiaze sie z zadnym podkrecaniem ,a 70zl w kieszeni ... i spokoj ... rowniez skoro nie krecimy ,zmiana plyty na chipsecie k8m800 o czym juz pisalem (np. asrock 190zl) i kolejne 60zl w kieszeni - za co mozemy kupic dwa moduly twinmosa cl 2,5 512 mb 400mhz ... i wyjsc na tym o wiele lepiej :)
tak samo - monitora chyba nie podkrecisz :P :P a wyjdziesz lepiej na 19" samsunga CRT (i taniej) niz na byle jakim 17" ale LCD ... no chyba ze nie masz miejsca na biurku na prawde ale to wyjatki ,poza tym dla chcacego nic trudnego ... :) cos jeszcze ? ;)
gdyż nadal sterowniki formy ATI płatają spore figle (znikające tekstury etc).
Czy redakcja żyje stereotypami sprzed lat?
@Amo
Na standardzie? Jeżeli chcesz zgłuchnąć to wtedy tak, ale w żadnym innym wypadku.
goldenSo - haha ,dobre dobre ,ze tez tego nie przyuwazylem ;) no ktos tu chyba sobie zrobil z tego calego "artykulu" prima aprilis :) w ogole formy haha ? xD chyba firmy ;p sterwoniki nie maja formy - tak juz by bylo o wiele lepiej loool :P :P
Obscure - i pamieci i rdzen - sciagnij radlinkera na przyklad - zainstaluj ,uruchom spod sterwonikow - i krec spokojnie co 10 mhz rdzen i pamiatki - z tym ze na poczatek mozesz dac kopsa rdzeniowi o 50 -75 mhz ,a na kostkach 30 - 50 (patrz zawsze,ze tam liczysz 2x200 = 400mhz,wiec jesli dasz na pamieci np + 50 to bedziesz miec 250 czyli razem 2x250=500 ,a to juz 100mhz roznicy - kumasz ? ;)
sprawdzaj stabilnosc i czy nie ma zadnych baboli - 3dmarkiem 03 najlepiej dema troll i nature i jak co lec dalej po 10mhz az znajdziesz sweet spot :) wtedy jak np, karta sie zatnie ,albo zacznie wyswietlac bledy obnizasz to ostatniej znanej dobrze dzialajacej pozycji - i finitto - dla Ciebie jak i kazdego poczatkujacego overclockera (w przypadku 9550,ale i ogolnie;) to wystarczy :)
po wiecej info zadaj sobie troche trudu i wal na fora IT tam Ci pomoga ...
bleehhh ,ze tez mi sie chcialo ;p
pozdr !
---> goldenSo - ja to w ogole nie dzierże standardowych wyjców jakie daja teraz na VGa - od razu ida do kosza i jadziem z @ wiec nie do mnie te teksty ... ok ? ;)
a wypowiadalem sie teoretycznie ... da sie i tyle,a bez krecenia tez ogluchniesz - przeciez wiatrak tak samo pracuje - zreszta sa ludzie,ktorym halas nie przeszkadza ... wiec o co Ci chodzi ? ? dodatkowe nawiewy czy co ?
Nie wiem w jakie gry wy gracie ale ja gram w nowe i wielokrotnie miałem okazję prównać jak gra chodzi na Radeonie a jak na Nvidii. Jak sobie kupicie dobrą kartę i zagracie w coś nowego to sami zobaczycie na czym polega problem. W redakcji GOLa był taki moment że parwie wszyscy mieli Radeony ale traz wszyscy mają Nvidie. Nie wiem jak inni ale ja miałem dosyć problemów z kazsaniącą się grafiką, patchami do grafiki i ciągłym instalowaniem nowych poprawionych sterowników. Nawet zakładając że radeony są szybsze to niestety większość developerów ma Nvidie i na takie karty robią swoje gry, najwyżej potem poprawiaja na radeony.
Jak ktoś jest fnem Radeona to na pewno sobie z większym lub mniejszym wysiłkiem poradzi z problemami, ale to jest artykuł o komputerze dla gracza nie dla elektronika amatora który musi podkręcać sobie tanią kartę i robić poprawki do sterwników.
