Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Bieganie + Ćwiczenia siłowe

12.05.2014 20:02
1
modzel18
57
Konsul

Bieganie + Ćwiczenia siłowe

czy jak biegam codziennie średnio 30-40 min truchtem + robie brzuszki(ok 150 a gdy dzień siłowy 50) +przysiady oraz (ale to już co dwa dni) ćwiczenia z hantlami 5kg biceps 8x20 triceps 8x15 przedramie 6x15 + do tego jem dużo nabiału i warzyw to czy przy tym wszystkim( ćwicze już tak od 3 miesięcy) będą jakieś efekty i czy wogóle dobrze robie?. Mój wzrost 171 cm waga 78kg. Celem jest rozbudownie mięśni brzucha,nóg i rąk

12.05.2014 20:18
2
odpowiedz
LopenZo
30
Centurion

Skąd mogę wiedzieć czy dobrze robisz ? Ważna jest technika, odpowiednia dieta, regeneracja. Brzuszkami wzmocnisz brzuch ale nie wyrzeźbisz jak trzeba. Musisz dowalić inne ćwiczenia dzięki którym będziesz czuł ten brzuch. Co do biegania to dobrze bo dzięki temu spalasz tłuszcz, nogi też pracują ale jeśli robisz trening typowo siłowy/masowy to powinieneś robić takie przysiady raz w tygodniu. Ale w ogóle.. To trochę bez sensu. Pracujesz nad całym ciałem a nie nad poszczególnymi partiami, chyba że chcesz wyglądać komicznie, bez sensu.

PS. Mi to wygląda na wakacyjnego sezonowca :DD

12.05.2014 20:19
3
odpowiedz
zanonimizowany997481
1
Junior

każde ćwiczenia coś dają, nawet jakbyś codziennie przekopywał ogródek i ładował węgiel na pakę, możesz zatrudnić się do kopalni węgla.
A jaki jest twój cel, zrobić mięśnie tak by szpanować nimi na plaży? Wg mnie lepsze byłoby olanie szpanowania wyglądem, a skupienie się np. na biegu długodystansowym i w wakacje pojechałbyś sobie w ładne miejsce gdzie dużo drzew i wszystkiego i biegał, podziwiał widoki, a jak dresy cię napadną to im uciekniesz na luzie, a gdybyś był napakowany to i tak grupa dresów mogłaby ci krzywdę zrobić, wystarczy jeden chudzielec z kastetem lub nożem i nawet wygląd Hardkorowego Koksa nic ci nie da.
A tak w ogóle to nie jarałoby cię pływanie długie? Mógłbyś w wakacje jeździć nad jezioro i całe przepłynąć i być szczęśliwym.

12.05.2014 20:23
Reg03
4
odpowiedz
Reg03
44
Trust me

Zawsze możesz pójść do siłowni czy innego klubu i pod okiem eksperta opracować 'profesjonalny' program treningowy. Jeśli nie wiesz czy robisz ćwiczenia dobrze czy źle to może się to skończyć tak że sobie zrobisz krzywdę i leczenie będzie Cię kosztować dużo więcej i czasu i pieniędzy niżeli zapłacenie za program i zapoznanie się z ćwiczeniami pod czyimś okiem.

12.05.2014 20:26
5
odpowiedz
modzel18
57
Konsul

sezonowca? ja już od dobrych 3 miesięcy tak ćwicze... ogólnie to czuje że wzmocniły mi się nogi, troche w łapie tez mi skoczyło, a co do brzuszków to czuje że coraz łatwiej mi to idzie tylko nic nie widać bo troche tłuszczyku jest(nie aż tak dużo ale jednak) i chyba przysłania mięśnie brzucha, a co do tego "szpanowania" to po prostu chce sie lepiej czuć bardziej dotleniony i wogóle silniejszy fizycznie.

12.05.2014 20:27
6
odpowiedz
modzel18
57
Konsul

a co do tłuszczyku na brzuszku to biegam i robie brzuszki przysiady i zbytnio dużo z brzucha nie spaliłem. Jakieś porady?

12.05.2014 20:30
Marcin017
😃
7
odpowiedz
Marcin017
108
Generał

Pewnie opychasz się na noc fast-foodami!

12.05.2014 20:37
😐
8
odpowiedz
hinson
140
Generał

Radziłbym nie przesadzać z uprawianiem sportu! Ludzie którzy uprawiają za dużo sportu mogą żyć krócej niż inni!

http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/1480750/Want-to-live-longer-Then-drop-the-fitness-regime-and-put-your-feet-up.html

12.05.2014 20:38
Imak
😜
9
odpowiedz
Imak
128
Senator

Właśnie zjadłem szklankę pysznych lodów.

