Kupiłem 3060 Ti przed świętami za 2500, ale jak tak dalej pójdzie z przebitkami, to chyba sprzedam i włożę z powrotem 1060, a za zarobiony hajs kupie sobie jakiś wieżowiec w Warszawie.
"Pozostaje jeszcze liczyć na korzystniejsze kursy walut". Dobry dowcip. Dobra zmiana już aktywnie dba o to, aby osłabiać złotówkę.
pcmasterrace pełną gębą, gdy karty już będą normalnie dostępne to już będą przecieki o kolejnej serii 4xxx.
Ja na szczeście swojego Gigabyte RTX 3070 GAMING O.C kupiłem w ubiegłym roku , a dokładnie zamówiłem 23 listopad a juz na drugi dzień czyli 24 miałem do odebrania w punkcie odbioru mediaexperta.
A mysałem że przepłacam bo powinno kosztować max 2700zł, ale patrząć na ceny teraz .......
Niech się teraz odezwą osoby, które twierdziły, że na cłach to obywatele w zasadzie krzystają i że nie powinno się otwierać krajowego rynku na zagraniczne.
Mialem za jakis czas wymienic Gpu w PC i jak widzę to chyba nieprędko to uczynię.
Smialem sie z wyceny i wydajnosci PS5, a teraz okazuje sie, ze przy tych wzrostach cen o 100% wszystkiego, ze te 2300 zl za PS5 to juz dobra cena.
Chyba kupie sobie PS5 i oleje jakiekolwiek zmiany az wroca normalne czasy albo oleje całkowicie jesli nigdy nie wroca wydajne karty graficzne do 1500 zł (GF3060+).
Napisać, ze jest źle to jak nic nie napisać. Jest dramat, jakby w Tajwan atomówka przyspieszyła i zadna fabryka nic nie produkowała.
Kupic PS5 jak bedzie juz dostepne w cenie premierowej i wyłożyć laske na caly ten syf, ktory sie dzieje.
Grac w gry z PS4 na PS5 do czasu az beda exy na PS5 i stanieja i reszte olać.
Wydaje mi sie, ze najlepszym rozwiązaniem jest machnąć na to ręką i odłożyć temat modernizacji PC do "lepszych" czasów.
Może warto rozważyć skorzystanie z Geforce Now albo obnizenie detali i rozdzielczości?
Myślałem, że w grudniu był problem z dostępnością, ale w porównaniu do teraz to kart było wręcz zatrzęsienie i to w cenach dużo lepszych niż teraz.
Gdyby ludzie nie kupowali i nie byli tak zmanipulowani to dzisiaj GTX 3090 kosztowałby góra 3 tysiące, a nie około 9 tysięcy.
Na początku listopada upolowałem Palita 3070 na morele za ok 2900 zł, a teraz widzę, że ta sama karta kosztuje 3900 zł - masakra! A pomyśleć, że pierwotnie miałem plan, aby poczekać 2-3 miesiące z zakupem, aż się wszystko uspokoi i spadną ceny, ale na szczęście zwyciężyła niecierpliwość. Haha, myślałem, że przepłacam o 2-3 stówki :D
To chyba nie koniec problemów. Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę, ale spekulanci wykupują cały czas karty na sprzedaż bo widać że się opłaca. Nawet jak już przestaną kupować karty do kopania i nawet jak nvidia zacznie wyrabiać z produkcją to i tak karty będą hurtowo wykupowane by je odsprzedać. Dopóki nie wymyśla czegoś co by zablokowało możliwość masowego wykupowania kart przez spekulantów to sytuacja może się utrzymać jeszcze do końca tego roku.
Pierwszy raz uznam, ze w takich sytuacjach warto po prostu kupowac uzywki starszych generacji. To co sie wyprawia teraz przechodzi ludzkie pojecie.
Gdzie sa ci, ktorzy krzyczeli aby nie kupowac wersji 2xxx tylko poczekac pol roku na nastepna.
Ja i tak teraz będę nadrabiał stare gry, bo do wiosny nie ma nic ciekawego.
Nie ma fajnych nowych gier, a to co chce ograć będzie mi śmigać w 4K, bo to kilkuletnie tytuły.
No i powodzenia w sprzedawaniu tych części, jak rynek konsolowy się ogarnie.
Najgorsze że ludzie to debile i kupią te jebane karty w każdej cenie co sprawia że nie mają zamiaru zmniejszyć ceny bo nie jest to konieczne.
