Witam! Podłączyłem laptopa do pc w celu wymiany plików, z tym ze aby to zrobić muszę dołączyć pc do grupy domowej, ale póki nie zmienię sieci z publicznej na domowa nie dołącze do grupy. Sieć figuruje jako nieidentyfikowana, opcja zmiany na domową jest nieaktywna. Poczytałem trochę na sieci o tym, zmieniłem nawet w zasadach zabezpieczeń lokalnych możliwość zmiany sieci w niezidentyfikowanych, niestety nawet i to nie pomogło. Jakieś sugestie?
http://rtfm.killfile.pl/#symptomy
Zdradz przynajmniej jakiekolwiek szczegoly, co konkretnie i w jaki sposob z czym laczysz, przez kabel, wifi, czy jak, jakim kablem, jakie sieciowki, jakie systemy operacyjne, jakie ustawienia wpisujesz po obu stronach?
W celu wymiany plikow nie trzeba ustawiac zadnej grupy domowej, cokolwiek masz na mysli pod ta nazwa. Wystarczy by kompy widzialy sie po adresach ip.
Wybacz za brak szczegółów ale z braku czasu starałem sie skupić na problemie, który jak sądziłem rozwiąże główny problem.
Kabel Ethernet, Systemy to Windows 7, na Obu systemach widzi udostępnione dyski, ale przy próbie wejścia na jakichkolwiek wyskakuje brak uprawnień, uprawnienia wyłączone, żądanie chaseł przy udostępniani wyłączone (wcześniej wołało o login i hasło).
Będę dopiero koło jedenastej, do pracy muszę wyjść już.
karta sieciowa na laptopie to Realtek PCIe GBE Family Controller, natomiast na pc to Realtek RTL8168B/8111B Family PCI-E Gigabit Ethernet NIC (NDIS 6.20)
Narmo - przeczytaj najpierw dokładnie co napisałem zanim odpowiesz.
"Sieć figuruje jako nieidentyfikowana, opcja zmiany na domową jest nieaktywna"
Jeżeli łączysz ze sobą 2 komputery bezpośrednio bez żadnego routera, to taka sieć będzie pokazywała się, jako niezidentyfikowana. Czyli udostępniać pliki będzie można ręcznie, ale grupa domowa już nie będzie działać.
jeżeli chodzi o brak routera to rzeczywiście nie mam routera, a tak jak pisałem próbowałem udostępnić parę folderów i za każdym razem wyskakiwało o braku uprawnień mimo iż były ustawione na "wszyscy". Co ciekawe jak jeszcze na stacjonarnym miałem xp to bez problemu mogłem przeglądać dyski pc. Jak na razie mogę tylko kopiować pliki poprzez gg