Ostatnio pytałem o co innego, ale sam wpadłem na rozwiązanie przed dostaniem odpowiedzi. Zobaczymy co będzie teraz :)
Mam pole z datą np. 07/07/15
Chcę na podstawie tego pola otrzymać informację zwrotną jaki to miesiąc oraz kwartał np. Lipiec 15 oraz 3 kwartał
Sam zrobiłem to bardzo długim "If-em", po prostu dałem coś w stylu
=if(and(a2>Date(2014,07,01),(2014,07,31),"Lipiec 14",if(and(a2>Date(2014,08,01 ..... etc
Jest na to jakiś szybszy sposób?
Próbowałem Vlookup (wyszukaj.piononowo), ale nie umiem obejść tego, żeby był zakres dat w danej komórce, a nie konkretna data.
Z góry dzięki za pomoc
Prawo Murphy'ego, udało mi się coś wymyślić
rozwiązałem to tak =Text(a2,"YYYY"&"-"&"MM")
Wpis na forum ma dobry wpływ na reset podejścia od sprawy i zaczyna się myśleć "poza schematami"
dzień:
=DAY(A1)
miesiąc:
=MONTH(A1)
kwartał:
=ROUNDUP(MONTH(A1)/3;0)
Poza tym - Excel przez jedno "l".
A podpowiedzi Mephisto zadziałają, jeżeli daty będą zapisane w ogólnodostępnym formacie.
Masz komplet informacji
Poprawiłem moją formułę zgodnie z podpowiedziami Mephistopheles.
Dziękuję bardzo za rady :)
Kwartały szukam dzięki vlookup, używając miesiąca i roku (które otrzymuję dzięki postowi [3]). Powód tego jest taki, iż chcę aby zwracało mi nazwy w stylu: FY15Q1, FY15Q2
Niepotrzebnie w ogóle mieszasz w to vlookup.
="FY" & TEXT(A1;"YY") & "Q" & ROUNDUP(MONTH(A1)/3;0)
Chyba że kwartał finansowy nie pokrywa się z kalendarzowym. Wtedy faktycznie można kombinować.
To ją się podepne. Idzie jakiś prosto wyliczyć alfę Cronbacha w excelu bez 5 linijek obliczeń i 15 funkcji? Nie jestem orłem ze statystyki.