Amazon usuwa oferty zawyżające ceny z powodu koronawirusa
Dzień bez newsa o koronawirusie dniem straconym.
Coś pieknego, trzeba to tępić, na allegro tego jest masa a ceny poszły w gore nawet o 5000%
Prawda jest taka, że dzięki tej epidemii przybędzie wielu nowych milionerów. Nie ma to jak bogacić się na cudzej krzywdzie. Za niedługo będzie ryż albo makaron w absurdalnych cenach.
Dokładnie wielu zrobi biznesy życia na ścianie i panice.
Ale zawsze tak jest im gorzej tym lepsze biznesy można zrobić chociaż zazwyczaj korporacje i banki zgarniaja śmietankę. Teraz też będzie nie inaczej tylko czekać na szczepionke i dostaniemy nowe objawienie jeśli chodzi o zyski.
Ale teraz nastąpiła zmiana janusze wykorzystuja panikę żeby się machapac. I tych januszy będą pilnować.
Mi takie zawyżanie cen wcale nie przeszkadza. Wypada mi się tylko uśmiechnąć na motłoch kupujący maseczki budowlane z dopiskiem "ANTY-CORONAVIRUS" 30zł/szt. Ciekawostką jest natomiast masowe wykupywanie mydła i środków odkażających. Wygląda na to, że wcześniej nikt nie odczuwał potrzeby zachowywania podstaw higieny osobistej.
Naprawdę potrzeba nam pandemii by ludzie zaczęli myć ręce po tym jak się wys**ją?
Wygląda na to, że wcześniej nikt nie odczuwał potrzeby zachowywania podstaw higieny osobistej.
Wydaje mi się po prostu, że nikt nie ma potrzeby trzymać w domu 100 rolek papieru lub 50 kostek mydła skoro skończy się jedno mydło to pójdzie się kupić drugie, a, że teraz ludzie nie wiedzą co się stanie i można założyć, że w najgorszym przypadku będą puste sklepy no to po prostu warto zrobić zapasy.
Zdziwiony? Przeciez byl niedawno artykul o klientach kafejek gdzie wiekszosc nie myje rak po wyjsciu z toalety. A z tego co sam obserwuje to prawie nikt ich nie myje przed wejsciem. Jak pisal Sapkowski w Sezonie burz sa ludzie dla ktorych higiena to imie prostytutki a rzeżączka to ptak z rodziny skowronkow.
Nie zwraca się na higienę pracy w ogóle u nas uwagi. Nagminne nie używanie rękawiczek przez sprzedawczynie podające pieczywo, wędliny itd. Kichające i smarkające w te same ręce, które zaraz podadzą Ci chleb.
Te maseczki są głównie dla chorych i do szpitali a nie zdrowych....
Ludzie naprawdę nie myślą...
Ja widziałem dziś na zakupach kolesia z koszykiem konserw i makaronów...
No to w sumie bardzo sensowne zakupy. Z czym masz tutaj problem, bo jestem zaciekawiony?
Nie wiem czy nie dostana za to jakiejś kary, bo to łamie zapewne jakieś prawa. Moim zdaniem Amazon może sobie usuwać aukcje z jakiego tylko chce powodu - firma prywatna.
Jest popyt jest podaż, jest i cena. To normalne zachowanie ekonomi. Coś staje się popularne, zaczyna tego brakować, to i ceny idą w górę. Nie ma w tym nic nie właściwego, bo tak działa ekonomia.
Podobna sytuacja z kartami graficznymi podczas bumu kaparkowego.
Dziwi mnie że w kolebce kapitalizmu, wolnego rynku, zabrania się zarabiać pieniądze. Przecież to normalne jak rośnie popyt to i rośnie podaż. Tak zawsze działał wolny rynek. Z tego samego powodu gry na premierę są takie drogie a z czasem tanieja jak spada popyt. Śmieszna decyzja monopolisty. Gdyby mieli większą konkurencję nigdy by taka decyzja nie zapadła.
Lepiej uważaj, żeby cię tutejsi "ekonomiści" i antykapitaliści nie zjechali.
Spokojnie, pożyłem od Harrego Pottera peleryne niewidke, hejt się mnie nie ima ;p
Jakby nie patrzeć, to są rzeczy potrzebne do opanowania tej epidemii, która ima się całego świata. Jak rzeczy niezbędne do chociażby częściowego odzyskania kontroli nad wirusem mają kosztować ogromne sumy, to wielu ludzi sobie to po prostu odpusci, co w jakiejs tam ilosci zwiekszy zachorowalnosc na ten syf i utrudni opanowanie sytuacji. A jak Amazon ma możliwość zablokowania podnoszenia cen tych rzeczy, to to robi. Może coś z tego ma, może to kwestia pozytywnego wizerunku u potencjalnych konsumentów.. a może mają czyste serce i martwią się o ludzi, w koncu na szali jest życie wielu ludzi na całym świecie.
Ceny kart graficznych w szale kryptokoparek (ktoś wyżej wspominał) to zupełna pierdoła w porównaniu do tego, co mamy teraz.
Porównanie do kart trafne, bo to czysty kapitalizm.
Maseczki w żadnym stopniu nie pomogą w walce z tym wirusem. Jest wirus z grupy ortomyksowirusów, a one z łatwością przenikają przez błonę min. oka.
Jest tak samo groźny jak zwykła grypa typu A - czyli ogólnie występująca. Media rozdmuchały to do maksimum, to ludzie zaczęli na tym zarabiać. Nieznajomość tematu jest bardzo często wykorzystywana w sprzedaży.
Masz to we wszystkich gałęziach handlu. Magiczne megapixe, 8k, hiper biper dzwiek itd. Wciska się ludziom cyferki, bo nie mają o tym pojęcia.
A chińczyki wykupują polski alkohol bo jest bardzo tani. Nie piją go tylko będą używać do odkażania.