AMD opatentowało własny sposób na ray tracing
Hmm, technologia, która słabo wypada na potężnych PC w konsolach ? Nie widzę tego :D
Tak, to ta technologia, ale w wykonaniu AMD, a nie pazernej nVidii. Czyli może się udać.
NVidia zła, bo jest lepsza i droższa? Jak na razie AMD nie pokazało swojego ray tracingu (ale inni pokazali, że może działać na kartach AMD), chociaż ray tracing to obliczenia podobne do tych wykonywanych normalnie przez karty graficzne, ale jest ich dużo więcej i mogą być bardziej skomplikowane. Żeby ray tracing dobrze działał na kartach AMD, to albo muszą być wydajniejsze karty niż te od nVidii, albo zastosują jakąś sztuczkę do upraszczania obliczeń. O ile ray tracing od AMD będzie dobrze wyglądać, to jestem za.
Czyli kolejni fani AMD niemający nic do powiedzenia, ale i tak mówią. Szkoda gadac z takimi.
Bo przereklamowana. Bo chce zgarnąć dla siebie jak najwięcej rynku, stawiając, zamiast na współpracę i otwartość, na zamknięte i dostępne tylko dla nich technologie. Mam nVidię i jakoś nie umiem docenić tych wszystkich jej wspaniałych cech i zalet, o których wszędzie tak głośno. Kiedyś miałem kartę AMD i zdecydowanie lepiej mi się z nią współpracowało. Jakby to tak krótko ująć... AMD ma w moim mniemaniu lepszą kulturę pracy. Stąd moją następną kartę na pewno wezmę od AMD. Poza tym, już mi przestało zależeć na nie wiadomo jak dobrej grafice. Wystarczy mi w zupełności karta ze średniej półki, tak za maks 1200zł. A tutaj AMD po prostu zjada nVidię.
Cukiermen. Konsole wyjda dopiero za poltorej roku. Do tego czasu polki cenowe sie znacznie zmienia. Karta wydajnosci RTX 2060 Super mysle, ze jest w zasiegu konsol, ale to sie jeszcze okaze. Nvidia i AMD nie moga dosrac cenami przy premierze konsol, bo malo kto wtedy kupi ich sprzet.
AMD opatentowało własny sposób na ray tracing
Czyżby chodziło o opatentowanie radeon rays o którym była mowa rok temu?
https://www.gry-online.pl/hardware/amd-rowniez-wdraza-wsparcie-dla-technologii-raytracingu/z71a795
Jest też ciekawa informacja odnośnie rozwiązania amd: Unlike Nvidia’s RTX ray-tracing technology, which runs on Microsoft’s DirectX Raytracing API, Radeon Rays is open source and conforms to the OpenCL 1.2 standard, so it could be deployed with non-AMD hardware and on multiple OS environments.
https://www.tomshardware.com/news/amd-radeon-rays-raytracing-software,36702.html
Podejrzewam, że to właśnie ta technologia z racji swej uniwersalności trafi na przyszłe konsole (i nie tylko).