AMD opracowało poprawki BIOS przyspieszające Ryzeny 3000
Nowe oprogramowanie rozwiązuje ten problem poprzez implementację optymalizacji, które zwiększają częstotliwość o ok. 25-50 MHz wobec dotychczasowych wartości trybu Boost dla różnych obciążeń.
Moja wypowiedź z 4 września:
Wątpię w jakiś szczególny bug. Pewnie podbija delikatnie napięcie żeby zamknąć gęby ludziom, którym brakuje 25-50 MHz do max boosta.
https://www.gry-online.pl/forum/komentarz-amd-poprawi-dzialanie-procesorow-zeby-bylo-zgodne-z-rek/zbe4dbff?N=1#post0-14998600
Aktualizacje BIOSów wchodzą u wielu producentów z koszmarnym opóźnieniem. Już teraz słychać głosy o poprawie boostów jeszcze przed wydaniem tego BIOSu, także wydaje się, że afera się rozejdzie po kościach.
Jedyne, co wydaje się sensowne, to ten filtr sterujący boostem. Ponad to nie bardzo widzę sens robienia aktualizacji BIOSu.
Bardzo mi się podobają te grafiki reklamowe Ryzenów od AMD. Intel jest taki nudny i monotonny, a tutaj aż miło popatrzeć na obrazek.
"wprowadza „filtr aktywności” pozwalający algorytmom sterującym trybem Boost pominąć sporadyczne tętnienia systemu operacyjnego i aplikacji działających w tle."
To się przyda, bo za każdym pierdnięciem w Windowsie skacze napięcie, temperatura... Denerwujące bo jeszcze wentylator dostaje wyższych obrotów i z błogiej ciszy zaczyna się szum. Nawet ustawiłem 5s na zmianę obrotów i jest lepiej.
Taki mamy klimat, że przy wchodzeniu nowych produktów na rynek, muszą one dostawać wsparcie jak najszybciej, bo produkt przeważnie nie jest w 100% gotowy a jeżeli jest to napotyka na problemy. Nie mówię tutaj tylko o tej aktualizacji, ale akurat o grach. Wprowadza się nowy content, to przeważnie powstaje masa bugów, które trzeba łatać, a które powstały właśnie na skutek nowego contentu, który w jakiś sposób przeszkadza starszym wersjom tego co już było