GeForce RTX 3090 królem wydajności o ogromnym poborze mocy
No to ładnie będzie 50% lepsza wydajność, 50% wyższa cena i 50% wyższy pobór mocy.
No to ładnie będzie 50% lepsza wydajność, 50% wyższa cena i 50% wyższy pobór mocy.
Jeśli kogoś to zaskakuje to napiszę tylko, że na wodzie wyżyłowane 2080 Ti dobija 400 W.
A karta przez samą cenę pewnie będzie dość niszowym produktem dla entuzjastów, którzy i tak będą karty wodować więc żaden problem.
Trochę dziwne, bo Raja Koduri nie maczał w tym projekcie swoich hinduskich łapek
Przy takim poborze prądu i przejściu na 7nm, to powinno być przynajmniej 80% przyrostu klatek.
Do tego na PC muszą spaść ceny, bo obecna generacja zmiecie wydajnością do ceny.
Podbijam! 91%!
Skoro taki spec jak Sasori daje minimum 80% to ja się z nim muszę zgodzić.
Kto chciał kupić karta, który pobór prądu i cena jest większy niż wydajność?
Kiedyś można było smażyć jajka na Radeonach, ale Nvidia nie chcę być gorsza i też wkrótce zaoferuje funkcję smażenia.
Z wypowiedzi sugeruję ze jesteś kobietą tylko od kogo lub czego nie chcesz być gorsza. chyba wszyscy równi nie ?
Zły kierunek. Wolę ekonomiczna, ale dobrze działająca karta graficzna, który czyni wszystkie gry grywalne do 30-60 FPS na Ultra.
Dokładnie. Ja też wolę 1080p i 23 cali. Do 4K powinno wystarczyć 3080 lub 3070 na 30 FPS, a nie prądożerny 3090.
Przecież 2080 super, już na luzaczku wyciąga 30 fpsów w 4k we wszystkich grach.
AC:Odyssey ma ogólne problemy z optymalizacją, zauważ, że w reszcie gier framerate w 4k jest dużo wyższy. Mam przegrane 90h w AC:Odyssey na 2070 super i ta gra na ultra potrafi chrupać nawet w FHD, szczególnie w dużych miastach i podczas bitew. Chmury wolumetryczne zjadają dużo fpsów i po ustawieniu ich na medium zyskujemy dużo klatek. Jeśli chodzi o kolejną generację i nowe tytuły to przy 3070 i 3080 nie bałbym się o 30 fpsów w 4k. Ogólnie uważam, że granie na ultra bez uprzedniego sprawdzenia ustawień graficznych jest błędem, twórcy gier pakują czasem jakieś dziwne efekty, które są słabo zoptymalizowane i zjadają nam niepotrzebnie klatki, przykładem jest np. wolumetryczna mgła w Borderlands 3.
Ja właśnie ogrywam AC: Odyssey i powiem, że masa ustawień robi naprawdę niezauważalne różnice, a klatki spadają o kilka procent. Z niektórych ustawień lepiej trochę zjechać, bo różnice widać najczęściej tylko, gdy się temu dokładnie przyjrzy.
Gra na wysokich czy nawet średnich dalej wygląda bardzo ładnie, a działa jeszcze lepiej.
nie ma to jak dać za przykład ztyraną grę od ubisoftu gdzie silnik leży i kwiczy . a 1440p pokazuje mi to samo co 1080p XDXD
Jaki zły kierunek człowieku? Przecież to nie jest karta dla Ciebie... Karta jest za droga i w ogóle za mocna bo SirXanowi wystarczy słabsza... /facepalm
Ruszaj główka. Myślisz, że pisałem zły kierunek tylko dlatego, że nie stać mi na to? Facepalm.
Chodzi o to, że nie powinno tworzyć podzespoły do PC, które będą zużywać WIĘCEJ prądu w stosunku do wydajności w porównanie do alternatywne wybory. No, będzie droższa od 3080 czy 3070. Po prostu nie opłaca się dla wszystkich.
Pobór prądu i cena > wydajność. Chcesz to kupić? To wiesz.
Idąc tą logiką, po co robić 3070 skoro 3060 będzie miało jeszcze lepszy stosunek poboru prądu do wydajności? Po co nam Ryzen 5, skoro Ryzen 3 jest bardziej energooszczędny przy jego wydajności?
