Cartoon Wars - odc. 40 - Przystojniak
Dla wyjaśnienia. Księżyc się nie obraca i jedna strona zawsze jest jasna, a druga zawsze ciemna.
I dzięki temu na tej ciemnej stronie są tajne bazy nazistów / masonów / iluminatów / obcych*
*niepotrzebne skreślić
Księżyc się obraca, tyle, że obrót wokół osi trwa dokładnie tyle co obrót wokół ziemi więc jest do nas skierowany jedną stroną.
haha, dobre :D
Nie załapałem...
[1]Marcos64 ---> z tego co wiem to księżyc się obraca, jest skierowany zawsze ku ziemi jedną stroną. Gdyby się nie obracał na róznych częściach naszego globu widział byś inną stronę księżyca.
Bardzo dobre:)
Wszystko zależy od punktu odniesienia - obraca się względem własnej osi, ale względem Ziemi nie obraca się ;D
Nie, to nie jest dobre i tym razem nawet kreska słaba. Szkoda, bo cartoon wars to jedna z moich ulubionych komiksowych serii.
Boże ludzie, księżyc się NIE obraca.
[20] Ależ obraca się, ale odpowiedź na pytanie dlaczego zawsze jest widoczny z jednej strony znajdź sobie sam w google.
Księżyć krąży wokół ziemi , ale się nie obraca.Skoro jest tzw ciemna strona którą nigdy nie ujrzymy z ziemi
http://pl.wikipedia.org/wiki/Libracja
Okres obrotu Księżyca wokół własnej osi jest zsynchronizowany z okresem obiegu dookoła Ziemi. Zatem zwraca się on do naszej planety zasadniczo cały czas tą samą stroną. Zjawisko libracji pozwala jednak oglądać z Ziemi wąski pas brzegowy drugiej strony Księżyca. Odpowiednio długo prowadzone obserwacje pozwalają zobaczyć 59% jego powierzchni.
super komiks ale jeszcze lepsza dyskusja astrologiczna:) Ja już zgłupiałem, to kręci się w końcu ten Księżyc czy nie? Zadzwońmy co NASA albo Kopernika.
Kurde, macie rację ;) Księżyc się obraca. Oglądałem kiedyś film o misji APOLLO i coś mi się obiło, że się nie obraca. Ale teraz już znam prawdę!
właśnie
@xxxNakoxxx
Na pewno nie ta łuna która wydobywa się z twojego monitora gdy nie ma słońca
... nie pytaj mnie co to słońce
haha, super i dobra robota ;D
Komiks jak dla mnie niestety suchy. A co do obracania się księżyca, to obraca się, ale nie na tyle szybko, abyśmy zobaczyli go z dwóch stron.