Witam
Polecił by ktoś mega dobry telefon do nagrywania wideo i robienia zdjęć i ewentualnie z bajerami ułatwiającymi szybkie intuicyjne ich robienie. Reszta mniej ważna. Cenowo na razie się zastanawiam, gdyż i tak pewnie wezmę na raty więc nie mam ustalonej sumy.
iOS lub Android ->
Racja tego nie podałem, tylko android, nie jestem przyzwyczajony do telefonów z iOS.
Ogólnie to chcę go dać jako prezent ale pewnie będę musiał pomagać przy obsłudze więc wolę z android. Dziękuję za odpowiedz , spojrzę na tego z Androidem.
Ja polecam telefony Xiaomi. Po przesiadce z Samsungów i Soniaczy zrobiły na mnie ogromne wrażenie.
Może Xiaomi 11T Pro... Lub jakieś POCO...
Szuka dobrego telefonu do zdjęć i wideo a 11t pro jest beznadziejny (brak optycznej stabilizacji, już samsung a52 za 1600zł ma lepszy aparat) pod tym względem, o POCO nawet nie wspominam, bo wydajnościowo są solidne ale aparaty porażka.
Jeśli zależy ci na dobrym aparacie i androidzie, to zależenie od budżetu: samsung a 52s/s20FE/S21/S21+ a jeśli chcesz najlepsze co jest na rynku to s21 ultra (mam i polecam, zdjęcia robią wrażenie, szczególnie z zoomem optycznym x10)/xiaomi 11 ultra (bez żadnego T czy i w nazwie, to całkiem inne telefony, ale nie jest dostępny nigdzie). Ewentualnie google pixel 6 pro, ale tam z wideo trochę słabiej. Dodatkowo Vivo x60pro ma świetny aparat w dobrej cenie, z genialną stabilizacją, ale trochę odstaję resztą od takiego s21U, jeśli ci zależy głównie na zdjęciach to możliwe, że ideał dla ciebie.
chcę go dać jako prezent ale pewnie będę musiał pomagać przy obsłudze
Weź iPhone SE 2020 albo 11 czy 12. Większa szansa, że nie będziesz musiał pomagać przy obsłudze.
Jeśli nagrywanie wideo - tylko i wyłącznie iPhone. To nawet nie jest kwestia Android/iOS czy wrażeń wizualnych (chociaż przy wideo królem jest od lat produkt Apple) tylko tego, że przy nagrywaniu w 4K smartfony z Androidem się...przegrzewają. Nawet Samsung który do swojego S2x pakuje badziewne Exynosy ma ograniczenie w nagrywaniu czegokolwiek powyżej 1080p do...10 minut aby zapobiec przegrzaniu. Przy iPhone problem nie występuję w ogóle a sama jakość wideo jest IMO najlepsza na rynku wśród smartfonów.
Jeśli chodzi o zdjęcia, to tutaj jednoznacznego zwycięzcy IMO nie ma - raz lepiej wypadają produkty Apple, gdzie indziej twórcy smartfonów na Androidzie.
Jeśli więc szukasz uniwersalnego smartfona ze świetnym wideo bez ograniczeń (i meeega bogatą bazą wysokiej aplikacji do av od firm trzecich) to IMO iPhone. A jeśli posiadasz naprawdę gruby portfel, to sprawdź temat LiDAR w iPhone - są już aplikacje robiące z tego użytek, można tworzyć piękne rzeczy.
Jeśli natomiast uparłeś się na Androida, to IMO flagowiec Samsunga.