Nadal, brzmisz jakby 3090 był kierowany do przeciętnego konsumenta. Ale nie jest, więc to nie jest "zły kierunek".
Kto będzie chciał, to kupi. Dla niektórych cena nie ma znaczenia, nawet jeśli jest z czapy. Sam bym pewnie kupił, gdybym składał kompa za jakiś czas, do tego wydajny procek, szybki dysk SSD na PCIe, i taki pecet wystarczy na długi czas.
Cena i koło 15k. Nie oszukujmy się 90% właścicieli nie kupi tego do gier tylko jako koszty w firmie . Coś o tym wiem. Jak składałem pc 3 lata temu. To też postawiłem wtedy na top i7 8700k, gtx 1080ti , 32gb ddr4 i 2 dyski ssd i 2 m2. Normalna praktyka jak robisz koszty na koniec roku
10000 tysięcy czyli 10 000 000 zł? Nie uczyli pisać w szkole? :D
Do 4K 60 wystarczy 3070
O, widzę, że znowu masz dokładne informacje odnośnie nie wydanych jeszcze rzeczy, których nikt na oczy nie widział.
No w obecnej generacji to 1080 TI dorownalo dopiero 2070 Super
Jak 3070 dorowna 2080TI to bedzie BARDZO dobrze
3070 pewnie dorówna 2080Ti, ale cenowo to już będzie pewnie nie jak 2070, czy nawet 1070 tylko już jak 2080. Pora brać kredyt na kartę ...
Pytanie, czy jedna taka karta wystarczy do 4k w 60fps na maxa? Jesli nie, to nadal nie to
Jak kogoś będzie stać na taką kartę to nie wsadzi jej do zestawu za 3000zł, tylko do komputera za dużo sałaty, z wysoko podkręconym prockiem i high endowym zasilaczem o dużej mocy. Część będzie pewnie wodowana. Pobór prądu w tym wypadku jest drugorzędny, jak to bywa przy bezkompromisowych "składakach".
Ja takie karty porównuje do samochodów o kilku (od 4 wzwyż) litrowych silnikach i bardzo wysokich osiągach. Raczej mało kto przejmuje się zużyciem paliwa.
mam gdzieś 250 % mocy wiecej za 250 procent kasy wiecej. dajcie mi wreszcie dlss 2.0 w jakiś grach. xD niby cyberpunk ale to dalej tylko jedna od jakiegoś czasu . mine nie licze nie oszukujmy sie xD
Wydaje mi się, że te karty są droższe głównie przez konsumentów - PC-ciarzy - którzy muszą mieć jak najbardziej dizajnerską te kartę. Musi wyglądać jak "potwór", mieć konkretny kształt żeby potem podłączyć do swojego komputera z szybką, dać do środka lampki choinkowe i postawić na biurku żeby poszpanować, głównie przed sobą samym, a przecież cała architektura też swoje kosztuje. Nigdy tego nie rozumiałem, przecież karta graficzna to podzespół, jej wygląd powinien być jak najniższym kosztem i nie mieć w ogóle znaczenia.
Mogą być nieco droższe z tego powodu, ale to na pewno nie jest główny powód. Poza tym jak już płacisz tyle kasy to chcesz mieć coś ładnego także, można kupić sobie świetny samochód, ale jak jest przy tym ładny to już w ogóle wygranko. To nie 2000 gdzie nie ważne jakbyś się starał nie dało się zrobić PC przyjemnego dla oka. Mam nadzieje że teraz rozumiesz.
Jeśli specyfikacja 3090 miałaby być faktycznie taka to 10000 PLN będzie jak najbardziej realną ceną / stawiam na okolice 1800-1900 funtów.
Dla mnie najważniejsza technologia od Nvidii wypuszczona w ciągu ostatnich lat to DLSS. To co robi wersja 2.0 to jakaś magia, i z tego powodu na pewno wymienię moją 1060 w przyszłości. I nawet nie będę potrzebował potwora, 3060 pewnie starczy na wiele lat. Bo jak tu się nie zachwycać kiedy można renderować grę w niskiej rozdziałce, nawet poniżej 1080p, a uzyskiwać jakość obrazu porównywalną z natywnym 4k, a nawet czasami ją przewyższającą (polecam materiał Digital Foundry).