12.05.2014 20:38
10
odpowiedz
LopenZo
30
Centurion

No sorry ale inaczej nie można tego nazwać niż sezonostwem.. idą wakacje to każdy chce wyglądać ;) Dla porównania dodam, że ja już trenuję ponad 4 lata. Jeśli ćwiczysz taki czas powinieneś wiedzieć z internetu, że brzuszkami nie spalisz tłuszczu a jedynie wzmocnisz mięśnie brzucha. Musisz robić dużo treningów cardio i włączyć do życia odpowiednie "żywienie" .

12.05.2014 20:44
11
odpowiedz
modzel18
57
Konsul

Hinson-->nie strasz mnie bo wpadlem w rytm a tym mnie tylko demotywujesz. Fast foodow nie jadam bo najzwyczajniej w swiecie gdy jem lub widze jak kyos wcina hamburgera to zygac mi sie chce bez urazy :p . A efekty tych moich cwiczen+ oczywiscie odpowiednia dieta(bialeczko i wogole) to po roku zauwaze efekty?

12.05.2014 20:45
12
odpowiedz
LopenZo
30
Centurion

Jeśli będziesz ćwiczyć tak jak trzeba i systematycznie to tak.

12.05.2014 20:48
13
odpowiedz
modzel18
57
Konsul

Ale pozyje troche? :P :(

12.05.2014 20:48
Garret Rendellson
14
odpowiedz
Garret Rendellson
87
Legend

Każda aktywność jest dobra, podobnie jak zdrowe odżywianie. Ale jeżeli masz jakiś konkretny cel poza polepszeniem sylwetki albo chcesz NAPRAWDĘ zrobić postęp to po pierwsze - ustalasz czy masz już mięśnie przykryte oponą czy też jesteś patyczakiem i chcesz je powiększyć. Robisz dietę z dodatnim albo ujemnym bilansem i jej przestrzegasz + trening siłowy 3 razy w tygodniu (np fbw) i tak samo aeroby 2-3 razy (np pływanie bardzo dobre).

12.05.2014 20:51
15
odpowiedz
modzel18
57
Konsul

Nie no chudy nie jestem 78 kg przy 171cm i troche pary w lapie przynajmniej tak mi sie wydaje. Jestem dosc szeroki w barkach i nogi mam solidnie umiesnione tylko ten brzuch i troche reka w szczegolmosci biceps i przedramie

12.05.2014 21:18
16
odpowiedz
mich83
121
Generał

Jeśli chcesz schudnąć to najważniejsza jest dieta. Mozesz dziennie robić 500 brzuszków i biegać kilometry, ale jeśli będziesz więcej kalorii dostarczał niż spalał to i tak nie schudniesz. Poza tym musisz dostarczać odpowiednie składniki odżywcze aby nie palić mięśni. tak więc nie mozna jeść za mało bo zaczniesz palić mięsni ale jednoczesnie trzeba byc na deficycie. Zainteresuj sie lepiej tym co robisz bo meczysz sie nie wspułmiernie do tego co osiągniesz. Chociaż wiadomo jakieś efekty będziesz miał.

12.05.2014 21:57
17
odpowiedz
modzel18
57
Konsul

A co sądzicie na temat ryzu czy tez tunczyka w sosie wlasnym? Czy naprawde sa takie dobre jak sie o tym mowi ze "bez ryzu i bialeczka nie ma pompy" ?

12.05.2014 21:59
18
odpowiedz
modzel18
57
Konsul

A schudnac to tylko z brzuszka chce, z reszty nie. Bo reszta jest zadowalająca

12.05.2014 23:22
HUtH
19
odpowiedz
HUtH
120
kolega truskawkowy

za krótko biegasz

ryż i tuńczyk bardzo dobre. Przecież na pewno dobrze wiesz, że chodzi o mało tłuszczu i sporo białka......

12.05.2014 23:27
20
odpowiedz
zanonimizowany771529
31
Generał

A schudnac to tylko z brzuszka chce, z reszty nie. Bo reszta jest zadowalająca

A nie słyszał kolega, że tak się nie da?
Jeśli spalisz nadmiar tłuszczu z reszty ciała to dopiero zacznie schodzić ''oponka''.
Nie ma czegoś takiego jak punktowe spalanie tłuszczu.

I nie katuj codziennie brzucha, daj mu z dzień dwa odpoczynku żeby miał się kiedy zregenerować.

