Spotkał się ktoś ze znikającym dyskiem z systemu? Raz jest widoczny w biosie i systemie, a raz nie widać go w biosie i systemie. Przełączyłem na inny port i dalej to samo. Odłączył się nawet w czasie gry w grę zainstalowaną na tym dysku. Co może być tego przyczyną?
Wadliwy przewód ATA/SATA? W starych typach jeszcze może być konfiguracja master/slave która wariuje. Ew. dysk sam w sobie umiera w męczarniach. Zawsze pozostaje możliwość systemu, ale to chyba na końcu listy.
Co do samego stanu dysku to sciągnij Diskinfo64 is sprawdź.
Kondycja dysku określana jest na dobrą - 100%. Nigdy do tej pory dysk nie znikł, ale teraz komputer był w serwisie (problemy z płytą główną) i problem zaczął występować. Czy może to być także problem z płytą?
Port SATA na płycie może padać, ale jeśli włożysz kabel w inny port (najlepiej w innym rzędzie, jak najdalej) i dalej to samo, to znaczy że to nie jest port.
Tu akurat mówie z doświadczenia, bo ja jednym z komputerów u mnie zdarzyło się kiedyś że porty padły kompletnie, ale reszta portów była nienaruszona.
Kiedyś jak pracowałem w serwisie komputerowym mieliśmy takie przypadki. Tak jak wyżej napisano, podmień kabel SATA, do tego zresetuj bios. Jeśli to nie pomoże to prawdopodobnie dysk Ci umiera, najprędzej kontroler (PCB na spodzie dysku).
Jak najszybciej zrób kopię najważniejszych plików i jeżeli ww sugestie nie pomogą to wysyłaj na gwarancje/kup nowy dysk.
Bios był wgrywany najnowszy jaki jest. Ogólnie to do tej pory problemy miałem z mobo nie z dyskiem, ale nigdy nic nie wiadomo.
Reklamuj w serwisie. Z tego co czytam to cos cienki ten serwis. Moze zmien na jakis inny.
Ryzen 5 5600X, MSI B450 GAMING PLUS MAX, MSI RTX 2080 Super Trio, Corsair Vengeance RGB Pro 3200 MHz, Adata SU800 128 GB, Adata SU900 512 GB, SilentiumPC Supremo FM2 750W GOLD, SilnetiumPC Regnum RG4T, SilentiumPC Fera 3. A problemy były takie, że nie ładował się bios. Jak sobie z tym poradzono? Aktualizacja biosu, rozebranie i złożenie komputera na nowo. Teraz zamiast problemów z uruchomieniem się komputera są problemy ze znikającym dyskiem. Zamieniłem kable SATA i zobaczę co będzie dalej.
SilentiumPC Supremo FM2 750W GOLD - serio ? Wez powiedz tym w serwisie, aby wzieli miernik w lapy i pod obciazeniem zmierzyli +-/12 ,5, 3.3 V. Sprawny jest +-10 procent. Ja obstawiam zasilacz. Zaloze sie, ze non stop miales jakies problemy.Ja rozumiem oszczedzac. No, ale nie na zasilaczu do takiego gpu i proca.
Ach, już Cię pamiętam. Ostatnio nie ładował Ci się BIOS :)
Rozumiem, że ten znikający dysk to Adata SU900?
Masz możliwość podpięcia go do innego komputera? Albo zakupić obudowę na USB i tak go podpiąć? To nie powinno być drogie.
Z drugiej strony, znikający hardware może być oznaką uszkodzonej płyty głównej.
Wcale bym się nie zdziwił, że aktualizacja i złożenie kompa na nowo nie przyniosło większych popraw. Albo też problem "przeniósł" się gdzieś indziej.
Maciell ---> co Ty fanzolisz?
750W to Twoim zdaniem za mało na proc o TDP 65W i kartę, która ma zalecany zasilacz o mocy 650W?
Z tego co widzę, to nie jest tani i ma dobre opinie gdziekolwiek patrzę.
Chyba, że jest coś o czym nie wiem...
Farmazony to ty dajesz. Moze miec i nawet 1 kv. No i co z tego. Wazna jest jakosc wykonania. Do takich komputerow to sie kupuje markowe zasilacze. Silentium sa tanie i tyle. W cenie tego Silentium ja mam 600 W Bequiet. Silentium to jest chinskie barachlo i w Polsce idzie tylko nazwa "Silentium". To typowy rebranding. Taka to Polska marka. Cena byla wyznacznikiem i nie pitol mi tu farmazonow.
https://forum.pcformat.pl/Chinczyk-udaje-Polaka-czyli-cala-prawda-o-SilentiumPC-t?page=1
Seasonic, Bequiet, Corsair,Chieftec to sa marki.
ps. "Z drugiej strony, znikający hardware może być oznaką uszkodzonej płyty głównej." Jako ex serwisant komputerowy pracujacy w tej branzy ponad 15 lat usmialem sie. Usterki to nie wirusy co sobie przeskakuja. Plyte tez najczesciej uszkadzaja wadliwe zasilacze tak dla twojej informacji. Na serwisie 2 najczestsze usterki powodujace wadliwe dzialanie komputera to zasilacz, uszkodzone pamieci. Najczesciej u nas sie oszczedza na zasilaczu, a potem jest zdziwko.
