AMD Ryzen 5000 wysoce awaryjne według raportu firmy PowerGPU
Dożyliśmy czasów gdzie to Intel ma niższe ceny i jest dużo bardziej opłacalny. Lubie AMD, ale jeśli to się utrzyma to pierwszy raz w życiu będę zmuszony zainwestować w Intela, bo z całym szacunkiem ale taki i5-10600k za 1000zł jest dużo bardziej opłacalny niż 5600x za 1650. Sympatia do firmy nie sprawi że zapłacę 650zł więcej za CPU. Nawet jeśli płyta główna wyniesie 150zł więcej to i tak zostanie mi 500zł więcej np na lepszy monitor albo grafikę. Póki co i tak kompa nie ma sensu składać przy cenach grafik, ale jeśli się to w miarę unormuje to chyba skuszę się na Intela, jeśli ten dalej będzie miał lepsze ceny od AMD.
Jeden tweet jednej firmy nie oznacza że Ryzeny 5000 i płyty X570 są wysoce awaryjne.
Ja od 15 lat mam myślenie, że AMD i Radeon to jakieś takie awaryjne się wydają i te wieczne problemy ze sterownikami ale to była walka cenowa bo przeważnie intel/nvidia był dużo droższy więc kto chciał zaoszczędzić to sięgał właśnie po czerwonych. Teraz przy 5000 AMD mocno popłynął z cenami i mają problem z produkcją, a Intel na 14 zaleje rynek swoimi prockami.
Dożyliśmy czasów gdzie to Intel ma niższe ceny i jest dużo bardziej opłacalny. Lubie AMD, ale jeśli to się utrzyma to pierwszy raz w życiu będę zmuszony zainwestować w Intela, bo z całym szacunkiem ale taki i5-10600k za 1000zł jest dużo bardziej opłacalny niż 5600x za 1650. Sympatia do firmy nie sprawi że zapłacę 650zł więcej za CPU. Nawet jeśli płyta główna wyniesie 150zł więcej to i tak zostanie mi 500zł więcej np na lepszy monitor albo grafikę. Póki co i tak kompa nie ma sensu składać przy cenach grafik, ale jeśli się to w miarę unormuje to chyba skuszę się na Intela, jeśli ten dalej będzie miał lepsze ceny od AMD.
"Dożyliśmy czasów gdzie to Intel ma niższe ceny i jest dużo bardziej opłacalny."
Co wynika z presji AMD nie tylko Ryzenami 5000, ale i Ryzenami 3000.
Problem z cenami jest jednak jak zauważasz czysto hipotetyczny dla nowych PC, bo i tak nie ma grafik do kupienia, więc całego PC się nie zbuduje.
Co innego, jak modernizujesz stary, ale tu jak masz już platformę AM4, to nadal zwykle łatwiej, wygodniej i cenowo lepiej jest zakup droższego Ryzena 5000 (sprzedając starego) zamiast wymieniać całą platformę na Intela. Jak się okazuje biznesowo długie wsparcie platformy bardzo teraz procentuje dla samego AMD i to nie był tylko ukłon dla klienta.
Co wynika z presji AMD nie tylko Ryzenami 5000, ale i Ryzenami 3000.