12.05.2014 23:43
21
odpowiedz
mich83
121
Generał

modzel18 musisz sie zdecydować czy chcesz spalić tłuszcz czy przybierać na masie mięsniowej, bo to co robisz to paradoks, Jeśli chcesz przybierac na masie mięśniowej, to jeść musisz więcej niz twoje zapotrzebowanie i wtedy bieganie, przysiady itp nie pomagają, Jeśli zaś chcesz spalać tłuszcz , i jak najmniej przytym stracić mięsni, wtedy dostarczas organizmowi to co potrzebne ale jestes jednoczesnie ponizej zapotrzebowania, i wtedy jak najbardziej wszelakie cardio.

Ty natomiast chcesz przybierac masy mięsniowej i jednoczenie chudnąc co wnioskować mozna po cardio jakie wykonujesz. Efekty tego będą słabe a natyrasz sie jak wół. Tunczyk , kurczak itp jak najbardziej ale to długi temat

13.05.2014 01:23
Herr Pietrus
22
odpowiedz
Herr Pietrus
231
Jestę Grifterę

8 serii po 15 powtórzeń? Czy dobrze pamiętam, że w rożnych planach i poradach piszą zwykle 2/4 serie? Czy to nei znaczy, że te 5 kg to już znacząco za mało, by cokolwiek dalej rosło? Ciężar chyba trzeba zwiększać, a nie powtórzenia w nieskończoność...

13.05.2014 07:41
23
odpowiedz
modzel18
57
Konsul

No to zalozmy jak jem wiecej(Ten ryz i tunczyka migdaly) i robie przysiady biegam to nic spala z tluszczyku. Ale jesli przybedzie mi w miesniach to masa ciala chyba twz bedzie wieksza a ja juz chyba waze dosc tyle jak na moj wzrost ,nie? A z tymi brzuszkami i bieganiem czytalem ze codziennie mozna robic tylko z rekami nie(co dwa dni) zwieksze ciezar do 7.5 kg.

13.05.2014 08:41
24
odpowiedz
Flagun
27
Chorąży

Modzel jesli chcesz mieć 6 pak na brzuchu to nie wystarczy "coś tam ćwiczyć" i "coś tam więcej jeść". Musisz się też przygotowac, że by uzyskac ten cel zajmie Ci to więcej niż parę miesięcy. Przygotuj się na regorystyczną, ale zbalasowaną dietę, mordercze treningi przez kolejny rok a nawet 2 lata by uzyskac efekt, a później by go utrzymać. Musisz spalić tłuszcz na całym ciele do poziomu poniżej 5% ogólnej masy ciała.

Musisz ułożyc sobie plan ćwiczeń (ja przy podobnym celu wyznaczyłem sobie 3 dni siłowe i 2 dni cardio).
Dni siłowe - 1 dzień to ćwiczenia na 2 różne partie ciała + ćwiczenie brzucha
Cardio - coraz intensywniejsze aż do pożygania (proponuje np 30 min biegu -11 km/godz +20-30 min wiosłowania)
sobota i niedziela regeneracja

do tego dieta, mi dietetyczka zaproponowała dietę 2800 kcal z dużą ilością białka, by nie tracić na wadze a wciąż spalać tłuszcz. Mam rozpisane posiłki na kazdy dzień w tygodniu, bo nie można tylko jeść tuńczyka czy kurczaka z ryżem.

13.05.2014 08:42
25
odpowiedz
Kaiserek
40
Chorąży

Jak się dopiero zaczyna przygodę z ćwiczeniami siłowymi, to można nabierać mięśni nawet poniżej zapotrzebowania kalorycznego. Ćwiczenia siłowe to niewielka ilość powtórzeń (np. 5 serii po 5 powtórzeń), przy dość wysokim obciążeniu. Oprócz tego, siłę buduje się poprzez ćwiczenia angażujące wiele partii mięśniowych (np. wyciskanie płaskie, martwy ciąg, przysiady, podciąganie na drążku, wiosłowanie w opadzie) i ciągły progres, który zapewni tylko regularne dokładanie obciążenia (np. 2kg więcej każdego dnia, w którym trenujesz).

Pod tymi linkami możesz podpatrzyć technikę: https://www.youtube.com/channel/UC5FaqTBy0c1jlRUHKu4SuXQ i https://www.youtube.com/channel/UCpTEaSO-9MCPlXf_VY7gatw

13.05.2014 08:45
Łyczek
26
odpowiedz
Łyczek
229
The Chosen One

Flagun ---> Musisz spalić tłuszcz na całym ciele do poziomu poniżej 5% ogólnej masy ciała.

Bez przesady, spokojnie starczy 8-10%. Tzw. body fat poniżej 5% to mają kulturyści.

13.05.2014 10:23
27
odpowiedz
Miloszek_16
114
Kiślawa

Akurat intensywnego cardio to nie polecam bo mięśnie lecą w dól jak szalone. Ja biegałem po 40-50km tygodniowo i generalnie chudy byłem jak patyk, mimo iż wydawało mi się że jem dużo i coś tam na siłowni starałem się pomachać, to brzuch nadal wyglądał marnie.

