Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Zmiana właściciela samochodu - pomoc.

06.04.2014 09:26
1
Greggster
53
Pretorianin

Zmiana właściciela samochodu - pomoc.

Brat posiadał samochód, którego współwłaścicielem jest moja matka (zniżki OC). Podpisałem z bratem umowę darowizny samochodu, którego on już nie potrzebuje. Muszę iść do wydziału komunikacji zmienić w dowodzie rejestracyjnym właściciela. Dzwoniliśmy żeby nam powiedzieli jakie dokumenty są potrzebne i pani przez telefon wymieniła poszczególne rzeczy oraz na pytanie czy potrzebny jest mój brat jak przyjdę do urzędu, odpowiedziała, że nie. Niemniej wszedłem na stronę UM i w podanych dokumentach frapuje mnie jedna rzecz odnośnie pełnomocnictwa.

http://bip.poznan.pl/bip/sprawy/wydzialy/wydzial-komunikacji,20/zmiana-nazwiska-imienia-lub-nazwy-wlasciciela-w-dowodzie-rejestracyjnym,1935/

Jako, że załatwiam sprawę sam, rozumiem, że upoważnienie musi podpisać moja matka. Niemniej w wymaganych dokumentach nie ma niczego na temat tego, że ten samochód jest teraz faktycznie mój (czyli tej umowy darowizny). Jako, że urzędniczka przez telefon powiedziała, że nie jest mój brat potrzebny to czy on też powinien mi również wystawić jakieś upoważnienie, że mogę przerejestrować ten samochód bez jego obecności/upoważnienia?

06.04.2014 10:35
MiniWm
😈
2
odpowiedz
MiniWm
243
PeaceMaker

Nie bardzo rozumiem..... Podpisałem z bratem umowę darowizny samochodu, którego on już nie potrzebuje.

Kto widnieje w dowodzie jako wlasciciel ?

Notarialne pelnomocnitwo jest najlepsze :) nie do podwazenia

06.04.2014 10:39
3
odpowiedz
Greggster
53
Pretorianin

Brat jest w dowodzie, matka małymi literami jako współwłaściciel.

06.04.2014 10:41
MiniWm
😈
4
odpowiedz
MiniWm
243
PeaceMaker

Bez umowy darowizny z podpisem twojej matki i brata nie zalatwisz tego sam :)

Wiec potrzebujesz umowy darowizny... w koncu nabywasz samochod :) z nieba nie spadl

No to nie ma problemu ^^

06.04.2014 10:46
5
odpowiedz
Greggster
53
Pretorianin

Mam umowę darowizny, wydrukowaliśmy taką z internetu, wypisaliśmy i podpisaliśmy:)

edit.

to dzięki:)

06.04.2014 11:00
Fett
6
odpowiedz
Fett
246

Nie lepiej sprzedać samochód za stówke? Ominiecie podatek od darowizny w ten sposób

06.04.2014 11:17
7
odpowiedz
zapomnialem_stary_login
79
Konsul

A od kiedy to płaci się podatek od darowizny przy przekazaniu samochodu dla brata? Dawniej tak było, teraz nie zapłaci podatku o ile zgłosi do US darowiznę w przypadku jeżeli jej wartość jest większa niż ok 9600zł. Jest na to 6 miesięcy.

06.04.2014 12:02
8
odpowiedz
Wiarołomca
85
Senator

Nie zaplaci nic podatku, jak rodzinie to nic nie placi

06.04.2014 12:59
9
odpowiedz
Greggster
53
Pretorianin

Samochód jest wart mniej niż 10k i podatku nie płacę ani zgłaszać do US nie muszę z tego co wiem.

Forum: Zmiana właściciela samochodu - pomoc.