Klient kupuje to co mu się bardzo opłaca, poza oczywiście fanboyami. Ja mam sympatię do AMD i to tylko zwykła sympatia, ale fanboyem nie jestem i nie mam zamiaru dać kilkaset zł więcej by wesprzeć swoją ukochaną korporację. Gdyby procki były w podobnej cenie to oczywiście biorę AMD bez zastanowienia, ale jeśli Intel jest znacząco tańszy - biorę Intela. I tak będę zadowolony, tyle w temacie ;)
Piszesz głupoty jakbyś siał jakąś propagandę dla tego AMD... Przyszłościowość platformy? A co powiesz o ludziach którzy się dali na to nabrać i kupili topowe (najdroższe) płyty X370 lub nawet B350? I do tego np Ryzena 1800X za 2499zł, czy nawet 1700X...I co tak opłaca się sprzedać stary procesor i wsadzić inny nowy od AMD? Ile wyjdzie za taki upgrade sprzętu? 2500zł za 1800X plus następne 2100zł za 5800X plus nowa płyta, to lekko licząc po odsprzedaży starych części jak piszesz to wyjdzie strata 5000zł? Faktycznie doświadczyli świetlanej przyszłości...Albo podkręć sobie Ryzena 2700X na 4250Mhz na płycie B450 i porównaj TDP i wydajność w grach do takiego 8600K za 500zł na najtańszej płycie lub 10400F za 600zł, albo wrzuć na tą przyszłościową platformę (b450/X470) Ryzena 3600/5600X i pamięci 3600Mhz żeby działały bezproblemowo ;) i korzystaj do woli z dobrodziejstw PCIx4.0
Procki Intela są tańsze dlatego że nie muszą rywalizować o miejsce jedynej na świecie fabryce z kilkoma innymi producentami bo mają własne.
Intel nawet z tym procesem 14nm+++++ mógłby powalczyć ale oni się nie mogą wyzbyć za nic tego ich korporacyjnego cwaniactwa i tak, seria 11 ma takie same gniazdo jak 10-tka i powinna chodzić na płytach od niej ale nie, jest to sztucznie zablokowane żeby kupić też płytę i hoj
A co powiesz o ludziach którzy się dali na to nabrać i kupili topowe (najdroższe) płyty X370 lub nawet B350?
Na przykład mogą sobie kupić Ryzena 3000 - w rzeczywistych warunkach w grach nie ma żadnej różnicy pomiędzy Ryzenami 3000 a 5000. Jedyna różnica pojawia się jak grasz w 1080p na RTX 3090 - a nikt normalny nie kupuje 3090 żeby grać w FHD. A jak ktoś rzeczywiście potrzebuje procesora który bardzo dobrze sobie radzi w zastosowaniach wielowątkowych to zakup 5950X + jakaś płyta na B550 to nie jest duży koszt.
Tak mógł sobie kupić ostatnio Ryzena 3600 za 1049zł :) na X370 po tym jak się okazało, że X370 nie będą wspierać Ryzenów 5xxx, które jak się również okazało kosztują najtańsze (5600X) 1750 zł xD Super na tym wyszli, masz racje...
No faktycznie jest jak piszesz, Ryzen 5950X i B550 to faktycznie grosze....
A mowa była o przyszłościowości AMD, a ta podstawka tylko była po to, że doić ludzi co rok na nowe procesory bo sami dobrze wiedzieli, że Zen1 i Zen+ to lipa była i jest dalej. W 90% gier 4/8 i3-10100F za 380zł jest lepszy niż 3 letni (to nie dużo) 8/16 Ryzen 1800X w grach.
PS. Zobacz sobie dzieijszy filmik na Hardware Unboxed o skalowaniu procków AMD, RTX 3070 dusi się już na Ryzenie 3600, a co dopiero RTX 3090 ;)
Jedni i drudzy to kroją tylko ludzi ile wlezie, dlatego mnie fanboje drażnią jak bronią jednych czy drugich. Każdy się łóci w komentarzach a korpo zarabiają na tym jeszcze , darmowa reklama całe życie ;)
Ale apropo płyt Intela pod 11 generacje, to producenci wbrew Intelowi, na własną rękę już wydają sami płyty pod H410 i B460, nazywane V2, które wspierają normalnie 11 generacje :)
PS. Zobacz sobie dzieijszy filmik na Hardware Unboxed o skalowaniu procków AMD, RTX 3070 dusi się już na Ryzenie 3600, a co dopiero RTX 3090 ;)
No jak grasz w 1080p z RTX 3090 to się dusi, ale nikt o zdrowych zmysłach nie kupuje tej karty do 1080p... w 4k nawet Ryzen 1600x tylko minimalnie odstaje od 5600x w połączeniu z RTX 3090.
Tak ale jeszcze kilka miesięcy temu nie było kart do 4K ;) I każdy grał w FHD, zresztą dziś dalej grają bo mocniejszych kart nie można kupić :)
I daj spokój kto łączy rtx3090 z Ryzenem 1600X...Takie osoby grają na RTX 2070 a nawet RX580 więc jak njabardziej procesor ma znaczenie.