Soul ---> nie przesadzaj ... to ,ze to jest artykuł dla gracza ,nie oznacza ,ze musicie zrobic to na odwal sie - no chyba ,ze taka jest wasza wiedza i pryzmat - wole LCD gowniane bo to LCd niz dobry CRT tak ? ? ? wyjacy zasilacz z buda niz bude osobno i zasilacz cichy i stabilny osobno ... plyte drozsza,ale nic nie wnoszaca z NF3 niz z K8M800 tansza o 60zl i jedna kostke ramu za 170zl cl3 niz 2x cl2,5 za 145 sztuka z zaoszczedzonej na wczesniejszych komponentach kasy ... i tu nic nie trzeba podkrecac czy tez majsterkowac !!! tylko zadac sobie trud zeby posprawdzac,poszukac i zrobic artykul rzetelnie !
Soul ---> to jest dla mnie kupa smiechu ,nie komputer ... lol ... stary daj spokoj ... jakbym dostal w prezencie - to bym nie pogardzil ,ale wydawac na to kase ... bueh ,z procesorem zescie sobie zaszaleli lol
i jeszcze ta nazwa - komputer mega-wypas ! lol ,moze jeszcze dla ziomków z portfelem elo elo ,albo hiper maszyna z przyszlosci ... ehhh
jak myślicie za ile można złożyć jako taką platforme do gier, żeby póki co wszystko śmigało i było troche zapasu.
Chodzi mi także czy GeForce 6800 jest wystarczający i tak samo czy AMD Athlon 64 3000+ Venice bez podkręcania. Czy warto dołożyć do lepszych??
Jakieś propozycje??
W artukule redakcja nie dala do zestawów napedu magnetycznego albo chociaz czytnika kart pamieci :P
MR.MANIAK => Srednio dobry komp do gier kosztuje 3 tysiace zł
Karte grafiki to moze dobraby byla z 6800 moze GT :)
Co do procka to jakis Athlon-ik 64 3000 albo 3200.
Moze na jakis rok starczyc. Potem jezeli nie chcesz wydawac na nowy sprzet to mozesz podkrecic procka. Ostatnio czytalem w CHIP-ie, ze Athlon 64 3000+ z rdzeniem Venice podkrecili z 1,8GHz na 2,7GHz :) No ewentualnie moglbys wymienic wtedy karte grafiki na jakas lepsza.
Adam9870---> Podkrecenie Venice 3000+ do 2700 Mhz to nic nadzwyczajnego. Wiekszosc starych serii Venice krecilo sie na 2700 bez zmiany vcore. Najlepsze serie osiagaly 3 Ghz z lekkim podniesieniem napiecia (okolo 0,1V). Oczywiscie do takich wynikow potrzebna jest dobra plyta - DFI nf4 Ultra-D (SLI-D)
guzol => Wyczytałem tak to chciałem pomóc :-)
Nie miałem do tej pory żadnego Athlona więc nie wiedziałem, że da się go tak podkręcić (ze to nic nadzwyczajnego).
Dobra płyta też jest potrzebna. W gazecie pisali o tym ale jakos napisac :(
a jak sie sprawa ma z poszczególnymi firmami??
Macie jakieś doświadczenia którymi chcielibyście sie podzielić??
Którzy producenci grafiki są najlepsi??
Których unikać??
Leadtek??
Asus??
Gigabyte?? Słyszałem że lepiej unikać:/
MSI??
Sapphire?? Tu natomiast że dobre
Gainwarda??
Takie sobie to zestawienie. Dlaczego np Asus a nie DFI itp. itd. Ten mega wypas za 10.000 PLN to nawet nie jest tak drogo. VAT do odliczenia, reszta na raty (2 lata) i w koszt uzyskania przychodu i ile to wyjdzie - 200 złotych miesięcznie albo i mniej.
tak samo z 6600Gt - wziasc 6600 i ostro pokrecic ,dobic w przyblizeniu do taktowan 66gt na rdzeniu ,pamieci na 700 spokojnie i juz mamy 200zl w kieszeni ,choc moze na tym polu to juz przesadzam,GT to GT ;) ale znam nie jednego co by sie ze mna zgodzil - jesli to ma byc budzetowy komp ...
Nie 200, tylko 100zl. A tak mocno jej nie podkręcisz, zeby dorównywała GT.
@Soulcatcher
Podkręcić może każdy, nie mówie że musi. Ja swojej VGA nie mam podkręconej i dobrze mi z tym. Poprawki sterowników? Chyba pod linuksem bo pod Windowsem to sie zabardzo nie da, nie są open-source.