Nie ma to jak posiłkować się artykułem z 2013 roku na temat zasilacza z 2017...
https://www.youtube.com/watch?v=vUl2GNgW8T8
Ja posiadam Seasonic Focus GX 550W ale zastanawiam się, czy nie jest on przypadkiem zbyt mało wydajny do moich podzespołów (GTX 1060 6GB oraz Intel Core i7 870 @ 2.93GHz).
Ja mam 550W z 4790k/1070ti i cyka juz 3 lata optymalnie. Bez obaw
Jest prosta sprawa. Nikt nie daje nic za darmo. Jezeli masz zasilacz, ktory jest tanszy od innych o tych samych parametrach to cudow nie ma. Oszczednosci w jego budowie musza sie pojawic. Oczywiscie nie pisze o roznicy 20-30 zl. Seasonic o podobnych parametrach kosztuje pod 700 zl. Bequiet pod 600 zl itp itp.Ten Silentium 400 zl. Roznice 200-300 zl to sa kosmos roznice w wykonaniu zasilacza. Inne zasilacze tez sa produkowane w Chinach, wiec to nie tlumaczy tak niskiej ceny. Dlatego u nas wszystkie zestawy budzetowe sa na Silentium i zasilacze tez sa w top sprzedazy.Przypomina mi sie standardowy klient wchodzacy do naszego sklepu i mowiacy, ze on chce komputer tani, ale dobry. Nie ma takich. Trzeba isc na kompromisy. No, ale oszczedzanie na PSU to jest proszenie sie o klopoty. Tak naprawde zasilacz tlumaczy wszystkie usterki tego kompa. No, ale trzeba by wziasc miernik w lapy i mierzyc pod obciazeniem. Jezeli znika dysk to albo tasma SATA /Port SATA uszkodzony/zasilanie/sam dysk. Ja obstawiam zasilacz. Zwlaszcza, ze wczesniej ten komp mial problemy z bootowaniem. A wczesniej tez byla podejrzewana GPU.
SilentiumPC na czarnej liście zasilaczy? Nowe, nie znałem.
SilentiumPC moze nie na czarnej. No, ale do combo 2080S +5600x to mega slabo. Ja bym w zyciu nie oszczedzal na zasilaczu majac takie podzespoly.
ps. Poza Polska to ta marka jest wogole nie znana. To tez chyba o czyms swiadczy.
https://ithardware.pl/testyirecenzje/silentiumpc_supremo_fm2_gold_750_w_najlepszy_w_swojej_cenie-4499.html - recenzja tego zasilacza.
"Niestety, brak zabezpieczenia termicznego, więc w przypadku przegrzania zasilacz się nie wyłączy i może zostać trwale uszkodzony. Supremo FM2 Gold posiada jedną szynę +12 V, więc zamiast OCP mamy OPP (zabezpieczenie przeciążeniowe). "
I to juz calkowicie przekresla ten zasilacz w moich oczach. Najwazniejsze zabezpieczenia i nie ma.
Mam ten zasilacz od lat i nigdy nie miałem z nim żadnych problemów. To samo wynika z opinii praktycznie wszystkich ludzi, którzy go posiadali. Przestań więc na siłę powtarzać, że to on jest źródłem wszystkich problemów.
Od razu zaznaczę że nie miałem innych podzespołów SilentiumPC, więc ciężko mi ocenić tą markę, ale akurat ten zasilacz im się udał i jest bardzo dobrze wyceniony.
To, ze tobie dziala i innym nie jest zadnym wyznacznikiem. Fakt jest taki, ze to firma noname nie znana poza Polska. Zasilacze sa tez podejrzanie tanie co wzbudza u mnie obawe, ze na czyms jest przyoszczedzane. Prawde powie miernik i pomiary przy obciazeniu w zadanym czasie. Bo moze byc tak, ze zasilacz bedzie dawal rade, ale po 30 minutach mocnego obciazenia moze zaczac szwankowac. Mozna by tez jakis program monitorujacy typu Hwinfo, aby zapisywal do pliku podczas jakies gry i zobaczyc.
Tak, znika ADATA SU900. Choć jeszcze jeden SSD o którym zapomniałem wspomnieć Samsung 870 QVO, nie ma takiego problemu. A co do zasilacza to nie miałem wcześniej żadnych problemów. Znaczy były, ale to raczej softwarowe i z gatunku "ten typ tak ma".
Pare dni temu pisałeś że ta płyta padła. Teraz znów ją podajesz.
Każdego tygodnia dziwne pytania i historie.
Boje sie myśleć jak dbasz o system...
Taka była wstępna diagnoza, która nie potwierdziła się tj. jednak wszystko odpaliło.