Taa... wydać 1000 pln na proca, którego tłucze i leje taki 3600 za podobną kasę... Ciekawy pomysł z "opłacalnością", tyle że bardziej jej brakiem.
Na przykład mogą sobie kupić Ryzena 3000 - w rzeczywistych warunkach w grach nie ma żadnej różnicy pomiędzy Ryzenami 3000 a 5000. Jedyna różnica pojawia się jak grasz w 1080p na RTX 3090 - a nikt normalny nie kupuje 3090 żeby grać w FHD. A jak ktoś rzeczywiście potrzebuje procesora który bardzo dobrze sobie radzi w zastosowaniach wielowątkowych to zakup 5950X + jakaś płyta na B550 to nie jest duży koszt.
Chłopie miałem 3900X, kupiłem 5900X i wzrost wydajności w 1440P jest zauważalny do tego przeważnie pokrywa się z realnym wzrostem wydajności Serii 5 względem Serii 3.
Jesteś kolejnym który wie wszystko o wszystkim, miałbyś rację... jak by wszystkie produkcje na Rynku były jak RDR 2 że tam możesz mieć I3 i I9 i na tym samym GPU prawie różnicy wydajnościowej nie ma.
Narazie gram na 1060 bo czekam na dostawe z X-Komu.
Gram przeważnie kompetetywnie aczkolwiek nie gram w GRY które jakoś mocno benefitują z CPU. Powiedziałbym że 50/50.
Piszę z pierwszy raz odpalonego i9 10850K.
Zwykle mam kombinację Intel + ATi (AMD), ze dwa razy miałem AMD + Nvidia.
Procki Intela mają to do siebie, że są bardziej intelowskie a Radeony zawsze miały dla mnie ładniejszy obrazek.
Każdemu według preferencji.
Coś nie do końca zgadza mi się tutaj. DOA oznacza "Dead on Arrival" czyli te CPU przyszły do nich już martwe, więc to nie kwestia awaryjności, tylko tego że wysłano im niedziałający produkt.
Co może sugerować że ich supplier, dostawca, ma jakiś problem u siebie. Wysyłane są procesory nietestowane, felernie testowane, lub po zwrocie.
a mi w tym tygodniu przyjdzie nowy pc z 5600x, oby nie był uszkodzony
No z informacji z Mindfactory wynika że to jedne z najmniej awaryjnych procesorów w ostatnich latach, wszystkie modele mają RMA poniżej 1%, ze starszych informacji od MF wynika że ZEN 2 miało RMA na poziomie 1% a Intel Skylake 1.75%. Z próbki 320 procesorów nie można wyciągnąć absolutnie żadnych wniosków - szczególnie że ta sama firma twierdziła że zepsutych Inteli jest 0.01% - do osiągnięcia takiej precyzji potrzebowaliby co najmnniej 10000 sprzedanych Inteli (a żeby brać tą liczbę na poważnie trzeba by kilkukrotnie tyle) a to jest mała firma, nie ma absolutnie żadnych szans że sprzedali tyle procesorów w ostatnich 2 latach.
Na dzien dzisiejszy kupowalbym Intela. Pisze to siedzac na Ryzen 5 3600. Ja zawsze kupowalem to co sie najbardziej oplacalo cena/wydajnosc. Mialem procki intela i amd, gpu amd i nvidia.
No obecnie tylko Intel, ten i5 10600KF ma genialne ceny, 10700f (niestety tylko ten zablokowany model) też można dostać bardzo tanio.
Że niby 10600KF to dobry zakup?! xD ~900zł za proca, który jest porównywalny za Ryzenem 1700, gorszym od 2700 (obydwa nie sprzedawane już) i wszystkim co nowszej serii? Spoko, rozumiem, że do tego grafikę nVidii serii (wskrzeszonej!) 10xx?