PRZESTAJŃCIE PRZEPŁACAĆ!!!
Przy kursie dollara 3.8 wychodxi ze karta 3080 powinna kosztowac max 2800 zl ale oczywiscie kosztuje dwa razy tyle a i tak jej w sklepach nue ma bo wykupiona
Zamiast nowej karty i płyty głównej będzie GeForce NOW :) Ale to problem za ok. rok, tyle jeszcze powinien wytrzymać mój złomek tj. Gigabyte GeForce GTX 1080 Gaming i Intel Core i5-8400.
Tutaj również możemy podziękować kopaczom krypto, bo ten szajs znowu jest w modzie.
W tych morelkach to jednak sami spryciarze siedzą. Wycofano ze sprzedaży wszystkie RTXy 30xx ale nastąpił nagły wysyp PC-gotowców z dostawą za 3 dni.
Podejrzewam, że zanim produkcja ruszy pełną parą i zanim rynek się nasyci to minie jeszcze rok. Ale takich cen jak w dniu premiery nie ma co się spodziewać na pewno.
No ok, a co z UE? Nas te nowe cła i podwyżki też dotyczą?
Szkoda ze tak malo podrozalo. Gdyby tak dowalili jeszcze z 20% to moze by nikt tego nie kupowal juz. Spadł by popyt i ceny by tez nagle spadly...
Ja przeczuwałem, że będzie gorzej po nowym roku bo nawet wystarczyło popatrzyć na kurs bitcoina i polowałem na 30xx z dropa. Do początku grudnia ceny za 30xx były do przełknięcia bo góra 200-300 zł drożej.
Mam zapisane kilka komponentów jak płyta główna, ram i chłodzenie do procka (i7 11700k) to widzę, że podrożało o 10%.
To fajnie z zapowiadnych cen wychodzi teraz +50%. Nie nie kupię 3060.ti drozej niz 2000zl. Obecnie to pewnie 3000+. Jak padnie mi moj 1060 to kupię cos podobnego. To jest juz przesada z tymi cenami...
Teraz RTX 3060 ti poniżej 3000PLN kupisz tylko na OLX lub na licytacji allegro
A ja myślałem, że płacąc 2700 za 3060ti w ch.j przepłaciłem.
A ludzie tak sie cieszyli że NV wróciło na ziemie z cenami a tutaj cyk jest jeszcze gorzej niż z rtxami 20x0. Przynajmniej moge na swoim RTX 2070 pograć a nie czekać aż mi go przyślą XD
Jak dzis widzialem Gigabyte GeForce RTX 3090 24GB GDDR6X AORUS XTREME za 9700 PLN, to ile to wychodzi w procentach?
Tylko 3090 z tej serii w sklepie.
Czyli jak 3080 była za 4000 tys. w grudniu na allegro, to jak z promocji ;-)
Okazuje się, że dając 4k PLN za RTX 3080 GamingX Trio wcale jakoś mocno nie przepłaciłem.
Wole poczekac niż grać na geforce now , niedopracowany szajs gubiący rozdzielczość , jeśli ktoś lubi niewyraźny obraz nieostre tekstury to może męczyć wzrok , dla niedzielnych graczy bardzo dobre
Pluję sobie w brodę, że na koniec poprzedniego roku nie kupiłem GTX 1660 Super za niecały tysiąc złotych, tylko chciałem poczekać na 3060/3060Ti. Teraz nie dość, że są niemal nie do zdobycia, abstrakcyjnie drogie, to jeszcze 1660 Super kosztuje już przeszło 1500 zł.
Czyli siedzę na 960 aż to się wszystko uspokoi...
To i tak bez znaczenia bo karty ze świecą szukać - małe szanse na zakup. Prognozowane dostawy i możliwości zdobycia to już teraz II połowa 2021 r.
Na aledrogo w większości szrot pogwarancyjny albo piszczący szmelc niestety.
mialem kupic i juz nie kupuje. poczekam. i jak kazdy tak zrobi i ich akcje pojda w dol to nie bedziemy czekac dlugo. hahaha. tym czasem 2080ti musi wystarczyc. hahahaha.
Zabawnie się czyta narzekania w stylu "gdyby ludzie nie kupowali tych kart, tylko się zbuntowali, to ceny byłyby normalne". :-D Ciekawe ilu z tych narzekaczy kupiło zabugowanego glitchpunka 2077 z animacjami i fizyką z wersji prealpha, przez co teraz z pewnością będą tylko dopracowane gry wydawać.
