W mojej budzie tkwią:
MSI 970A-G43
Phenom II X4 B55 3,2 BE
8GB DDR3 kingston 1600
Sapphire HD 7770 ghz edt 1GB
Chieftec CTG 500W
Rozdzielczość - 1600x900
Jako że nie mam na razie siana na kupno nowej budy, pomyślałem o wymianie grafiki.
Czy przy tej konfiguracji i rozdzielczości zmiana na GTX 750ti da jakiś adekwatny do ceny skok wydajności? Aktualnie mój prawie 3 letni radek zaczyna niedomagać w GTA5, nowym Wiedźminie, a granie na najniższych detalach trochę wg mnie mija się z celem.
Ten phenom jest w wersji black edition więc mogę go ruszyć samym mnożnikiem do powiedzmy 3,6, nie wiem na ile pozwoli Freezer 13 którego mam na procku.
Jest też opcja dopłacenia do GTX 950, ale nie wiem czy dla tej karty procesor nie będzie wąskim gardłem.
Pomóżcie :-)
Zastanawiałem się nad bardzo podobną wymianą niedawno (z tą różnicą, że mam CPU i5 3470). Tak długo zwlekałem (grając w Wiedźmina bez zgrzytów), że teraz uznałem wymianę karty za bezsensowną. W przyszłym roku będą naprawdę nowe rzeczy od AMD (lub obecne, ale tańsze), wtedy też GTX950 powinien zejść poniżej 600 zł, więc ja zamierzam poczekać te kilka miesięcy, skoro tak długo już czekam.
tak, tylko masz procka który będzie dobrze współgrał właściwie z każdą kartą na rynku, ja mam właśnie obawy że u mnie będzie z tym ciężko
Ale to przecież żaden problem? W najgorszym wypadku GPU będzie pracować pod obciążeniem 50-70%. GF 750 czy 950 to nie demony prędkości, pełnych detali na nich i tak nie ustawisz, ale zawsze możesz dać AA, gdy CPU zmusi Cię do niższych detali.
Są też takie gry jak GTA V, gdzie jest tyle opcji konfiguracyjnych, że dostosujesz grę do praktycznie każdej pary CPU + GPU, tak że oba będą obciążone na 100%. Jeśli CPU ma zapas mocy, to zwiększasz odległość rysowania oraz ilość i różnorodność obiektów. Gdy to GPU pracuje bezczynnie, to dajesz lepsze efekty post-process, shadery i miękkie cienie.
Lepszym pytaniem jest czy warto zamieniać Radeona 7770 na GF 750 Ti? Moim zdaniem nie, wzrost wydajności będzie zbyt niski. Tak naprawdę dopiero GF 960 lub odpowiednik AMD to sensowny upgrade w Twoim przypadku.
Ja zmieniałem komputer niedawno i stwierdziłem, że poniżej GF 970 nie ma sensu schodzić, a i tak jest to karta ledwo na styk, żeby grać na pełnych detalach w 1080p i 60 fps.
Jeśli chodzi o Twój CPU, to nie jest aż taki zły (na pewno lepszy niż to co siedzi w PS4 i XO). Jak go trochę podkręcisz to 30 FPS wyciągnie w nowych grach, a tym samym GF 960 powinien stanowić dla niego dobrą parę, choć GF 970 już będzie trudno wykorzystać.
Tak jak koledzy wyzej pisali, zamiana da wzrost wydajnosci co prawda, ale maly. Zbyt malt bys byl zadowolony I by to sie oplacalo. Lepsza inwestycja byly by karty pokroju GTX 960/770 wzglednie r9 280x lub 380