Świetny nick, pasuje :) Tak 10600KF za 880zł to najlepszy możliwy zakup do gier, a po nim zaraz i7-10700F za 1150zł ;)
Zen i Zen+ to największy złom ostatnich lat, bywa, że czterordzeniowy Intel jest lepszy w grach od 8/16 na Zen/Zen+ dopiero Zen2 jest w miarę jako taki stąd ceny zresztą, na aliex można kupić Ryzena 3600 za 640zł i tyle powinien już kosztować.
10600K 5Ghz z DDR4 4000 napędzi spokojnie RTX 3080, a Ryzen 2700 podkręcony na 4200Mhz ogranicza nawet RTX 2080 i przegrywa z 8600K o 20% w grach, są tylko dwie gry w których się zrównuje z 8600K ;) ale przy RTX 2080 bo wyżej już siada, a Ryzen 1700 3500Mhz to bez komentarza nawet jeśli idzie o wydajność w grach, dopiero Zen3 jest dobry ale znowu za drogi. Nie znasz się.
Radzę odświeżyć wiedzę, bo 2700 już się nie sprzedaje nigdzie, ale widzę, że nadal do niego porównujesz jakieś intele. Spoko, "znasz się", niczym Internet Explorer - trochę za późno. Ryzen 1700? Musiałbym chyba używkę kupować - też nie jest sprzedawany. O czym zatem w ogóle pleciesz? Porównaj jeszcze do Athlona II x64...
No jak kupujesz kartę za 3-4 tysiące i grasz w 1080p to ZEN i ZEN + są dużo gorsze, jak wskakujesz do 1440p to nawet w przypadku RTX 3070 nie będzie prawie żadnej różnicy wydajności pomiędzy Ryzenem 1600 a i9 11199900KFCS czy jak go tam Intel nazwie bo wszystkie nowe gry będą ograniczane przez GPU, jak grasz w 4k to niezależnie jaką pojedynczą kartę będziesz używał to będziesz ograniczony przez GPU.
Jeden tweet jednej firmy nie oznacza że Ryzeny 5000 i płyty X570 są wysoce awaryjne.
To jest tak, że wszystkie serwisy kopiują jeden od drugiego, stąd tyle info na ten temat ;) a tak naprawdę wadliwych procesorów jest ok 0.5% na 10 tys sztuk.
A co ma do tego data publikacji? Sorry ale Twoja reakcja pokazuje, że ewidentnie kolega wyżej Cię zaorał. Uważasz, że procesory danego producenta po czasie, w magiczny sposób stają się mocniejsze?
Czym mnie "zaorał"? Porównaniem do Ryzena 2xxx? Kolejny tuman, co nie zauważył, że na rynku już są Ryzen 3xxx i 5xxx? CZYM MNIE ZAORAŁ?
Chyba nie wiesz koleżko o czym piszesz, ale spoko. Zauważyłem, nie ma sensu "dyskutować". Leć kup Intela sprzed 3 lat, jako "nowego". :D Już sama logika "procesory danego producenta po czasie, w magiczny sposób stają się mocniejsze" pokazuje, że absolutnie nie kleisz o czym piszę.
Tuman to masz na drugie imię fanbojku AMD, pewnie lecisz na Ryzenie i MSI B450, zznawco. Jak masz jaja to daj facebooka swojego to cię naprostuje prywatnie za obrażanie mnie.
Beda sie bic. Ide popcorn robic. Robcie screenshoty bo zaraz temat poleci.
"pewnie lecisz na Ryzenie i MSI B450" - a co zlego w tej kombinacji ? Ponad rok temu jak kupowalem te kombo jechalo 99% procent oferty intela w cena/oplacalnosc-wydajnosc.
Typ nie klei o czym kaszle. :D I tak nie zrozumie, że AMD miażdży obecnie Intela i w zasadzie zostaje na rynku tylko nVidia, która ma z nimi szanse. Całe szczęście może porównywać procesory do AMD sprzed 2 serii. Inaczej zapewne by się świat załamał.
Poza tym kolejny brak logiki: "Tuman to masz na drugie imię fanbojku AMD" a dalej zaraz płacze, że z mamą przyjdzie mnie "naprostować prywatnie za obrażanie" xD