Siema. Mam problem z gta san andreas. Gra działa na 15-30 fps [na ustawieniach low].
Specyfikacja laptopa:
Procesor:Intel Core i3 3217u 1.8 GHz
Ram:4GB DDR3
Grafika:Nvidia GT740M 2GB DDR3
Dysk:1TB (wolne ok. 700GB)
System:Windows 8.1 64 bit
Rozdzielczość: 1366x768
Dodam że Battlefield 3 działa mi na średnich [45+ fps na mutliplayer], więc to nie wina słabych podzespołów.
Oryg, wyłączyłem limit klatek ale dalej to samo :/ . Fakt, gierka trochę stara (nawet rozdzielczości 1366x768 nie ma :P ), ale powinna działać.
Uruchom tą grę w trybie zgodności z Win XP.
Gra uruchamia się na nvidii, po za tym integra [hd 4000] też powinna pociągnąć san andreas chociaż na low. Spróbuje ten tryb zgodności.
Trochę to dziwne, bo na integrze gra działa na low płynniej niż na nvidii :P Lecz mnie gra [w gta sa] bez AA i very high nie interesuje. Jakieś pomysły? Sprawdzałem zgodność z windows xp, ale brak poprawy.
WOW, popis że na telefonie za 300 zł nie laguje? Aha... Spam....
GTA San Andreas to gra słabo zoptymalizowana, podobnie jak GTA IV. Kiedy wychodziła na pecety, dwurdzeniowych procesorów jeszcze nie było (choć nie wiem kiedy Celeron Dual Core mial premierę). Zazwyczaj nie będzie roznicy jezeli odpalisz gre na jednordzeniowym procesorze o taktowaniu 3 GHZ, calkiem dobrej karcie graficznej i 1/2gb ramu, a na komputerze ktorym masz i lepszym, bo po prostu gra nie byla zrobiona pod dzialanie na wielu procesorach a na jednym.
Podam juz taki przyklad, związany z dodatkiem do GTA, mianowicie SA:MP, gdzie na serwerach o bardzo duzej liczbie graczy, i obiektów skupionych w jednym miejscu, gra drastycznie spadnie na plynnosci.
A jakby to GTA puścić na jednym rdzeniu?
2x UP
Odpaliłem grę w 2005 roku na 1 rdzeniówce, 1GB ramu i 6600 LE i grało się genialnie, więc porównanie do GTA IV pod względem optymalizacji jest mało trafne.
Co do tematu, spróbuj zrobić downgrade sterowników, przeinstalować grę, zainstalować patcha do gry, wyłączyć v synca w panelu nvidii.
@UP
Downgrade sterowników nie zrobię bo zależy mi też na BF3 [a na wcześniejszych sterach pewnie będzie słabiej działać]. Czy jest możliwość że gra tak działa przez windows 8.1?
Ja właśnie w ten weekend przeszedłem GTA SA na win 8.1 i nie miałem żadnych problemów.
Chociaż spróbuj tego downgrade'u sterownikow, zeby zobaczyc, czy to jest przyczyną. Przecież nowe sobie możesz ściągnąć i potem doaktualizować, a to zawsze wyeliminowanie wariantu, lub znalezienie przyczyny.
Ograniczać klatki na sekundę do ok 40-50 rozumiem, że próbowałeś?
Ewentualnie pogrzeb w googlach, moze coś znajdziesz, spróbuj tego jeszcze (chociaż tam komp z siłą obliczeniową kalkulatora, ale spróbuj):
http://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=5082780
A jak ograniczyć klatki do 50? Bo w ustawieniach jest tylko limit fps ale on ustawia na 25 fps.
Włącz grę na jednym rdzeniu a problemy znikną.
[3]
Ta gra to na pewno oryginał? Grałem całkiem niedawno w sa też na laptopie i jakoś nie miałem problemów z ustawieniem w opcjach 1366x768.
A jak uruchomić gre na jednym rdzeniu? Gra oryginalna, kiedyś na starym kompie (pentium d) działała płynnie.
Gre uruchomiłem na jednym rdzeniu, ale dalej laguje. Niczym sie nie różni czy odpale gre na jednym czy kilku rdzeniach. Sprawdze jeszcze to ograniczenie klatek. Gta vc działa średnio (35 fps). Chciałem pograć san andreas, bo tylko sie kurzy w szafce :/
Niby można wyłączyć ogranicznik klatek w opcjach, ale wiele to to nie daje.
Aby gra działała na 1 procesorze/wątku, trzeba ustawić koligację aplikacji gtasa.exe przez Menedżer Zadań.
No dobra, ale zmiana koligacji nic nie daje. Chyba się pożegnam z gta sa, może w gta 5 zagram na low :)
Skasuj w Moich dokumentach wszystkie savy i wtedy zagraj na jednym rdzeniu.