GeForce ShadowPlay – nagrywanie rozgrywki wstecz dla posiadaczy kart Nvidii od 28 października
I to są faktyczne korzyści z nowej generacji konsol - wymuszają postęp na rynku i kreują nowe fajne funkcjonalności.
One ograniczają sztucznie rynek a później go sztucznie "kreują", "wymuszają postęp".
wymuszają postęp na rynku i kreują nowe fajne funkcjonalności.
To nie sa nowe funkcjonalnosci, na PC odddawna sie nagrywalo filmiki Frapsami, w ostatnim czasie urzadzeniami na USB i HDMI tzw capture, gdzie mozna pewnie jeszcze spotkac osoby ktore klonuja obraz na laptopie i go nagrywaja by nie obciazac pracy PC. To dlatego w COD czy Halo sa takie edytory "video" ktore odtwarzaja caly mecz z dowolnej kamery, to jest nowa funkcjonalnosc, szkoda ze malo kto ja posiada, na PC spotkalem sie z takim edytorem w TF2. Lepiej zapisac mecze w formacie gry niz nagrywac nasze gry az wylapiemy te momenty ktore chcemy
Panowie, twierdzicie iż nVidia (naturalny wróg konsol) miała jakiś układ z Sony lub MS i hamowała rozwój technologii w swoich produktach, aby posiadacze konsol nie czuli się za bardzo pokrzywdzeni brakiem tych funkcjonalności na swoich maszynkach :):)? Trzeba trochę przejrzeć na oczy:), każda taka funkcjonalność to gruba kasa potrzebna na jej wdrożenie. nVidia została postawiona pod ścianą i aby nie zostać w tyle z "bajerami" musieli wdrożyć video capture. Raczej możemy się spodziewać większego wysypu "nowych technologii", nVidia stanie na głowie aby ludzie odwrócili głowy od konsol :>.
@Sielulator
Widzisz Panie... Sam przyznałeś nam rację :) NVIDIA oczywiście miała "układ" z Sony oraz MS, ale nie miała z tego żadnych korzyści i nie zawierali ze sobą nigdy umowy. Konsole hamowały rozwój rynku PC i NVIDIA na tym zyskiwała, ponieważ nie musiała wdrażać co roku nowych rozwiązań, tylko trzymali je sobie w szufladach i teraz sypią nimi jak z rękawa. Teraz to wprowadzą i "gruba kasa potrzebna na jej wdrożenie" będzie miała szansę się zwrócić.
Wszystko to jest ze sobą powiązane i nikt się nie musi z nikim formalnie wiązać, żeby każdy wiedział co ma robić :) Konsole sztucznie hamują rozwój a wszyscy się dostosowują i z tym nie ma dyskusji.
Przy najwyższych ustawieniach jakości nagrywania (50 mbps), funkcja może obniżyć wydajność w grze o 5-10%
W tym wypadku jest na odwrót, najwyższe ustawienia jakości oznaczają najniższą kompresję, a więc najniższe obniżenie wydajności, paradoksalnie ustawienie niższej jakości może jeszcze bardziej obniżyć wydajność, bo cpu będzie musiał kompresować materiał.
Tak czy siak zbędny pomysł, ci co chcą już nagrywają, maja albo dobry soft albo jeszcze lepiej dedykowaną kartę przechwytującą, to nie jest majątek.
NV chce po taniości wciskać kit i dodawać funkcje z nowych konsol, skrzętnie pomijając, że konsole mają specjalne układy do takiego nagrywania.
Założę się, że ta funkcja będzie gorzej działać, a przynajmniej nie lepiej niż obecne programy do nagrywania, z tym, że w programach jest multum opcji do optymalizacji tu pewno będzie tego mało, dedykowanych kart i tak nie przebije.