@Amo
Nie, chodzi mi o to że większość obecnie montowanych coolerków ma regulacje obrotów, często na bazie temperatury. Co owocuje tym że im cieplnej tym szybciej, przy 3000rpm jest to coś jak suszarka do włosów. Mówie to dlatego że w swoich wyliczeniach nie uwzględniłeś wydajniejszych coolerków.
edit : a na pierwszej stronie dalej w oczy bije "formy ATI" o:i
goldenSo ---> wiekszosc zmienia obroty poprostu podczas przejscia z 2d na 3d (czyli wlaczenia gry) - i na 3d maja stale obroty niezaleznie od temp (prewencyjnie) - wiec to nie zawsze zalezy od temp... ale zmiana coolerka to podstawa i to oczywiste przy dzisiejszych suszarkach ... ale sa tacy co im to nie przeszkadza ... pheh ;p ja bym tam nie mogl siedziec przy kompie w nocy :)
pozdr all ya i zmiencie to "formy" - bo roflolada jak stad do honolulu :)
Ave! Faktycznie herezje piszą w tych zestawieniach. Co prawda 17" LCD z reakcją 8ms można kupić za 1100-1200 zł, ale po co, jeżeli za 450 zł mamy też 17" CRT, który nie ma żadnych opóźnień reakcji. Ja polecam na komputer dla gracza Athlona 64 3200+ (w wersji OEM i kupić dobre chłodzenie np. największy Pentagram Cu+), płyta MSI K8N Neo4-FI (świetnie się kręci procka i nie traci się stabilności, N-Force 4 Ultra, obsługuje w pełni S-ATA II), 1 GB ramu (2x512 MB) DDR 400 Kingstona albo Twinmosa, dysk WD Caviar (zawiódł mnie tylko jak spadł z wysości 120 cm na beton) z 16 MB cache 250 GB (starczy na dłuuuuuuugo), nagrywarka DVD (Samsung wypuścił taką, co chodzi na SATA). Oczywiście teraz to, co tygryski lubią najbardziej, czyli karta graficzna. Osobiście polecam GeForce 6800GS 256MB/256bit, natańsze z produktów dobrych firm to MSI). Jest, mimo 4 potoków mniej, szybsza od 6800GT, ponieważ ma więcej jednostek Vertex i Pixel Shader (w wersji 3.0 oczywiście) i jest tańsza. Monitor polecam LG Flatron ez T710PH. Obudowe można wziąść najtańszą, ale zasilacz należy kupić osobno, ponieważ te dodawane do obudów spalą się przy takiej konfiguracji sprzętu. Zasilacz dobraj firmy, 400W - 180 zł. Cały komputer, który starczy bez upgrade'ów na 2 lata komfortowego grania w przynajmniej średnich detalach z antyaliasingiem wyniesie nas około 3500 zł razem z monitorem.
Tuchorsky -> no i wreszcie slysze jakas normalna wypowiedz ;)
jakby ludzie kupowali wg naszych zestawien sprzet - zyskali by i oszczedzili - jezeli mieli by kupowac to co poleca ten wspanialy serwis ;) - stracili by jedynie niezle kasy ... ale co tam - niewiedza nie boli - a taki artykul byle kowalski moze walnac ,czego tez najlepszym przykladem takowy jest ;x buehee - nadal z tego nie moge ;p ;p ;p
poooooozzzzdrooooo dla kowalskich ;x
ja mam procek 5.6 1 gb ram geo force 512 ram 320gb dysk i to mi starcza pojdzie mi na tym gothik 3
Kotek - widzę że jesteś nieco "zielony" w temacie procesorów: masz dwurdzeniowy procesor 2.8 ghz a nie 5.6 ghz. Widać "propaganda" komputronika "działa". A tę listę przydało by się zaktualizować.
ja swój komputer kupiłem za 1800zl i jest wedlug mnie bardzo dobry: AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 5200+ 2,70 GHz, 2,00 GB RAM karta graficzna NVIDIA GeForce 8600 GT 512.0 MB
ty kotek ty to masz złom a nie komp a gothic3 to badziewie z milionem błędów
Popieram cię.
proszę gry-online żeby przetestowali program AMD Fusion for Gaming na procesorach AMD i karty graficznie ATI na tym programie AMD Fusion for Gaming.