Firma Sony Electronics przedstawiła pierwszą nagrywarkę płyt Blu-ray do PC
No to pierwsze koty za płoty :) Co prawda 100 minut na ten moment wydaje się straszną liczbą, ale CD też się tak kiedyś nagrywało :) Pozostaje czekać aż wyjdą napędy, w których nie bedzie to zajmowało więcej niż 15 minut, a cena w Polsce będzie na poziomie powiedzmy 250 zł. Mi się nie spieszy :)
Ale mi się spieszy;) Muszę sobie coś takiego załatwić w roku 2007:) Fajna rzecz
Heehhhhh, a jaki bedzie nasteony standard cd,dvd,blu- ray/hddvd a co nastepne, ktos wie ????
Ktoś kiedyś wspominał o dyskach holograficznych...ale kto wie co niesie przyszłość :]
No własnie trzeba by trochę poczekać. HDCD Microsoftu niezbyt się przyjęło, może z HDDVD będzie lepiej i póki co taniej :) Wolałbym jednak, zeby któryś z tych formatów zwycięzył. I tak ilość bzdurnych informacji potrzebnych szaremu użytkownikowi do złożenia dobrego komputera jest absurdalnie duża, po co dokładać do tego dylemat w kwestii formatu płyt..
100 minut to dosc spory czas ale jak czesto wypalalbys 50 giga? ; ) Pewnie kupywaloby sie 1 plytke na x czasu i wypalalo w sesjach po pare gb.
zekke - na dzien dzisiejszy pewnie tak, ale cos czuje ze za kilka lat to gry beda sprzedawane juz w tkich formatach :)
Puki co drogo, powoli - czyli jak zwykle na poczatku :)
Boje sie zeby sie nie okazalo ze w komputerze bede musial miec kilka czytnnikow i n agrywarek bo nie beda ze soba kompatybilne:/
Narazie to jest spory skok, duzo wiekszy niz w przypadku dvd->cd. Gdy pojawilo sie dvd to juz wychodzily gry na paru cdkach. A teraz? Kto wykorzysta tyle miejsca w najblizszych paru latach ; p Dluzszych gier sila rzeczy nie bedzie bo nie bedzie to oplacalne dla developerow (wydluzony czas produkcji etc) wiec pewnie poki co sprowadzi sie to do wrzucania nieskompresowanego video/audio.
Co do czytnikow - i tak jest juz combo r/rw bd/hd-dvd wiec nie ma problemu ; ) Ja osobiscie stoje za bd, nie dlatego ze bedzie w ps3. Poprostu nie ma sensu ograniczac sie skoro jest nosnik o sporo wiekszej pojemnosci.
zekke - nowe medium jest głównie pod filmy HD - zmieści się tam 'zaledwie' 270 minut materiału w 1080p. Więc nie jakoś znacząco więcej niż na DVD.
Sure, filmy pominelem bo patrzylem bardziej pod katem PC. Dopoki nie posiadam sensownego tv+soundu to nie interesuje mnie video w 1080p ; )
Dyski holograficzne na początku będą miały pojemność ok.300GB.
LG cos zaczyna mowic na temat produkcji napedow hybrydowych blue-ray/hd-dvd. Ja poczekam wlasnie na takie urzadzenie, bo majac je bede mogl sie calej "wojnie na formaty" przygladac z boku.
No i oczywiscie sprzet musi staniec...
pozostaje tylko czekać na innych producentów i patrzeć jak ceny spadają, chyba że będzie zmowa producentów, Sony umie to dobrze(dogadywali się co do cen kości pamięci).
Poprawcie mnie ale czy to nie PIONEER pierwszy zaprezentował nagrywarke BRD do PC ????
grubas - maybe. A jakie to ma znaczenie ?
Poprawcie mnie ale czy to nie PIONEER pierwszy zaprezentował nagrywarke BRD do PC ????
Owszem. A to jest pierwsza nagrywarka firmy Sony. W czym problem?
zmieści się tam 'zaledwie' 270 minut materiału w 1080p
Zależy od bitrate'u. Na 50GB może się zmieścić nawet 600 minut video w 1080p z bitratem 12 Mbps (przy użyciu kodeka H.264 albo VC-1 jakość wciąż powinna być bardzo dobra).
Problem zaden ale po co komu syf , jak nagrywarke to PIONEER ALBO PLEXTOR , jak wyjdzie PLEXTOR to napewno taka kupie mam dvd-r i jest nie do zdarcia :)
Darek_dragon - w 1080p ?
Edit - w tej chwili większość materiału na BD - dźwięk zwłaszcza idzie bez kompresji. Docelowo pewnie zaczną używać wymienionych kodeków, bo są w specyfikacji standardu ale jak na razie nie widać potrzeby :)