Coraz mniej ludzi chce pracować dla Facebooka. Zuckerberg zwiększa płace
No tak, co to jest marny milion złotych samej pensji rocznie. Nawet jakieś bieda-bonusy jak kolejne 3 bańki co roku to marny grosze przecież... zapraszam ich na survival w PL.
Po kilku latach spędzonych na szczeblu kierowniczym osoba może posiadać majątek opiewający na 408 mln złotych (100 mln dolarów), co teoretycznie sprawia, że nie musi już nigdy przepracować ani jednego dnia.
Ja gdybym chociaż zarobił milion dolców (4 mln złotych) w ciągu roku to nie musiałbym już nigdy przepracować ani jednego dnia xD
wydaje ci sie. Chyba ze masz 45-50 lat, to wtedy moze.
Policz. Chodzi o godne zycie, a nie jak student
Za 4 miliony złoty, możesz kupić powiedzmy 4 mieszkania i z tego żyjesz bez problemu do końca życia.
Wynajmujesz za +/- 1500 złotych, więc nie będzie garował jak student a w miarę dobrze żył.
4 miliony jak student? Jakbym wydawał 10 tys zł miesięcznie, to starczyłoby mi na ponad 30 lat, a nie wydawałbym nawet tych 10 tys miesięcznie tylko np 6 tys. Nie mówiąc o tym że dzisiaj prawdziwym złotem są nieruchomości, więc kupiłbym ze 3 mieszkania w dobrej lokalizacji i w miarę duże i wynajmował, tak jak kolega Cyberszczur pisze, i żył z tego co mi zapłacą + z tego co zostało z tych 4 milionów.
Jak dla mnie za 6 tys miesięcznie żyję godnie i jestem super zadowolony. Nie palę, nie chleję, nie wydaje kasy na pierdoły, więc co jak co, ale 6 tys jest aż nadto. No ale jak komuś się marzy podróż dookoła świata co 3 miesiące, kupowanie tego i owego z czego większość i tak się nie przyda, no to takiemu i 20 tys miesięcznie będzie mało.
Za 4 miliony złoty, możesz kupić powiedzmy 4 mieszkania i z tego żyjesz bez problemu do końca życia.
Wynajmujesz za +/- 1500 złotych, więc nie będzie garował jak student a w miarę dobrze żył.
Nie wydaje mi się. Powiedzmy, że z tych czterech mieszkań trzy wynajmujesz po 1500zł(jedno zostawiasz dla siebie). Z tej kasy musisz zapłacić podatek/czynsz administracyjny/odłożyć coś na fundusz remontowy aby po wyprowadzce starych lokatorów wyremontować mieszkanie. Zostaje ci jakieś 700-800 zł razy 3 czyli 2100-2400 zł. Dodajmy, że za mieszkanie w którym mieszkasz też musisz zapłacić czynsz administratorski plus śmieci/media czyli jakieś 600-700 zł. Zostaje na przeżycie 1400-1700 zł. W czasach kiedy chleb potrafi kosztować 12-15 zł(nie mówię o najtańszym z biedronki czy lidla) to raczej prowadziłbyś biedne, a nie godne życie. Pamiętaj, że jeszcze musisz się ubrać czy czasem wyjść do kina/siłowni itp co przy tej kasie jest mało prawdopodobne, a dalej mówimy tu o jednej osobie. Co jeżeli chciałbyś jeszcze mieć rodzinę i dzieci?
"W czasach kiedy chleb potrafi kosztować 12-15 zł (...)"
Gdzie taki dają i z czego ten chleb, że tyle kosztuje?
wydaje ci sie. Chyba ze masz 45-50 lat, to wtedy moze.
Policz. Chodzi o godne zycie, a nie jak student
Chłopie wstawaj!!! majaczysz....
W piekarniach
Nie wiem gdzie ty mieszkasz, u mnie chleb z lokalnej piekarni kosztuje 3.5 zł
4 000 000 zł to jest mniej więcej pensja 6000 zł przez 50 lat. Zakkadajac że ma się już dom/ mieszkanie - co trzeba robić żeby to nie wystarczyło w Polsce na "godne" życie?
Nie wiem gdzie ty mieszkasz, u mnie chleb z lokalnej piekarni kosztuje 3.5 zł
I zapewne nie jest to chleb porządnej jakości. Z niską ceną idą najczęściej dodatki zmniejszające cenę produkcji czy chociażby mrożone ciasto. Z tymi 12-15 zł pewnie przesadziłem bo jest to cena raczej za chleb z bajerami i dobrej jakości. Zwyczajny normalnej jakości chleb bez dodatków to dalej będzie 8-9 zł.
4 000 000 zł to jest mniej więcej pensja 6000 zł przez 50 lat. Zakkadajac że ma się już dom/ mieszkanie - co trzeba robić żeby to nie wystarczyło w Polsce na "godne" życie?
Tyle, że za 10-20 lat 6000 != 6000 z dzisiaj. Co do dzisiejszej sytuacji to "jeżeli masz mieszkanie" 6000 jest dobrą kwotą dla jednej osoby natomiast dla rodziny jest już tylko ok. Plus jak pisałem za 10-20 lat ta kasa będzie już mniej warta i to sporo.
To ile wy zarabiacie żeby przeżyć ? bo rozumiem że 6000 zł to za mało ?
Kasa kasa, ale jak ktoś ma wybór to i po co wspierać tego raka internetu. Wbrew powiedzeniu, i pieniądze śmierdzą.
