Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Technologie Duży wzrost obciążenia internetu. Operatorzy rozdają darmowe GB

20.03.2020 12:14
JK.96
👎
1
JK.96
71
Pretorianin

Co potwierdza po raz kolejny że problemów z obciążeniem sieci nie ma, bo gdyby były to by operatorzy zabierali GB a nie dawali za darmo...
Więc Unia znowu postąpiła na korzyść gigantów (Netflix, Youtube) a nie obywateli.

20.03.2020 12:24
2
5
odpowiedz
FeanorRR3
84
Pretorianin

Właśnie na reddicie natrafiłem na informacje o tym jakie ludzie mają aktualnie problemy na europejskich serwerach Lol'a. Notoryczne zrywanie połączeń niekiedy całej drużyny, ping na poziomie 350ms. Wydaje się że problem jest realny bo można go zauważyć w grach sieciowych.

20.03.2020 12:37
3
odpowiedz
zanonimizowany1305675
6
Konsul

Generalnie priorytet powinien mieć biznes i bankowość, dla nich powinno być wydzielone ileś tam % przepustowości łącza, by nie było wskiego gardła dla spraw ważnych.
W dobie kryzysu można zabawę trochę ograniczyć, zawsze są gry single player czy z lokalnym kanapowym multiplayerem.
Wolę, żeby szpitale, urzędy, służby mundurowe, energetyczne, wodociągowe i firmy komercyjne mogły utrzymać ciągłość działania nawet kosztem netflixow i napieprzania w gierki online.
YouTube też powinien 4K wyłączyć do odwołania, zawiesić streamy, teraz nie czas na youtubowych gadających buzi na żywo. Wgrać filmik jak grytv i wrzucić, nie obciążać łącz pokazami na żywo.

Ludzie potrąca pracę, jak nie będą mogli pracować zdalnie z domu, albo będą cierpieć odcięci od świata, bo jakieś "dzieciaczki" muszą sobie online w giereczke ponapieprzać, lub oglądać przegadane serialiki w 4K.

post wyedytowany przez zanonimizowany1305675 2020-03-20 12:40:26
20.03.2020 12:39
4
odpowiedz
zanonimizowany1312153
0
Legionista

Play też rozdaje GB czy jak zwykle nie ?

20.03.2020 12:46
NightBosman
😡
5
odpowiedz
NightBosman
87
Konsul

Oni są niedorozwinięci. Jest obecnie gigantyczne obciążenie a oni jeszcze rozdają giga z darmo obciążające łącze jeszcze bardziej. Normalnie szachy 4d.
Internet w T-mobile praktycznie nie działa, w nocy kiedy obciążenie powinno być najmniejszej, to mi natomiast spadło mi 100 krotnie, TAK stuktronie, z 150mbps to 1,5mbps, to jest dramat, to jest katastrofa. O jakimkolwiek pobieraniu gier czy oglądaniu vod lub strumykach nie ma mowy, filmiki na yt w 360p nie buforują się na bieżąco, trzeba zaczekać kilka minut przed oglądaniem. A za dnia sie zapytacie, główna strona gola załadowana mi się w 27 sekund, to jest kpina.

Najzabawniejsze jest to że Orange który ma nadajnik na tym samym maszcie już działa wyśmienicie, może to moje urojenia czy coś ale mam wrażenie ze jest nawet szybciej niż poprzednio.

post wyedytowany przez NightBosman 2020-03-20 12:48:03
20.03.2020 13:02
6
odpowiedz
zanonimizowany158587
167
Senator

Ruch w sieciach da sie regulować, od tego są też administratorzy tych sieci. Pracownicy waszych ISP zwłaszcza inżynierzy przecież wiedzą co robią, obiekty strategiczne nie zostana bez internetu, najwyżej domostwom przykręci się kurek. Poza tym cala infrastruktura stoi na czym na serwerach od AWS, M$ i innych gigantów. Sieci i tak mają spory zapas. Cały internet się nie załamie ;p Trochę temat zastępczy i problem pierwszego świata ;p

20.03.2020 13:17
7
4
odpowiedz
zanonimizowany1108555
44
Pretorianin

JK.96 --> rozwiń, bo nie ogarniam twojej logiki.
Więc Unia znowu postąpiła na korzyść gigantów (Netflix, Youtube) a nie obywateli.
Netflix zapowiada obniżenie przepustowości, co może się odbić na jakości, co z kolei może doprowadzić do masowych żądań refundacji ze strony kkientów. Gdzie tu interes dla takiego Netflixa?

20.03.2020 20:25
OSSA14
8
odpowiedz
OSSA14
109
Pretorianin

Plus też rozdaje Internet. 6 GB na 30 dni do wykorzystania w aplikacji mobilny plus online.

Technologie Duży wzrost obciążenia internetu. Operatorzy rozdają darmowe GB