Jest szansa na tanie RTX 3000; ceny w Niemczech najniższe od pół roku
Dla mnie nie ma tematu, dopóki ceny w polskich sklepach nie spadną do minimum +200-300zł tego co było w listopadzie 2020. Takie śmieszne promocje z 5000 na 3000zł za kartę wartą 1500zł to mogą sobie wsadzić.
Dziś był 3070 Ti za 3,6k, także jeszcze z 6 stówek i można myśleć.
W lipcu dostawy, więc może szybko pójdzie.
Za 1500 biorę dwa!
Ostatnio jak na Morelach rzucili RTX 3060 Palit za 2,700 pln to ponoć jakiś typ-górnik wykupił wszystkie...
Nie ma to jak S3Trio.
Jak spekulacje na kryptowalutach stają się nieopłacalne to pozostaje sprzedawać je tym i za tyle którzy je kupią. W cenie biznesu na kryptowalutach gracz nie kupi więc będzie taniej.
Na razie żniwa dla producentów grafiki się skończyły trzeba wrócić na ziemię.
Kupie sobie GF3060 lub jego następcę jak już bedzie tanio i bliżej 1000 niz 2000 zl.
Nie spieszy mi sie, już położyłem laske na rynek hardware PC i kupilem pol roku temu XSX i mam wyrabane na drożyznę i spekulantów.
Swoja droga myślałem, ze krypto szaleństwo i drozyzna portwa przynajmniej do polowy 2022.
Czyzby chińczyk sie wkurzyl i wywrocil mafii kryptowalitowej stolik?
Dla mnie nie ma tematu, dopóki ceny w polskich sklepach nie spadną do minimum +200-300zł tego co było w listopadzie 2020. Takie śmieszne promocje z 5000 na 3000zł za kartę wartą 1500zł to mogą sobie wsadzić.
+1
Mnie zastanawia jak obecnie wygląda rynek komputerów dla firm, szczególnie w konfiguracji: kilka monitorów + niskie wymagania, czyli wszelkie portiernie itp. Kiedyś w takich PC siedziały karty serii 30, czyli gtx 730 i później gtx 1030, bo oferowały fizyczną możliwość podłączenia 2-3 monitorów przy bardzo niskiej cenie i zużyciu prądu.
Obecnie Nvidia wycofała się zarówno z serii 30 jak i 50, najtańsza opcja to rtx 3060, i co teraz robią firmy? Kupują do wszystkich zastosowań karty za 3k zł czy są jakieś alternatywy w produktach konkurencji?
Załóżmy, że firma potrzebuje PC do stróżówki i będą tam podłączone 3 monitory żeby wyświetlać obraz z kamer, lub do biura, podłączone 2 monitory, na jednym excel, na drugim poczta itp, czyli bardzo niskie wymagania pod względem wydajności. Z jakich komponentów dzisiaj składa się takie PC, jak nie ma już kart ##30 i ##50, bo nie wierzę że wszędzie siedzą rtx za +3k zł?
Czekam aż 3070/Ti będzie chodzić za 3k, najwyżej z marszu kupi się preorder 4070 zanim górnicy to zrobią.
Powie mi ktoś gdzie się podziały RTX 3060Ti? Bo mam wrażenie, że NV zupełnie straciła zainteresowanie tą kartą.
Siedzą w gotowcach na Xkom/ Morelach/ Sferisach itp... w powalonych cenach od 8tys pln w górę.
RTX 3060 szału nie robi pod względem wydajności, karta max do 1080p i to nie zawsze z odpalonym ray-tracingiem, bo wtedy ostro obrywa, a te 12GB pamięci to przerost formy nad treścią ( w Cyberpunku i RDR2 ok 55fps bo w 1440p poniżej 40fps) karta ok 15 % bardziej wydajna od RTX 2060. Dopiero RTX 3070 ma solidnego kopa ( ponad 50% bardziej wydajna od 3060) i wszystko śmiga na 1440p na Ultra+ RT w grubo ponad 70 fps. A w 4K na wysokich ustawieniach w najbardziej wymagających tytułach średnio ok 50 fps.
Nie robi szału, bo to miała być karta za 1600zł, a nie za 3000zł.
W takiej cenie jej wydajność jest ok, ale lepszym wyborem jest wersja Ti, która na papierze jest tylko 300zł droższa, a oferuje zauważalnie lepszą wydajność.
BIGPSFANBOY- odpal mi Rdr2 na ultra w 1440p + RT i zobaczymy ile będzie klatek, max 35, W cyber podobnie.
Kupiłem 3060ti za 2700 (podkręcona wersja). Ciężko mi uwierzyć, że ceny spadną do tego poziomu.
Najtańszą 3060 można już wyrwać za ok 2,8 tys pln, zaś co do wersji TI to ciężko powiedzieć bo praktycznie jej nie ma w sprzedaży, ale niestety na duże obniżki trzeba będzie jeszcze poczekać.
Do grudnia wszystko powinno wrócić do normy . Dystrybutorzy już wiedzą że w tej cenie to tylko JELENIE kupią albo firmy które potrzebują tego sprzętu.
instrybutorzy... słownik się kłania :D
Pewnie jestem w mniejszości, ale prawdę mówiąc nawet jak ceny spadną do tych sugerowanych przez producenta, to i tak nie jestem przekonany do zakupu. Cena ampere wydają się być zbyt wysoka względem oferowanej jakości. Lovelace pewnie jeszcze droższy będzie.
Jak RTX 3080 spadnie do ceny 4K to sprzedaje mojego GTX 1080TI 11GB dokładam i biorę bez wahania, a tak nawet nie warto zawracać sobie głowy.
Ciekawe czy te łajzy z morele i innych cwaniaczkowatych sklepów zaczną realizować zamówienia z zeszłego roku?
To i tak jeszcze za duzo, 3070 powinna kosztować od 2tyś a 3080 od 2800 i wtedy bedzie się opłacać
Wiekszość ludzi po prostu zaczęła kupować konsole do gier i olała PC, poza tym Chiny w wielu regionach kraju zakazały działalności farm kryptowalut i pewnie w końcu będzie zakaz wydobycia w całych Chinach, jak jeszcze ETH przejdzie w końcu pod koniec roku na nowy algorytm wydobycia gdzie nie będzie potrzebna taka moc obliczeniowa tylu kart graf. to ceny kart, zasilaczy spadną drastycznie, pojawi się za to mnóstwo wyekploatowanego złomu po koparkach.
Zastanawia mnie taka rzecz: w jakich cenach, przez cały ten okres świrowania z cenami, polskie sklepy kupowały grafiki ? Orientuje się ktoś ? Kto w tym łańcuchu dostaw narzucał horrendalne ceny? Każdy podniósł, począwszy od producenta?