50 milionów PlayStation 2 sprzedanych w USA
To cieszy, możemy mieć pewność że los ps3 będzie podobny i będziemy dostawać jeszcze przez kilka ładnych latek super gierki. Bo np Microsoft olał użytkowników starego x-boxa z dnia na dzień a to nie ładnie.
artattak jeśli PS3 nie sprzeda się w ilości w jakiej opchnięto PS2, wątpię w twoje proroctwa.
RESH- dlaczego ? Sony zaczyna wychodzić z PS3 na plus, ich trudności finansowe oznaczają, że nie wywalą kolejnych kilku miliardów na badania i debiut nowej konsoli zbyt prędko. Albo zamkną biznes (1% szans) albo będą eksploatować PS3 tak długo, jak się będzie sprzedawać w ilościach przynoszących zyski.
Od jakiegos czasu mnie zastanawia fakt, dlaczego Microsoft przestal nagle "inwestowac" w Xboxa Classic. Przeciez to do tej pory swietna maszynka (mam ja w domu i caly czas jest uzywana).
Tak, wiem ze skupili sie tylko na x360, ale "pary" na inwestowanie w dwie konsole chyba by wystarczylo? Xbox classic mozliwosciami graficznymi czy multimedialnymi przewyzsza PS2, a tu tak z dnia na dziec - finito (koniec z tym interesem).
Bo Xbox byl tylko potrzebny zeby zaistniec na rynku. Byl przewidywany jako strata i w momencie gdy marka zostala cieplo przyjeta i sie zadomowila przestala byc potrzebna.
albz74 ===> no jesli to prawda to Playstation pojdzie w piach... Jesli MS zdecyduje sie uderzyc z kolejna generacja - po PS3 nie zostanie nawet pyl...
Szakal ---> Trudno wyczuć, ale w którymś z wywiadów jakaś szycha z M$ stwierdziła że takie nagłe porzucenie tej konsoli to był jednak błąd, którego przy 360 już nie popełnią.
3miś-
To wersja z 2007. Wcześniej było parę innych w tym pierwsze zyski w 2003 r. Cenę konsoli zmieniali parę miesięcy po launchu o całe 100$ w dół.
lordpilot - żaden błąd, biznesowa decyzja. Przejście na X360 było podyktowane faktem, że w żaden sposób MS nie był w stanie zarabiać na Xboxie pieniędzy mimo wciąż sporego popytu.
Wywiad z P. Moore:
Elsewhere in the interview, Moore also explained how the expensive hard drive in the original Xbox drove Microsoft to abandon the hardware and move on to the Xbox 360. "The hard drive in every Xbox killed us; we were still selling it at $199 and the hard drive was like $70. That's why we prematurely left the original Xbox, because the more we were selling -- there was still great demand -- it was killing us, and there was no way to bring the price down," he said. "So in the end we determined at around the 25 million unit mark that we just needed to slow this thing down and just not sell any more, and move to the 360 as quickly as we possibly could. And to this day people still believe we left the Xbox too early but it was purely for financial purposes
Należy z pewnością pogratulować Sony umiejętności - tyle lat po premierze, a PS2 to nadal świetna platforma (chociaż z tym 'nadal' to nie przesadzajmy - Play2 jest platformą otwartą, ale przyjdzie w końcu czas, kiedy gry przestaną być na nią wydawane).
Dobry ruch został także wykonany w Polsce i potwierdza to mój własny przykład - jak chciałem uzmysłowić mamie co to jest Xbox360 - nie wiedziała; powiedziałem jej, że to konsola - również nie wiedziała; jak tylko wspomniałem "to takie PlayStation" - aaa to o to chodzi :D
Sam nawet jak przeglądałem oferty w sklepach internetowych dziwiłem się, że jest taki GameCube, jakiś Xbox - liczył się tylko Play2 ;)
Ja na osiemnastkę w grudniu dostałem upragnionego PS3 i wierzę, że dzięki temu będę mógł cieszyć się tą platformą przez wiele jeszcze lat. Starego PS2 w moim odczuciu już dziś nie bardzo opłaca się chyba kupować (latka lecą), a w wyborze między X360 a PS3 zadecydował los poprzedniego Xboksa, który umarł śmiercią nagłą i tragiczną.
PS2 nadal ma się dobrze. Czego niestety o PlayStation 3 powiedzieć nie można. Przegrywa z dzieckiem Microsoftu na całej linii.
hmm z ps3 tak różowo nie będzie, wydaje się ze ps2 pozostanie na długo najlepiej sprzedającą się konsolą. A co do gier persona 4 to ostatnia wielka produkcja na ps2, zostały do wydania jakieś popierdółki...
PS2 jest konsolą która ciągle mnie zadziwia , dobrze że mam ją u siebie , ile radości mi dała z resztą całej mojej rodzinie , nadal chodzi jak nowa mimo setek godzin przechodzonych .
PS2 nadal ma się dobrze. Czego niestety o PlayStation 3 powiedzieć nie można. Przegrywa z dzieckiem Microsoftu na całej linii.
to Microsoft ma dzieci?? O_O
spoiler start
z X360??? LoL gdzie przegrywa? na cały 2008 z X360 jest tylko bieda z niedzą względem wczesniejszych lat. Na odwrót jest z PS3, ale czego spodziewać sie od człowieka który nie interesuje sie konsolami, a jedyne co ma to komp, psp i przesądy z premier konsol. Co prawda cena i gust, ale gdzie na całej linii
spoiler stop
jak dla mnie 10 lat PS2 i pozostanie proch z tej konsoli.... ale chwila chwila moze zjednoczy sie z grami od Wii
"to Microsoft ma dzieci?? O_O "
No cóż mam 10 lat i nie pojmuje...
Przegrywa choćby w liczbie sprzedanych konsol...