Cześć Wszystkim!
Dziś złożyłem swój komputer z procesorem i7 4790K, czytałem opinie o nim i dowiedziałem się, że boxowe chłodzenie dla tego proca może nie starczyć, więc kupiłem niereferencyjne chłodzenie:
http://proline.pl/?p=SPC+FORTIS+2
Po złożeniu komputera, zainstalowaniu systemu chciałem sprawdzić jakie są temperatury procesora w stresie.
Do tego celu wykorzystałem program prime95 a do monitorowania temperatury HWMonitor.
W spoczynku temperatura wynosi ok 30 C. gdy zacząłem testować prime95-em temperatura doszła do ok 63 C i się utrzymywała, po paru / parunastu minutach doszła do 83 C przez jakiś czas się utrzymywała potem spadła do 63 a po jakimś czasie znowu do ok 83 C.
Niestety jeszcze później zauważyłem, że doszła do niecałych 100 C (najgorętszy rdzeń miał 98 C) wtedy przerwałem test.
Czy przy tym programie to normalne? (słyszałem że on lubi rozgrzewać procesory do czerwoności :D).
Czy powinienem się martwić tym faktem i spróbować jeszcze raz założyć chłodzenie?
Procesor działał na domyślnym taktowaniu (nie bawiłem się w OC).
4790K to grzałka, takie chłodzenie nie będzie wystarczające na Prime95
Inna sprawa - po co męczysz procesor Primem?
Pobierz jeszcze OCCT i zrób nim test (min. 30 minut) przy ustawieniu Large Data Set (znajdziesz to w programie, będzie widoczne). Kontroluj temperatury, jeśli coś będzie nie tak - test sam przerwie grzanie procesora, wyrzucając błąd.
InGen -> chciałem sprawdzić temperatury w stresie, nie wiedziałem, że on tak może zmęczyć procka :)
Sethlan -> Dzięki za radę, spróbuję OCCT, ale będę mógł to zrobić dopiero w poniedziałek teraz na święta wyjechałem do rodziny.
Z tym chłodzeniem procesor bez problemu powinien trzymać temperatury w normie - miej na uwadze że w grach procesor NIGDY nie będzie miał takiego obciążenia jak przy stress testach, a tym bardziej nie przez tyle czasu.
Mój procesor (2500K, lekki OC na chłodzeniu BOXowym - jestem hardkorem) w prime95 sięga 75C, a grach nie pamiętam kiedy ostatnio w ogóle zbliżył się do 60C.
No chyba że planujesz jakieś zaawansowane długie obliczenia równoległe mega obciążające procek - ale wątpię żeby tak było :)
A jak długo robiłeś test prime? Mi na początku temperatura doszła do ok 63 C, ale chciałem aby trochę pochodził i wtedy zaczęła skakać (tak jak opisałem w pierwszym poście).
Przed chwilą robiłem test OCCT, testowałem przez godzinę i maksymalna temperatura na rdzeniu była 76 C.
Po zakończeniu wygenerowały mi się wykresy z testów.
Czy jest normalne, że napięcie vcore tak skacze?