Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: zmiana karty graficznej z GF 7600GT

27.11.2015 10:11
1
focal
85
Konsul

zmiana karty graficznej z GF 7600GT

Mam obecnie karte GF 7600GT 256 mb. Ostatnio troche zmodernizowałem komputer, mam 4 GB ramu, Procek Phenom X3 8750, zasilacz Corsair 430W. Teraz pomyślałem czy czasami nie zmienić karty, potrafi czasami przymulić na youtubie jak sie ogląda w HD. Tylko jest pytanie na co zmienić, czy jest sens np kupić jakąś nową karte za nie całe 200 zł z 1 Gb ramu, czy np poszukać jakiejś używki (troche sie obawiam, przyjdzie spalona i potem jest klops bo mi gość powie że byłą dobra musiał ja coś zle zrobić i ją zjarać). Czy obecne karty w przedziale 150 - 200 zł są wydajniejsze od GF 7600 GT z pasywnym chłodzeniem ? bo może być tak że nowa karta bedzie miałą na papierze wiecej pamięci i tu sie zalety kończą, ukłąd nie będzie wiele wydajniejszy. Z drugiej strony ta karta ma 8 lat, podejrzewam że obecne karty są przystosowane do nowoczesniejszych standartów itp, nie siedze od paru lat w PC więc nie wiem jak to wygląda. Od razu uprzedzam że nie gram w gry, nie jestem grafikiem itp, komputer służy mi do prac biurowych, internetu, jakiś film i youtube. To wszystko. Nie wymagam cudów, ale może tanim kosztem da sie jeszcze coś wyciągnąć bo do moich wymagań szkoda mi kasy teraz na nową jednostke. Dzięki za pomoc

27.11.2015 10:54
2
odpowiedz
zanonimizowany343226
134
Senator

Chyba lepiej byłoby zmienić po taniości całą platformę. Pentium G3260 + tania płyta i w okolicach 400zł się zamkniesz, osobnej karty graficznej nie potrzebujesz, ta w procesorze i tak będzie wiele razy lepsza od twojej obecnej.

27.11.2015 11:00
3
odpowiedz
Likfidator
120
Senator

Przede wszystkim potrzebujesz karty graficznej co wspiera DX11 i ma min. 1 GB pamięci.

Do Twojego procesora dobrą parą byłyby GF 460 lub GF 550, albo odpowiadający im wydajnością Radeon z serii 5xxx lub nowszej. Ogólnie szukaj karty, która ma min. 12 tys. punktów w 3DMark06 lub min. 1500 punktów w 3DMark FireStrike.

Od razu uprzedzam że nie gram w gry, nie jestem grafikiem itp, komputer służy mi do prac biurowych, internetu, jakiś film i youtube. To wszystko.

Dlaczego w takim razie modernizowałeś stary komputer i zainwestowałeś w tak przestarzały CPU jak Phenom X3?
Kupując płytę główną na podstawkę 1150 i do tego nawet tani Pentium lub Core i3 otrzymałbyś komputer całkiem nowej generacji do rzeczy z których korzystasz.
Zintegrowane GPU w nowych procesorach Intela są 2-3x wydajniejsze od GF 7600, a także wspierają wszystkie nowe technologie, w tym posiadają sprzętowe kodeki h.264, który jest standardem w internetowym video.
Na tym phenomie nawet przeglądanie stron WWW będzie zamulać, a taki tani Pentium ma bardzo wysoką wydajność na pojedynczy rdzeń, co w głównej mierze odpowiada za responsywność komputera.

Nawet najtańszy Celeron na 1150 będzie miał 2x wyższą wydajność na pojedynczy rdzeń niż ten Phenom.

http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_listopad_2015?page=0,1

Z powyższego zestawu potrzebowałbyś płyty, CPU i RAMu, resztę podzespołów masz. W zamian miałbyś nowoczesną platformą, wspierającą wszystkie nowe technologie, a także szerokie możliwości rozbudowy np. o i5 i GF 970 w przyszłości.

27.11.2015 11:27
4
odpowiedz
focal
85
Konsul

kupiłem phenoma z prostej przyczyny - miałem athlona3800+ 2,4 ghz a tego kupilem za 80 zł nówkę. Odczułem wyraznie że komp odżył. Chcieć zmieniać płyte na nową z procesorem to sa koszta, i nie wiem czy po prostu nie lepiej całkiem zmienić jendostke niż wywalić kilkaset zł na płyte z procesorem. Na razie miało być tanio i troche lepiej, komputer zmienie ale za jakiś czas, to co teraz w niego wsadze i tak za rok będzie za bezcen a tak sprzedam co jest za 400 zł dołoże 1000 i zmienie jednostke. Modyfikacje miał być dorazne i tanie :)

Forum: zmiana karty graficznej z GF 7600GT