Od kiedy zacząłem treningi typu:crosfit, powercombo itp + siłowe i ograniczyłem bieganie do max 50km miesięcznie oraz poprawiłem diete, masa mięśniowa poszła w górę, a brzuch sie zrobił sam, mimo iż bf mam obecnie na poziomie 12,5%. Jest jeszcze co wycinać, ale progres jest olbrzymi.

PS. 30 minut 11km/h to raczej lekkie niż mordercze cardio. A i tak lepiej robić bardzo intensywne interwały.

13.05.2014 10:49
28
odpowiedz
Zenzibar
17
Generał

Pewnie, zastały gość z ponad dziesięciokilogramową nadwagą powinien zacząć ćwiczyć 5 dni w tygodniu, najlepiej interwały.

13.05.2014 10:50
29
odpowiedz
Flagun
27
Chorąży

Łyczek ---> ok, ale w sumie to są już tylko liczby, sporo zależy od genetyki itp
Ja teraz niby mam ok 11% tłuszczu i wciąż małą oponkę wokół brzucha - dolna partia (choć mięśnie zaczynają się już przebijać)

Miloszek ---> no tak nie jest to mordercze tempo, pominąłem słowa na poczatek proponuję :)

13.05.2014 11:00
deTorquemada
30
odpowiedz
deTorquemada
258
I Worship His Shadow

Ja to robie tak:
pon - wioślarz godzinka
wtorek - bieganie 15 km (godzina z 20 minutami)
sro - wioślarz
czw - bieganie
pią - rower (minimum 20 km średnio ok 40 km)/wioślarz
sob - rower
nied - rower/bieganie

W ubiegłym roku zgubiłem jakies 20 km teraz waze + - 100 km przy wzroście 185, wiec mam co zrzucac jeszcze, ale nie spieszyło mi sie nigdy nigdzie. Przebiegałem cała zime zobaczymy jak w tym roku. Nie chce byc chudy ale na siłe to mnie totalnie nudza cwiczenia (siłka) - zastanawiam sie czy papek + brzuszków i przysiadów raz w tygodniu (kosztem wioślarza) - chociaz ten działa i na te partie mięśni.

Zasadniczo - brak mi terningu siłowego!

13.05.2014 12:46
Herr Pietrus
31
odpowiedz
Herr Pietrus
231
Jestę Grifterę

Zenzibar - też słuszna uwaga. Nie zauważyłem tego 78 kg. I autor ma czelność pisać że na brzuchu ma "trochę tłuszczyku" :D Wiem ile mam tłuszczyku bez nadwagi, ale z nieproporcjonalnym jego rozkładem, a autor nawet jeśli ma ręce grube jak serdelki... Ale nie potępiałbym takich porad zupełnie, tzn zawsze każdy napisze co innego i tak naprawdę nigdy z lektury takich np. for sportowych niczego nie wyniosłem (poza kompletnym mętlikiem i tym, że ostatecznie "każde ćwiczenia coś zdziałają, ważne by przekraczać swoje granice"), ale autor będzie widział do czego ma dążyć i jak docelowo powinien trenować. Interwaly pewnie nei dla niego - jak wnioskuję z teorii :) - ale 5 dni w tygodniu spokojnie moze ćwiczyć. Na początku nei tak intensywnie, ale z czasem....

13.05.2014 16:49
32
odpowiedz
modzel18
57
Konsul

Jesli chod i o bieganie to 30-40 min dzielnie ale wolnym truchtem czasami zwolnie i sie przejde a co do nadwagi to niby mam ale tak po mnie niewidac tzn. tylko na brzuchu troche tluszczyku jest. Dlatego biegam :) . Ale dzieki za waszą pomoc ;)

13.05.2014 16:56
Tlaocetl
👍
33
odpowiedz
Tlaocetl
196
Ocenzurowano

Pamiętam, jak raz pojechałem na wieś na 3 tygodnie - zapierdalałem jak wół od 8.00 do 18.00. Byłem wciąż głodny, dlatego wpierdalałem żarcia na maxa + sporo piwska.
Schudłem 6kg i wyrobiłem mięśnie - w 3 tygodnie...

13.05.2014 17:20
34
odpowiedz
Zenzibar
17
Generał

To niemożliwe, nie można jednocześnie gubić sadła i nabierać mięśni!!!11!

13.05.2014 17:31
📄
35
odpowiedz
zanonimizowany298778
85
Legend

^
Możliwe, poczytaj o tajemnych technikach ćwiczenia w ręcznikiem bawełnianym.

Forum: Bieganie + Ćwiczenia siłowe