Kosmiczne pieniądze, teraz rozumiem, czemu zachód hest tak bogaty. Tam po prostu płacą, a praca to jedynie dodatek.
Ile x inteligentniejszy czy madrzejszy jest ten co zarabia 100 x lepiej od zwyklego człowieka?
Pozniej wszyscy musza płacić gigantyczne koszty uslug czy software, bo kierownicy biora sobie po 100 baniek rocznie zamiast np pół banki rocznie.
Zyjemy w strasznie niesprawiedliwym swiecie, takie kanalie zarabiaja kosmosy, a krzyk jest jak biednym ludziom minimalna o 300 zl netto rząd podnosi.
Moze by tak walnac podatek 60% dla tych co zarabiaja krocie?
Kosmiczne pieniądze, teraz rozumiem, czemu zachód hest tak bogaty. Tam po prostu płacą, a praca to jedynie dodatek.
Ich pensje wynikają z bogactwa, nie na odwrót i nie dalej to nie dodatek, a często główna część życia.
Ile x inteligentniejszy czy madrzejszy jest ten co zarabia 100 x lepiej od zwyklego człowieka?
Różnie. Czasem to kwestia inteligencji, czasem sprytu, czasem zwyczajnego sku..... i wspianania się po trupach innych, a czasem po prostu szczęścia.
Pozniej wszyscy musza płacić gigantyczne koszty uslug czy software, bo kierownicy biora sobie po 100 baniek rocznie zamiast np pół banki rocznie.
Główną kase zgarniają "Partnerzy" i ludzie na samym szczycie. Zwyczajni kierownicy zarabiają ok ale bez przesady(no chybam, że są koksami) ;)
Zyjemy w strasznie niesprawiedliwym swiecie, takie kanalie zarabiaja kosmosy, a krzyk jest jak biednym ludziom minimalna o 300 zl netto rząd podnosi.
Tak jest na świecie od groma niesprawiedliwości na którą często sami pozwalamy np. kupując produkty korpo które traktuje ludzi jak śmieci. Co do samej kasy to przykro mi to mówić ale część ludzi ma problemy na własne życzenie. Mam tak wiele przykładów z własnej rodziny gdzie ich słaba sytuacja to nie efekt złego świata, a ich siedzenia w tej samej robocie 30 lat gdzie już praktycznie od początku dostawali grosze czy chociażby brak jakiejkolwiek próby zmiany czy postawienia sobie celu.
Moze by tak walnac podatek 60% dla tych co zarabiaja krocie?
Brzmi super co? Gwarantuje ci jednak, że najbogatsi to ominą albo koszt przeniosą na tych niżej.
aby nigdy nie pracować musisz mieć 20 milionów w gotówce (w PL w Polsce, EU w strefie Euro, USD w USA) od tej kwoty rozrzucony kapitał powoduje że masz ok. 50K miesięcznie na życie nie podbierając środków które zawsze też masz.
wez bo mnie depresja lapie :D przy 1/5 tej kwoty juz bym na bank spoczal na laurach xD
20 milionów w gotówce to chyba jeśli chesz mieszkać w jakiś psich warunkach. Pułap to minimum 40 milionów by tak starczało na około 100K miesięcznie. Wtedy jakoś godnie można żyć.
No jak ktoś chce jeździć jakimś 3 letnim dziadowskim autem z sredniego segmentu i ma tylko jedno-dwa mieszkania to tak. Ale tak jak kolega wyżej mówi godne życie zaczyna się od 40 milionów, Alex jest oderwany od rzeczywistości.
UK miszkam i chleb tu jest za 1,90 funta po obecnym kursie daje nam to kwotę 10,45 pln Polska goni postępowy zachód moje miesieczne wydatki czynsz media kredyty jedzenie wychodzą 5995 pln (1100) zarabiam 1500 GB to jest 8447,5 pln
Jak zarabiasz 1500 to kupuj chleb za 0.8 funta a nie ten za 1.9. Zreszta tez nie wiem skad ty wziales te 1.9 bo dobry chleb mozna spokojnie kupic za 1.0-1.2 Funty.
Pewnie najdrozszy w M&S, smarowany oliwa z pierwszego tloczenia wyciskana przez tybetanskich mnichow. Czy jakos tak.
Nie wiem skąd to zaskoczenie niektórych odnośnie zarobków ludzi w FB?
Ta firma ma prawie 2m USD przychodu rocznie na pracownika, z czystym zyskiem sięgającym prawie 700k USD rocznie na "łebka". Stać ich.
A że praca dla FB przestaje być trendy? Za dużo afer, za słabe perspektywy i brak jasnej wizji na biznes. Na reklamach jeszcze długo będą zarabiać, ale ich okres wzrostowy dobiega końca na samym serwisie FB. Wiele starszych osób już z korzystania z niego zrezygnowało, a wśród młodych w ogóle nie ma takiego zainteresowania. Teraz chyba Instagram napędza biznes firmy. Próbują teraz na siłę wejść w wirtualną rzeczywistość. Mogą się jednak na tym przejechać jeśli to nie wypali i FB podzieli losy konkurentów, których sami kiedyś wykończyli.
Słaba perspektywa i brak wizji? Ale wiesz że Instagram też należy do nich? W VR weszli z dosyć sporym sukcesem i wygląda na to, że zamierzają się rozwijać w tym kierunku. Teraz może się to wydawać błędem, ale jak technologia się rozwinie to inne korpo będą sobie pluły w brodę, że wcześniej nie weszli w ten rynek.
Nie tędy droga. W Google zmniejszają płace, bo lludzie po kilku latach przechodzili na "emerytury".