Hello,
No ciekawe, może tym razem się uda i wyjdzię w końcu jakaś karta graficzna, która pozwoli na granie w 4K przy 60 FPS w każdej grze i na ultra ustawieniach, to chyba już najwyższy czas i pora, miłoby było gdyby karta nie kosztowała tyle co małe mieszkanie.
spoiler start
To chyba już czas i pora na ogromny postęp za mniejsze piniondze !
spoiler stop
uuuu, ulepszony RTX 2080 w wersji 3090, mieli dodac 10,a dodali 1010, więcej poboru mocy i 10% mocy oraz od cholery ile VRAMu
juz zaraz okaże sie ze to kosztuje 90% więcej niż jego starszy brat
PS, komu imponuje jeden wielki radiator udający kartę graficzna czy raczej karta graficzna udający radiator coolermastera?
Mi imponuje twój ból czterech liter.
Ciekawe jak dużo będzie kosztować 3090. Choć patrząc po cenach serii 2xxx to 3090 pęknie 15000zł
Ohohoho, bedzie sie chlodzic wodzie, dla mnie jak znalazl. Idealny przeskok z 2x 1080 w SLI. Juz mi sie nie oplacalo kombinowac z wodnym chlodzeniem dla tych 2 staruszkow, czas na cos nowego.
Ja mam zawsze pecha, że miesiąc, góra dwa po gwarancji moje karty graficzne z automatu nadają się na śmietnik i trzeba kupować nowe, więc cieszę się zawsze z 3 letniej gwarancji, bo 2 to trochę mało, a czas szybko leci ...
ja mam gtx 970 a myślałem że karta na lata mi wystarczy bo kupiłem 2017 a tutaj 3070
Zesrał się fan AMD (czyt. typ, którego na nvidię nie stać) :P
Fakt, Wiarołomca nie był zbyt miły ze swoim komentarzem, ale ocenianie kogoś po grubości portfela też nie jest fajne. Jest takie mądre powiedzenie "To, że możesz, nie znaczy, że powinieneś". Niejednego fana AMD stać na Nvidię, ale zwyczajnie nie widzą powodu, żeby przepłacać.
Ci których stać nie wypisują debilnych komentarzy.
Takie karta to tylko do gier w 4K i maksymalnych detalach, jak ktoś siedzi jeszcze na 1080p to kompletnie czegoś takiego nie potrzebuje. Niepokoi mnie ta specka. Brzmi jakby poprawili Turinga i sprawdzali ile będą w stanie władować w to mocy, by chodziło stabilnie. 60W na VRAM to wypadkowa przy pracy. Mam nadzieję, że słabsze układy nie będą takie prądożerne i fanatycy ITX/SFF nie będą mieli problemu.
Ludzie dopiero co się przesiadają na 2K a tu we wrześniu karty rtx 3090 dla entuzjastów hehe.4K zaczyna się dopiero od gtx1080ti,która jest droga (używka).Rtx 2080 za 3,5k to też bez sens.Mam 1080 i mi na razie styka ale nie gadajcie głupot o 10-15K za nową kartę 3090.
Ale ale. Jeśli ta karta ma zastąpić na półce Titan RTX'a to te ceny są prawdopodobne. RTX Titan 12k kosztuje teraz.
Że niby ludzie dopiero przesiadają się na 1080p?
Jak kogoś stać niech kupuje. Mnie interesuje jaka będzie cena 3080/3080Ti no i oczywiście wydajność.
Ni to dla górników ni to dla gamerow pewnie wydadzą kilka tys sztuk dla entuzjastów którzy kupią to w Sli ewentualnie rynek streamerow
Mam zasadnicze pytanie- czy jeszcze jakaś gra zacina się/ ma niską wydajność na topowych kartach? Typu RTX 2080 TI?
Jak najbardziej (mówię o maksymalnych detalach w rozdzielczości 4K i 60fps) - Battlefield 5 z włączonym RT nie daje rady wyświetlić płynnego obrazu, Shadow of the Tomb Rider spada do poniżej 50fps. Karta ta także nie daje płynnej rozgrywki w RDR2 przy max detalach. Największym jednak problemem jest AC.Odyssey - w max detalach niby działa w okolicach 55fps, ale potrafi spaść do nawet 30-35fps (lepsze wyniki miałem w 2K na gtx1080ti, przynajmniej nie spadała poniżej 40fps). Oczywiście możesz zmniejszyć detale i wtedy jest już lepiej - tylko chyba nie o to chodzi żeby wydać pln 7k i grać nie na ultra ustawieniach. Nic dziwnego, że NV chce wypuścić następców, karty 2080 i 2080ti to był "tak wstęp" do realnego grania w 4K (oczywiście nie piszę tutaj o SLI i tytanach, a o pojedynczych kartach lub kartach z pojedynczym procesorem graficznym). Jeśli chcesz kupić kartę do płynnego grania w 4K przy max detalach i myślisz o rtx2080ti to stanowczo tego nie rób - poczekaj na 3080(ti) lub 3090 wcześniej dobrze zapoznawszy się z informacjami nt. chłodzenia (i jego głośności) zamontowanego w karcie producenta, na którego się zdecydujesz.