Kaszanka9 ---> Tak czy siak nie ma co narzekać, bo prawda jest taka że im więcej tego typu programów tym lepiej. Co prawda dla mnie żaden program nie jest w stanie przebić Frapsa, ale ten potrzebuje dużych zasobów sprzętowych, aby płynnie nagrywać. Inne programy tez nie są lepsza a testowałem Action i Bandicam i miałem nawet mniej klatek niż we Frapsie. Jeżeli tu będzie lepiej to czemu nie. Na pewno przetestuje jak to się sprawdzi w praktyce.
A konsole jakie mają funkcje przy nagrywaniu? O Xbox One mówi się marnych 5 minutach rejestrowania rozgrywki tylko w 720p! W PS4 ma być nie co lepiej, ale nie więcej niż 15 minut i też nie wiadomo czy w FullHD ale pewnie na więcej niż 720p nie ma co liczyć. Funkcja się przyda tym co nagrywają krótkie gamepleje. Ci co nagrywają Let's Pleje oleją te funkcje ciepłym moczem i zainwestują w karty dedykowane.
O proszę, przynajmniej Nvidia się stara o graczy PC i chwała im za to. Pomysł świetny, brakowało mi takich programów a nagrywanie całej rozgrywki zajmowało za dużo miejsca, a tak będzie można fajnie zgrać najlepsze akcje i zmontować jakieś zajebiste filmiki.
hinson [7]
Tyle, że te karty dedykowane wcale nie są drogie, wszystkie programy za to opierają swoje działanie o przechwytywanie klatek z karty, wydajność takiego programu nie zależy praktycznie od grafiki, a od procka i medium zapisu, po za tym jest co najmniej kilka, kilkanaście lepszych softów niż płatny fraps, fraps wcale nie potrzebuje dużych zasobów, tworzy gigantyczne pliki wyjściowe, ma własny kodek, mało kompresuje i dlatego wyróżnia się wydajnością, ale to tyle.
Po ci mi zapis tak dużych plików, jak np. yt i tak to mocno skompresuje.
Sony i microshit niechiało kart nividy w konsolach, więc teraz owa firma szykuje oddwet i wyciąga asy z rękawa w stronę pecetowców
Nic takiego; takie rzeczy są już dawno. Jeśli chcieliby zrobić coś kreatywnego to mogli dać te 120FPS, bo nikt tego na dłuższą metę teraz nie używa - a tak 'ot po prostu następna funkcjonalność w sterownikach do TYLKO NOWYCH KART, która teoretycznie nie będzie miała startu do systemów używanych obecnie'.
[9]
Po to, żeby wrzucać filmiki w wyższej jakości. Część ludzi wrzuca filmy w 60 klatkach i po swojej kompresji, dzięki której jakość jest super, a YT już tego nie ogarnia i ogólnie jest słaby jeśli chodzi o jakość obrazu (już kilka lat temu były lepsze strony). Popularniejszy i tyle. Nie znaczy to jednak, że człowiek musi wrzucać filmiki tylko tam.
Sony i microshit niechiało kart nividy w konsolach, więc teraz owa firma szykuje oddwet i wyciąga asy z rękawa w stronę pecetowców
A po co mieliby chciec ich karty ? X360 miał karte ATi a Ps3 Nvidii i wyszło na tym jak zabłocki na mydle. Poza tym Sony skłaniało się w strone zielonych pomimo faila z ps3, ale zielonym hajs się nie zgodził, a teraz zgadza się amd i wszyscy są zadowoleni bo już przed premierą jedna z konsol ma ponad milion preorderow.
Zieloni mają ból dupy i muszą teraz pchać hajs w takie pierdółki jak w temacie aby być na bieżąco.
genialna funkcja! wielkie dzięki nvidia! do tej pory wszystkie warte zainteresowania programy do nagrywania rozgrywki są płatne - ktoś kto nie kradnie oprogramowania a chcę nagrywać ma więc duży problem - super, że mieszczę się w widełkach z moją kartą, na pewno będę korzystał z tej funkcji.