No tak amerykański rząd nakłada cło na produkty z chin ale producenci sprzętu zamiast podwyższyć cenę tylko amerykanom to rozkładają to na rynek europejski tak aby tylko amerykanie niebyli poszkodowani. Jak dla mnie zwykłe chamstwo.
No i spoko - to z czystym sumieniem pozwala poczekać sobie spokojnie rok na kupno 3080-tki od Gigusia. Te 5k na raty jestem w stanie wyżyłować, bo 3090 to już jest zaporówka, jak na Jangcy....
P.S. - link Nvidii prowadzi na stronę Microsoft.....
Jestem w 100% przekonany że można zrobić w taki sposób karty żeby do kopania sie gamingowe nie nadawały tylko specjalne pod karty. Tylko producenci tego nie zrobia bo mają gdzieś graczy, a oni z produkcja nawet nie wyrabiają bo takie zapotrzebowanie. Złoty biznes.
„Różnice są spore – szczególnie w przypadku mniejszej z firm (ZOTAC), która nie mogła sobie pozwolić na wzięcie większej części kosztów na siebie i musiała przerzucić je na klientów.”
Dobrze gdyby reporter postaral sie odrzucic emocjonalne i zapewne glownie marketingowe slogany. ZOTAC zapewne mogl sobie pozwolic na wieksze koszty po swojej stronie i wcale nie musial ich przerzucac na klientow. Znacie ich marze i apetyt wlascicieli? :)
Jak ktoś ma kasę i chce to i tak kupi bez względu na cenę więc sprzeda się tak czy inaczej zresztą głupi co groszem nie śmierdzi też kupi choć by tylko po to żeby mieć pożyczkę weźmie ale kupi bo przecież głupi a wątpię że ktoś to pilnie potrzebuje choćby do pracy
Miałem kupić jakąś nowszą kartę w najbliższym czasie ale skoro tak to niech zapomną o mojej kasie hieny. Poczekam zamiast przepłacać.
Kupiłem 3 stycznia RTX 3060 ti Gigabyta za 2500 zł w przedsprzedaży. Teraz cena w sklepie Morele to 3400 zł. Już wiem, że jak dostanę tą kartę to sprzedam i poczekam na normalniejsze czasy w kartach graf
T w sumie mój 3070 eagle OC za 3250 to całkiem dobra opcja:) (nawet jak za pół roku będzie tyle samo kosztował, to co się są ten czas nagram w CP to moje:)
Dzisiaj i wczoraj były dropy na morelach kilku sztuk Aorusa Mastera 3070 za 4k(które rozeszły się chyba w godzinę) i już nawet miałem jedną w koszyku ale tak sobie pomyślałem, że jak mam wydać na kartę 4000zł gdzie zwykle za tyle składałem PC to się wstrzymałem mimo że miałem już lekkie ciśnienie na tę kartę :D To już na Strixa(którego nie mam) z bólem serca wydałem 3300zł i już wtedy wiedziałem że przepłacam bo takie XTrio kosztowało na premierę 2900zł ale liczyłem, że będzie mniejsze zainteresowanie z uwagi na wysoką cenę. Pod tym względem się nie myliłem, bo na dzień dzisiejszy na morelach zamówień na STRIXy jest tylko 240 a na Xtrio prawie 700 ale nie spodziewałem się, że dostępność będzie aż tak gówniana.
Gdyby chociaż te RTXy 20xx były normalnie dostępne i w takich cenach jak na przykład w lipcu 2020 to bym pierdzielił te Ampery i siedział teraz na 2070Super za 2,5k
Spokojnie. To tylko obiektywne, przejściowe problemy gospodarki kapitalistycznej. Karty jakiekolwiek na pewno kiedyś będą, może nawet nie 300% drożej.
Mam 3070 asusa i daje radę (za 2750zł). W dniu premiery ustawiłem się ładnie w kolejce a później czekałem na swój egzemplarz. Dłuuugo się właśnie zastanawiałem, czy czekać czy nie, co robić, ale patrząc na dostępność tych kart też od razu pomyślałem, że im dalej tym będą droższe po prostu.
A niech jeszcze bardziej podrożeją, przecież każdy robi z kasą co uważa. Jak ktoś lubi przepłacać za karty graficzne - śmiało. Life is good - masz nową konsolkę, 1660 super i jest gitówa.