Dzięki za szczegółową odpowiedź. Się tylko właśnie zastanawiałem jak to jest z tymi kartami- czy potrzebne są lepsze czy nie. Wyglada na to, że tak :)
Z technologicznego pkt. widzenia szybsze karty z pewnością są niezbędne dla komfortowego grania w 4K.
Natomiast innym problemem jest dostępność "fajnych" tytułów, w które można zagrać na PC. Od kiedy kupiłem rtx2080ti w 2018r. zagrałem do dziś w 9 gier na nim, z czego w tylko 3 nowe - w BF5, w TR ostatniego, i AC.Origins (ta ostatnia była dla mnie nowa ale wydana przed premierą rtx'ów, niemniej spodobała mi się i dlatego obecnie gram w Odyseję). Czekam teraz na Desperados 3 (ma być odblokowane na steam'ie za 10h), ale w niej akurat 4K niewiele wniesie. Totalnie 10 tytułów na przestrzeni 2 niecałych lat, więc b. kiepsko. Głównym atutem jest 2160p przestrzeni roboczej (np. do pracy DTP) - z pkt. widzenia rozrywki zakup kart z serii 20xx mijał się z celem, spokojnie można było grać w te gry na gtx1080ti w 1440p.
Wydanie kart 30xx, oznacza ni mniej ni więcej, niż przesiadkę społeczności z 10xx na 20xx.
Tylko ciekawe czy będzie tak naprawdę w co grać na tych kartach, tak patrząc na tytuły zapowiadane na PC, to tylko CP2077 przychodzi mi do głowy (no, ale przynajmniej na konsolę zapowiada się więcej ciekawych gier począwszy już od tego piątku).
Pewnie. Dzisiaj to chyba nikt nie zagra w RDR 2 na ultra w 4k i 60fps.
W Odyssey też są problemy. W Valhalla też pewnie 2080ti nie wystarczy do takich ustawień w WD Legion z RT to samo.
W RDR2 przy detalach wyświetlanego obrazu ustawionych na max i braku spadków poniżej 60fps grają pewnie ci, którzy mają tytana lub 2x2080 (najlepiej ti) w SLI.
Natomiast w AC.Odyssey gram już prawie miesiąc (po tym jak zakończyłem przygodę w AC.Origins) i nieco dziwnie działa na rtx2080ti przy max ustawieniach jakości wyświetlanego obrazu. Nawet gdy zmniejszyłem rozdzielczość z natywnej 2160p do 1440p (co nie jest komfortowe) ilość wyświetlanych klatek spadała nadal momentami do ok. 35-37. Z ciekawości uruchomiłem Odyseję na kompie dziecka (czyli na moim starym komputerze z gtx1080ti, i7 oraz 16MB RAM) i o dziwo, szybkość wyświetlania w 1440p nie spadła ani razu poniżej 40fps przy dokładnie tych samych ustawieniach grafiki w grze. Zakładam, że dopiero rtx3080ti i lepsze nie będą miały takich problemów w 4K.
Fakt - w Valhalli problem pewnie będzie jeszcze bardziej zauważalny przy max detalach w 4K na rtx2080ti. Zakładam (na podstawie optymalizacji znanej z TW3), że tylko CP2077 nie będzie miał problemów na uber w 4K przy rtx2080 czy rtx2080ti.
Oj coś czuję że ceny znów powindują w górę... RTX 3060 o wydajności 2080 będzie pewnie kosztować z 4000zł... dno dna.
A można zapytać dlaczego porównaliście nowego Titana do karty 2080 Ti zamiast do jego prawdziwego poprzednika czyli Titana Rtx o TDP 280W? Przez to ten tekst wygląda na lekko naciągany...